Humoreska tega tedna

Fouad Laroui: Nenavadni primer Dassoukinovih hlač

Pogovori v kavarni Vesolje (cikel maroški humor)

humoreska-980x551
foto: Humoreska tega tedna

Začenjamo s ciklom humoresk Fouada Larouija. Avtor se je rodil leta 1958 v maroškem mestu Oujda in po končanem šolanju v Casablanci odšel v Pariz na študij inženirstva. Po nekajletnem službovanju v rojstnem Maroku se je preselil v Cambridge in opravil doktorat iz ekonomije, nato pa v Amsterdam, kjer piše in poučuje.
Protagonisti Larouijevih kratkih zgodb iščejo odgovora na vprašanji, ki si jih avtor zastavlja tudi sam: kako je videti svet posameznika, ki je rojen v eni, miselno pa pripada drugi kulturi, in kako živeti novo identiteto, za katero tradicionalna, včasih pa tudi nova družba nimata razumevanja.
Pri iskanju odgovora se Laroui naslanja na jezik kot ključni del sporazumevanja. V besedilih pogosto uporabi arabske besede ali izraze, glede na kraj dogajanja pa sega tudi po drugih jezikih, da bi nas tako učinkoviteje popeljal v drugačnost, v razmišljanje svojih likov in njihove okolice.
Laroui svoje zgodbe pogosto umešča v rojstni Maroko, ali pa se tam vsaj porodijo med pogovorom stalnega omizja prijateljev v kavarni Vesolje. Anekdote o nenavadnih pripetljajih s srečnim koncem in nedolžnih prevarantstvih presegajo kulturne okvire in imajo zven univerzalnosti, saj jih lahko doživljamo tudi kot zgodbe iz sosednje kavarne.
Cikel Larouijevih besedil je za Radio Slovenija izbrala in prevedla Urša Jernejc.