Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zborovski kotiček za mlade

101 epizod

101 epizod


Predstavljamo domače in tuje otroške in mladinske zbore, vsako leto tudi tekmovalne nastope z Mednarodnega mladinskega pevskega festivala Celje in Državnega tekmovanja otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi.


22. 09. 2023

Kantati Listi iz dnevnika in Mladost Darijana Božiča

Predstavljamo dve kantati za mladinski zbor Darijana Božiča, ki je v slovenski glasbeni prostor vstopil kot član modernistične skupine Pro musica viva v šestdesetih letih 20. stoletja. S kolegi iz skupine ga je družila odprtost za sodobne vplive, vendar ni brezkompromisno zavračal tradicionalnih kompozicijskih tehnik. Za mlade izvajalce je ustvaril več del, med njimi so: uglasbitev priljubljene pravljice o Rdeči Kapici, kantati Čenčarija in Mladost, nastali na besedilo Toneta Pavčka in kantata Listi iz dnevnika za mladinski zbor, dva recitatorja, klavir, električne orgle in kontrabas.


15. 09. 2023

Italijanski madrigali Zoltána Kodályja

Cikel Štirih italijanskih madrigalov je Zoltán Kodály napisal leta 1931 v Budimpešti kot poročno darilo hčerki italijanskega dirigenta Artura Toscaninija. Pod vodstvom Miklósa Szabe jih je posnel Dekliški pevski zbor Győr.


08. 09. 2023

Glasba Alda Kumarja

Aldo Kumar je ustvaril obsežen in raznovrsten zborovski opus. Že v mladosti je deloval kot dirigent Komornega zbora Zorko Prelovec iz Idrije in zbora Igo Gruden iz Nabrežine pri Trstu, zato je zborovska glasba predstavljala nepogrešljiv del njegovega življenja in ustvarjanja. Njegova zborovska dela predstavljajo mikaven izziv pevcem in zborovodjem, zato so pogosto na sporedih tako ljubiteljskih kot tudi tekmovalnih in profesionalnih zborov. Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani je pod vodstvom Stojana Kureta na nosilce zvoka posnel njegove Pesmi od ljubezni in kafeta, Istrsko suito in Suito iz Krsta pri Savici. (Aldo Kumar, foto: Borut Peterlin)


14. 04. 2023

Pesmi za otroke Tadeje Vulc

Predstavljamo slovenske ljudske pesmi, ki jih je za otroške glasove in simfonični orkester priredila skladateljica Tadeja Vulc. Pesmi iz različnih slovenskih pokrajin izvajata Otroški pevski zbor in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigentke Anke Jazbec. V drugem delu mladi pevci predstavljajo skladbice, ki jih je Tadeja Vulc napisala na besedila več slovenskih pesnikov: Požrešni medo, Bombon arija, Trubadur, Oblak korenjak, Vitezi, Strašljivka, Čas, Kača Zvijača ter Glasba in ljubezen.


31. 03. 2023

Zgodbe slovenske romantike 1.del

Komorni zbor Megaron je bil ustanovljen na pobudo skladatelja in dirigenta Damijana Močnika oktobra leta 2003. Zbor se ponaša z odličnimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega pripravlja programsko zanimive koncertne sporede. Koncert z naslovom Zgodbe slovenske romantike so pevci predstavili v Slovenski filharmoniji novembra 2021. Program so razdelili v zgodbe. Prva govori o domovini in njenih lepotah, druga o pesmi, ki spremlja vsakdanje življenje in tretja o ljubezni.


24. 03. 2023

Pomladne pesmi in pesmi za materinski dan

V prvih dneh pomladnega razpoloženja tokratne zborovske minute namenjamo izborom skladb na temo pomladi in prebujajoče se narave. Sredi pomladnega vzdušja pa bomo ob materinskem dnevu slišali še nekaj pesmi, ki jih mladi pevci radi zapojejo svojim mamam ob njihovem prazniku.


28. 10. 2022

Glasba iz Prekmurja na koncertu Vöra bije

Mladinski pevski zbor RTV Slovenija je ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pripravil koncert, ki je bil posvečen glasbi iz Prekmurja. Pod vodstvom zborovodje Tomaža Pirnata so pevci leta 2019 nastopili na koncertu z naslovom Vöra bije skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Lojzeta Krajnčana. Ta je za zbor in orkester priredil prekmurske ljudske pesmi, uglasbil pa je tudi nekaj pesmi prekmurskega pesnika Ferija Lainščka


30. 09. 2022

Pesmi iz kantate Kje je Tina?

Predstavljamo otroško kantato Kje je Tina, ki je nastala na pobudo uredništva za otroško glasbo Prvega programa Radia Slovenija. Petnajst pesmi iz kantate je leta 2021 izšlo na zgoščenki založbe Kakovostnih programov RTV Slovenija.Otroški pevski zbor in Simfonični orkester RTV Slovenija izvajata pesmi Barbare Gregorič Gorenc, ki jih je uglasbil Matevž Goršič.Vrtiljak, Gugalnica, Zobozdravnik, Očka je utrujen, Pesem o čebelici, Metulj in roža ter Rolkar.


02. 09. 2022

Otroške pesmi Marija Kogoja in Pavla Merkuja

Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst je nastal leta 1975, ko je zborovodja Stojan Kuret razdelil tedanji otroški zbor na mlajše in starejše pevce. V prvih letih je nastopal na šolskih prireditvah, kmalu pa je prerastel okvir šolskega zbora in od leta 1980 naprej dosegel vrsto pomembnih priznanj na raznih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Za eno svojih prvih plošč je zbor posnel dvanajst otroških skladb Marija Kogoja, ki so prvič izšle leta 1924 v Trstu, in otroške ljudske pesmi Slovencev v Italiji , ki jih je na pobudo rimske založbe Pro Musica Studium za mlade pevce priredil tržaški skladatelj Pavle Merku.


19. 08. 2022

Slovenski otroški zbor 2022 - 2. del

Predstavljamo drugi del koncerta, na katerem je 1. julija v dvorani Union v Mariboru nastopil Slovenski otroški zbor. Mladi pevci so letos teden dni skupaj prepevali pod vodstvom umetniškega vodje zbora, skladatelja in dirigenta Damijana Močnika, ter gostujočega švedskega dirigenta slovenskih korenin Tonyja Margete, ki zadnja leta deluje kot dirigent in umetniški vodja priznanega Deškega zbora Adolfa Fredrika iz Stockholma. Skupno zborovsko izkušnjo so zaokrožili z dvema koncertoma v Mariboru in v Ljubljani. V drugem delu oddaje predvajamo še štiri skladbe z lanskega koncerta Slovenskega otroškega zbora.


12. 08. 2022

Slovenski otroški zbor 2022

Slovenski otroški zbor sestavljajo otroci in mladi iz vse Slovenije in zamejstva, stari od 9 do 15 let. Vsako leto junija se zberejo v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani, kjer pod vodstvom priznanih zborovskih dirigentov teden dni prepevajo in se ob najrazličnejših družabnih, športnih in umetniških aktivnostih družijo z vrstniki. Teden zaključijo z dvema koncertoma. Letos so 1. julija nastopili v dvorani Union v Mariboru, dan pozneje pa v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani. Umetniški vodja Slovenskega otroškega zbora je dirigent in skladatelj Damiján Močnik, ki vsako leto k sodelovanju povabi gostujočega dirigenta.Tokrat je bil to Tony Margeta, ki se je rodil slovenskim staršem v Gothenburgu na Švedskem.


08. 07. 2022

Glasbeni svet Uroša Rojka

Skladatelj Uroš Rojko je za mlade glasove ustvaril veliko skladb. Cikel pesmic za enoglasni otroški zbor s klavirsko spremljavo je na besedila Svetlane Makarovič napisal leta 1980, krstno je pesmice nekaj let pozneje izvedel Otroški pevski zbor Glasbene matice Trst pod vodstvom Stojana Kureta. Na besedilo Svetlane Makarovič je nastala tudi skladba Sončnice za dekliški pevski zbor. Na besedila Ide Rojko je napisal pesmi za otroški zbor Ena dva tri, Taščica in Ljubljanski zmaj. Rojkova skladba Vodomet za mladinski zbor pa je nastala na besedilo Borisa A. Novaka.


24. 06. 2022

V kraljestvu palčkov

V kraljestvu palčkov je glasba Marija Kogoja k pravljični igri Josipa Ribičiča. Skladatelj je uglasbil vse med proznim govorom navedene pesmi, nekatere je skrajšal in priredil, druge pa razširil s ponovitvami in jih s tem vsebinsko zaokrožil. Dogajanje je razpeto med človeško naravo deklice, ki želi na svobodo in k materi, ter pravljičnim in igrivim svetom palčkov, ki bi radi deklico obdržali za kraljično. Kogojevo glasbo V kraljestvu palčkov je z Vokalno skupino Čarnice, flavtistko Mileno Lipovšek in pianistko Matejo Urbanč leta 2005 prvič posnel na nosilec zvoka tržaški dirigent Stojan Kuret.


10. 06. 2022

Kantati Listi iz dnevnika in Mladost Darijana Božiča

Skladatelj Darijan Božič je vrsto let delal v opernem orkestru, zato mu je, kot se je sam izrazil, »opera zlezla pod kožo, gledališče kot tako pa ga je vselej vznemirjalo.« Svojim skladbam je rad dodajal tudi govorjeno besedo. Za mlade izvajalce je ustvaril več del, med njimi je kantata Listi iz dnevnika, ki jo je napisal na besedila Miroslava Mike Antića, Mateja Bora, Otona Župančiča in Bogdana Gjuda, namenil pa jo je za mladinski zbor, dva recitatorja, klavir, električne orgle in kontrabas. Za radijski arhiv je Liste iz dnevnika leta 1978 posnel Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom Matevža Fabijana. Recitatorja sta bila igralca Boris Juh in Majda Potokar, klavir je igral Leon Engelman, klaviature Borut Lesjak, kontrabas pa Miško Hočevar. Kantato Mladost pa je skladatelj ustvaril na besedilo Toneta Pavčka za mladinski zbor, igralca in skupino instrumentov.


27. 05. 2022

Kantata Stara Ljubljana Janija Goloba

Pesnik, esejist, kritik, urednik, literarni zgodovinar in prevajalec Niko Grafenauer je s svojim delom temeljno zaznamoval slovensko književnost. V njegovem opusu je tudi več del za otroke in mlade, med njimi pesniška zbirka Stara Ljubljana, ki je prvič izšla leta 1983. Pesmi iz zbirke je uglasbil skladatelj Jani Golob, ki je v skladu z vsebino pesmi v partituro vnesel tudi reminiscence na stare tonske moduse. Delo je zasnoval kot kantato za mladinski pevski zbor, komorni orkester in recitatorja. Pesmim z naslovi Mestna vrata, Vodometi, Sramotilna kletka, Piskači, Peki, Pisarji, Rabelj in Potepinski zvon je dodal predigro, več mediger in epilog. V letu 2021 se je Mladinski pevski zbor RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Tomaža Pirnata lotil študija teh pesmi. Oktobra so pevci ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Zorana Bičanina kantato posneli za naš radijski arhiv. Kot recitator je nastopil dramski igralec Gregor Čušin. Posnetek, ki je nastal v produkciji Radia Slovenija, danes premierno predstavljamo v oddaji.


06. 05. 2022

Iz opusa Giovannija Pierluigija da Palestrine

Italijanski renesančni skladatelj je zapustil bogat opus del, 105 maš, 68 oratorijev, okoli 140 madrigalov in več kot 300 motetov. Posebno pozornost je namenjal besedilu maš. Objavil jih je v trinajstih zvezkih, številne je posvetil Devici Mariji. Med njimi je tudi štiriglasna Missa de Beata Virgine, ki je bila prvič objavljena leta 1567. V oddaji bomo slišali izvedbo mladinskega zbora Jeunesses musicales.


29. 04. 2022

Svete pesmi Claudia Monteverdija

Claudio Monteverdi sodi med najbolj ustvarjalne in glasbeno domiselne osebnosti zgodovine. Njegova prva zbirka motetov Sacrae Cantiunculae (Svete pesmi) je izšla v Benetkah leta 1582, ko je bil Monteverdi star komaj 15 let. Na nosilec zvoka jih je posnel tudi Dekliški pevski zbor Győr pod vodstvom dirigenta Miklósa Szabe.


22. 04. 2022

Mladi pevci Konservatorija za glasbo in balet Maribor

Mešani mladinski pevski zbor in Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor od leta 2017 vodi dirigent Peter Novak Smolič. Na koncertu Zborovski pevci za zborovske pevce, ki je bil 25. marca 2022 v Slovenski filharmoniji, sta zbora predstavila raznovrsten izbor skladb, od del sodobnih skladateljev do jazzovskih standardov.


15. 04. 2022

Zborovski pevci za zborovske pevce 2022, 1. del

Zborovski pevci za zborovske pevce je koncert, ki ga vsako leto marca pripravi Glasbena mladina ljubljanska. Na njem nastopi Mešani mladinski pevski zbor Veter in gostujoči pevski zbor iz Slovenije ali tujine. Letos sta bila to Mešani mladinski pevski zbor in Dekliški pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ki ju vodi dirigent Peter Novak Smolič. Mariborski pevci so nastopili v drugem delu koncerta, v prvem pa so se predstavili gostitelji. Pod vodstvom zborovodkinje Tereze Podlogar so izvedli program, katerega rdeča nit je bila ljudska pesem.


25. 03. 2022

Pomladne pesmi in pesmi za materinski dan

V prvih dneh pomladnega razpoloženja tokratne zborovske minute namenjamo izborom skladb na temo pomladi in prebujajoče se narave. Sredi pomladnega vzdušja pa bomo ob materinskem dnevu predvajali tudi nekaj pesmi, ki jih mladi pevci radi zapojejo svojim mamam ob njihovem prazniku.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt