Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Lirični utrinek

31 epizod

31 epizod


Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.


2. 10. 2022

Ilse Brem: Jesen

lise Brem je sodobna avstrijska pesnica in pisateljica, tudi likovna ustvarjalka, ki živi in ustvarja na Dunaju. Izbrali smo njeno pesem Jesen, ki jo je prevedla Alenka Bole Vrabec, interpretira jo dramska igralka Nina Valič.


1. 10. 2022

Dušan Jovanović: Selijo se ribe

Dušan Jovanović, ki se je rodil na današnji dan leta 1939, umrl pa leta 2021, ni bil samo uveljavljen dramatik in prodoren gledališki režiser; pisal je tudi pesmi. Eno, z naslovom Selijo se ribe, v Liričnem utrinku interpretira dramski igralec Gregor Gruden.


30. 9. 2022

Janez Menart: Balada o platanah

Na včerajšnji dan leta 1929 se je rodil Janez Menart, eden najbolj priljubljenih slovenskih pesnikov. Uveljavil se je s pesniškimi kolegi Zlobcem, Pavčkom in Kovičem v Pesmih štirih, nato pa ustvaril obsežen in dragocen pesniški in prevajalski opus. Njegovo pesem Balada o platanah je leta 2007 interpretiral dramski igralec Karel Brišnik.


29. 9. 2022

Tone Pavček: Meteorolog

Na današnji dan leta 1928 se je rodil Tone Pavček, pesnik, prevajalec in urednik. Bil je eden od četverice, ki je ustvarila Pesmi štirih, bil je zelo priljubljen med širokimi krogi bralcev. Njegova poezija ni hermetična, kot pesnik je vedno stremel k razumljivosti in bližini. Pavčkovo pesem Meteorolog interpretira Akira Hasegawa.


28. 9. 2022

Ludvik Mrzel: Nikogar več

Na današnji dan leta 1971 je umrl pesnik Ludvik Mrzel. Rodil se je leta 1904 v Loki pri Zidanem Mostu; iz gimnazije so ga izključili zaradi sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah. Delal je kot časnikar, že v tridesetih letih je postal kritičen do komunizma. Med vojno je sodeloval z OF, bil interniran v italijanskih in nemških zaporih in taboriščih. Po osvoboditvi in vrnitvi iz Dachaua pa je postal upravnik Slovenskega narodnega gledališča in pomočnik ravnatelja mariborske Drame. Že kmalu je postal nezaželen, na montiranih dachauskih procesih so ga obsodili na 12 let zapora. Pred vojno je Mrzel veliko objavljal, predvsem črtice, novele, socialno obarvane pravljice. Po vojni je bil izločen iz javnega življenja; pod psevdonimom je prevajal romane Karla Maya; leta 1962 je izšla njegova prozna knjiga z naslovom Ogrlica. Do smrti so ga oblasti onemogočale, rehabilitiran je bil šele po osamosvojitvi Slovenije. Pesem Nikogar več Ludvika Mrzela interpretira dramski igralec Brane Grubar.


27. 9. 2022

Marjan Strojan: Spet se naznanja

Marjan Strojan je v našem kulturnem prostoru znan kot pesnik in prevajalec. Tako za svoje pesniško kakor tudi prevajalsko delo je bil večkrat nagrajen; oba njegova opusa pa sta precej zaznamovana z britansko književnostjo, saj Strojan prevaja klasike britanske književnosti, hkrati pa je njegova poezija tudi pod vplivom te tradicije. Poslušali bomo njegovo pesem Spet se naznanja. Gre za pesem iz pesniške zbirke Dan, ko me ljubiš, ki je izšla leta 2003. Pesem interpretira Rafael Vončina.


26. 9. 2022

Jure Jakob: Delo

Pesniška zbirka Jureta Jakoba Zapuščeni kraji je po svoji pastoralnosti v marsičem posebnost sodobne slovenske poezije. V njej je objavljena Jakobova pesem Delo, ki jo interpretira igralec Andrej Nahtigal.


25. 9. 2022

Lili Novy: Jesenski klici

Pesnica Lili Novy, ki je živela med letoma 1885 in 1958, je v svoji bivanjski in erotični lirski izpovedi združila naravni vitalizem in panteistično duhovnost. Pesnica je iskala odgovore na skrivnostno uganko minljivega življenja, doživljala slast in bolečino, erotični zanos in kozmično harmonijo, vendar v samoti nenehno odkrivala tudi temno globino in grozo smrti. Pesem Lily Novy Jesenski klici je leta 2004 interpretirala dramska igralka Barbara Žefran.


24. 9. 2022

Srečko Kosovel: Jesenski zrak

Srečko Kosovel se je v svojem kratkem življenju izoblikoval v izjemnega pesnika velikega ustvarjalnega razpona. V Liričnem utrinku njegovo pesem z naslovom Jesenski zrak interpretira dramski igralec Gorazd Jakomini.


23. 9. 2022

Gregor Strniša: Jesenska pesem

Vstopili smo v jesen. Jesenska pesem, ki jo je napisal Gregor Strniša, povzema tako nedavno poletje kot jesen. Leta 2014 jo je za Lirični utrinek interpretiral dramski igralec Primož Ekart.


22. 9. 2022

John Keats: Jeseni

Angleški pesnik John Keats je živel med letoma 1795 in 1821. S Shelleyem in Byronom sodi v drugo generacijo angleških romantikov. Čeprav je umrl komaj petindvajsetleten in je napisal samo 54 pesmi, je bil vendarle razvil mojstrski, natančen in silovit pesniški slog. Keatsovo pesem Jeseni je prevedel Andrej Arko; leta 2019 jo je interpretiral dramski igralec Zvone Hribar.


21. 9. 2022

Rainer Maria Rilke: Jesenski dan

Rainer Maria Rilke je eden najpomembnejših nemško pišočih pesnikov zadnjih stoletij. Pesnik Rilke je bil nenadkriljiv v izražanju človekovega notranjega pa tudi zunanjega sveta. To je opazno tudi v pesmi Jesenski dan, ki jo je prepesnil Kajetan Kovič. Pesem je leta 2007 interpretiral dramski igralec Ivo Ban.


20. 9. 2022

Josip Murn: Jesenska pesem

Slišali boste Jesensko pesem Josipa Murna - v njej se lirski subjekt ob pticah, ki so namenjene na jug, poslavlja od njih in od poletja in strahoma pričakuje prihajajočo zimo. Pesem je 2019 interpretiral dramski igralec Branko Jordan.


19. 9. 2022

Jorge Luis Borges: Klepsidra

Argentinski pesnik Jorge Luis Borges je pogosto pisal o času - zelo natančno in doživeto tudi v pesmi z naslovom Klepsidra, ki jo je poslovenil Aleš Berger; interpretacija: Vesna Jevnikar.


18. 9. 2022

Niko Grafenauer: Čas se nabira v knjižnicah

Interpret: Branko Jordan Leto producije: 2011


17. 9. 2022

Emily Dickinson: Ko vedela bi, da jeseni prideš

Prevajalec: Mart Ogen, interpretka Alida Bevk. Leto produkcije: 2009


16. 9. 2022

Hester Knibbe: Včasih oponašamo ptice selivke ...

Prevajalec: Marjan Strojan, interpretka: Pia Zemljič Leto produkcije: 2016


15. 9. 2022

Alojz Gradnik: Gozd v jeseni

Pesnik Alojz Gradnik je sonet Gozd v jeseni napisal leta 1939, ko so primorski Slovenci že skoraj dve desetletji ječali pod fašizmom, vsa Evropa pa se je v strahu ozirala v prihodnost. Impresivno podobo otrplega jesenskega gozda je mogoče razumeti tudi kot simbolno upodobitev tedanjega časa. Igralec Slavko Cerjak urednik oddaje Vlado Motnikar. Produkcija 2005.


14. 9. 2022

France Balantič: Žalost za poletjem

Interpret Karel Brišnik, urednik oddaje Vlado Motnikar. Leto produkcije 2004.


13. 9. 2022

Günther Eich: Konec nekega poletja

Prevajalec: Niko Grafenauer, interpret Uroš Smolej, Leto produkcije 2003.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt