Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Srce šansona

3 epizod

3 epizod


Predvajamo slovenske in tuje šansone, se poglabljamo v besedila in glasbo, ter se pogovarjamo z njihovimi avtorji. Občasno bomo govorili tudi o šansonu 15. in 16. stoletja.


21. 9. 2022

Glasba in besedila Marka Boha

Deset let mineva, odkar je zasedba Nula Kelvina izdala svoj prvenec, album Možgani na paši. Slišali bomo nekaj skladb omenjene zasedbe, v goste pa smo povabili njeno gonilno silo, pevca, klaviaturista, avtorja besedil in glasbe večine pesmi, Marka Boha. Marko je sicer vpet v več glasbenih projektov oziroma se je pred nastankom omenjene zasedbe bolj posvečal džezu in pisanju šansonov tudi za druge, po strokovni strani pa je doktor medicine. Njegova besedila nas vodijo skozi opise ljubezenskih razmerij, skozi čustvovanja, turbulence, a vse to nepatetično – raje zadevo začini z zafrkljivostjo, nabritostjo, tudi s sarkazmom, vendar mu vseeno uspe na površju obdržati veliko občutljivosti in nežnosti, to pa kaže na avtorjevo izjemno mehko srce.


7. 9. 2022

Ponovitev - Duša Počkaj kot šansonjerka

V oddaji bodo zazveneli šansoni, ki jih je zapela igralka Duša Počkaj: Če me boli srce Urbana Kodra, Tak čudno je naše življenje na besedilo pesmi Kajetana Koviča, ki jo je uglasbil Mojmir Sepe, Tiho prihaja mrak avtorjev Otona Župančiča in Atija Sossa, Tako kot modra reka in Tvoj lastni obraz, za katera je besedili prispeval Gregor Strniša, glasbo pa Jože Privšek, Idealist pesnika Vitomila Zupana in skladatelja Bojana Adamiča ter na koncu Na stopnicah vagona Kajetana Koviča in Urbana Kodra. Pevko so spremljali takratni Zabavni orkester Radia Ljubljana, Plesni orkester RTV Ljubljana ali Studijski ansambel.


31. 8. 2022

Uršula Ramoveš in Fantje z Jazbecove grape

V Poljanski dolini nastajajo lepe melodije in tkejo se prav posebna besedila, prav ta pa ustvarjata življenjska sopotnika pevka Uršula Ramoveš in pesnik Janez Ramoveš. S pogovorom z gospo Ramoveš sva tako počasi odstirali tančice nekaterih besedil, ki so v podobah različnih uglasbitev pristala na plošči z naslovom Hribovske balade. Uglasbeno poezijo Janeza Ramoveša, pesmi v poljanskem narečju, Uršula Ramoveš ustvarja in izvaja ob skrbno izbranih članih; poleg soproga pesmi soustvarjata še pevec in kitarist Metod Banko in pianist Joži Šalej - skupaj poimenovani kot Fantje z Jazbecove grape.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt