Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni koncert

333 epizod

333 epizod


Komorne mojstrovine in izbor izstopajočih koncertov iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj.


18. 3. 2023

Češki filharmonični trio na festivalu Smetanov Litomyšl

Pred kratkim nastali Češki filharmonični trio sestavljajo violinist Jiři Vodička, violončelist Vaclav Petr in pianist Martin Kasik. Češki glasbeniki so 10. junija lani nastopili v grajski dvorani v mestecu Litomyšl v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Spored koncerta, ki je bil del ponudbe tamkajšnjega poletnega festivala Smetanov Litomyšl, je bil v znamenju čeških skladateljev. V oddaji Sobotni koncert predvajamo izbor treh skladb s sporeda: Klavirski trio v g-molu, op. 15 Bedřicha Smetane, Bergerettes Bohuslava Martinůja, najprej pa Elegijo Josefa Suka.


11. 3. 2023

Renaud Capuçon in David Fray na festivalu Schubertiade v Schwarzenbergu

Violinist Renaud Capuçon in pianist David Fray sta 27. avgusta lani nastopila v dvorani Angelike Kauffmann na festivalu Schubertiade v nemškem Schwarzenbergu, kraju, ki leži tik ob meji s Češko. Predvajamo izbor skladb z njunega koncerta: Sonato za violino in klavir št. 4 v c-molu, BWV 1017 Johanna Sebastiana Bacha, Sonato za violino in klavir v A-duru, D. 574 Franza Schuberta in Sonato za violino in klavir št. 1 v a-molu, op. 105 Roberta Schumanna.


25. 2. 2023

Godalni kvartet Calidore v Londonu

Kvartet Calidore je 14. novembra lani nastopil v londonski dvorani Wigmore v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla The Lunchtime Concerts. Newyorška godalna zasedba, v kateri sodelujejo violinista Jeffrey Myers in Ryan Meehan, violist Jeremy Berry in violončelistka Estelle Choi, je na koncertu izvedla Beethovnov Godalni kvartet št. 6 v B-duru, zadnjega iz niza šestih kvartetov op. 18, ki jih je Beethoven zložil po naročilu princa Lobkowitza v letih od 1798 do 1800, in z močnimi avtobiografskimi vzgibi prežeti Godalni kvartet št. 1 v e-molu, 'Iz mojega življenja', Bedřicha Smetane.


18. 2. 2023

Patricija Kopačinska in Fazil Say v Rimu

Turški pianist Fazil Say je pianist izjemnih tehničnih razsežnosti, tudi skladatelj in improvizator, ki spaja klasično glasbo s primesmi drugih zvrsti. S Patricijo Kopačinsko, avstrijsko-moldavsko violinistko popolnoma svojevrstnega poustvarjalnega izraza, sodelujeta in koncertirata že od leta 2004. Tokrat predvajamo izbor skladb z njunega koncerta, ki je del koncertne turneje ob izdaji njune nove zgoščenke. Glasbenika sta 6. decembra lani nastopila v Veliki dvorani Univerze Sapienza v Rimu. Poslušali bomo Sonato za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa in Sonato za violino in klavir št. 1 v cis-molu, Sz. 75 Béle Bartóka.


11. 2. 2023

Pianist Christian Blackshaw, kvartet Casals ter glasba Šostakoviča in Dvoržaka v Vilabertranu

Predvajamo posnetka s koncerta kvarteta Casals in pianista Christiana Blackshawa, ki sta 28. avgusta lani nastopila v samostanu Vilabertran, ki se nahaja v bližini katalonskega mesta Girona na skrajnem severovzhodu Španije. Glasbeniki so na sklepnem koncertu tamkajšnjega koncertnega cikla Schubertiade v Vilabertranu izvedli Godalni kvartet št. 1 v C-duru, op. 49 Dmitrija Šostakoviča in Klavirski kvintet v A-duru, op. 81 Antonina Dvoržaka, ki je v tem svojem delu zanj značilno lirično izraznost prepletel s prvinami češke ljudske glasbe. Kvartet Casals je nastopil v naslednji zasedbi Abel Tomàs-Realp in Vera Martínez-Mehner – violina, Jonathan Brown – viola in Arnau Tomàs-Realp – violončelo.


4. 2. 2023

Glasba za horntrio Carla Reineckeja in Johannesa Brahmsa

Predvajamo dva posnetka s 3. koncerta predlanske sezone cikla SiBrass; 24. oktobra 2021 so v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji nastopili trije člani Simfoničnega orkestra RTV Slovenija – njegov koncertni mojster, violinist Benjamin Ziervogel, solohornist Mihajlo Bulajić in pianist Klemen Golner. Glasbeniki so na koncertu najprej izvedli Trio za oboo, rog in klavir, op. 188 Carla Reineckeja, pri tem je part oboe igral violinist Benjamin Ziervogel, nato pa je zvenel še Trio v Es-duru za violino, rog in klavir, op. 40 Johannesa Brahmsa.


28. 1. 2023

Klavirski trio Mithras v Londonu

Klavirski trio Mithras je 9. januarja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Člani tria – violinist Ionel Manciu, violončelist Leo Popplewell in pianist Dominic Degavino – so izvedli Fantazijo za klavirski trio v c-molu Franka Bridgea, novost angleške skladateljice Joy Lisney z naslovom Petrichor in znameniti Klavirski trio št. 5 v D-duru, op. 70, št. 1, imenovan tudi »Duh«, Ludwiga van Beethovna.


21. 1. 2023

Kvartet Ebène izvaja glasbo Josepha Haydna in Dmitrija Šostakoviča

Kvartet Ebène je 1. septembra lani nastopil v Kulturnem centru Samostanske cerkve v Traunsteinu na Bavarskem v sklopu tamkajšnjega niza poletnih koncertov. Francosko zasedbo sestavljajo violinista Gabriel Le Magadure in Pierre Colombet, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin. Spored koncerta je obsegal godalne kvartete Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča in Roberta Schumanna, zaradi omejene dolžine današnje oddaje pa smo za predvajanje izbrali posnetka izvedb Haydnovega Kvarteta št. 27 v D-duru, op. 20/4 in Kvarteta št. 8 v c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča.


14. 1. 2023

Violončelist Andrei Ioniţă in pianistka Naoko Sonoda v Londonu

Večkrat nagrajeni romunski violončelist Andrei Ioniţă, ki je bil pred leti del BBC-jevega programa New Generation Artists, namenjenega najbolj nadarjenim mladim glasbenikom, in japonska pianistka Naoko Sonoda sta 28. novembra lani nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Oba glasbenika danes živita in delujeta v Berlinu, na koncertu v sklopu BBC-jevega cikla »The Lunchtime Concerts« pa sta najprej izvedla Beethovnovo Sonato za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102/1. Sledili so Tri male skladbe za violončelo in klavir, op. 11 in dve mladostni, leta 1899 nastali deli za ti dve glasbili Antona Weberna, spored pa je zaokrožila obsežnejša Sonata za violončelo v C Benjamina Brittna, nastala za velikega violončelista Mstislava Rostropoviča.


7. 1. 2023

Glasbeniki Filadelfijskega orkestra izvajajo Mozartovo glasbo

Glasbeniki Filadelfijskega orkestra so se 25. avgusta lani z glasbo Wolfganga Amadeusa Mozarta predstavili v Kraljičini dvorani v Edinburgu v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega glasbenega festivala. Najprej je bil na sporedu Kvintet za klarinet in godala v A-duru, K. 581, v katerem je klarinet igral Ricardo Morales, potem pa še Mozartov Klavirski koncert št. 12 v A-duru, K. 414, ki je zvenel v redko izvajani skladateljevi lastni komorni različici za godalni kvartet in solo klavir. Pri klavirju je nastopil pianist Yannick Nézet-Séguin, sicer glasbeni direktor Filadelfijskega orkestra.


24. 12. 2022

Evroradijski božič okoli sveta - Slovaška

Na predvečer božičnega dne Sobotni koncert namenjamo posebni evroradijski ponudbi Evroradijski božič okoli sveta, ki jo je v zadnjih tednih sooblikovalo 18 radijskih postaj iz prav toliko evropskih držav. Predstavljamo prispevek Slovaškega radia, najprej priljubljeno božično pesem z naslovom Vianoce – Božič Jana Levoslava Belle, ki je leta 1925 uglasbil besedilo o pričakovanju rojstva Odrešenika Petra Bella-Horala.Sledila bo Božična maša v F-duru, imenovana 'Harmonia Pastoralis' Georgiusa Zruneka. Zrunek je bil relativno neznan frančiškanski brat, glasbenik in skladatelj, ki je živel in deloval sredi 18. stoletja. Pripisujejo mu avtorstvo Maše v F-duru, izjemno zanimivega glasbenega dela, ki v svoji neponovljivi izvirnosti in dinamiki združuje prvine tradicionalne latinske maše z ljudskimi; združuje torej odlomke besedila mašnega ordinarija in proprija s slovaškimi tradicionalnimi, ljudskimi ali pastoralnimi pesmimi, ki jih je Zrunek slišal na svojih obiskih na slovaškem podeželju, tudi med pastirji, ter jih vključil v Harmonio Pastoralis.Prispevek Slovaškega radia zaokrožujejo štiri tradicionalne božične kolednice.


17. 12. 2022

Kvartet Hagen izvaja Mozarta in Haydna

Kvartet Hagen je 1. maja letos nastopil v Mozartovi dvorani v Schwetzingenu v Nemčiji, v sklopu tamkajšnjega glasbenega Festivala Schwetzingen. Zasedbo sestavljajo Lukas Hagen in Rainer Schmidt – violina, Veronika Hagen – viola in violončelist Clemens Hagen. Glasbeniki so najprej izvedli Godalni kvartet št. 14 v G-duru, K. 387 z vzdevkom 'Pomladni' Wolfganga Amadeusa Mozarta, sledil je Godalni kvartet št. 53 v D-duru, op. 64, št. 5 z vzdevkom 'Škrjančkov kvartet' Josepha Haydna, za konec pa so za dodatek izvedli še občuteni 'Andante cantabile' iz Mozartovega Godalnega kvarteta št. 19 v C-duru, K. 465, 'Disonančnega'.Kvartet Hagen so leta 1981 ustanovili štirje avstrijski glasbeniki – brata in sestri Hagen. Drugo violinistko Angeliko Hagen je kmalu po ustanovitvi zamenjala Annette Bik, njo pa leta 1987 Rainer Schmidt, ki s preostalimi tremi ustanovnimi člani družine Hagen sodeluje še danes. Glasbeniki so predavatelji in mentorji na salzburškem Mozarteumu in Visoki šoli za glasbo v Baslu, svoje poustvarjalno delovanje pa namenjajo še zlasti glasbi dunajskega klasicizma. Leta 2006 so posneli popolno izdajo vseh Mozartovih godalnih kvartetov.


10. 12. 2022

Sharon Kam in glasbeni prijatelji v Schwetzingenu izvajajo Brahmsa, Bartóka in Beethovna

Sobotni koncert je tokrat v znamenju glasbe za različne triozasedbe Johannesa Brahmsa, Béle Bartóka in Ludwiga van Beethovna. Predvajali bomo posnetke s koncerta klarinetistke Sharon Kam, ki je s svojimi glasbenimi prijatelji – violinistko Antje Weithaas, violončelistom Julianom Stecklom in pianistom Enricom Pacejem – 6. maja letos nastopila v Mozartovi dvorani v Schwetzingenu, mestecu na skrajnem severozahodu nemške dežele Baden-Württemberg. Koncert je bil del tamkajšnjega glasbenega festivala v Schwetzingenu. Predvajali bomo Brahmsov Klavirski trio št. 3 v C-duru, Bartókove Kontraste za violino, klarinet in klavir in Beethovnov Klavirski trio št. 4 v B-duru, op. 11, 'Gassenhauer trio'.


3. 12. 2022

Ewa Poblocka in Bachova glasba za instrument s tipkami

»Bacha igram vse življenje,« pravi Ewa Poblocka. Ugledna poljska pianistka je odraščala kot korepetitorka svoje mame, ki je pogosto pela arije iz Bachovih kantat in pasijonov. Je prva Poljakinja, ki je posnela oba zvezka Bachove zbirke Dobro uglašeni klavir. 3. oktobra je nastopila v londonski dvorani Wigmore, v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov "The Lunchtime Concerts". Celoten program je namenila glasbi za instrument s tipkami Johanna Sebastiana Bacha; osrednji deli sporeda sta bila obsežnejši niz petnajstih sinfonij, ki jih v katalogu Bachovih del najdemo pod zaporednimi številkami od 787 do 801, ter Partita št. 5 v G-duru, BWV 829.


26. 11. 2022

10 let Kvinteta Contrast

Trobilni kvintet Contrast bo v nedeljo, 27. novembra, ob 18.00 v Slovenski filharmoniji s koncertom počastil desetletnico svojega delovanja. Zasedbo sestavljajo diplomanti akademije za glasbo v Ljubljani: Gregor Turk (solo trobentač SNG Opera Ljubljana), Blaž Avbar (profesor na waldorfski šoli), Jože Rošer (solohornist Slovenske filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije) in Uroš Vegelj (profesor na glasbeni šoli v Črnomlju in konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani). Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo na številnih odrih po Sloveniji in v tujini. Njihov repertoar obsega skladbe iz renesanse, baroka, romantike, pa vse do ragtima, glasbe 20. stoletja in sodobnih del, tudi novosti. Kvintet je na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG 2013 osvojil zlato plaketo in prvo nagrado ter na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb. Prvo nagrado je prejel tudi na mednarodnem tekmovanju Giovani Musicisti. Mladi glasbeniki, v Trevisu. Njihov največji uspeh je 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Jana Koetsierja v Münchnu (2014), na katerem so za nagrado dobili tudi snemanje za Bavarski radio. Posneli in izdali so dve zgoščenki, še bolje pa bomo zasedbo spoznali v pogovoru s članom Jožetom Rošerjem, s katerim se bo pogovarjal Mihael Kozjek.


19. 11. 2022

Klavirski recital Gabriele Montero v Londonu

Venezuelska pianistka Gabriela Montero je 9. maja letos nastopila v londonski dvorani Wigmore v okviru BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts. V prvem delu programa je izvedla dve deli Frédérica Chopina: Nokturno št. 8 v Des-duru, op. 27/2 in Polonezo-fantazijo v As-duru, op. 61, nato pa še Sonato za klavir Igorja Stravinskega. Gabriela Montero se je v drugem delu klavirskega recitala predstavila s svojimi Tremi improvizacijami. Pianistko namreč odlikujejo izjemne improvizacijske zmožnosti, njeni recitali so znani po lastnih improvizacijah, ki jih redno vključuje v svoje koncertne programe.


12. 11. 2022

Češki filharmonični trio v Litomyšlu izvaja glasbo Suka, Smetane in Martinůja

Za predvajanje smo iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj izbrali tri posnetke s koncerta pred kratkim nastalega Češkega filharmoničnega tria, ki ga sestavljajo violinist Jiři Vodička, violončelist Vaclav Petr in pianist Martin Kasik. Glasbeniki so 10. junija letos nastopili v grajski dvorani v mestecu Litomyšl, ki leži v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Spored koncerta v sklopu tamkajšnjega poletnega festivala Smetanov Litomyšl je bil v znamenju čeških skladateljev. Slišali boste izbor treh skladb s sporeda: Klavirski trio v g-molu, op. 15 Bedřicha Smetane, Bergerettes Bohuslava Martinůja, najprej pa Elegijo Josefa Suka.


5. 11. 2022

Kvartet Ebène na Bavarskem

Kvartet Ebène je 1. septembra letos nastopil v Kulturnem centru samostanske cerkve v Traunsteinu na Bavarskem, v sklopu tamkajšnjega niza poletnih koncertov. Priznano francosko zasedbo sestavljajo violinista Gabriel Le Magadure in Pierre Colombet, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin. Spored koncerta je obsegal godalne kvartete Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča in Roberta Schumanna, zaradi omejene dolžine današnje oddaje pa smo za predvajanje izbrali posnetka izvedb Haydnovega Kvarteta št. Št. 27 v D-duru, op. 20/4 in Kvarteta št. 8 v c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča.


29. 10. 2022

Viktoria Mullova in Alasdair Beatson v Londonu

V Rusiji rojena britanska violinistka Viktoria Mullova in škotski pianist Alasdair Beatson sta 18. aprila letos nastopila v londonski dvorani Wigmore v okviru BBC-jevega cikla The Lunchtime Concerts. Glasbenika sta spored v celoti posvetila glasbi za violino in klavir Ludwiga van Beethovna; program sta sestavljali dve zgodnji violinski sonati, in sicer št. 7 v c-molu, op. 30/2 ter št. 5 v F-duru, op. 24, ki jo poznamo pod vzdevkom ‘Pomladna’. Violinistka Viktoria Mullova je igrala na violino Giovannija Battiste Guadagninija, izdelano leta 1750, pianist Alasdair Beatson pa na moderno kopijo fortepiana znamenitega dunajskega izdelovalca tistega časa Antona Walterja iz leta 1805. Ob tej priložnosti je Mullova uporabila klasicistični lok in igrala na črevnate strune, ki omogočajo nekoliko drugačno barvno-tonsko produkcijo. Tako se je duo z elementi historične izvajalske prakse približal zvočni podobi Beethovnovih sonat za klavir in violino njegovega časa.


22. 10. 2022

Trio Poseidon v Göteborgu izvaja glasbo Cécile Chaminade in Johannesa Brahmsa

Trio Poseidon je 13. marca letos nastopil v Stenhammarjevi dvorani Koncertne hiše v švedskem Göteborgu. Leta 2002 nastala zasedba treh švedskih glasbenikov letos praznuje 20-letnico svojega delovanja. V njej sodelujejo dva člana Göteborškega simfoničnega orkestra – koncertna mojstrica Sara Trobäck Hesselinck in prvi violončelist Claes Gunnarson ter pianist Per Lundberg, sicer profesor na Kraljevem glasbenem kolidžu v Stockholmu. Člani Tria Posedion so na koncertu izvedli Klavirski trio št. 1 v g-molu, op. 11 Cécile Chaminade in Klavirski trio št. 2 v C-duru, op. 87 Johannesa Brahmsa.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt