Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni koncert

5 epizod

5 epizod


Komorne mojstrovine in izbor izstopajočih koncertov iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj.


3. 12. 2022

Ewa Poblocka in Bachova glasba za instrument s tipkami

»Bacha igram vse življenje,« pravi Ewa Poblocka. Ugledna poljska pianistka je odraščala kot korepetitorka svoje mame, ki je pogosto pela arije iz Bachovih kantat in pasijonov. Je prva Poljakinja, ki je posnela oba zvezka Bachove zbirke Dobro uglašeni klavir. 3. oktobra je nastopila v londonski dvorani Wigmore, v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov "The Lunchtime Concerts". Celoten program je namenila glasbi za instrument s tipkami Johanna Sebastiana Bacha; osrednji deli sporeda sta bila obsežnejši niz petnajstih sinfonij, ki jih v katalogu Bachovih del najdemo pod zaporednimi številkami od 787 do 801, ter Partita št. 5 v G-duru, BWV 829.


26. 11. 2022

10 let Kvinteta Contrast

Trobilni kvintet Contrast bo v nedeljo, 27. novembra, ob 18.00 v Slovenski filharmoniji s koncertom počastil desetletnico svojega delovanja. Zasedbo sestavljajo diplomanti akademije za glasbo v Ljubljani: Gregor Turk (solo trobentač SNG Opera Ljubljana), Blaž Avbar (profesor na waldorfski šoli), Jože Rošer (solohornist Slovenske filharmonije), Žan Tkalec (pozavnist Slovenske filharmonije) in Uroš Vegelj (profesor na glasbeni šoli v Črnomlju in konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani). Člani zasedbe so se prvič zbrali leta 2012 in od takrat redno koncertirajo na številnih odrih po Sloveniji in v tujini. Njihov repertoar obsega skladbe iz renesanse, baroka, romantike, pa vse do ragtima, glasbe 20. stoletja in sodobnih del, tudi novosti. Kvintet je na tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG 2013 osvojil zlato plaketo in prvo nagrado ter na mednarodnem tekmovanju Svirel 2014 postal absolutni zmagovalec v kategoriji komornih zasedb. Prvo nagrado je prejel tudi na mednarodnem tekmovanju Giovani Musicisti. Mladi glasbeniki, v Trevisu. Njihov največji uspeh je 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Jana Koetsierja v Münchnu (2014), na katerem so za nagrado dobili tudi snemanje za Bavarski radio. Posneli in izdali so dve zgoščenki, še bolje pa bomo zasedbo spoznali v pogovoru s članom Jožetom Rošerjem, s katerim se bo pogovarjal Mihael Kozjek.


19. 11. 2022

Klavirski recital Gabriele Montero v Londonu

Venezuelska pianistka Gabriela Montero je 9. maja letos nastopila v londonski dvorani Wigmore v okviru BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts. V prvem delu programa je izvedla dve deli Frédérica Chopina: Nokturno št. 8 v Des-duru, op. 27/2 in Polonezo-fantazijo v As-duru, op. 61, nato pa še Sonato za klavir Igorja Stravinskega. Gabriela Montero se je v drugem delu klavirskega recitala predstavila s svojimi Tremi improvizacijami. Pianistko namreč odlikujejo izjemne improvizacijske zmožnosti, njeni recitali so znani po lastnih improvizacijah, ki jih redno vključuje v svoje koncertne programe.


12. 11. 2022

Češki filharmonični trio v Litomyšlu izvaja glasbo Suka, Smetane in Martinůja

Za predvajanje smo iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj izbrali tri posnetke s koncerta pred kratkim nastalega Češkega filharmoničnega tria, ki ga sestavljajo violinist Jiři Vodička, violončelist Vaclav Petr in pianist Martin Kasik. Glasbeniki so 10. junija letos nastopili v grajski dvorani v mestecu Litomyšl, ki leži v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Spored koncerta v sklopu tamkajšnjega poletnega festivala Smetanov Litomyšl je bil v znamenju čeških skladateljev. Slišali boste izbor treh skladb s sporeda: Klavirski trio v g-molu, op. 15 Bedřicha Smetane, Bergerettes Bohuslava Martinůja, najprej pa Elegijo Josefa Suka.


5. 11. 2022

Kvartet Ebène na Bavarskem

Kvartet Ebène je 1. septembra letos nastopil v Kulturnem centru samostanske cerkve v Traunsteinu na Bavarskem, v sklopu tamkajšnjega niza poletnih koncertov. Priznano francosko zasedbo sestavljajo violinista Gabriel Le Magadure in Pierre Colombet, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin. Spored koncerta je obsegal godalne kvartete Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča in Roberta Schumanna, zaradi omejene dolžine današnje oddaje pa smo za predvajanje izbrali posnetka izvedb Haydnovega Kvarteta št. Št. 27 v D-duru, op. 20/4 in Kvarteta št. 8 v c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt