Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni koncert

299 epizod

299 epizod


Komorne mojstrovine in izbor izstopajočih koncertov iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj.


20. 07. 2024

Camerata RCO in Brucknerjeva glasba

Simfonija št. 6 v A-duru Antona Brucknerja v komorni glasbeni preobleki Rolfa Verbeeka in izvedbi članov ansambla Camerata RCO, ki ga sestavljajo glasbeniki Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Koncert, ki je 1. julija letos zvenel v dvorani Wigmore v Londonu v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts.


13. 07. 2024

Klavirski recital Angele Hewitt v Londonu

Mednarodno uveljavljena kanadska pianistka Angela Hewitt je 3. junija letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu, kjer se je predstavila z glasbo Mozarta, Schuberta in Beethovna v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts”. Najprej so bile na sporedu Variacije v f-molu, Hoboken XVII:6 Josepha Haydna, nato so se zvrstila tri krajša klavirska dela – Rondo v D-duru, K. 485 in Fantazija v d-molu, K. 397 Wolfganga Amadeusa Mozarta ter Impromptu št. 3 v Ges-duru, D. 899 Franza Schuberta, Angela Hewitt pa je za konec izvedla še Klavirsko sonato št. 14 v cis-molu, op. 27/2, ‘V mesečini’, Ludwiga van Beethovna. Pianistka je našteta dela izvedla na fortepiano Paula McNultyja, ki je glasbilo napravil po zgledu slovitih klavirjev in fortepianov znamke Graf iz 19. stoletja.


06. 07. 2024

Beethovnova Eroica in ansambel Concentus Musicus Wien

Simfonija št. 3 v Es-duru, op. 55, 'Eroica', Ludwiga van Beethovna v izvedbi ansambla Concentus Musicus Wien. Sloviti ansambel, ki glasbo izvaja na zgodovinsko ustrezna glasbila in z ustreznim premislekom glede historične izvajalske prakse, je pred več kot šestimi desetletji ustanovil legendarni Nikolaus Harnoncourt. Danes ga vodi Stefan Gottfried. Na koncertu v sklopu festivala Concentus Moravie, ki je bil 31. maja lani v dvorani Besední dům, torej dvorani Skupnosti v Brnu, pa je ansambel Concentus Musicus Wien vodil priznani češki dirigent Tomáš Netopil. Koncert je bil posvečen zapuščini Nikolausa Harnoncourta, ki je bil vse življenje med drugim tudi neutruden raziskovalec povezav med Moravsko in Dunajem.


29. 06. 2024

Kvartet Notos in komorna glasba Mahlerja in Straussa

Velika skladatelja s konca 19. in prvih desetletij 20. stoletja: Gustava Mahlerja in RIcharda Straussa, danes precej bolje poznamo po njuni simfonični, drugega tudi po operni glasbi. Tokrat predvajamo posnetke s koncerta kvarteta Notos, v katerem igrajo violinist Sindri Lederer, violistka Andrea Burger, violončelist Phillip Graham in pianistka Antonia Köstner. Glasbeniki so 21. septembra lani nastopili v prostorih nekdanje anglikanske cerkve sv. Luka v Londonu, ki je danes predelana v izobraževalno in koncertno središče v okviru Londonskega simfoničnega orkestra. Tam so najprej izvedli Klavirski kvartet oziroma Kvartetni stavek v a-molu Gustava Mahlerja, potem pa še Klavirski kvartet v c-molu, op. 13 Richarda Straussa, deli dveh mladih nadobudnih in nadarjenih skladateljev torej.


22. 06. 2024

Trio Kungsbacka izvaja glasbo Rebecce Clarke in Bedřicha Smetane

Klavirski trio Kungsbacka, v katerem umetniške moči združujejo violinistka Malin Broman, violončelist Jesper Svedberg in pianist Simon Crawford-Phillips, je 20. avgusta lani nastopil na koncertu v dvorani gradu Tjolöholm nekaj 10 kilometrov južneje od Göteborga, vdolž zahodne obale Švedske. Na koncertu, ki je bil del Glasbenega festivala Change, so glasbeniki izvedli Klavirski trio britanske skladateljice in violistke Rebecce Clarke, ki je delovala sredi 20. stoletja, in repertoarno stalnico Bedřicha Smetane, Klavirski trio v g-molu, op. 15.


15. 06. 2024

Kvartet Barbican in glasba Janáčka in Schumanna v Kölnu

Kvartet Barbican je 16. januarja letos nastopil v Komorni glasbeni dvorani (Kammermusiksaal) Nemškega radia v Kölnu. V mali dvorani s 164 sedeži je nadvse uspešna mlada britanska zasedba, ki je pred dvema letoma osvojila 1. nagrado v kategoriji godalnih kvartetov na 71. Mednarodnem tekmovanju nemške radiotelevizijske postaje ARD, najprej izvedla 3. godalni kvartet Albana Berga in Godalni kvartet št. 2, imenovan Intimna pisma, Leoša Janáčka. Sledila je glasba britanske vsestranske glasbenice mlajše generacije Joy Lisney, ki je – tako kot uvodnega Bergovega dela – zaradi časovne omejitve oddaje tokrat ne predvajamo. Zato pa lahko slišite sklepno delo obsežnega sporeda – Schumannov Godalni kvartet št. 3 v A-duru, op. 41. Koncert je bil del 6. sezone komornih glasbenih večerov, ki jih pod imenom Raderberški koncerti prireja Nemški radio v Kölnu. Kvartet Barbican se je tam predstavil v zasedbi, ki je postala stalna leta 2022 s prihodom 2. violinistke Kate Maloney. Poleg nje violino kot vodja zasedbe igra Amarins Wierdsma, violist je Christoph Slenczka, violončelo pa igra Yoanna Prodanova. Dodajmo še, da Kvartet Barbican deluje v Londonu, izpopolnjuje pa se pod mentorstvom članov slovitega kvarteta Ebène na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in Günterja Pichlerja na sloviti Akademiji Kraljice Sofije v Madridu.


08. 06. 2024

Reinhold Friedrich in Eriko Takezava

Na tretjem koncertu lanske sezone cikla SiBrass sta nastopila trobentač Reinhold Friedrich in njegova dolgoletna komorna glasbena partnerica, pianistka Eriko Takezava. Duo navdihuje s svežimi programi, na katerih mojstrovine za trobento in klavir vseh obdobij združuje v nadvse inovativne sporede. Tako je bilo tudi 17. septembra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, kjer je koncertni spored zajemal glasbo Thorvalda Hansena, Ludwiga van Beethovna, Alexandra Albrechta, Jeana Hubeauja, Clauda Debussyja in Georgea Gershwina. Tokrat predvajamo izbor štirih del z omenjenega koncerta.


01. 06. 2024

Ilian Garnetz, Sol Gabetta in Benjamin Grosvenor na Festivalu SOLsberg

Predvajamo posnetke s koncerta komorne glasbe, ki je potekal 25. junija leta 2022 v Mestni cerkvi v kraju Rheinfelden v švicarskem kantonu Aargau. Na koncertu, ki je bil del 17. edicije Festivala Solsberg, so nastopili trije izjemni glasbeniki našega časa – moldavski violinist Ilian Garnetz, argentinska violončelistka s švicarskim potnim listom Sol Gabetta in britanski pianist Benjamin Grosvenor. Zadnji je najprej izvedel 1. zvezek iz obsežne klavirske zbirke Iberija Isaaca Albéniza, potem pa so vsi skupaj predstavili še Klavirski trio št. 3 v f-molu, op. 65 Antonina Dvoržaka.


25. 05. 2024

Chloë Hanslip in Danny Driver v Londonu

Glasbeno popotovanje violinistke Chloë Hanslip in pianista Dannyja Driverja od pravljičnega baleta Igorja Stravinskega do bluesa v Ravelovi glasbi. Predvajamo posnetke s koncerta violinistke Chloë Hanslip in pianista Dannyja Driverja, ki sta 8. januarja letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Tam sta nastopila v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts in najprej izvedla Divertimento iz baleta Vilin poljub Igorja Stravinskega, ki se je pri baletu oprl na pravljico Hansa Christiana Andersena, Divertimento za orkester pa posvetil Samuelu Duškinu, ki je delo transkribiral za violino in klavir. Sledila bo brezčasna skladba Arva Pärta z naslovom Ogledalo v ogledalu, spored pa zaokrožuje Violinska sonata št. 2 v G-duru Mauricea Ravela.


18. 05. 2024

Kvartet Ebène v Rimu, 2. del - Schubertova glasba

Predvajamo še en posnetek s koncerta Kvarteta Ebène, ki je 17. januarja letos nastopil v Avditoriju Glasbenega parka v Rimu. Sestav, v katerem igrajo violinista Pierre Colombet in Gabriel Le Magadure, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin, je na koncertu izvedel Godalni kvartet v g-molu, op. 20, št. 3 Josepha Haydna, Godalni kvartet št. 3 Béle Bartóka in Godalni kvartet št. 15 v G-duru, D. 887 Franza Schuberta. Prva dva ste lahko slišali prejšnjo soboto, zadnjega, torej Schubertovega, pa bomo predvajali tokrat. Delo izjemne dolžine bo zapolnilo celotno oddajo.


11. 05. 2024

Kvartet Ebène v Rimu, 1. del

Ugledna francoska komorna zasedba Kvartet Ebène se je pred nekaj tedni predstavila tudi slovenskim ljubiteljem glasbe na koncertu v Mariboru. Tokrat bomo predvajali posnetke s koncerta, ki je bil 17. januarja letos izveden v Avditoriju Glasbenega parka v Rimu. Kvartet Ebène, v katerem igrajo violinista Pierre Colombet in Gabriel Le Magadure, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin, je zaigral Godalni kvartet v g-molu, op. 20, št. 3 Josepha Haydna, Godalni kvartet št. 3 Béle Bartóka in Godalni kvartet št. 15 v G-duru, D. 887 Franza Schuberta. Zadnjega bomo predvajali prihodnjič, najprej pa glasbo Haydna in Bartóka.


04. 05. 2024

Pianist Nelson Goerner v Londonu

Predvajamo posnetke s klavirskega recitala priznanega argentinskega virtuoza črno-belih tipk Nelsona Goernerja, ki je 25. marca letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Na recitalu v sklopu BBC-jevega cikla »The Lunchtime Concerts« je tam najprej izvedel Chaconno v G-duru Georga Friedricha Händla. Sledili so Plesi Davidove zveze, op. 6 (Davidsbündlertänze) Roberta Schumanna, koncertni spored pa je zaokrožilo delo, ki še danes velja za eno izvedbeno najzahtevnejših – Islamej, orientalska fantazija za klavir, op. 18 Milija Balakireva.


27. 04. 2024

Ansambel Scharoun iz Berlina in študentje akademije glasbenega festivala v Zermattu

Predvajamo posnetke s koncerta, ki je potekal 16. septembra 2020 v farni cerkvi sv. Mavricija v Zermattu. Na koncertu, ki je bil del tamkajšnjega glasbenega festivala, so v različnih sestavih nastopili člani ansambla Scharoun iz Berlina, ki ga sestavljajo Berlinski filharmoniki, in študentje akademije glasbenega festivala Zermatt. Na sporedu so bili Italijanska serenada Huga Wolfa, Nonet v F-duru, op. 31 Louisa Spohra in Sekstet za pihala v Es-duru, op. 71 Ludwiga van Beethovna.


20. 04. 2024

Veronika Eberle, Steven Isserlis, Connie Shih in Schubertova glasba

Obsežni Klavirski trio št. 2 v Es-duru je Schubert zložil leto pred svojo smrtjo; danes velja za eno največjih del železnega repertoarja za trio violine, violončela in klavirja. Skladatelj ga ni posvetil nikomur, "razen tistim, ki bodo v njem našli užitek", Robert Schumann pa ga je označil za "navdihnjeno, možato in dramatično delo, […] ki je glasbeni svet pretreslo kot jezni komet na nebu". 20. junija lani so ga v dvorani Angelike Kauffmann v kraju Schwarzenberg na avstrijskem Predarlskem v sklopu festivala Schubertiade Schwarzenberg izvedli violinistka Veronika Eberle, violončelist Steven Isserlis in pianistka Connie Shih.


13. 04. 2024

Veronika Eberle, Steven Isserlis in Connie Shih na festivalu Schubertiade v Schwarzenbergu

Trije odlični glasbeniki, nemška violinistka Veronika Eberle, britanski violončelist Steven Isserlis in kanadska pianistka Connie Shih, so 20. junija lani nastopili v dvorani Angelike Kauffmann v kraju Schwarzenberg na Predarlskem. Predstavili so se v okviru tamkajšnjega glasbenega festivala Schubertiade ter izvedli Violinsko sonato v A-duru, D. 574 Franza Schuberta, Sonato za violončelo in klavir št. 3 v A-duru, op. 69 Ludwiga van Beethovna in za konec še Schubertov Klavirski trio št. 2 v Es-duru, D. 929. Tega boste lahko slišali prihodnjič, tokrat pa obe deli, za kateri sta potrebna samo dva izvajalca in ki sta pomembna mejnika v komornih opusih obeh glasbenih ustvarjalcev.


06. 04. 2024

Klavirski recital Elisabeth Brauß v Londonu

29-letna nemška pianistka Elisabeth Brauß je vzhajajoča zvezda svetovnega pianizma, je tudi nekdanja varovanka programa »Nova generacija umetnikov« 3. radijskega programa BBC. Predvajamo posnetke z njenega klavirskega recitala, ki je bil 11. marca letos v dvorani Wigmore v Londonu. Elisabeth Brauß je tam v sklopu cikla "The Lunchtime Concerts" izvedla izbor osmih iz niza Desetih klavirskih skladb, op. 12 Sergeja Prokofjeva, Evokacijo iz Iberije – uvodno skladbo 1. zvezka klavirskih skladb Isaaca Albéniza ter Klavirsko sonato št. 18 v Es-duru, op. 31, št. 3 z vzdevkom 'Lov' Ludwiga van Beethovna.


30. 03. 2024

Kvartet Leonkoro in glasba Janačka in Schumanna

Kvartet Leonkoro je 19. februarja nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Tam je na koncertu v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts” najprej izvedel Godalni kvartet št. 1, imenovan ‘Kreutzerjeva sonata’ Leoša Janačka, nato pa še Schumannov Kvartet št. 3 v A-duru, op. 41/3. Zasedba Leonkoro, kar v prevodu iz esperanta pomeni Levjesrčni, je bila ustanovljena leta 2019 v Berlinu. Od ustanovitve dalje so njeni člani, violinista Jonathan Schwarz in Amelie Wallner, violistka Mayu Konoe in violončelist Lukas Schwarz, dosegli nekaj vidnih uspehov, denimo prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju godalnih kvartetov v dvorani Wigmore, kar je kvartetu Leonkoro prineslo mesto v slovitem programu Nova generacija umetnikov BBC-jevega Tretjega radijskega programa.


23. 03. 2024

Inon Barnatan in glasbeni trenutki Schuberta in Rahmaninova

Predvajamo posnetke s klavirskega recitala Inona Barnatana, ki je 15. januarja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu, v sklopu BBC-jevega komornega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Izraelski pianist z ameriškim državljanstvom je tam izvedel dva obsežnejša cikla glasbenih trenutkov, najprej tistega od Franza Schuberta, nato pa še Sergeja Rahmaninova. Čeprav sta omenjena skladatelja slogovno dokaj različna, sta oba zložila po Šest glasbenih trenutkov, ki pa razen naslova nimata kaj dosti skupnega ...


16. 03. 2024

Od baroka do romantike - koncert festivalskega orkestra Pau Casals v Tarragoni

Koncert z naslovom Od baroka do romantike je bil 12. julija lani izveden v avditoriju Paua Casalsa v mestu El Vendrell v katalonski provinci Tarragona. Na sporedu so bile štiri generacije skladateljev, ki jih postavljata na skupni imenovalec občudovanje in študij glasbene umetnosti najstarejšega izmed njih – Johanna Sebastiana Bacha. Na koncertnem večeru, ki je bil del tamkajšnjega mednarodnega poletnega glasbenega festivala Paua Casalsa, je nastopil festivalski orkester pod umetniškim vodstvom violinista Ericha Höbartha. Kot solist se je v Koncertu za inštrument s tipkami št. 4 v A-duru, BWV 1055 Johanna Sebastiana Bacha predstavil madžarski pianist Péter Nagy, ki je sodeloval tudi pri izvedbi Beethovnovega Klavirskega kvarteta v Es-duru, op. 16. Spored sta dopolnili uvodna skladba Wolfganga Amadeusa Mozarta Adagio in fuga v c-molu, K. 546 in sklepna Simfonija za godala št. 10 v h-molu Felixa Mendelssohna.


09. 03. 2024

Trobilni ansambel Brass AG in Steven Verhaert v ciklu SiBrass 2023

Sklepamo niz oddaj, namenjenih predstavitvi lanske 7. sezone koncertnega cikla SiBrass, ki je namenjen pretežno glasbi za trobila v različnih zasedbah. Zadnji 5. koncert pretekle sezone je potekal 6. novembra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, kjer je nastopil Trobilni ansambel Brass AG, torej Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Spored je obsegal priredbe glasbenih del Carla Gesualda in Jeana Baptista Lullyja ter izvirno glasbo Lojzeta Krajnčana, Daniela Sternefelda in Christiana Lindberga. Umetniško vodstvo je ob tej priložnosti prevzel priznani belgijski trobentač, profesor, dirigent in aranžer Steven Verhaert, ki je zložil tudi večstavčni suiti po Gesualdovi in Lullyjevi glasbi.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt