Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobotni koncert

299 epizod

299 epizod


Komorne mojstrovine in izbor izstopajočih koncertov iz ponudbe Evropske zveze radijskih postaj.


13. 04. 2024

Veronika Eberle, Steven Isserlis in Connie Shih na festivalu Schubertiade v Schwarzenbergu

Trije odlični glasbeniki, nemška violinistka Veronika Eberle, britanski violončelist Steven Isserlis in kanadska pianistka Connie Shih, so 20. junija lani nastopili v dvorani Angelike Kauffmann v kraju Schwarzenberg na Predarlskem. Predstavili so se v okviru tamkajšnjega glasbenega festivala Schubertiade ter izvedli Violinsko sonato v A-duru, D. 574 Franza Schuberta, Sonato za violončelo in klavir št. 3 v A-duru, op. 69 Ludwiga van Beethovna in za konec še Schubertov Klavirski trio št. 2 v Es-duru, D. 929. Tega boste lahko slišali prihodnjič, tokrat pa obe deli, za kateri sta potrebna samo dva izvajalca in ki sta pomembna mejnika v komornih opusih obeh glasbenih ustvarjalcev.


06. 04. 2024

Klavirski recital Elisabeth Brauß v Londonu

29-letna nemška pianistka Elisabeth Brauß je vzhajajoča zvezda svetovnega pianizma, je tudi nekdanja varovanka programa »Nova generacija umetnikov« 3. radijskega programa BBC. Predvajamo posnetke z njenega klavirskega recitala, ki je bil 11. marca letos v dvorani Wigmore v Londonu. Elisabeth Brauß je tam v sklopu cikla "The Lunchtime Concerts" izvedla izbor osmih iz niza Desetih klavirskih skladb, op. 12 Sergeja Prokofjeva, Evokacijo iz Iberije – uvodno skladbo 1. zvezka klavirskih skladb Isaaca Albéniza ter Klavirsko sonato št. 18 v Es-duru, op. 31, št. 3 z vzdevkom 'Lov' Ludwiga van Beethovna.


30. 03. 2024

Kvartet Leonkoro in glasba Janačka in Schumanna

Kvartet Leonkoro je 19. februarja nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Tam je na koncertu v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts” najprej izvedel Godalni kvartet št. 1, imenovan ‘Kreutzerjeva sonata’ Leoša Janačka, nato pa še Schumannov Kvartet št. 3 v A-duru, op. 41/3. Zasedba Leonkoro, kar v prevodu iz esperanta pomeni Levjesrčni, je bila ustanovljena leta 2019 v Berlinu. Od ustanovitve dalje so njeni člani, violinista Jonathan Schwarz in Amelie Wallner, violistka Mayu Konoe in violončelist Lukas Schwarz, dosegli nekaj vidnih uspehov, denimo prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju godalnih kvartetov v dvorani Wigmore, kar je kvartetu Leonkoro prineslo mesto v slovitem programu Nova generacija umetnikov BBC-jevega Tretjega radijskega programa.


23. 03. 2024

Inon Barnatan in glasbeni trenutki Schuberta in Rahmaninova

Predvajamo posnetke s klavirskega recitala Inona Barnatana, ki je 15. januarja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu, v sklopu BBC-jevega komornega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Izraelski pianist z ameriškim državljanstvom je tam izvedel dva obsežnejša cikla glasbenih trenutkov, najprej tistega od Franza Schuberta, nato pa še Sergeja Rahmaninova. Čeprav sta omenjena skladatelja slogovno dokaj različna, sta oba zložila po Šest glasbenih trenutkov, ki pa razen naslova nimata kaj dosti skupnega ...


16. 03. 2024

Od baroka do romantike - koncert festivalskega orkestra Pau Casals v Tarragoni

Koncert z naslovom Od baroka do romantike je bil 12. julija lani izveden v avditoriju Paua Casalsa v mestu El Vendrell v katalonski provinci Tarragona. Na sporedu so bile štiri generacije skladateljev, ki jih postavljata na skupni imenovalec občudovanje in študij glasbene umetnosti najstarejšega izmed njih – Johanna Sebastiana Bacha. Na koncertnem večeru, ki je bil del tamkajšnjega mednarodnega poletnega glasbenega festivala Paua Casalsa, je nastopil festivalski orkester pod umetniškim vodstvom violinista Ericha Höbartha. Kot solist se je v Koncertu za inštrument s tipkami št. 4 v A-duru, BWV 1055 Johanna Sebastiana Bacha predstavil madžarski pianist Péter Nagy, ki je sodeloval tudi pri izvedbi Beethovnovega Klavirskega kvarteta v Es-duru, op. 16. Spored sta dopolnili uvodna skladba Wolfganga Amadeusa Mozarta Adagio in fuga v c-molu, K. 546 in sklepna Simfonija za godala št. 10 v h-molu Felixa Mendelssohna.


09. 03. 2024

Trobilni ansambel Brass AG in Steven Verhaert v ciklu SiBrass 2023

Sklepamo niz oddaj, namenjenih predstavitvi lanske 7. sezone koncertnega cikla SiBrass, ki je namenjen pretežno glasbi za trobila v različnih zasedbah. Zadnji 5. koncert pretekle sezone je potekal 6. novembra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, kjer je nastopil Trobilni ansambel Brass AG, torej Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Spored je obsegal priredbe glasbenih del Carla Gesualda in Jeana Baptista Lullyja ter izvirno glasbo Lojzeta Krajnčana, Daniela Sternefelda in Christiana Lindberga. Umetniško vodstvo je ob tej priložnosti prevzel priznani belgijski trobentač, profesor, dirigent in aranžer Steven Verhaert, ki je zložil tudi večstavčni suiti po Gesualdovi in Lullyjevi glasbi.


02. 03. 2024

Trobilni kvintet SiBrass v ciklu SiBrass 2023

Trobilni kvintet SiBrass sodi med najvidnejše in najaktivnejše trobilne zasedbe zadnjega desetletja na Slovenskem. Nastal je jeseni leta 2011 na pobudo članov Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Svoj repertoar oblikujejo z deli uveljavljene literature izvirnih skladb in priredb ter obenem naročajo tudi nova dela slovenskih skladateljev. 15. oktobra lani so nastopili v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji in na koncertu v sklopu cikla SiBrass izvedli žanrsko raznovrstno glasbo Uroša Kreka, Viktorja Evalda, Enriqueja Crespa, Kevina McKeeja, Michaela Kamena, Anžeta Rozmana, Leonarda Bernsteina in Jožeta Privška.


24. 02. 2024

Umetnost trobente

Umetnost trobente se je glasil naslov tretjega koncerta lanske sezone cikla SiBrass, na katerem sta nastopila trobentač Reinhold Friedrich in pianistka Eriko Takezava, njegova dolgoletna komorna glasbena partnerica. Duo navdihuje s svežimi programi, na katerih mojstrovine za trobento in klavir vseh obdobij združuje v nadvse inovativne sporede in tako je bilo tudi 17. septembra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Spored, ki sta ga predstavila stara znanca slovenskih koncertnih odrov, je obsegal glasbo Thorvalda Hansena, Ludwiga van Beethovna, Alexandra Albrechta, Jeana Hubeauja in Georgea Gershwina, v tokratnem Sobotnem koncertu pa smo pripravili enourni izbor posnetkov s koncerta.


17. 02. 2024

Musica Antiqua Salzburg v ciklu SiBrass 2023

Člani ansambla Musica Antiqua Salzburg – med njimi je tudi slovenski pozavnist Dušan Krajnc – negujejo zgodovinsko ustrezno izvajalsko prakso na izvirnih glasbilih. V zasedbi umetniške moči združujejo Matthijs Lunenburg (cink in kljunasta flavta), Andrea Guttmann Lunnenburg (kljunasta flavta), pozavnisti Stefan Konzett, Dušan Krajnc in Thomas Baur ter organist Alexander Bauer. Mednarodno uveljavljeni umetniki se posvečajo predvsem poustvarjanju instrumentalne zgodnjebaročne ansambelske glasbe za cinke in pozavne s spremljavo bassa continua. Delovanje ansambla obkrožata bogata in raznovrstna glasbena zgodovina mesta Salzburg ter zapuščina salzburških skladateljev starejših obdobij, kot so Heinrich Ignaz Franz Biber, Paul Hofhaimer, Johann Stadlmayr ali Georg Muffat, sestav pa se posveča še tonski barvitosti italijanske in nemške baročne glasbe Giovannija Gabrielija, Claudia Monteverdija, Biaggia Marinija, Heinricha Schütza in Michaela Praetoriusa, pa tudi skladateljem drugih evropskih dežel. 4. junija lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji se je ansambel Musica Antiqua Salzburg predstavil na 2. koncertu lanske sezone cikla SiBrass s programom "Antiquæ novæ", ki temelji na prepletu stare, pretežno instrumentalne glasbe renesančnega obdobja in izvirnih del našega časa, kot sta skladbi Vitrinen & Mosaik (2020) Alexandra Bauerja, ki je navdih iskal v motetu Ut te per omnes Johannesa Ciconie in delo z naslovom Bezel, za dve kontrabasovski flavti Maria Garutija.


23. 09. 2023

Trio Sitkovecki v Londonu izvaja glasbo Perkina, Beethovna in Mendelssohna

Klavirski trio Sitkovecki je 22. maja letos nastopil v dvorani Wigmore v Londonu, v sklopu BBCjevega koncertnega cikla »The Lunchtime Concerts«. Člani zasedbe – violinist Aleksander Sitkovecki, violončelist Isang Enders in pianistka Wu Qian – so tam izvedli zanimiv in slogovno raznovrsten program, ki je obsegal skladbo Freakshow irskega skladatelja mlajše generacije Sama Perkina, Beethovnov redko izvajan Allegretto v B-duru, WoO 39 in repertoarno stalnico – Klavirski trio št. 2 v c-molu, op. 66 Felixa Mendelssohna, ki je delo posvetil Louisu Spohru.


16. 09. 2023

Nacionalni simfonični orkester RAI in Ottavio Dantone v Torinu

30. marca letos sta v Avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije RAI v Torinu zveneli Simfonija št. 39 v Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 45 v f-molu, Simfonija slovesa, Josepha Haydna. Izvedel ju je Nacionalni simfonični orkester RAI pod vodstvom Ottavia Dantoneja, uglednega italijanskega dirigenta, ki se posveča še zlasti poustvarjanju glasbe starejših obdobij, pretežno baroka.


09. 09. 2023

Renaud Capuçon in David Fray v Schwarzenbergu

Violinist Renaud Capuçon in pianist David Fray sta 27. avgusta lani nastopila v dvorani Angelike Kauffmann na festivalu Schubertiada v Schwarzenbergu. Poslušali bomo izbor skladb z njunega koncerta, ki je bil pretežno v znamenju glasbenih del Franza Schuberta. Predvajali bomo njuno izvedbo Sonate za violino in klavir št. 4 v c-molu, BWV 1017 Johanna Sebastiana Bacha, Sonate za violino in klavir v A-duru, D. 574 Franza Schuberta in Sonate za violino in klavir št. 1 v a-molu, op. 105 Roberta Schumanna.


02. 09. 2023

Žan in Nika Tkalec v ciklu SiBrass 2022

20. novembra lani sta v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji na 4. koncertu lanske sezone cikla SiBrass nastopila pozavnist Žan Tkalec, član Orkestra Slovenske filharmonije in Trobilnega kvinteta Contrast, ter pianistka Nika Tkalec, ki pogosto spremlja mlade na tekmovanjih, avdicijah in recitalih, trenutno pa je profesorica klavirja na Glasbeni šoli Vrhnika in strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Spored je spletala glasba Josepha Jongena, Uroša Kreka, Paula Hindemitha, Sergeja Rahmaninova in Daniela Schnyderja.


26. 08. 2023

Živa Žohar in Ana Knez v ciklu SiBrass 2022

Na koncertu Nove generacije, 3. koncertnem dejanju lanskega cikla SiBrass, sta 23. oktobra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji v glavnih vlogah nastopili trobentačica Živa Žohar in basovska pozavnistka Ana Knez, spremljali sta ju Bojana Karuza in Mateja Hladnik. Živa Žohar in Ana Knez sta bili za nastop na 3. koncertu cikla SiBrass 2022 izbrani ob pomoči razpisa kot najprepričljivejši mladi glasbenici, njuna nastopa na koncertnem dogodku pa sta se prepletala zglasbenimi deli Georgeja Enescuja, Ernsta Sachseja, Nine Šenk, Aleksandra Lebedeva, Théa Charlierja, Eugena Bozzaja in Guya Ropartza.


19. 08. 2023

Trobilni ansambel SiBrass, Ensemble Schwerpunkt in glasba Henrija Tomasija in Viktorja Evalda

Nadaljujemo predvajanje posnetkov, nastalih na koncertih v sklopu lanske sezone cikla SiBrass. Prvi del oddaje bodo zapolnile Liturgične fanfare Henrija Tomasija, ki jih je Trobilni ansambel SiBrass pod umetniškim vodstvom belgijskega trobentača Jeroena Berwaertsa izvedel 7. maja lani na uvodnem koncertu lanske sezone cikla v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, drugi del pa bo v znamenju Kvinteta za trobila št. 4 Viktorja Evalda, ki ga je 18. septembra lani na istem prizorišču na 2. koncertu cikla izvedel uveljavljeni nemški trobilni kvintet Ensemble Schwerpunkt.


12. 08. 2023

Klavirski recital Zuzanne Pietrzak

Predvajamo posnetke s klavirskega recitala Zuzanne Pietrzak, ki je 18. avgusta 2020 nastopila v Chopinovem dvorcu, v kraju Duszniki Zdrój na Poljskem, v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega Chopinovega klavirskega festivala. Mlada poljska pianistka je izvedla Sonato za klavir št. 2 v gis-molu, op. 19, »Sonato fantazijo«, Aleksandra Skrjabina, Nokturno v e-molu, op. 72, št. 1 in Štiri mazurke, op. 41 Frédérica Chopina ter Sonato za klavir v h-molu, S. 178 Franza Liszta.


05. 08. 2023

Trobilni ansambel SiBrass in Jeroen Berwaerts v ciklu SiBrass 2022

Tokratno in še nekaj naslednjih oddaj namenjamo izboru posnetkov s koncertov lanske sezone cikla SiBrass. Cikel je namenjen še zlasti promociji raznovrstne, tudi tehtnejše umetnostne glasbe za različne trobilne zasedbe, nastale ali izvirno zamišljeno za trobila ali kot aranžmaji drugih skladb. Na 1. koncertu lanske sezone, ki je bil 7. maja v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, so nastopili člani trobilnega ansambla SiBrass, kot umetniški vodja pa je z ansamblom gostoval sloviti belgijski trobentač Jeroen Berwaerts, ki je tudi kuriral koncertni program omenjenega dogodka. Tokrat na sporedu glasba Gallusa, Griega, Rautavaare, Nystedta in Purcella.


29. 07. 2023

Češki filharmonični trio in glasba čeških mojstrov

Češki filharmonični trio, ki ga sestavljajo violinist Jiři Vodička, violončelist Vaclav Petr in pianist Martin Kasik, je 10. junija lani nastopil v grajski dvorani v mestecu Litomyšl v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Spored koncerta, ki je sodil v sklop tamkajšnjega poletnega festivala Smetanov Litomyšl, je bil v znamenju čeških skladateljev. Predvajali bomo izbor treh skladb s sporeda: Klavirski trio v g-molu, op. 15 Bedřicha Smetane, Bergerettes Bohuslava Martinůja, najprej pa Elegijo Josefa Suka.


22. 07. 2023

Ansambel Orsino izvaja glasbo za pihala Brittna, Reiche in Janačka

Na koncertu, ki je 5. junija letos potekal v dvorani Wigmore v Londonu, so člani zasedbe Orsino izvedli Stavek za pihalni sekstet, delo komaj 16-letnega Benjamina Brittna, Pihalni kvintet v Es-duru, op. 88, št. 2 Antonina Reiche in pihalni sekstet z naslovom Mladi Leoša Janačka, ki se je s tem sekstetom navezal predvsem na svoje mladostne spomine. Glasbeniki v tem sestavu sodelujejo vse od leta 2018, ko so se prvič zbrali na koncertu v sklopu festivala Aldeburgh. Ansambel sestavljajo flavtist Adam Walker, oboist Nicholas Daniel, klarinetist Matthew Hunt, fagotistka Amy Harman, hornist Alex Frank-Gemmill in basklarinetist Peter Sparks.


15. 07. 2023

Patricija Kopačinska in Fazil Say v Rimu

Posnetek koncerta violinistke Patricije Kopačinske in pianista Fazila Sayja, ki sta 6. decembra lani nastopila v Veliki dvorani univerze Sapienza v Rimu. Fazil Say je pianist izjemnih tehničnih razsežnosti, tudi skladatelj in improvizator, ki spaja klasično glasbo s primesmi drugih zvrsti. S Patricijo Kopačinsko, violinistko s popolnoma svojevrstnim poustvarjalnim izrazom, kot duo sodelujeta in koncertirata že od leta 2004. Tokrat bomo predvajali izbor skladb z njunega koncerta, ki je del koncertne turneje ob izdaji njune nove zgoščenke. Poslušali bomo izvedbo Sonate za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa in Sonate za violino in klavir št. 1 v cis-molu, Sz. 75 Béle Bartóka.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt