Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zborovska glasba

4 epizod

4 epizod


Posnetki zborovske glasbe iz našega arhiva, bodisi koncertni ali arhivski, vedno pa – kakovostni.


20. 02. 2024

Vokalna akademija Ljubljana izvaja dela Ambroža Čopija in Lojzeta Lebiča

Tokratni mozaik izvrstnih vokalnih stvaritev bomo po daljšem času spet sestavili iz del slovenskih skladateljev v izvedbi slovenskih izvajalcev. Iz arhiva Radia Slovenija smo namreč izbrskali zgoščenki Vokalne akademije Ljubljana, na katerih sta Maša za mir Ambroža Čopija ter pesmi Zima in Pomlad Lojzeta Lebiča.


13. 02. 2024

V prvem radijskem prenosu med Evropo in Severno Ameriko so leta 1938 peli Trboveljski slavčki

Mladinski pevski zbor Trboveljski slavček, v katerem so prepevali revni otroci iz rudarskih družin, je v tridesetih letih 20. stoletja pod vodstvom dirigenta in umetniškega vodje Avgusta Šuligoja osvajal evropske glasbene odre. Med drugim je navdušil v Beogradu, na Dunaju in v Pragi, leta 1938 pa je nastopil v prvem neposrednem prenosu iz studia Radia Ljubljana v Severno Ameriko. Nastop je po podatkih iz jubilejnega zbornika iz leta 1940 prenašalo 110 ameriških radijskih postaj, po različnih ocenah pa naj bi ga poslušalo od tri do šest milijonov poslušalcev. V arhivu Radia Slovenija hranimo posnetek z odlomki tega prenosa, ki je tudi edini ohranjeni tonski posnetek petja Trboveljskega slavčka.


06. 02. 2024

Zborovske priredbe Clytusa Gottwalda

V tokratni oddaji smo v ospredje postavili izbrana dela iz opusa Clytusa Gottwalda, nemškega skladatelja, dirigenta in muzikologa. Bolj kot njegova izvirna dela so sicer znane njegove priredbe skladb drugih skladateljev. In prav te je leta 2005 na zgoščenki zbral Komorni zbor iz Saarbrückna pod vodstvom dirigenta Georga Grüna.


30. 01. 2024

Svetovni zbor mladih v letu 2000

Svetovni zbor mladih je prav poseben projekt Mednarodne zveze za zborovsko glasbo. Ustanovljen je bil leta 1989 z namenom, da vsako leto za izvedbo koncertne turneje združi mlade nadarjene pevce z vsega sveta. Zbor je že večkrat gostoval tudi v Sloveniji, nazadnje nas je obiskal prav junija lani. Posnetke z njegovega koncerta v Ljubljani smo na programu Ars že večkrat predvajali, zato se bomo v tokratni oddaji raje prepustili izvedbam tega sestava iz leta 2000. Tega leta se je Svetovni zbor mladih sešel kar dvakrat, na turnejah po Španiji in Belgiji.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt