Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Esej na radiu

4 epizod

4 epizod


Esej, ki uporablja poezijo ali prozo drugih avtorjev, da bi iz nje zgradil svet, ki bi omogočal razumevanje tistega, o čemer razpravlja.


26. 9. 2022

Agata Tomažič: Blues rdečega svinčnika

Pisateljica in prevajalka Agata Tomažič v eseju Blues rdečega svinčnika spregovori o lektorskih licencah in poskusih regulacije lektorskega poklica. Objavljen je bil v časopisu Pogledi leta 2013. Za radijski medij so esej oblikovali: napovedovalca Mateja Perpar in Aleksander Golja, tonski mojster Nejc Pipp in glasbeni urednik Mihael Kozjek. V oddaji slišimo odlomke iz skladbe Ogledala Milka Lazarja.


19. 9. 2022

Robert Kuret: Ali lahko dela ločimo od avtorja?

Pisatelj Robert Kuret objavlja pri Airbeletrini, Literaturi, na Radiu Študent. Je soavtor pesniške zbirke Kadaver Hermione Granger, dobitnice nagrade za najboljšo samozaložniško knjigo leta 2011. Esej Ali lahko delo ločimo od avtorja? je objavil na spletni strani KUD Literatura 7. novembra 2020. V njem z aktualnimi primeri razgrne prepletenost literarnih del s konteksti, v katerih nastajajo, vse od javne podobe avtorjev do promocijskih orodij, vloge kritike in tako naprej. "Zdi se, da kljub vsemu danes v literarni kritiki še vedno vlada neko splošno prepričanje o nedotakljivosti dela, o njegovi sveti avtonomnosti. To jemljemo kot samoumevno, kot esencialistično postavko samega odnosa do literature – kar je seveda ideološki moment, ki ni tu od vedno, temveč ima prav tako svojo genezo. Zdi se, da smo v smislu dojemanja literature še vedno dediči nove kritike, ki je pred 100 leti začrtala ločitev avtorja od dela; literarno besedilo je namreč videla kot objekt, neodvisen od avtorja in zgodovinskega konteksta." Glasbena tema so odlomki iz Romantične suite za klavir Vladimirja Lovca v izvedbi pianistke Nives Pavlič. Izbral jo je Mihael Kozjek. Oblikovalec zvoka Robert Markoč, bralca Mateja Perpar in Renato Horvat.


12. 9. 2022

Janez Strehovec: Umetniška država

Janez Strehovec, pesnik, filozof, profesor za teorijo novih medijev, raziskovalec novih medijev in elektronske literature, je 1. junija 2022 v spletni izdaji Literature objavil uvodnik z naslovom Umetniška država. V njem zapiše: "Čeprav je umetniška država utopični projekt, pa lahko opravlja umetnost tudi v distopični sedanjosti vrsto funkcij, s katerimi posega v politično in ga (pre)oblikuje. Pri tem pa ima politični angažma dva obraza, naprednega in regresivnega, kajti kulturne skupnosti, pogosto opredeljene s prekariatom, se lahko polasti globoka država in jo spremeni v sredstvo za doseganje svojih ciljev. Namesto za nomadsko umetniško državo (primer NSK) ali na kreativnosti in estetski razsežnosti utemeljeno družbo (pogledi filozofa Herberta Marcuseja) si lahko umetniški aktivisti prizadevajo za realpolitično spremembo oblasti, in to skladno s parlamentarnimi strankami in brez opaznejše umetniške reference." Spremljajoča glasbena tema so odlomki iz Sonatine za marimbo in harfo Črta Sojarja Voglarja; igrata tolkalec Simon Klavžar in harfistka Tina Žerdin. Glasbeno opremo je pripravil Mihael Kozjek. Tonski mojster Vito Plavčak, bralca Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja.


5. 9. 2022

Karel Klančnik: Kronika o rdeči jari gospodi

Pisatelj, prevajalec in publicist Karel Klančnik (uporabljal je tudi psevdonima Jernej Roj in Karlo Levin) se je rodil v Šoštanju 13. oktobra 1928. Na akademiji v Beogradu je študiral filmsko režijo, po razpustitvi te ustanove pa se je vpisal na pravno in filozofsko fakulteto v Ljubljani. Od leta 1962 je živel v Zahodni Nemčiji. V samozaložbi je izdal pesniške zbirke Patetični poem – Pomladni poem, Heroika in Šeherezada. Pesmi je pisal v slovenščini in nemščini. Zadnja leta življenja je v nemščino prevajal Prešerna. Pesmi iz njegove zapuščine so izšle posthumno, leta 2009, v zbirki Poezije. Karel Klančnik je umrl v Podkraju 16. avgusta 1988. Kroniko o rdeči jari gospodi je napisal na Bavarskem decembra leta 1967.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt