Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Medenina in patina

4 epizod

4 epizod


Spoznavamo zgodovino našega godbeniškega izročila.


19. 9. 2022

Glasbeni svetovi Orkestra Slovenske vojske/šestič - Pihalni Cirkus Roka Nemaniča

Na vrsti je šesta in hkrati sklepna oddaja ciklusa Glasbeni svetovi Orkestra Slovenske vojske (OSV). Če ste dosledno sledili prejšnjim petim, ste se lahko dodobra prepričali o zares najširšem možnem razponu tako v oziru zasedb kot slogov, ki jih goji ta najmlajši slovenski poklicni orkester in to vse ob njihovih rednih vsakdanjih protokolarnih dolžnostih. Pihalni Cirkus je avtorski projekt Roka Nemaniča, vodje in gonilne sile primorskega ansambla Balkan Boys, ki je ustvaril, lahko rečemo, pravo endemično slogovno zmes, v kateri se prepletajo tako orientalna šota, okcidentalni beguin, vonj po Makedoniji ali Apuliji, Siciliji ter nezgrešljive primesi stoletnega srednjeevropskega godbeniškega izročila, kjer smo prav v Sloveniji pustili tako pomemben pečat. Ansambel Balkan Boys in Orkester Slovenske vojske vodi Aljoša Deferri.


12. 9. 2022

Sedem trobent apokalipse - predtakt s skladateljem

V torek, 17. septembra zvečer, bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma luč sveta ugledalo novo delo Igorja Krivokapiča - Simfonija št. 5, imenovana Sedem trobent apokalipse. Ambiciozno, široko zastavljeno partituro za razširjeni pihalni orkester simfoničnih razsežnosti v predtaktu h koncertu in neposrednemu prenosu na programu Ars predstavljamo skozi pogovor ob pomoči skladatelja. Igor Krivokapič svoje življenje posveča strasti do redkeje izvajanih, morda celo pozabljenih glasbil, še zlasti pihal in trobil, ter njihovemu obujanju in vključevanju v aktivno izvajalsko prakso z novonastalimi partiturami, nastalimi pretežno za pihalni orkester oziroma druge podobne zasedbe. Takšno delo je tudi Krivokapičeva Simfonija št. 5, Sedem trobent apokalipse, ki pa ima kljub klasični štiristavčni simfonični zasnovi tudi programsko ozadje in je v določenih pogledih tudi odraz današnjega časa.


5. 9. 2022

Czernyjeva glasba za rog in klavir

Dunajski skladatelj, pedagog in pianist Carl Czernyje bil izredno plodovit ustvarjalec. Zložil je več kot tisoč po večini komornih, še posebej klavirskih del, v katerih je pogosto citiral glasbene motive svojih sodobnikov. Skladbe je razdelil v štiri glasbene kategorije: študije in vaje, lahke skladbe za svoje študente, resna glasba, briljantne koncertne skladbe. V zadnjo kategorijo sodijo tri virtuozne, spretno spisane Briljantne fantazije za rog in klavir na teme Franza Schuberta, op. 339 – tokrat predstavljamo prvo iz tega niza – in skladba Andante in Polacca, op. posth. Obe deli izvajata legendarni hornist Barry Tuckwell in pianist Daniel Blumenthal.


29. 8. 2022

Glasbeni svetovi Orkestra Slovenske vojske/petič

Tudi tokrat še ostajamo pri koncertu Orkestra Slovenske vojske na Festivalu Junij, 20. junija 2015 na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer se je z njim kot gostujoči solist pojavil legendarni makedonski kitarist Vlatko Stefanovski. A s to oddajo bomo naredili nekakšen presek in začeli še podsklop oddaj, v katerih bomo predstavili plodovito sodelovanje vojaškega Big Banda z Izidorjem Leitingerjem. V naših oddajah smo že predstavili izjemne ustvarjalce, ki so v svoji osnovi izhajali iz tradicije Big Banda in orkestrskega džeza, a to zvrst razširili in presegli tako v oziru zasedbe kot slogovnega pristopa, ki se je po kompleksnosti nemalokrat približal povsem klasično zasnovani kompoziciji, po razširjeni zasedbi pa godbi na pihala. Tako ste lahko izčrpno slišali in se seznanili z deli velikanov, kot so bili Johnny Richards, Stan Kenton in Don Ellis. V tej in še prihodnjih oddajah pa boste spoznavali danes nastajajoč opus njihovega v vseh pogledih vrednega nadaljevalca, našega rojaka iz Radelj od Dravi – Izidorja Leitingerja. Najprej predstavljamo eno njegovih najbolj prepoznavnih skladb »Suito quasi balkaniko«, v kateri se bosta ob Vlatku Stefanovskem na kitari kot solista izkazala še harmonikar Janez Dovč in trobentač Dominik Krajnčan. Big Band Slovenske vojske bo vodil Rudi Strnad.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt