Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Medenina in patina

228 epizod

228 epizod


Spoznavamo zgodovino našega godbeniškega izročila.


21. 05. 2024

Pomladni koncert Orkestra Slovenske vojske/prvič

Tokrat in naslednjič boste lahko slišali še zelo sveže posnetke s pomladanskega koncerta Orkestra Slovenske vojske, ki so ga 5. marca letos odigrali v dobro zapolnjeni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Kot je pri njih v navadi, so znova pokazali visoko poustvarjalno raven in zavidljivo umetniško formo celotnega ansambla, za katerega lahko zdaj mirno trdimo, da je že dosegel zrelo dobo delovanja in se po kakovosti uvrstil povsem na enako mesto s preostalimi našimi poklicnimi orkestri. Večer je vodil njihov stalni dirigent magister Mitja Dragolič in v izboru sporeda lahko izpostavimo oziroma pohvalimo najmanj dve vrlini: prvič, vključil je kar štiri dela domačih skladateljev, od tega tudi prvo izvedbo skladbe predstavnika najmlajšega rodu naših glasbenih ustvarjalcev, in drugič: celoten koncert od začetka pa do konca je bil zelo dosledno naravnan izkazu same zasedbe godbe na pihala in v njegovem drugem delu ni, kot je bila še nekaj let nazaj navada pri tovrstnih dogodkih obeh naših poklicnih godb, na oder privihrala kaka zelo priljubljena glasbena zasedba in zasenčila osnovnega orkestra ter mu ukradla večera. V tej oddaji vam bomo predstavili le posnetek Četrte simfonije Alfreda Reeda, ki je bila osrednja skladba večera.


13. 05. 2024

100 let Godbe Cerknica/drugič

Nadaljujemo s posnetki Godbe Cerknica, ene najstarejših ljubiteljskih pihalnih zasedb na Slovenskem, ki v letošnjem letu praznuje 100 let delovanja. Godba Cerknica pod umetniškim vodstvom dirigenta Mitja Dragoliča, ki trenutno vodi tudi Orkester Slovenske vojske, že več kot desetletje sodi v sam vrh slovenskega godbeništva. Na državnih tekmovanjih pod okriljem Zveze slovenskih godb redno dosega vidne uspehe ter že vrsto let pripravlja odmevne koncertne in založniške projekte. Tudi danes smo za predvajanje izbrali dva posnetka z albuma Solissimo, ki ga je orkester skupaj še z enim albumom, imenovanim Še veš, izdal v letu 2016. Slišali boste skladbo za trobilni ansambel Vandrovec Tomaža Habeta in Koncert za rog in orkester št. 1 Richarda Straussa v priredbi Johna Boyda s solistom Aljažem Venišnikom.


06. 05. 2024

100 let Godbe Cerknica/prvič

Letos Godba Cerknica obeležuje 100-letnico svojega delovanja. Pod umetniškim vodstvom dirigenta Mitje Dragoliča že več kot desetletje sodi v sam vrh slovenskega godbeništva. Na državnih tekmovanjih pod okriljem Zveze slovenskih godb v najvišji, koncertni težavnostni stopnji Godba Cerknica redno dosega vidne uspehe in zlate plakete ter že vrsto let pripravlja odmevne koncertne, tudi založniške projekte. Tokrat smo za vas pripravili dva posnetka z albuma Solissimo, ki ga je orkester skupaj s še enim albumom, imenovanim Še veš, izdal v letu 2016.


29. 04. 2024

Piratove sanje

Tokrat predstavljamo primer izvrstne japonske tovarniške godbe, torej orkestra, organiziranega na enaki osnovi, kot jih je velika večina pri nas. To bo godba Tovarne NEC Tamagawa iz Kawasakija, torej orkester, v katerem igrajo delavci te tovarne velikanke s področja elektrotehnike. In mogoče se bo kateremu od poslušalcev, ki sami igrate v tovrstnih orkestrih pri nas, ob poslušanju izvirne japonske glasbe utrnila primerjava z našimi orkestri, ki pa je nikakor ne mislimo vsiljevati. Zato vas le vabimo k poslušanju Zvočne pesnitve Ocean je zasijal Satošija Yagisawe, Piratovih sanj Hajata Hiroseja in Deux Belles Ailes Tošija Mašime.


22. 04. 2024

Ansambel Tubium/drugič

končujemo kratek sklop niza MEDENINA IN PATINA, posvečen japonskem kvartetu tub in evfonijev Tubium in izvirnemu japonskemu sporedu za to zasedbo – glasbo, zloženo posebej za njih. Na sporedu Esmeralda za kvartet tub in Evfonijev Satošija Yagisawe, Lusus Akira Tode in Kvartet Masamičija Amana.


15. 04. 2024

Ansambel Tubium/prvič

Ansambel Tubium je danes zelo uveljavljen japonski sestav, ki ga predstavljamo z izborom izvirne japonske literature za to zasedbo. Tako boste v prvi oddaji poslušali Kvartet tub in evfonijev Akira Tode, Nenavaden valček Rika Išige, Rapsodijo za kvartet tub in evfonijev Satošija Yagisawe ter Malo sito Tubium plesov Akira Tode.


08. 04. 2024

Rekkenze Brass in izbor posnetkov s plošče Sanjarjenje

Predvajamo štiri izbrane posnetke s plošče Sanjarjenje, ki jo je posnel nemški trobilni anambel Rekkenze Brass in je izšla leta 1990 pri založbi Bayer Records. Na plošči so člani takratne zasedbe posneli priredbe priljubljenih klasičnih del. Izbor sestavljajo Koračnica oxfordskih grofov Williama Byrda, 'Adagio' iz Klavirske sonate št. 14 v cis-molu, op. 27, št. 2 Ludwiga van Beethovna, koralni preludij To je deset božjih zapovedi Johanna Sebastiana Bacha in Variacije na francosko otroško pesem, K. 265, Wolfganga Amadeusa Mozarta.


01. 04. 2024

Izbor glasbe Bojana Adamiča, bratov Avsenik in Milka Lazarja

Izbor treh raznovrstnih glasbenih del za pihalne orkestre prinaša suito Čez tri gore, čez tri vode Bojana Adamiča, valček Spomin bratov Avsenik v glasbeni preobleki Vladimirja Mustajbašića in skladbo Bil je mož od foha, ki jo je Milko Lazar posvetil Bojanu Adamiču.


25. 03. 2024

Belgijske kraljeve godbe v spomin na prvo svetovno vojno/drugič

Nadaljujemo in kočujemo projekt belgijskih kraljevih godb, ki je bil izveden kot spomin na stoto obletnico številnih smrtnih žrtev in uničenja Flandrije med veliko vojno. V tej oddaji v izvedbi prestižne, svetovno uveljavljene Kraljeve godbe belgijskih vodnikov pod kapelnikom Yvesom Segersom predvajamo še najbolj bojno zveneč stavek – Mars iz Holstove suite Planeti. Zatem pa v izvedbi istih izvajalcev dva stavka iz skladbe »Za bojnimi linijami« Cecila Colesa, za konec pa v izvedbi Kraljeve godbe belgijskega letalstva slovito Elgarjevo prvo koračnico Pomp and Circumstance št. 1, v kateri se jim bo pridružil zbor Kalliope pod pevovodjo Sabine Haenebalcke.


18. 03. 2024

Belgijske kraljeve godbe v spomin na prvo svetovno vojno/prvič

Komaj desetletje je minilo od zaznamovanja spomina na stoletnico velike vojne, ki je v Evropo prinesla nesluteno uničenje, trpljenje in več milijonov žrtev ter apokaliptične družbene pretrese. Vzklikalo se je: Nikoli več! Zdaj se spet na glas govori, da bo treba na novo zakuriti uničujoč požar. Flandrija je bila eno najhujših bojišč zahodne fronte, prostor, na katerem so se prvič uporabljali bojni plini in na katerem so bila prava polja smrti in uničenja. V tej in prihodnji oddaji iz niza Medenina in patina boste lahko slišali poseben projekt belgijskih Kraljevih vojaških godb, posvečen spominu na uničenje vojne. Najprej boste slišali skladbo Et in Terra Pax Jana Van der Roosta v izvedbi Kraljeve godbe belgijskega letalstva in zbora Kalliope s pevovodjo Sabine Haenebalcke in kapelnikom Mattyjem Cilissenom, potem pa še priredbo stavka Jupiter iz slovite suite Planeti Gustava Holsta, dela, ki je nastalo med veliko vojno.


11. 03. 2024

Philip Sparke – izbor skladb

Philip Sparke je slovit in plodovit angleški ustvarjalec del za pihalne orkestre in brass bande. Predstavljamo izbor treh njegovih skladb: Dundonnell za brass band, Manhattan za trobento in pihalni orkester ter Plese Aurore za pihalni orkester.


04. 03. 2024

Glasba za rog in klavir Carla Czernyja

Dunajski skladatelj, pedagog in pianist Carl Czerny je bil izredno plodovit ustvarjalec. Zložil je preko 1000 večinoma komornih, še posebej klavirskih del, v katerih je pogosto citiral glasbene motive svojih sodobnikov. Skladbe je sam razdelil v štiri glasbene kategorije: študije in vaje, lahke skladbe za svoje študente, resno glasbo in briljantne koncertne skladbe. V zadnjo kategorijo sodijo tudi tri virtuozno spisane Briljantne fantazije za rog in klavir na teme Franza Schuberta, op. 339. Tokrat predvajamo prvo iz tega niza in ji dodajamo še eno Czernyjevo skladbo za rog in klavir - Andante in Polacca. Izvajalca sta hornist Barry Tuckwell in pianist Daniel Blumenthal.


26. 02. 2024

Simfonična mestna godba iz Osake/drugič

Znova predstavljamo glasbeno odličnost zasedbe iz dežele vzhajajočega sonca – Simfonične mestne godbe iz Osake. Tokrat predstavljamo posnetke izpred slabega poldrugega desetletja s samimi tedaj novimi deli japonskih, ameriških in nizozemskih skladateljev. Predvajamo coplandovsko Baletno glasbo Roberta Sheldona, precej impresionistično Mesečino Itaruja Sakaia, kratki in strnjeni Zodiak Larryja Clarka, presenetljivo britanski Lunin kamen Kumiko Tanake in za konec še nezgrešljivo pirenejsko obarvano Costo del Sol Davida Shafferja. Simfonično mestno godbo iz Osake bo vodil Gjoči Jošida.


19. 02. 2024

Simfonična mestna godba iz Osake/prvič

V tej in prihodnji oddaji bomo znova poslušali naše stare znance iz Dežele vzhajajočega sonca – Simfonično mestno godbo iz Osake. Govor je kajpak o eni najboljših godb na svetu, ki ni le tehnično in poustvarjalno brezhibna, ampak je tudi ena tistih, ki ves čas spodbujajo in izvajajo novo glasbo, nemalo te pa je zložene prav zanjo. Tako vam bomo predstavili bero novosti v njihovi izvedbi; nastale so pred slabim poldrugim desetletjem. V prvi oddaji boste slišali skladbe: »Jasper – krmar do sanj« Daisukeja Šimizuja, »Robinzon Crusoe« Berta Appermonta, impresionistični »Ples valov v svetlobi latern« Hirokazuja Fukušime in za konec še »Reko upanja« Michaela Sweenyja.


12. 02. 2024

Ansambel rogov v ciklu SiBrass 2023/drugič

Tudi tokratno oddajo namenjamo glasbi za ansambel rogov, ki je zvenela 12. marca lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmonij. Tam je na uvodnem koncertu lanske sezone koncertnega cikla SiBrass nastopil osemčlanski priložnostni Ansambel rogov, sestavljen iz najvidnejših pretežno domačih hornistov. Med njimi so Berlinski filharmonik Andrej Žust, solo hornista Simfonikov RTV Slovenija Boštjan Lipovšek in Mihajlo Bulajić, vodji sekcije rogov Orkestra Slovenske filharmonije Jože Rošer in Blaž Ogrič, novopečeni član Nürnberških simfonikov Sebastijan Buda, član Zagrebških filharmonikov Petar Kšenek ter mednarodno priznani čilski hornist Matías Piñeira, sicer solohornist Münchenskega filharmoničnega orkestra, ki je na tem koncertu prevzel umetniško vodstvo Ansambla rogov. Piñeiro smo podrobneje predstavili že v prejšnji oddaji, ko smo predvajali tudi glasbo Hansa Lea Hasslerja, Leona Duboisa in Klare Mlakar, danes pa boste slišali še preostale skladbe sporeda – najprej uverturo k baletu Pulcinella Igorja Stravinskega v priredbi Dana Turcanuja, nato Pavano, op. 50 Gabriela Fauréja, ki jo je za oktet rogov priredil Joshua Davies,sledili bosta še dve priredbi Dana Turcanuja (krajši odlomek 2. stavka Šostakovičeve 10. simfonije in brezčasni Oblivion Astorja Piazzolle), program pa sklepajo še Dekle iz Ipaneme Toma Jobima in Brasileirinho Waldirja Azeweda v priredbah Fernanda Moraisa ter uspešnica Consuela Velázqueza Besame mucho.


05. 02. 2024

Ansambel rogov v ciklu SiBrass 2023/prvič

Predvajamo posnetke s koncerta osemčlanskega Ansambla rogov, ki je 12. marca lani nastopil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji na uvodnem koncertu lanske sezone koncertnega cikla SiBrass. V ansamblu so se prav za to priložnost zbrali izstopajoči, pretežno domači hornisti. Med njimi so Berlinski filharmonik Andrej Žust, solo hornista Simfonikov RTV Slovenija Boštjan Lipovšek in Mihajlo Bulajić, vodji sekcije rogov Orkestra Slovenske filharmonije Jože Rošer in Blaž Ogrič, novopečeni član Nürnberških simfonikov Sebastijan Buda, član Zagrebških filharmonikov Petar Kšenek ter mednarodno priznani čilski hornist Matías Piñeira, ki je na omenjenem koncertu prevzel umetniško vodstvo Ansambla rogov. V prvi oddaji iz niza, posvečenega Ansamblu rogov, na sporedu Lied Hansa Lea Hasslerja v priredbi Verna Reynoldsa, Trije okteti za osem rogov Leona Duboisa in novo delo Klare Mlakar z naslovom Shadow work.


29. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/tretjič

Tretji in sklepni del niza oddaj, v katerih predstavljamo božično-novoletni koncert Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom šefa dirigenta Mitje Dragoliča, izveden 12. decembra 2023 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Predstavitev prvega dela koncerta, ki je izrecno pripadel samemu orkestru, je že za nami, za konec pa vam bomo postregli z zabavnejšim delom, v katerem se mu je pridružil istrski bard Rudi Bučar. Da se bo tudi poslušalcem ob radijskih sprejemnikih čim bolj ohranil pristen duh tega posrečenega nastopa, vam ga bomo zdaj predvajali brez rezov, z vsemi vmesnimi govori Rudija Bučarja in seveda z burnimi aplavzi poslušalstva. Sicer pa boste slišali pesmi: Dajte, dajte, Tisti ljudje in Ti, v kateri bo Rudi Bučar pel le ob spremljavi Gašperja Kržmanca na električni kitari, Greva ter Šaltinka z Jako Janežičem na tenorskem saksofonu solo. Vse orkestrske priredbe je pripravil Mitja Dragolič.


22. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/drugič

Že drugič predstavljamo posnetke z božično-novoletnega koncerta Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom njihovega šefa dirigenta Mitja Dragoliča. Sam dogodek je potekal 12. decembra 2023 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Iz prvega dela, kjer je nastopil izključno orkester, tokrat predvajamo dve skladbi: najprej bo to priredba za godbe iz izbora glasbe iz priljubljenega muzikala Fantom v operi Andrewa Lloyda Webbra. Pod priredbo se je podpisal Johann De Meij. Za obujanje spomina na božični čas pa še venček Božičnih iz Broadwaya v priredbi Johna Higginsa.


15. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/prvič

Po krajšem premoru nadaljujemo druženje z Orkestrom Slovenske vojske, le da tokrat začenjamo nov niz in predstavitev novega koncerta, v katerem so se naši vojaški glasbeniki izkazali pod vodstvom njihovega šefa dirigenta Mitja Dragoliča. V tej in še dveh oddajah predstavljamo izbor posnetkov sporeda z njihove božično-novoletne turneje 2023, natančneje, s koncerta, ki so ga imeli 12. decembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Čeprav smo ob takih priložnostih nekako vajeni lahkotnega sporeda, ki je zvrhano poln glasbe družine Strauss, operetnih uvertur Suppéja, Offenbacha in po možnosti še Lehárja, je bil tokrat koncert uravnan precej tehtneje. Z omenjenimi imeni se še najbolj navezuje, čeprav res z velike razdalje, uvertura k Humperdinckovi operi Janko in Metka, ves preostali spored pa je bil izrazito sodobneje naravnan, še celo gostovanje primorskega barda Rudija Bučarja, ki mu bomo posvetili celotno tretjo oddajo. In kot že napovedano: v prvi oddaji predstavljamo uverturo k operi Janko in Metka Engelberta Humperdincka v priredbi Antona Haecka, potem pa še tristavčno izvirno, za godbe zloženo sodobno koncertno skladbo z nizozemskega sporeda – Tezejevo potovanje Krisa Roemersa.


08. 01. 2024

Pihalni orkester premogovnika Velenje izvaja glasbo Glavnika, Kozine in Souse

Izbor treh posnetkov s plošče Bela krajina, ki jo je leta 1997 posnel eden najvidnejših ljubiteljskih sestavov na domači godbeniški sceni – pihalni orkester premogovnika Velenje. Na sporedu Logarska dolina Emila Glavnika, ki je v tej rapsodični skladbi prepletel mnoge slovenske narodne motive, simfonični scherzo Bela krajina Marijana Kozine in koračnica The Stars and Stripes forever Johna Phillipa Souse.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt