Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Medenina in patina

215 epizod

215 epizod


Spoznavamo zgodovino našega godbeniškega izročila.


19. 02. 2024

Simfonična mestna godba iz Osake/prvič

V tej in prihodnji oddaji bomo znova poslušali naše stare znance iz Dežele vzhajajočega sonca – Simfonično mestno godbo iz Osake. Govor je kajpak o eni najboljših godb na svetu, ki ni le tehnično in poustvarjalno brezhibna, ampak je tudi ena tistih, ki ves čas spodbujajo in izvajajo novo glasbo, nemalo te pa je zložene prav zanjo. Tako vam bomo predstavili bero novosti v njihovi izvedbi; nastale so pred slabim poldrugim desetletjem. V prvi oddaji boste slišali skladbe: »Jasper – krmar do sanj« Daisukeja Šimizuja, »Robinzon Crusoe« Berta Appermonta, impresionistični »Ples valov v svetlobi latern« Hirokazuja Fukušime in za konec še »Reko upanja« Michaela Sweenyja.


12. 02. 2024

Ansambel rogov v ciklu SiBrass 2023/drugič

Tudi tokratno oddajo namenjamo glasbi za ansambel rogov, ki je zvenela 12. marca lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmonij. Tam je na uvodnem koncertu lanske sezone koncertnega cikla SiBrass nastopil osemčlanski priložnostni Ansambel rogov, sestavljen iz najvidnejših pretežno domačih hornistov. Med njimi so Berlinski filharmonik Andrej Žust, solo hornista Simfonikov RTV Slovenija Boštjan Lipovšek in Mihajlo Bulajić, vodji sekcije rogov Orkestra Slovenske filharmonije Jože Rošer in Blaž Ogrič, novopečeni član Nürnberških simfonikov Sebastijan Buda, član Zagrebških filharmonikov Petar Kšenek ter mednarodno priznani čilski hornist Matías Piñeira, sicer solohornist Münchenskega filharmoničnega orkestra, ki je na tem koncertu prevzel umetniško vodstvo Ansambla rogov. Piñeiro smo podrobneje predstavili že v prejšnji oddaji, ko smo predvajali tudi glasbo Hansa Lea Hasslerja, Leona Duboisa in Klare Mlakar, danes pa boste slišali še preostale skladbe sporeda – najprej uverturo k baletu Pulcinella Igorja Stravinskega v priredbi Dana Turcanuja, nato Pavano, op. 50 Gabriela Fauréja, ki jo je za oktet rogov priredil Joshua Davies,sledili bosta še dve priredbi Dana Turcanuja (krajši odlomek 2. stavka Šostakovičeve 10. simfonije in brezčasni Oblivion Astorja Piazzolle), program pa sklepajo še Dekle iz Ipaneme Toma Jobima in Brasileirinho Waldirja Azeweda v priredbah Fernanda Moraisa ter uspešnica Consuela Velázqueza Besame mucho.


05. 02. 2024

Ansambel rogov v ciklu SiBrass 2023/prvič

Predvajamo posnetke s koncerta osemčlanskega Ansambla rogov, ki je 12. marca lani nastopil v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji na uvodnem koncertu lanske sezone koncertnega cikla SiBrass. V ansamblu so se prav za to priložnost zbrali izstopajoči, pretežno domači hornisti. Med njimi so Berlinski filharmonik Andrej Žust, solo hornista Simfonikov RTV Slovenija Boštjan Lipovšek in Mihajlo Bulajić, vodji sekcije rogov Orkestra Slovenske filharmonije Jože Rošer in Blaž Ogrič, novopečeni član Nürnberških simfonikov Sebastijan Buda, član Zagrebških filharmonikov Petar Kšenek ter mednarodno priznani čilski hornist Matías Piñeira, ki je na omenjenem koncertu prevzel umetniško vodstvo Ansambla rogov. V prvi oddaji iz niza, posvečenega Ansamblu rogov, na sporedu Lied Hansa Lea Hasslerja v priredbi Verna Reynoldsa, Trije okteti za osem rogov Leona Duboisa in novo delo Klare Mlakar z naslovom Shadow work.


29. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/tretjič

Tretji in sklepni del niza oddaj, v katerih predstavljamo božično-novoletni koncert Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom šefa dirigenta Mitje Dragoliča, izveden 12. decembra 2023 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Predstavitev prvega dela koncerta, ki je izrecno pripadel samemu orkestru, je že za nami, za konec pa vam bomo postregli z zabavnejšim delom, v katerem se mu je pridružil istrski bard Rudi Bučar. Da se bo tudi poslušalcem ob radijskih sprejemnikih čim bolj ohranil pristen duh tega posrečenega nastopa, vam ga bomo zdaj predvajali brez rezov, z vsemi vmesnimi govori Rudija Bučarja in seveda z burnimi aplavzi poslušalstva. Sicer pa boste slišali pesmi: Dajte, dajte, Tisti ljudje in Ti, v kateri bo Rudi Bučar pel le ob spremljavi Gašperja Kržmanca na električni kitari, Greva ter Šaltinka z Jako Janežičem na tenorskem saksofonu solo. Vse orkestrske priredbe je pripravil Mitja Dragolič.


22. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/drugič

Že drugič predstavljamo posnetke z božično-novoletnega koncerta Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom njihovega šefa dirigenta Mitja Dragoliča. Sam dogodek je potekal 12. decembra 2023 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Iz prvega dela, kjer je nastopil izključno orkester, tokrat predvajamo dve skladbi: najprej bo to priredba za godbe iz izbora glasbe iz priljubljenega muzikala Fantom v operi Andrewa Lloyda Webbra. Pod priredbo se je podpisal Johann De Meij. Za obujanje spomina na božični čas pa še venček Božičnih iz Broadwaya v priredbi Johna Higginsa.


15. 01. 2024

Orkester Slovenske vojske in Mitja Dragolič/prvič

Po krajšem premoru nadaljujemo druženje z Orkestrom Slovenske vojske, le da tokrat začenjamo nov niz in predstavitev novega koncerta, v katerem so se naši vojaški glasbeniki izkazali pod vodstvom njihovega šefa dirigenta Mitja Dragoliča. V tej in še dveh oddajah predstavljamo izbor posnetkov sporeda z njihove božično-novoletne turneje 2023, natančneje, s koncerta, ki so ga imeli 12. decembra v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Čeprav smo ob takih priložnostih nekako vajeni lahkotnega sporeda, ki je zvrhano poln glasbe družine Strauss, operetnih uvertur Suppéja, Offenbacha in po možnosti še Lehárja, je bil tokrat koncert uravnan precej tehtneje. Z omenjenimi imeni se še najbolj navezuje, čeprav res z velike razdalje, uvertura k Humperdinckovi operi Janko in Metka, ves preostali spored pa je bil izrazito sodobneje naravnan, še celo gostovanje primorskega barda Rudija Bučarja, ki mu bomo posvetili celotno tretjo oddajo. In kot že napovedano: v prvi oddaji predstavljamo uverturo k operi Janko in Metka Engelberta Humperdincka v priredbi Antona Haecka, potem pa še tristavčno izvirno, za godbe zloženo sodobno koncertno skladbo z nizozemskega sporeda – Tezejevo potovanje Krisa Roemersa.


08. 01. 2024

Pihalni orkester premogovnika Velenje izvaja glasbo Glavnika, Kozine in Souse

Izbor treh posnetkov s plošče Bela krajina, ki jo je leta 1997 posnel eden najvidnejših ljubiteljskih sestavov na domači godbeniški sceni – pihalni orkester premogovnika Velenje. Na sporedu Logarska dolina Emila Glavnika, ki je v tej rapsodični skladbi prepletel mnoge slovenske narodne motive, simfonični scherzo Bela krajina Marijana Kozine in koračnica The Stars and Stripes forever Johna Phillipa Souse.


01. 01. 2024

Glasba Keesa Vlaka/tretjič

Tretjo in hkrati sklepno oddajo iz niza, namenjenega nizozemskemu glasbenemu ustvarjalcu Keesu Vlaku, v celoti zapolnjuje Vlakova glasbena pravljica Cesarjeva nova oblačila v izvedbi Policijskega orkestra pod vodstvom Milivoja Šurbka.


25. 12. 2023

Glasba Keesa Vlaka/drugič

Predvajamo tri krajša dela nizozemskega skladatelja Keesa Vlaka, prežeta s temami najrazličnejših znanih, pa tudi redkeje slišanih božičnih pesmi, znanih, pa tudi manj znanih. Najprej bo na vrsti leta 1981 nastala Fantazija na francoske božične pesmi. Sledila bo istega leta zložena skladba z naslovom Božični čas, v katero je skladatelj vključil znane madžarske, nemške in nizozemske kolednice, potem pa še Mednarodni božič.


18. 12. 2023

Glasba Keesa Vlaka/prvič

Začenjamo niz oddaj, posvečen glasbi Keesa Vlaka. Nizozemski skladatelj in trobentač – decembra prihodnje leto bo minilo 10 let kar nas je zapustil – danes velja za enega najpomembnejših avtorjev glasbe za različne godbeniške zasedbe, ali za fanfarne orkestre, brass bande ali pa klasične pihalne orkestre. Vlakova glasbena dela se danes pogosto znajdejo na koncertnih sporedih, tudi zato, ker je izvajalska zahtevnost njegovih partitur precej različna; po njegovih skladbah posegajo mnoge ljubiteljske godbe, pa tudi tisti najboljši profesionalni sestavi, vselej pa gre za zanimiva in tehtna dela, vredna izvajalčeve ali poslušalčeve pozornosti. Prihodnja oddaja bo kot pritiče Božiču nadvse praznično obarvana, današnjo pa namenjamo naslednjim trem skladateljevim delom: Slavnostni uverturi, Kilkenijski rapsodiji in Limburški fantaziji.


11. 12. 2023

Orkester Slovenske vojske in Johan de Meij/četrtič

Prišli smo do konca sklopa oddaj, v katerem v celoti predstavljamo koncertni posnetek Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom znamenitega holandskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in pozavnista Johana de Meija. Danes bomo predvajali še dve de Meijevi skladbi, ki pa sta bili zaigrani čisto na začetku koncertnega večera. Tega so uvedli Odmevi iz svetega Marka, ki so znova glasbeni hommage, le da tokrat še enemu izmed zelo priljubljenih skladateljev z de Meijevega seznama – Giovanniju Gabrieliju. Skladba ni bila le posvetilo glede same zvočne tematike, ampak je s postavitvijo antifoničnih trobilskih ansamblov po stranskih balkonih dobesedno poustvarila take zvočne razmere, kot jih je s pridom izkoriščal sam Gabrieli na številnih stranskih korih slovite beneške stolnice. Druga skladba na sporedu koncerta, Elegija in scherzo, je bila zložena ob 150. obletnici rojstva Sergeja Rahmaninova, ki prav tako visoko kotira na de Meijevem seznamu, posvečena pa je bila solistu tega večera – japonskemu violončelistu in dirigentu Yukiju Itu.


04. 12. 2023

Orkester Slovenske vojske in Johan de Meij/tretjič

V tretji iz niza štirih oddaj, v katerih predvajamo posnetke s koncerta Orkestra Slovenske vojske in Johana de Meija, bomo predstavili z zunajglasbenim programom prežeto koncertantno delo za violončelo in pihalni orkester, ki ga je Johan de Meij naslovil Casanova. De Meij je hotel vanj vključiti glasbeni hommage enemu svojih najljubših skladateljev – Giacomu Pucciniju. Vendar ga je navdih popeljal še dlje, zato je zložil obširno koncertno delo programske narave, ki mu je morda še najbližji glasbenooblikovni zgled Straussov Don Kihot. Skladba je posvečena drugemu, prav tako slavnemu Giacomu – velikemu pustolovcu, politiku, zarotniku, vohunu in vročemu ljubimcu Casanovi. Kot boste med poslušanjem sami dognali, je de Meij v glasbenem smislu zares ustvaril hommage Pucciniju, zahtevnost solističnega parta pa popolnoma ustreza zahtevam koncerta, le da je tokratna skladba razdeljena na osem programskih točk. Kot solist se je predstavil izvrstni japonski violončelist in dirigent Yuki Ito.


27. 11. 2023

Orkester Slovenske vojske in Johan de Meij/drugič

Orkester Slovenske vojske je 27. oktobra pod vodstvom legendarnega holandskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in pozavnista Johana de Meija nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Prejšnjič smo predstavili približno polovico De Meijevih priredb glasbe iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, tokrat pa je na vrsti še druga polovica. Holandski glasbenik je množico odlomkov priredil v tri suite, ki pa niso enake kot izvirne Prokofjeva, ki jih je le-ta priredil za simfonični orkester. Ob tem je morda treba omeniti besede Johana De Meija, ki jih je v Gallusovi dvorani občinstvu namenil kar z odra na koncertu. Izpostavil je namreč, da je prav priredba glasbe iz tega baleta bila dolgoletna želja godb z vsega sveta, in sam se je tega izziva lotil tik pred izbruhom koronavirusne bolezni. Prvotno je imel v mislih eno samo Suito, a v pandemiji, ko se je svet ustavil, je potem imel na razpolago veliko časa, ki ga je izkoristil, da je dokončal kar tri suite ter tako omogočil tudi godbam, da lahko igrajo zares tehtno glasbo v polnem obsegu. Tako je nastala priredba v treh delih, ki v celoti traja skoraj eno uro.


20. 11. 2023

Orkester Slovenske vojske in Johan de Meij/prvič

Začenjamo nov sklop oddaj, v katerem v celoti predstavljamo koncertne posnetke Orkestra Slovenske vojske, ki je 27. oktobra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani odigral zares impresiven poustvarjalni dosežek – skoraj triurni koncert pod vodstvom znamenitega holandskega skladatelja, aranžerja, dirigenta in pozavnista Johana de Meija. Celoten večer je bil posvečen prav gostujočemu umetniku, ki se je pred sedemdesetimi leti rodil v Voorburgu, danes predmestju Haaga, kjer je na slovitem nizozemskem Kraljevem glasbenem konservatoriju študiral tako pozavno kot dirigiranje, a se je kmalu preizkusil tudi v zlaganju glasbe. Prav po tem je poslušalcem in predanim ljubiteljem godbeništva morda najbolj znan, saj je avtor številnih skladb tako za ljubiteljske orkestre kot zelo ambicioznih del, med njimi naj izpostavimo pet simfonij za godbe pa še koncerte – za pozavno, za evfonij in tudi koncert za violončelo in godbo, ki so ga predstavili na tem koncertnem večeru z Orkestrom Slovenske vojske. A celoten večer je bil zasnovan tako, da se Johana de Meija predstavi kar se le da mogoče široko, in celotna druga, skoraj uro dolga polovica koncerta je bila posvečena njegovim priredbam velikih klasičnih del za godbe, v našem primeru znamenitih suit iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva. V prvi oddaji iz niza predvajamo prvo in del druge suite iz baleta Prokofjeva.


13. 11. 2023

Enrique Crespo in George Gershwin

Predvajamo glasbo za trobilni kvintet s pridihom obeh Amerik - Ameriško suito št. 1 Enriqueja Crespa v izvedbi članov Kvinteta Contrast in izbor odlomkov iz opere Porgy in Bess Georgea Gershwina, ki jih je za kvintet priredil Jack Gale, izvajalci pa so člani Slovenskega kvinteta trobil.


06. 11. 2023

Godba gre v vesolje in Godba na čudežnem vlaku Roka Goloba

Predstavljamo skladbi Godba gre v vesolje in Godba na čudežnem vlaku Roka Goloba v izvedbi Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom Andreje Šolar.


30. 10. 2023

Ob jubileju Policijskega orkestra/dvanajstič

Končujemo sklop oddaj, posvečen Policijskemu orkestru in njegovi častitljivi tričetrtstoletnici obstoja. Hkrati s sklopom končujemo tudi predstavitev cedeja Valdemossa iz leta 2005, ki je posvečen sodelovanju Policijskega orkestra z založbo De Haske in z avstrijskim skladateljem in kapelnikom Thomasom Dossom. A vseeno bo tokrat tudi nekaj drugače, na tej zgoščenki sta namreč izdani še dve skladbi, ki ju je posnela Godba Norveške kraljeve mornarice pod vodstvom Leifa Arneja Tangna Pedersena in tako boste lahko poslušali in primerjali dve vrhunski poklicni godbi. Naš Policijski orkester bo zaigral Spomine na Lipsko, skladbo Henka Hogensteina po Bachovi ariji, zatem skladbo Pioneers of the Lowlands Jacoba de Haana, priredbo Molitve v moč ljubezni Dmitrija Bortnjanskega in v priredbi Michaela Bilkesa, pa Fantazijo na napev iz 13. stoletja Jamesa L. Hosaya. Za njimi pa bodo Norvežani zaigrali skladbi Fantasia di Pasqua Michaela Bilkesa in Eloiso Paula Ryana v priredbi Philipa Sparka.


23. 10. 2023

Ob jubileju Policijskega orkestra/enajstič

V predzadnji oddaji iz sklopa, kjer se posvečamo Policijskemu orkestru in njegovi častitljivi tričetrtstoletnici obstoja, nadaljujemo s predstavitvijo cedeja Valdemossa iz leta 2005, ki je večinsko posvečen sodelovanju Policijskega orkestra z založbo De Haske in z avstrijskim skladateljem in kapelnikom Thomasom Dossom. Zadnjič smo poslušali skoraj izključno koncertanta in klasična dela, v tej oddaji pa boste slišali tri venčke, posvečene ali muzikalu ali pa zabavni glasbi. Najprej boste slišali priredbe priljubljenih glasbenih točk iz Fantoma v operi Andrewa Lloyda Webbra, pod katere se je podpisal Lorenzo Bocci, zatem pa še dva venčka, pod katera se je podpisal naš stari znanec Peter Kleine Schaars – Venček latinskoameriških in Posvetilo Rayu Charlesu. Policijski orkester vodi Thomas Doss.


16. 10. 2023

Ob jubileju Policijskega orkestra/desetič

Približujemo se koncu precej dolgega sklopa oddaj v nizu MEDENINA IN PATINA, posvečenemu Policijskemu orkestru in njegovi častitljivi tričetrtstoletnici obstoja. Smo že pri deseti oddaji in pred nami sta še dve, v katerih bomo predstavili še eno sodelovanje Policijskega orkestra z založbo De Haske ter z avstrijskim skladateljem in kapelnikom Thomasom Dossom. Govor je o zgoščenki Valdemossa iz leta 2005. Tako boste najprej slišali dve resnični klasiki, najprej znamenite fanfare k baletu La Péri Paula Dukasa, zatem priljubljeno koncertno uverturo Marinarella kralja koračnic in godbeniške glasbe Srednje Evrope Juliusa Fučika in za konec še naslovno koncertno rapsodijo Valdemossa Matthiasa Rudolpha, skladbo, ki po izročilu romantične programske glasbe zvočno oriše idilično starinsko vas z otoka Mallorca.


09. 10. 2023

Canadian Brass in Angleška renesančna glasba

Slovita kanadska trobilna zasedba Canadian Brass neprekinjeno poustvarja že vse od leta 1970, ko ga je v Torontu ustanovilo pet izjemnih trobilcev iz Kanade in Združenih držav Amerike. V petih desetletjih poustvarjanja in ustvarjanja je zasedba izdala več kot 130 nosilcev zvoka ali slike, njena zasebna knjižnica pa šteje okrog 600 izvirnih del in aranžmajev, zloženih posebej za Canadian Brass. Za predvajanje smo tokrat pripravili izbor posnetkov z zgoščenke Angleška renesančna glasba, ki jo je leta 1990 izdala založba CBS Records International. Kvintet Canadian Brass so tedaj sestavljali trobentača Ronald Romm in Frederic Mills, hornist David Ohanian, pozavnist Eugene Watts in tubist Charles Daellenbach. Na sporedu glasba Williama Byrda, Thomasa Weelkesa, Antonyja Holborna in Roberta Johnsona v priredbah Arthurja Frackenpohla, Marka Krolla in Howarda Cabla.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt