Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba, gledališče…

4 epizod

4 epizod


Oddaja o muzikalu tuje in domače produkcije


27. 9. 2022

My Fair Lady (2)

Napačno bi bilo, če bi My Fair Lady imenovali "prikrito" opereto, kajti nesentimentalno besedilo in njegova literarna vrednost, pa tudi zavestna integracija vseh glasbenih točk v dramaturški kontekst ločujejo My Fair Lady od večine. Muzikal My Fair Lady je bil šele dokončno oblikovan po sodelovanju avtorjev z režiserjem izvedbe, izvajalskimi protagonisti in koreografinjo. Ti so izdelali še posamezne detajle in točke. Takrat so ga tudi poimenovali My Fair Lady. Skrbno pripravljena prva izvedba (15. marca 1956) v New Yorku je prejela izredno veliko nagrad in so muzikal samo na Boradwayu kar 2717-krat ponovili, torej več kot doslej katero koli delo te vrste pred njim. Tržni uspeh je dosegel v nekaj letih neverjetno razsežnost.


20. 9. 2022

Musical My fair lady (1)

Muzikal My Fair Lady (Moja draga lady), katerega avtorja sta Alan Jay Lerner in Frederick Loewe, sodi med največje uspešnice na področju te glasbeno-odrske oblike. Temelji na znani komediji Georgea Bernarda Shawa Pygmalion. Za priredbo Pygmaliona se je pisec libreta Lerner začel zanimati že leta 1952. Snov se mu je zdela dovolj zanimiva, a se je najprej posvetoval še s skladateljem Loewejem o možnostih za oblikovanje libreta. Obema se je sprva zdel projekt težje izvedljiv, kajti v Shawovem Pygmalionu nastopa malo oseb pa tudi dejanje poteka brez vmesnih epizod, kar onemogoča vključevanje večjega števila ansambelskih prizorov in manjših vlog. Loewe pa je imel pomisleke tudi glede sklepne poante, s katero bi ne mogel učinkovito zaključiti muzikala. Po dveh letih premora sta se Lerner in Loewe leta 1954 znova lotila Pygmaliona in tokrat presenečeno ugotovila, da Shawov Pygmalion ne zahteva nikakršne predelave. Vse, kar je bilo potrebno storiti, je bilo le to, da dejanje, ki se odvija za odrom, preneseta na sceno, tj. da ga integriata v dogajanje na sceni, pri čemer so se ponudile možnosti za večstransko glasbenodramaturško oblikovanje.


6. 9. 2022

Glasba, gledališče in jazz

Show Boat je muzikal v dveh dejanjih, ki je nastal leta 1927. Za glasbo je poskrbel Jerome Kern, za scenarij in besedila songov pa Oscar Hammerstein II. Podlaga za zgodbo je nadvse uspešen roman Edne Ferber, ki ima enak naslov in je nastal zgolj leto dni prej (torej leta 1926), opisuje pa življenje zabavljačev ter scenskih in pristaniških delavcev na ladji Cotton Blossom na reki Mississippi. Muzikal je med uspešnice izstrelil tudi songe, kot so kot so: "Ol' Man River", "Make Believe", in "Can't Help Lovin' Dat Man".


30. 8. 2022

Glasba, gledališče … in ves ta jazz

Oddaja o muzikalu tuje in domače produkcije.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt