Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kratka radijska igra

9 epizod

9 epizod


Kar je črtica v literaturi, to je kratka radijska igra v slušnem mediju – dramatično strnjena zgodba, učinkovita poanta, duhovit ali kako drugače presenetljiv zaključek. Še posebej je primerna za izrazito zvočne, neverbalne avtorske igre, ki so po svoji naravi najbliže radiu. Na Arsu kratka radijska igra komunicira s širšim izpovednim in estetskim zamahom, tudi v obliki abstraktnejših kompozicijskih miniatur. Na Prvem je tematsko orientirana k človeku posamezniku, njegovim vsakdanjim zgodam in nezgodam. Vsebinsko je razpeta med komedijo in povsem resne, torej zahtevnejše teme, ki zadevajo posameznika danes, tukaj in zdaj.


29. 6. 2022

Fran Milčinski: Posvet

Komedija je duhovit oris sodne razprave, ki s satirično ostjo Milčinskega prav nič ne prizanaša niti lastnemu sodniškemu stanu. Avtor radijske priredbe in dramaturg: Goran Schmidt Režiser: Matija Milčinski Tonska mojstra: Miro Marinšek in Jure Culiberg Asistentka režije: Alenka Kovačič Tehnična asistenta: Zmago Frece in Sandi Zgonc Predsednik – Bojan Emeršič Prvi sodnik – Slavko Cerjak Drugi sodnik – Boris Ostan Tretji sodnik – Dare Valič Zapisnikar – Janko Petrovec Jesihhar – Nejc Simšič Kostajnar – Miha Veršnjak Kastrolar – Juš Milčinski Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radiotelevizije Slovenija v oktobru 2001.


25. 6. 2022

Pavel Lužan: Pepelnik

Farsa o snobu Janezu, ki najprej kupi kristalni pepelnik, potem pa vse prizadevanje podredi temu kosu notranje opreme. Avtor radijske priredbe: Bogdana Gjuda Režiser: Jože Valentič Dramaturg: Pavel Lužan Tonski mojster: Miro Marinšek Glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc Arhitekt Peter – Iztok Jereb Njegova žena Mica – Stannia Boninsegna Lastnik pepelnika Janez – Boris Ostan Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenije oktobra 2003


22. 6. 2022

Kaja Novosel: Želja

Igra se dogaja v trenutku, ko se v krožnem križišču pokvari semafor in ko promet obstane. Med stoječimi avtomobili je tudi avtobus z le dvema potnikoma. Razvije se pogovor med njima in voznikom o željah, o tem, ali ima smisel želeti si tudi kaj nedosegljivega. Skozi vsakdanji pogovor pa pronica tudi slika s socialnimi konotacijami. Režiser: Klemen Markovčič Dramaturginja: Vilma Štritof Tonski mojster: Urban Gruden Glasbena oblikovalka: Nina Kodrič Voznik avtobusa – Blaž Šef Potnica – Janja Majzelj Potnik – Matija Rozman Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 2022.


18. 6. 2022

Milan Kleč: Usta

Junakinja igre je očitno zelo mlado dekle, za katero se na začetku zdi, da je precej neizkušeno, a se izkaže, da je razlog te sramežljivosti že kar nadrealističen. Režiser je Zvone Šedlbauer, dramaturg: Goran Schmidt, tonski mojster: Jure Culiberg, glasbena opremljevalka pa Darja Hlavka Godina. Nastopata Polona Juh in Gašper Tič. Posneto januarja 2002 v studiih Radia Slovenija v koprodukciji z Založbo Vitrum d.o.o. iz Ljubljane.


15. 6. 2022

Sanjam

Dogajanje igre je postavljeno v taksi na križišču, kjer semafor ne deluje in ves promet stoji. V taksiju je mlada noseča ženska, ki noče roditi. Monolog ženske prevladuje nad skopim pogovorom s taksistom. Giblje se na tenki meji med sanjami in resničnostjo. Režiser: Alen Jelen Dramaturginja: Vilma Štritof Tonski mojster: Urban Gruden Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Ženska s trebuhom – Maša Grošelj Taksist – Vid Klemenc Pia, Lea – Tamara Avguštin Množica – Alen Jelen, Heidi Pungartnik, Suzana Tratnik Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija marca 2022


11. 6. 2022

Klemen Markovčič: Rada sem delala. Ni mi bilo za slavo.

Prav posebna portretna študija v spomin Rosande Sajko (1930–2022) je sprehod skozi izjemno delo in ustvarjanje doajena slovenske radijske igre. S svojim režijskim, torej praktičnim, kot tudi razvejanim teoretičnim delom je Rosanda Sajko močno zaznamovala radijsko igro na Slovenskem. Še posebej radijsko igro za otroke, tudi v širšem mednarodnem merilu pa še vedno velja za eno od pionirk te zvrsti. Zapustila nam je opus skoraj 400 radijskih iger, ki so še vedno vitalni del programa nacionalnega radia in neverjetno dragoceno učno gradivo za zdajšnje in prihodnje generacije ustvarjalcev radijskih iger. Režiser in vodja pogovora: Klemen Markovčič Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec: Igor Velše Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger, ki jih je režirala portretiranka – Brata Grimm Mizica, pogrni se; Dieter Waldmann Dubrowski; Frane Puntar A; Antoine de Saint Exupery Mali princ; Vitomil Zupan Upor črvov; Milan Jesih Mora radijskega jutra; Peter Breščak Legenda o preplahu; Wolfgang Graetz Okus pekla; Gordana Kunaver Etude za Svita; Momo Kapor In spet noč; Frane Puntar Vzorček; Dieter Waldmann Stroji stavkajo; Peter Handke Slušna igra dve in Frane Puntar Hojladrija, pri katerih je bila portretiranka režiserka. Produkcija uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija avgusta 2014.


8. 6. 2022

Kaja Novosel: Karl

V igri delavca popravljata semafor na križišču, promet stoji. Med delom mlajši izrazi skrb za dojenčka, ki mu je padel iz rok, vendar še ne ve, ali je njegov. V vsakdanji, pragmatični pogovor vse bolj prodira čustvena vsebina, bolečina, ki jo drugi razume. Stava, da bo skrb z otrokom rešena, če jima bo popravilo uspelo, daje upanje. Režiserka je Brina Klampfer, tonski mojster: Matjaž Miklič. 1. delavca igra Luka Bokšan, 2. delavec je Dario Varga, Dojenčkov glas – Živa Merčnik. Produkcija uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2021.


4. 6. 2022

Manka Kremenšek Križman: Dva tisoč petsto besed

Igra ujame trenutek med hčerko in ostarelim očetom, v katerem se razkrije bistvo njunega odnosa, ko »napoči skrajni čas«. Zvočna miniatura o preprosti človečnosti in toplini brez odvečnih besed. Avtorja priredbe: Sandi Jesenik in Klemen Markovčič Režiser: Klemen Markovčič Tonski mojster: Urban Gruden Glasbena oblikovalka: Nina Kodrič Hčerka – Maša Derganc Oče – Sandi Pavlin Psihiatrinja – Petra Govc Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija aprila 2022.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt