Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Literarni nokturno

42 epizod

42 epizod


Desetminutno oddajo bi lahko nekoliko esejistično opisali kot Lahko noč, otroci za odrasle. V oddaji predvajamo poezijo in prozo različnih avtorjev in avtoric, ponedeljek je recimo prihranjen za avtorje, ki so šele na začetku svoje literarne poti. Predvsem pa je skupni imenovalec Nokturnov njihova različnost, saj sega njihov razpon od klasikov do sodobnih ustvarjalcev. Ob kulturnem prazniku, svetovnem dnevu knjige in Prešernovem rojstnem dnevu pa lahko prisluhnemo slovenskim pesnikom in pesnicam, ki nam berejo svoje pesmi. Oddajo Literarni nokturno urejajo vsi člani Uredništva za kulturo.


4. 12. 2022

Francesco Petrarka: Familiares XXIV, 10: Pismo Kvintu Horaciju Flaku

V izredno obsežnem korpusu pisem Francesca Petrarke, napisanih v latinščini, so tudi pisma, ki jih je znameniti pesnik, a tudi "oče humanizma" naslovil na velika imena antične književnosti. V njih se svojim namišljenim sogovornikom klanja, jih občuduje in hvali, a se jim včasih tudi čudi, jim zastavlja ostra vprašanja in jih celo graja. Dve med njimi, še posebej zanosni in slavilni, sta napisani tudi v verzih. Naslovljeni sta seveda na dva pesnika: na kralja vseh lirikov, Kvinta Horacija Flaka, in na prvaka epske poezije, Publija Vergilija Maróna. Vsakemu je pisal, kot se za pesnika spodobi, v zanj značilnem metru: Horaciju v malem askelpiadu (Asclepiadeus minor), Vergiliju v daktilskem heksametru.Avtor prevoda: Brane Senegačnik,režiserka: Živa Bizovičar,interpret: Gašper Lovrec,glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,tonski mojster: Matjaž Miklič,urednica oddaje: Tina Kozin,leto produkcije 2022.


3. 12. 2022

France Prešeren: Sila spomina

Sila spomina je skupni naslov našega izbora pesmi Franceta Prešerna: Prosto srce, Kam, Sila spomina, Spomin na Andreja Smoleta, Nezakonska mati in Pevcu.Interpretacija Slavko Cerjak,zvok in montaža Jure Culiberg,režija Jože Valentič,redakcija oddaje Tesa Drev Juh,posneto leta 1996.


2. 12. 2022

Egon Erwin Kisch: Reportaža v domu padlih deklet

Češki pisatelj in novinar Egon Erwin Kisch se je rodil leta 1885 v Pragi. Imel je judovske korenine, pisal pa je v nemščini, in sicer potopise, reportaže, spomine in satire. Njegovo humorno zgodbo z naslovom Reportaža v domu padlih deklet interpretira Vladimir Jurc.Prevajalec je Janko Moder,interpret Vladimir Jurc,režiser Alen Jelen,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojster zvoka Nejc Zupančič,urednika oddaje pa Marjan Kovačevič Beltram, Ana Rozman.Produkcija leta 2017.


1. 12. 2022

Christian Bobin: Ruševine neba

Štiriindvajsetega novembra 2022 je preminil francoski pisatelj Christian Bobin, star enainsedemdeset let. V Franciji velja za eno najbolj poetičnih peres, a za njegovim na videz lahkotnim pisanjem se skriva trdna drža, njegovo presojanje je natančno in neprizanesljivo. Slovenci imamo več njegovih prevedenih knjig, kot so Najnižji, poetični roman o Frančišku Asiškem, za katerega je bil nagrajen, bil je zelo priljubljen, pa knjige kratke proze, kot so Šibkost angelov, Za vedno živa, Vsi so zaposleni. Leta 2009 je izšel njegov roman Ruševine neba, v katerem s kratkimi fragmenti, refleksijami, poetičnimi utrinki neusmiljeno razgalja vladavino Ludvika XIV. kot poosebljenje megalomanske in brezobzirne diktature oblasti in denarja. V ta čas je segel, da bi lahko videli, kaj se dogaja okrog nas in dodal: »Povsod okrog nas je Versailles. Čeprav Ludvika XIV. ni več, svetu še vedno in nič manj brezobzirno in megalomansko vladata razkošje in denar.« Ob smrti Christiana Bobina se tega zanimivega pisatelja spominjamo v Literarnem nokturnu z odlomkom iz romana Ruševine neba v prevodu Nadje Dobnik. Igralec Primož Pirnat,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar,režiserka Ana Krauthaker,urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.Produkcija 2015.


30. 11. 2022

Alja Tkačev: Številke in smrt

Ena izmed izjemnih, nenavadnih slovenskih igralk prejšnjega stoletja je bila Alja Tkačev. Pa ne le igralk, saj je bila tudi lutkarica, pedagoginja, prevajalka, avtorica dramskih besedil in pesnica. Zadnje čase prebiramo njene dnevniške zapiske, objavljene v knjigi Igralka s svinčnikom. Izšli so trideset let po njeni smrti pri Mladinski knjigi. V njej najdemo med dnevniki tudi pesmi. Naslovili smo jih po prvi izmed njih.Interpretka Ana Facchini,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Jadranko Oblak,režiserka Renata Vidič,asistent režije Alen Jelen,urednica oddaje Tadeja Krečič ScholtenProdukcija 2022.


29. 11. 2022

Romana Ercegović: Tolmuni nežnosti

Romana Ercegović je doktorica znanosti na področju dramaturgije, gledališka in literarna ustvarjalka ter ustanoviteljica Obrednega gledališča Duša Zemlje. Vse svoje življenje teoretično in praktično raziskuje fenomen obrednega gledališča. Ustvarila je tudi nekaj tovrstnih avtorskih predstav, kot so Molitev Zemlji, Elektra, Bela Bizonka, Marija Magdalena in Persefona, zgodba o ljubezni do sebe. Tako kot v njenih predstavah jo tudi v pesniški zbirki z naslovom Tolmuni nežnosti, v kateri je združila moči z likovno umetnico Simono Čudovan, zanimajo globine ženske duše in njene mnogotere osebnosti.Interpretka Ana Facchini, režiserka Renata Vidič, asistent režije Alen Jelen, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonski mojster Jadranko Oblak, urednica oddaje Ana Rozman. Produkcija 2022.


28. 11. 2022

Dorothea Grunzweig: Stekleni glasovi

Nemška pesnica Dorothea Grunzweig že tri desetletja živi na Finskem. Življenje na daljnem severu, tujstvo, narava, umetnost in ljudje, predvsem pa cela paleta zimskih občutij, vse to so sestavni deli njene poezije. V oddaji Literarni nokturno boste slišali nekaj pesmi iz zbirke Stekleni glasovi, ki je izšla leta 2004. Prevod Tesa Drev Juh,interpretacija Romana Šalehar in Vesna Jevnikar,glasbena oprema Sara Železnik,zvok in montaža Matjaž Miklič,režija Ana Krauthaker,posneto leta 2013.


27. 11. 2022

Peter Handke: Pisateljev popoldan

Peter Handke, avstrijski pisatelj in nobelovec, 6. decembra praznuje 80. let. Z romanom Pisateljev popoldan je, kot je v spremnem zapisu k prevodu Boruta Trekmana iz leta 1989 zapisal Evgen Bavčar, "Peter Handke uspel podati svojevrstno pričevanje pisateljevega bivanja. Roman povzema izkušnjo nekega popoldneva v Salzburgu, kjer se realni čas prepleta s številnimi notranjimi časovnimi utrinki". Eden teh utrinkov je pisateljev razmislek o sporočilnosti časopisnega na eni in umetniškega pisanja na drugi strani.Prevajalec Borut Trekman,interpret Matej Puc,režiser Klemen Markovčič,glasbena Opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Nejc Zupančič,urednik oddaje Matej Juh.Produkcija 2016.


25. 11. 2022

Francis Scott Fitzgerald: Domoljubna miniatura

Ameriški pisatelj Francis Scott Fitzgerald (1896-1949), najbolj znam kot avtor romana Veliki Gatsby, je pred svojo smrtjo intenzivno oblikoval knjigo kratkih zgodbic o Patu Hobbyju. Izhajale so v reviji Esquire, vendar je Fitzgerald pred izidom zadnjih petih zgodbic decembra 1940 umrl star 44 let. Pat Hobby je pozabljeni holivudski scenarist iz časov nemega filma. V novem obdobju se le še potika po studijskih prostorih in tu in tam ulovi honorar za kakšno zamisel ali celo nastavek zgodbe. Večinoma je brez denarja in kadar le lahko popiva. Tudi Fitzgerald sam je bil scenarist v Hollywoodu in v liku Pata Hobbyja je veliko samoposmeha, humorja pa tudi nostalgije. Izbrali smo zgodbo Domoljubna miniatura, v kateri ob pisanju scenarija za kratek domoljubni film obuja spomine na svojo, vsaj z njegovega trenutnega vidika, razkošno preteklost.Prevajalec Matej Juh,režiser Saška Rakef,interpret Blaž Šef,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar.Produkcija 2022.


24. 11. 2022

Robert Bly: Nekaj morskih levov

Nedavno preminuli pesnik in prevajalec Robert Bly predstavlja enega izmed vrhov sodobne ameriške poezije, sploh pesmi v prozi. Ta njegova besedila zaznamujeta na videz preprost jezik in domala plastičnost, s katero avtor podaja izseke vsakdana. A že njihov meditativni ritem in refleksija, ki jih obdaja, dajeta slutiti, da avtorja bolj kot površje opisanega prizora zanima nekaj drugega, namreč kompleksnost sveta, ki se svetlika tudi iz njegovega najmanjšega drobca.Prevedla Tina Kozin,režiserka Saška Rakef,interpret Blaž Šef,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar,leto produkcije 2022.


23. 11. 2022

Rudolf Maister: Patra Feliksa zdravilo

Na dan Rudolf Maister, ki je pri nas državni praznik, se bomo poklonili eni največjih osebnosti 20. stoletja pri nas. Rudolf Maister (1874 – 1934) je 23. novembra leta 1918 razorožil nemško stražo in tako prevzel oblast v Mariboru. Bil je vojak in organizator, a tudi mož besede in duha — iskalec lepote, zbiralec knjig in pesnik. Na ta praznik poslušamo eno izmed njegovih zgodnjih pesmi, balado Patra Feliksa zdravilo, ki jo je Maister objavil pod psevdonim Vojanov v Ljubljanskem zvonu 1. oktobra leta 1898.Interpret Gregor Zorc,režiserka Ana Krauthaker,glasbena opremljevalka Nataša Kocjančič,tonski mojster Matjaž Miklič,urednika oddaje Andrej Rot in Gregor Podlogar.Leto nastanka 2016.


22. 11. 2022

Nikola Šop: Ars Amandi

Hrvaški pesnik Nikola Šop (1904 -1982) ima v sodobni hrvaški literaturi poseben pomen. Svoja pretanjena estetska, filozofska in religiozna občutja je upesnjeval v podobah, ki dosegajo mistične razsežnosti. Šop je pisal tudi prozo in prevajal iz latinske literature, najbolj vznemirljiv del njegovega ustvarjanja pa je prav poezija. Objavljamo osem njegovih pesmi pod naslovom Ars Amandi.Prevajalec Veno Taufer,interpret Rafael Vončina,režiserka Ana Krauthaker,glasbeni opremljevalec Marko Stopar,tonska mojstra Jure Culiberg in Martin Florjančič,urednika oddaje Tadeja Krečič in Gregor Podlogar.Leto nastanka 2005.


21. 11. 2022

Alojzij Remec: Opustošena brajda - ob 70. obletnici smrti

21. novembra 1952 je na Ptuju umrl v Trstu rojeni dramatik, pesnik, pisatelj in politik Alojzij Remec. Posebej znan je po ekspresionistični drami Magda, ki jo je napisal leta 1924, sicer pa je segal vse do realizma in dokumentaristike. Njegovi osrednji literarni motivi so bili erotični in psihološki. Najprej je v Gorici študiral bogoslovje, po treh letiš študija je presedlal na pravo v Gradcu in tudi ta študij zaradi vpoklica v vojsko začasno prekinil. Postal je odvetnik, najprej služboval v Gorici in Ljubljani in pozneje na Ptuju. Leta 1935 je bil izvoljen za župana, 1941 pa so ga Nemci poslali v Srbijo. Po vojni je nadaljeval z odvetniškim poklicem. Med drugim je napisal povest Opustošena brajda. Interpret Tomaž Gubenšek,režiserka Petra Tanko,tonski mojster Mirko Marinšek, asistent zvoka Martin Florjančič,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,urednica Tadeja Krečič.Leto nastanka 2006.


20. 11. 2022

Daniil Harms: Prebujenje elementov

Pesnik, pisatelj in dramatik Daniil Harms, s pravim imenom Daniil Ivanovič Juvačov se je kot književnik začel uveljavljati leta 1925, ko je v skupini Leva zastava nastopal s pisateljem Aleksandrom Vvedenskim. Harmsova intenzivna knjižna dejavnost se je še posebej razmahnila z ustanovitvijo skupine "Združenje realne umetnosti – Obèrju", v kateri je poleg Harmsa in Vvedenskega v letih od 1927 do 1930 deloval tudi Nikolaj Zabolocki. Skupina se je poskušala v letih vse močnejšega pritiska sovjetske totalitarne politike upirati estetskim prepovedim z zavračanjem tradicije in patetike velikih oblik in gojenjem parodije, anekdote, groteske, črnega humorja in absurda. To je razvidno tudi iz Harmsove poezije, ki jo je moral širiti v rokopisni obliki, saj ni imel pravih možnosti za objavljanje. Delovanje skupine je bilo po letu 1930 prepovedano, Harmsa pa so leta 1941 zaprli in izbrisali iz sovjetske književnosti. Rehabilitirali so ga šele precej let po smrti. Štiri njegove pesmi interpretira Rok Kunaver.Prevajalec Tone Pavček,režiser Jože Valentič,glasbeni Opremljevalec Cvetka Bevc,mojster Zvoka Andrej Kocan,urednik oddaje Matej Juh.Produkcija 2011.


19. 11. 2022

Marija Švajncer: Zrcalo Hinka Smrekarja

1. oktobra je minilo osemdeset let odkar je v Ljubljani umrl Hinko Smrekar, slovenski slikar, risar, grafik in ilustrator. Lani in letos smo si v Narodni galeriji v Ljubljani lahko ogledali razstavo njegovih umetnin v dveh delih in se čudili neverjetnemu geniju risbe in smisla za humor, predvsem pa zajedljivo satiro. Ustvarjanje Hinka Smrekarja se je dotaknilo tudi pesnice Marije Švajncer in nastalo je kar nekaj pesmi v korespondenci z njegovimi likovnimi sporočili.Urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,igralka Maja Sever,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden,režiser Klemen Markovčič.Produkcija 2022.


18. 11. 2022

Rodaan Al Galidi: Avtist in poštni golob

Iraško-nizozemski pisatelj in pesnik Rodaan Al Galídi sodi med književnike, ki so začeli pisati po prihodu v novo okolje. Kot inženir je v devetdesetih letih pobegnil iz Iraka in leta 1998 prispel na Nizozemsko, se naučil novega jezika in začel pisati v nizozemščini. Za svoj četrti roman Avtist in poštni golob je leta 2011 prejel nagrado Evropske unije za književnost. V slovenščino ga je prevedla Stana Anželj, v izbranem odlomku pa boste zvedeli, kako je bil spočet glavni lik, avtist s posebnimi darovi.Prevajalka: Stana Anželj,režiserka: Špela Kravogel,interpret: Primož Pirnat,glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,mojstra zvoka: Matjaž Miklič in Nejc Zupančič,Urednika oddaje Tesa Drev Juh in Vlado Motnikar.Produkcija 2016.


17. 11. 2022

Tina Vrščaj: Bivanje z Jožefino

Tina Vrščaj je nagrajena pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka. Leta 2010 je izdala svoj prvenec z naslovom Zataknjena v pomladi, dve leti pozneje roman Odradek, leta 2018 pa kratkoprozno zbirko Plašč. Letos je izšel njen novi roman z naslovom Na klancu, za katerega je prejela nagrado modra ptica za najboljši roman za odrasle. Kot ilustracijo avtoričinega duhovitega in razigranega sloga z občutkom za detajle predstavljamo odlomek iz romana Odradek, ki govori o posebnežu, ki je vpet v specifično življenjsko rutino.Interpretka: Vesna Jevnikar, režiser: Alen Jelen, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica: Sonja Strenar, urednika oddaje: Marko Golja, Ana Rozman, leto nastanka: 2012.


16. 11. 2022

Gordana Kunaver: Pesmi

Pesnica, prevajalka in avtorica Gordana Kunaver (1947-1992) je v s svoji poeziji, objavljeni v zbirkah Mali princ velikega veka in Peto, na prvi pogled nadaljevala modernistično poezijo. Toda njeno raziskovanje jezika ni bilo samozadostno, ampak je ubesedovala in raziskovala različne stiske, travme in bolečine sodobne slehernice in slehernika. Nikar ne zamudite.Avtorica literarnega dela Gordana Kunaver, režiser Klemen Markovčič, interpretka Maja Sever, glasbeni opremljevalec Gregor Stermecki, mojster zvoka Mirko Marinšek, asistent zvoka Sandi Zgonc,urednik oddaje Marko Golja. Produkcija 2007.


15. 11. 2022

Rupi Kaur: Moje telo, moj dom

Rupi Kaur je mlada kanadska pesnica in ilustratorka, ki se je rodila v pokrajini Punjab v Indiji. V mladosti je z družino emigrirala v Kanado in leta 2017 tako rekoč čez noč zaslovela s svojo prvo pesniško zbirko Med in mleko. Za njene pesmi so značilni kratki in izpovedni verzi brez ločil, v njih pa pripoveduje o ljubezni, izgubi, hudih preizkušnjah, zlorabi, okrevanju in ženskosti. Njeno pisanje nagovarja zlasti mlade ženske, ki jih – kot pravi sama – opogumlja in nagovarja tudi s feminističnega vidika. Rupi Kaur je svojo tretjo zbirko z naslovom Moje telo, moj dom opisala kot ljubezensko pismo sami sebi. Pisati jo je začela v času, ko je bila povsem izgubljena.Prevajalka: Frida Črmelj, interpretka: Maja Sever, režiser: Klemen Markovčič, tonski mojster: Urban Gruden, urednica: Ana Rozman. Produkcija 2022.


14. 11. 2022

Jernej Vilfan: Nagec

Roman Nagec (1981) slikarja in pisatelja Jerneja Vilfana (1941 – 2012) je avtorjev prvenec. V prvem delu je pripoved postavljena v čas izraelsko-palestinskega spora, ko glavnik lik Aleš Volf biva v kibucu, v drugem delu pa se ta vrne nazaj v Ljubljano, kjer v transu nag preteče eno od ljubljanskih ulic. Prvoosebna pripoved, mestoma tudi humorna, pa je dvojna – avtor skozi njo ubeseduje iskateljstvo svojega junaka, po drugi strani pa na esejistični osnovi komentira resnično družbeno-politično dogajanje. Objavljamo odlomek iz prvega dela romana.Interpret Uroš Smolej,režiserka Ana Krauthaker,glasbeni opremljevalec Marko Stopar,tonski mojster Jure Culiberg,urednika oddaje Marjan Kovačevič Beltram in Gregor Podlogar.Leto nastanka 2006.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt