Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koncertni dogodki na tujem

4 epizod

4 epizod


»S tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke najboljših orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa.«


27. 9. 2022

Izgubljena generacija

Kirill Petrenko je program koncerta 10. junija v Berlinski filharmoniji posvetil trem judovskim skladateljem, ki so bili v času nacizma izpostavljeni antisemitskemu preganjanju in katerih glasba se še vedno redko izvaja. Poslušali bomo Drugo simfonijo Erwina Schulhoffa, ki navduši s svojim eksperimentalnim poigravanjem s slogi. Potem bosta na vrsti skladbi, polni italijanskega temperamenta, skladatelja Leoneja Sinigaglie s koncertnim mojstrom Noahom Bendixom-Balgleyjem kot solistom. Finale pa bo bujno ekspresivna Lirična simfonija Aleksandra Zemlinskega z Lise Davidsen in Christianom Gerhaherjem.


20. 9. 2022

Dunaj, mesto glasbe

»Dunaj, mesto glasbe« bi lahko bil naslov koncerta Berlinskih filharmonikov, ki je bil 6. maja v Berlinski filharmoniji. Beethoven in Schubert sta uokvirila Mahlerja in Schönberga. Baritonist Christian Gerhaher je pel Pesmi na Rückertova besedila Gustava Mahlerja, na odru pa je debitiral dirigent, ki se je že priporočil kot Schubertov interpret: Antonello Manacorda. Štiri dela programa so zelo strnjena, Schubertova »Nedokončana simfonija« na koncu, pred tem redko slišana Druga komorna simfonija Arnolda Schönberga, kot uvod pred Mahlerjevimi pesmimi pa Beethovnova uvertura »Coriolan«. V tem programu se srečuje dunajska klasika zgodnjega 19. stoletja z dunajsko šolo zgodnjega 20. stoletja, delom pa je skupno še eno: predstavljajo boje – notranje in zunanje, udarce usode, ustvarjalne boje.


13. 9. 2022

Otvoritveni koncert Festivala Verbier

Petnajstega julija se je začel Festival Verbier, mednarodni dogodek klasične glasbe, ki vsako poletje poteka v gorskem mestu Verbier v Švici. Poslanstvo festivala je zgraditi skupnost izmenjave med velikimi mojstri in mladimi umetniki z vsega sveta ter biti vodilni na svojem področju z zagotavljanjem smiselnih programov glasbenega izobraževanja. Letošnjega je odprl festivalski orkester pod taktirko gostujočega italijanskega dirigenta Gianandrea Nosede s programom, ki je pozival k miru, solidarnosti in vključevanju glasbenikov vseh narodov: Šostakovičevo Četrto simfonijo, pred njo pa Drugi klavirski koncert Rodiona Ščedrina. Solistka je bila ukrajinska pianistka Ana Fedorova.


6. 9. 2022

Morske skice

»Glej, samo morje!« Morska simfonija Vaughana Williamsa vzame poezijo Walta Whitmana in odpre vrata mladostni plimi navdiha. Posnetki glasbe Ralpha Vaughana Williamsa pod vodstvom Andrewja Manzeja so bili pohvaljeni zaradi svoje 'redke občutljivosti in topline' in v letošnjem letu 150. obletnice skladateljevega rojstva je bila njegova Morska simfonija na koncertu 27. julija na Promsu deležna razkošne obdelave dveh odličnih BBC-jevih simfoničnih zborov ter opernih glasov solistke Elizabeth Llewellyn in Andrewja Fosterja Williamsa. Koncert pa se je začel tako, kot bi si Vaughan Williams želel: z valovito glasbeno morsko sliko z naslovom Morske skice njegove valižanske učenke Grace Williams.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt