Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koncertni dogodki na tujem

4 epizod

4 epizod


»S tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke najboljših orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa.«


29. 11. 2022

Danski nacionalni simfonični orkester in Thomas Søndergård

Sibeliusovi zadnji simfoniji sta spokojni mojstrovini, kjer glasba stoji v lesketajočem se poetičnem lesku. Svetloba in sanjska lahkotnost sta tudi izhodišče novega violinskega koncerta, imenovanega O svetlobi in lahkotnosti, danskega skladatelja Runeja Glerupa, ki ga je 15. septembra v koncertni hiši danskega radia v Köbenhavnu premierno izvedla violinistka Isabelle Faust. Koncert se je začel s preludijem iz scenske glasbe Gospod Oluf, on jezdi Carla Nielsena.


22. 11. 2022

Franz Schubert in Bela Bartok

Orkester italijanske Švice je na koncertu, ki je 16. septembra zvenel v Luganu, gostil dirigenta Heinza Holligerja in švicarskega violinista Sebastiana Bohrna. Na programu so bili: Simfonija št. 3, Simfonija št. 8, imenovana Nedokončana, in Andante v h-molu, D. 936a Franza Schuberta ter Violinski koncert št. 1 Bele Bartoka.


15. 11. 2022

Gautier Capuçon, Marie Jacquot in Simfonični orkester Bavarskega radia

»Pomenljiva, izvirna, formalno zrela,« je bil Hans von Bülow navdušen nad 2. simfonijo v f-molu mladega Richarda Straussa. Še preden je ta s svojimi simfoničnimi pesnitvami dosegel svetovno slavo, je napisal dve klasični simfoniji v štirih stavkih – obe redko slišimo v koncertni dvorani. Simfonični orkester Bavarskega radia je na spored koncerta, ki ga je imel 7. oktobra, prvič uvrstil njegovo Drugo simfonijo, v kateri sta združena mladostna živahnost in mojstrsko obvladovanje medija.Biografsko nasprotje temu delu je Elgarjev elegični Koncert za violončelo iz let 1918/1919, ki ga je izvedel violončelist Gautier Capuçon. Francoska dirigentka Marie Jacquot, ki je bila imenovana za šefico dirigentko Kraljevega danskega gledališča v Köbenhavnu, je s tem programom debitirala z bavarskim orkestrom in občinstvu predstavila še skladbo The Turn of the Tide/Spreminjanje plime za komorni orkester škotskega skladatelja Davida Horna, ki je nastala po slikarskem navdihu avtorja Johna Duncana.


8. 11. 2022

Koncert ob odprtju mednarodnega festivala Edinburg

Sir Donald Runnicles in Škotski simfonični orkester BBC-ja sta letošnji mednarodni festival v Edinburgu odprla 6. avgusta s spektakularno scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa. Kot glasbeni direktor Nemške opere Berlin in zaslužni dirigent Škotskega simfoničnega orkestra BBC-ja je Runnicles pomembna osebnost na mednarodnih odrih. Je tudi nekdanji član Edinburškega festivalskega zbora, paradne zasedbe mednarodnega festivala, ki je letos poleti prvič po letu 2019 oznanila veselo vrnitev v polno moč na živem koncertu. Ob Carmini Burani je bila na programu še simfonična pesnitev Rimske pinje Ottorina Respighija. Izvajalci: sopranistka Meechot Marrero, tenorist Sunnyboy Dladla, baritonist Thomas Lehman, zbor festivala Edinburg, Nacionalni mladinski zbor Škotske, Škotski simfonični orkester BBC-ja in dirigent Donald Runnicles.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt