Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Evroradijski koncert

166 epizod

166 epizod


V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetke koncertov s svetovnih odrov v izvedbah izvrstnih solistov in orkestrov.


24. 09. 2023

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia in violončelist Edgar Moreau

23. septembra lani je v dvorani Filharmonije v Kölnu potekal koncert Simfoničnega orkestra Zahodnonemškega radia in violončelista Edgarja Moreauja, ki sta nastopila pod dirigentskim vodstvom Andrisa Poge. Na sporedu koncerta sta bila Koncert za violončelo in orkester v c-molu, op. 43 Mieczysława Weinberga in Simfonija št. 15 v A-duru, op. 141 Dmitrija Šostakoviča.


17. 09. 2023

Orkester Italijanske Švice in pianistka Anastasia Voltchok

18. avgusta sta v Koncertnem centru v Beljaku v okviru Koroškega poletnega glasbenega festivala nastopila Orkester Italijanske Švice in pianistka Anastasia Voltchok. Orkester je vodil dirigent Markus Poschner, na sporedu pa so bili uvertura k operi Viljem Tell Gioachina Rossinija, Koncert za klavir in orkester v G-duru Mauricea Ravela in Simfonija št. 3 v D-duru, op. 29 Petra Iljiča Čajkovskega.


10. 09. 2023

Glasba Richarda Straussa v Sydneyski operni hiši

Avstralski svetovni orkester je pod dirigentskim vodstvom Zubina Mehte nastopil 2. septembra lani v Sydneyjski operni hiši in izvedel tri simfonične pesnitve Richarda Straussa, Don Juan, op. 20, Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegla, op. 28 in Junakovo življenje, op. 40.


03. 09. 2023

Filharmonični orkester BBC in pianist Steven Osborne

17. junija sta v Dvorani Bridgewater v Manchestru nastopila pianist Steven Osborne in Filharmonični orkester BBC. Koncert je vodil dirigent Ben Glassberg, ki je vodil izvedbe preludija k drugemu dejanju opere The Wreckers Ethel Smyth, Koncerta za klavir, op. 13 Benjamina Brittna in Simfoničnih plesov, op. 45 Sergeja Rahmaninova.


27. 08. 2023

Nicolas Altstaedt in Elgarjev Koncert za violončelo v e-molu

Enaindvajsetega aprila je v koncertni dvorani operne hiše v Sydneyju nastopil Sydneyjski simfonični orkester, kot solist se mu je pridružil violončelist Nicolas Altstaedt. Koncert je vodil dirigent Donald Runnicles, na sporedu pa so bili skladba Privid za trobilni ansambel Alexa Turleyja, Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85 sira Edwarda Elgarja in Simfonija št. 10 v e-molu, op. 93 Dmitrija Šostakoviča. Edward Elgar je v svojem koncertu za violončelo izrazil strah, obup in razočaranje ob koncu 1. svetovne vojne. Uvodna tema se mu je porodila po nevarni operaciji mandljev leta 1918. Koncert je nastal v koči na jugu Anglije leto pozneje – tam je med prvo svetovno vojno poslušal grmenje topov, ki se je iz Francije razlegalo čez Rokavski preliv. V koncertu je poleg razočaranja nad prvo svetovno vojno mogoče čutiti tudi nostalgijo po romantični izpovednosti, saj jo je v 61. letu starosti, v svoji skladateljski jeseni, Elgar zagotovo občutil.


20. 08. 2023

Koncert za violo in orkester I cannot love without trembling Cassandre Miller

Petega maja je v Mestni dvorani v Glasgowu na Škotskem potekal koncert Škotskega komornega orkestra in violista Lawrencea Powerja. Koncert je vodil dirigent John Storgårds, na sporedu koncerta pa so bili Suita št. 2 iz scenske glasbe Vihar Jana Sibeliusa, Koncert za violo in orkester I cannot love without trembling Cassandre Miller in Simfonija št. 5 v e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskega.


13. 08. 2023

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia in violinist Renaud Capuçon

17. junija je v Filharmoniji v Kölnu potekal nastop Simfoničnega orkestra Zahodnonemškega radia in violinista Renauda Capuçona. Koncert je vodil dirigent Cristian Măcelaru, na sporedu koncerta pa so bili Romanca, op. 11 Antonína Dvořáka, Koncert za violino in orkester št. 1 Bél Bartóka in Simfonija št. 1 'Titan' Gustava Mahlerja.


06. 08. 2023

Simfonični orkester Berlinskega radia in pianistka Ana Vinicka

Simfonični orkester Berlinskega radia in pianistka Ana Vinicka sta 8. junija pod dirigentskim vodstvom dirigenta Emmanuela Tjeknavoriana nastopila v Koncertni hiši v Berlinu. Na sporedu koncerta so bile suita iz baleta Gajane Arama Hačaturjana, Rapsodija na Paganinijevo temo op. 43 Sergeja Rahmaninova in suita Slike z razstave Modesta Musorgskega.


30. 07. 2023

Filharmonični orkester iz Osla in violinist James Ehnes

25. novembra predlani je bil v Koncertni dvorani v Oslu na Norveškem koncert Filharmoničnega orkestra iz Osla in violinista Jamesa Ehnesa. Vodil ga je dirigent Juan Mena, na sporedu koncerta pa so bili komična uvertura Scapino Williama Waltona, Koncert za violino in orkester, op. 15 Benjamina Brittna in Simfonija št. 1 v As-duru, op. 55 sira Edwarda Elgarja.


23. 07. 2023

Violinist Ning Feng in Komorni orkester iz Lozane

13. oktobra lani sta v dvorani Métropole v Lozani v Švici nastopila violinist Ning Feng in Komorni orkester iz Lozane pod vodstvom dirigenta Joshue Weilersteina. Prvi del koncerta je bil ameriško obarvan; na sporedu sta bili skladbi Trije kraji v Novi Angliji Charlesa Ivesa in Koncert za violino in orkester, op. 14 Samuela Barberja. V drugem delu koncerta pa je zazvenela veličastna Simfonija št. 4 v e-molu, op. 98 Johannesa Brahmsa.


16. 07. 2023

Španski nacionalni mladinski orkester in Bucknerjeva sedma simfonija

V Avditoriju Manuela de Falle v Madridu je 26. junija nastopil Španski nacionalni mladinski orkester, ki ga je vodil izraelski dirigent Eliahu Inbal. Na spored koncerta sta bila Preludij in Izoldina ljubezenska smrt iz opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja ter Simfonija št. 7 Antona Brucknerja..


09. 07. 2023

Simfonični orkester Frankfurtskega radia in pianist Seong-Jin Cho

16. junija je v Stari operi v Frankfurtu potekal koncert Simfoničnega orkestra Frankfurtskega radia in pianista Seong-Jina Choja. Koncert je vodil dirigent Alain Altinoglu, na sporedu koncerta pa sta bila Koncert za klavir št. 2 v B-duru, op. 19 Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 4 v G-duru Gustava Mahlerja.


02. 07. 2023

Koncert v E-duru za dva klavirja in orkester Felixa Mendelssohna

12. maja je v Filharmoniji v Kölnu nastopil Simfonični orkester Severnonemškega radia, kot solista pa sta se orkestru pridružila Arthur in Lucas Jussen. Na sporedu koncerta, ki ga je vodil dirigent Krzysztof Urbanski, so bili Uvertura k operi Sen kresne noči, op. 21, Koncert v E-duru za dva klavirja in orkester Felixa Mendelssohna in odlomki iz suit iz opere Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva.


25. 06. 2023

Koncert za saksofon Karla Jenkinsa in Leningrajska simfonija Dmitrija Šostakoviča

Enajstega junija je v Berlinski filharmoniji potekal koncert Nemškega simfoničnega orkestra in saksofonistke Jess Gillam. Koncert je vodil dirigent Giancarlo Guerrero, na sporedu pa sta bila Sravaganza, koncert za saksofon in orkester Karla Jenkinsa, in Simfonija št. 7 v C-duru, op. 60 'Leningrajska' Dmitrija Šostakoviča.


18. 06. 2023

Danski nacionalni simfonični orkester in pianist Vadim Kolodenko

6. oktobra lani je bil v dvorani Koncertne hiše v Københavnu na Danskem koncert Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra in pianista Vadima Kolodenka. Vodila ga je dirigentka Marta Gardolińska, na sporedu pa so bili skladba Nekega pomladnega jutra Lili Boulanger, Koncert za klavir št. 2 v c-molu, op. 18 Sergeja Rahmaninova in Simfonija št. 7 v D-duru, op. 70 Antonina Dvořáka.


11. 06. 2023

Orkester iz Ulstra

26. maja je bil v dvorani Ulster v Belfastu, glavnem mestu Severne Irske, koncert Orkestra iz Ulstra, ki ga je vodil dirigent Daniele Rustioni. Na sporedu so bili uvertura Na jugu op. 50 Edwarda Elgarja, simfonična pesnitev Rimske pinije Ottorina Respighija in Simfonija Harold v Italiji op. 16, Hectorja Berlioza, kjer je kot solist nastopil violist Timothy Ridout.


04. 06. 2023

Violinist Augustin Hadelich in Beethovnov violinski koncert

19. maja sta v Filharmoniji na Labi v Hamburgu nastopila Filharmonični orkester Severnonemškega radia in violinist Augustin Hadelich. Koncert je vodil dirigent Alan Gilbert, ki je na spored koncerta uvrstil skladbo Apparitions Györgya Ligetija, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61 Ludwiga van Beethovna ter simfonično pesnitev Pelej in Melisanda, op. 5 Arnolda Schönberga.


28. 05. 2023

Evroradijski koncert: Alexander Lonquich, Münchenski komorni orkester in Beethovnova klavirska koncerta št. 2 in 4

Dva Beethovnova klavirska koncerta – drugi in četrti. Predvajamo posnetek koncerta Münchenskega komornega orkestra in pianista Alexandra Lonquicha, ki sta 1. oktobra 2021 nastopila v Velikem studiu Severnonemškega radia v Hannovru v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Spodnjesaški glasbeni dnevi. Solist v obeh koncertih je bil torej nemški pianist in dirigent Alexander Lonquich, ki je tudi vodil Münchenski komorni orkester.


21. 05. 2023

Simfonični orkester Švedskega radia in violinist Gil Shaham

Osemindvajsetega aprila je v Berwaldovi dvorani v Stockholmu na Švedskem potekal koncert Simfoničnega orkestra Švedskega radia in violinista Gila Shahama. Koncert je vodil dirigent Hannu Lintu, na sporedu pa so bili Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35 Ericha Korngolda, Simfonija št. 4, op. 29 Carla Nielsna in orkestrska skladba Drifts Sebastiana Fagerlunda.


14. 05. 2023

Koncert za klavir in orkester št. 3 Magnusa Lindberga

Filharmonični orkester Severnonemškega radia in pianistka Tamara Stefanovich sta pod dirigentskim vodstvom Ese-Pekke Salonena nastopila 5. maja v Filharmoniji na Labi v Hamburgu. Na sporedu koncerta sta bila Koncert za klavir in orkester št. 3 Magnusa Lindberga in Simfonija št. 6 v A-duru Antona Brucknerja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt