Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Evroradijski koncert

204 epizod

204 epizod


V oddaji Evroradijski koncert predvajamo posnetke koncertov s svetovnih odrov v izvedbah izvrstnih solistov in orkestrov.


21. 07. 2024

Simfonični orkester Bavarskega radia in pianist Leif Ove Andsnes

14. junija sta v Herkulovi dvorani v Münchnu nastopila Simfonični orkester Bavarskega radia in pianist Leif Ove Andsnes. Koncert je vodil dirigent Daniel Harding, na sporedu koncerta pa so bili Koncert za klavir št. 5 v Es-duru, op. 73 ('Imperator') Ludwiga van Beethovna in glasba Richarda Straussa: simfonični pesnitvi Smrt in poveličanje, op. 24, ter Don Juan, op. 20 in Ples sedmih tančic iz opere Saloma.


14. 07. 2024

Simfonični orkester Bavarskega radia in pianistka Maria João Pires

21. junija je bil v Herkulovi dvorani v Münchnu koncert Simfoničnega orkestra Bavarskega radia in pianistke Marie João Pires. Koncert je vodil dirigent Giovanni Antonini, na sporedu pa so bili Simfoniji št. 4 v c-molu in št. 5 v B-duru Franza Schuberta in Koncert za klavir in orkester št. 9 v Es-duru K 271 Wolfganga Amadeusa Mozarta.


07. 07. 2024

Sydneyjski simfonični orkester in violončelist Nicolas Altstaedt

Enaindvajsetega aprila lani je v Koncertni dvorani Operne hiše v Sydneyju nastopil Sydneyjski simfonični orkester, kot solist se mu je pridružil violončelist Nicolas Altstaedt. Koncert je vodil dirigent Donald Runnicles, na sporedu koncerta so bili skladba Privid za trobilni ansambel Alexa Turleyja, Koncert za violončelo in orkester v e-molu, op. 85, sira Edwarda Elgarja in Simfonijo št. 10 v e-molu, op. 93 Dmitrija Šostakoviča.


30. 06. 2024

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia in violinist Renaud Capuçon

17. junija lani sta v Filharmoniji v Kölnu nastopila Simfonični orkester Zahodnonemškega radia in violinist Renaud Capuçon. Koncert je vodil dirigent Cristian Măcelaru, na sporedu koncerta pa so bili Romanca, op. 11 Antonína Dvořáka, Koncert za violino in orkester št. 1 Béle Bartóka in Simfonija št. 1 'Titan' Gustava Mahlerja.


23. 06. 2024

BBC-jev nacionalni orkester iz Walesa in violončelistka Alisa Weilerstein

Na koncertu, ki je potekal 6. junija v Hoddinottovi dvorani v Cardiffu v Walesu, sta moči združila violončelistka Alisa Weilerstein in BBC-jev nacionalni orkester iz Walesa. Koncert je potekal pod taktirko dirigenta Ryana Bancrofta, na sporedu pa so bili Koncert za violončelo in orkester št. 2 v h-molu op. 104 Antonína Dvořáka, Modra katedrala Jennifer Higdon in Negro Folk Symphony Williama Levija Dawsona.


16. 06. 2024

Orkester Philharmonia in violončelistka Sol Gabetta

6. junija je v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu nastopil Orkester Philharmonia, ki ga je vodil Santtu-Matias Rouvali. Kot solistka je nastopila violončelistka Sol Gabetta, ki je nastopila s Koncertom za violončelo in orkester št. 1 v Es-duru, op. 107 Dmitrija Šostakoviča, na sporedu koncertnega večera pa so bili še Madžarska rapsodija št. 2 v cis-molu Franza Liszta in Enigma variacije, op. 36 Edwarda Elgarja.


09. 06. 2024

Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola in violončelist Sheku Kanneh-Mason

4. aprila sta v Filharmonični dvorani v Liverpoolu nastopila Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola in violončelist Sheku Kanneh-Mason. Koncert je vodil dirigent Andrew Manze, na sporedu pa so bili Balada v a-molu, op. 33 Samuela Coleridge-Taylorja, Koncert za violončelo in orkester v c-molu, 34 Mieczysława Weinberga in Simfonija št. 1 v As-duru, op. 55 Edwarda Elgarja.


02. 06. 2024

Londonski filharmonični orkester in pianist Seong-Jin Cho

10. aprila sta v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu nastopila Londonski filharmonični orkester in pianist Seong-Jin Cho. Koncert je vodil dirigent Edward Gardner, na sporedu pa so bili Preludij k operi Parsifal Richarda Wagnerja, Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58 Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 2 Michaela Tippetta.


26. 05. 2024

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia ter pianista Lucas in Arthur Jussen

Petnajstega marca je v Filharmoniji v Kölnu potekal koncert Simfoničnega orkestra Zahodnonemškega radia, ki sta se mu pridružila pianista Lucas in Arthur Jussen. Koncert je potekal pod dirigentskim vodstvom Cristiana Măcelaruja, na sporedu pa so bili odlomki iz cikla skladb Legende, op. 59 Antonína Dvořáka, Koncert za dva klavirja, tolkala in orkester Béle Bartóka in Simfonija št. 2 v D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa.


19. 05. 2024

Simfonija št. 7 Dmitrija Šostakoviča

26. aprila je v Dvořákovi dvorani kulturnega centra Rudolfinum v Pragi nastopil Orkester Češke filharmonije in pod dirigentskim vodstvom Semjona Bičkova izvedel Simfonijo št. 7 v C-duru, op. 60 – Leningrajsko Dmitrija Šostakoviča. Šostakovič je sedmo simfonijo napisal v takrat obleganem Leningradu – tudi v partituri je posvetilo “Branilcem Leningrada”. V tistem obdobju, od konca leta 1941, ko je Hitler s svojimi enotami obkolil mesto, naj bi od 500 tisoč do milijon ljudi izgubilo življenje, vendar ne le zaradi nenehno odprtega ognja, temveč predvsem zaradi podhladitve in podhranjenosti.


12. 05. 2024

Simfonični orkester iz Bournemoutha in pianist Pavel Kolesnikov

10. januarja je bil v Kulturnem centu Lighthouse v Poolu v Angliji izveden koncert Simfoničnega orkestra iz Bournemoutha in pianista Pavla Kolesnikova. Koncert je vodil dirigent Alpesh Chauhan, spored pa so sestavljali Koncertna uvertura Na jugu, op. 50 Edvarda Elgarja, Koncert za klavir in orkester št. 2 v A-duru Franza Liszta in Simfonija št. 2 v D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa.


05. 05. 2024

Arthur in Lucas Jussen ter Koncert v E-duru za dva klavirja in orkester Felixa Mendelssohna

12. maja lani je v Filharmoniji v Kölnu nastopil Simfonični orkester Severnonemškega radia, kot solista pa sta se orkestru pridružila pianista Arthur in Lucas Jussen. Na sporedu koncerta, ki ga je vodil dirigent Krzysztof Urbanski, so bili Uvertura k operi Sen kresne noči, op. 21 in Koncert v E-duru za dva klavirja in orkester Felixa Mendelssohna in odlomki iz suit iz opere Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva. Mendelssohn je koncert za dva klavirja napisal leta 1824, ko je bil star komaj 15 let. Po premierni izvedbi je delo za skoraj 130 let izginilo s koncertnih odrov, vse do leta 1950, ko je bil v državni knjižnici v Berlinu po srečnem naključju rokopis koncerta znova najden.


28. 04. 2024

Filharmonični orkester Severnonemškega radia in pianistka Tamara Stefanovich

Petega maja lani sta v Filharmoniji na Labi v Hamburgu nastopila pianistka Tamara Stefanovich in Filharmonični orkester Severnonemškega radia, ki ga je vodil dirigent Esa-Pekka Salonen. Na sporedu koncerta sta bila Koncert za klavir in orkester št. 3 Magnusa Lindberga in Simfonija št. 6 v A-duru Antona Brucknerja. Magnus Lindberg je eden najbolj prepoznavnih finskih skladateljev našega časa. Leta 1977 je s Kaijo Saariaho, Eso-Pekko Salonenom in drugimi obetajočimi finskimi glasbeniki svoje generacije ustanovil združbo, imenovano Odprtih ušes, namenjeno študiju in izvajanju sodobnih glasbenih del. Lindberga so sprva navduševale serialne metode glasbene kompozicije, ki jih je srečeval v delih Karlheinza Stockhausna, Miltona Babbitta in drugih v tistem času vodilnih ustvarjalcev glasbe. Pozneje se je posvetil ustvarjanju, ki ga zaznamujejo enostavnejše in povsem svobodne harmonije in melodične linije.


21. 04. 2024

Ozarjena noč Arnolda Schönberga in Simfonija št. 1 Aleksandra Skrjabina

23. novembra lani je v dvorani Koncertne hiše v Københavnu na Danskem potekal koncert Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra, ki ga je vodil dirigent Fabio Luisi. Na sporedu sta bili dve orkestrski mojstrovini, ki sta na prelomu v dvajseto stoletje zaznamovali glasbeni svet, Ozarjena noč, op. 4 Arnolda Schönberga in Simfonija št. 1 Aleksandra Skrjabina.


14. 04. 2024

Renaud Capuçon in Violinski koncert št. 2 Sergeja Prokofjeva

28. marca je v dvorani Métropole v Lozani v Švici potekal koncert Komornega orkestra iz Lozane in violinista Renauda Capuçona. Koncert je vodil dirigent Tugan Sokijev, na sporedu pa so bili Preprosta simfonija op. 4 Benjamina Brittna, Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63 Sergeja Prokofjeva in Simfonija št. 4 v B-duru, op. 60 Ludwiga van Beethovna.


07. 04. 2024

Simfonični orkester Berlinskega radia in pianist Pierre-Laurent Aimard

9. marca sta v Berlinski filharmonij nastopila Simfonični orkester Berlinskega radia in pianist Pierre-Laurent Aimard. Koncert je vodil dirigent Petr Popelka, na sporedu koncerta pa sta bila Koncert za klavir in orkester, op. 42 Arnolda Schönberga in Simfonija št. 1 v D-duru, 'Titan', Gustava Mahlerja.


31. 03. 2024

Španski nacionalni mladinski orkester in Simfonija št. 7 Antona Brucknerja

V Avditoriju Manuela de Falle v Madridu je 26. junija lani nastopil Španski nacionalni mladinski orkester, ki ga je vodil izraelski dirigent Eliahu Inbal. Na sporedu koncerta so bili Preludij in Izoldina ljubezenska smrt iz opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja ter Simfonija št. 7 Antona Brucknerja.


17. 03. 2024

Harfist Xavier de Maistre, Simfonični orkester Berlinskega Radia in dirigent Matthias Pintcher

Berlinska filharmonija je 25. februarja na koncertu gostila Simfonični orkester Berlinskega radia in solista, harfista Xavierja de Maistra. Koncert je vodil dirigent Matthias Pintscher, na sporedu pa so bili Siegfriedova Idila Richarda Wagnerja, Koncert za harfo Petra Eötvösa ter skladbi Clauda Debussyja: Preludij k favnovemu popoldnevu in suita Iberia iz Treh slik za orkester.


10. 03. 2024

Bavarski radijski simfonični orkester in pianist Mao Fujita

9. februarja sta v koncertni dvorani Isarphilharmonie v Münchnu nastopila Bavarski radijski simfonični orkester in pianist Mao Fujita. Koncert je vodil dirigent Semyon Bychkov, na sporedu pa sta bila Koncert za klavir in orkester št. 20 v d-molu, K 466 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 9 v C-duru, D 944 Franza Schuberta, imenovano tudi 'Velika' simfonija.


03. 03. 2024

BBC-jev škotski simfonični orkester in pianist Boris Giltburg

15. februarja sta v koncertni dvorani City Halls v Glasgowu na Škotskem nastopila BBC-jev škotski simfonični orkester in pianist Boris Giltburg. Koncert je vodil dirigent Ludovic Morlot, na sporedu koncerta pa so bili Simfonični preludij Giacoma Puccinija, simfonična pesnitev Francesca da Rimini, op. 32 Petra Iljiča Čajkovskega, Koncert za klavir in orkester št. 2 v c-molu, op. 18 Sergeja Rahmaninova in skladba Roxanne Panufnik z naslovom Alma's Songs Without Words – Almine pesmi brez besed, v kateri je skladateljica orkestrirala tri samospeve Alme Mahler.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt