Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Musica sacra

5 epizod

5 epizod


V oddaji Musica sacra lahko prisluhnete sakralni glasbi, ki je nastala v različnih zgodovinskih obdobjih in izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev. Prek glasbe in komentarjev se hkrati predstavljajo različne liturgije, obredi, pa tudi ljudski običaji in navade posameznih religij. Vsebina oddaje se nanaša tudi na posamezne - pomembnejše krščanske praznike cerkvenega leta, tako katoliške, kot evangeličanske in pravoslavne. Oddajo občasno popestrijo intervjuji z različnimi gosti, ki prek pogovora in izbrane glasbe razkrivajo svoj pogled na sakralno glasbeno umetnost in življenje nasploh.


25. 9. 2022

Anton Martin Slomšek in glasba

V teh dneh mineva 160 let od njegove smrti. »Ptico boš spoznal po petju, človeka tudi: ako lepo poje, ima tudi lepo srce. In kar se o človeku posamezno – se lahko reče o vsem ljudstvu. Iz obilosti srca se glasijo pesmi in kjer ni čednih pesmi, tam tudi prebivati ni veselo«, je zapisal. Za pesmi je poskrbel kot pesnik in kot avtor melodij – večinoma so optimistične in veselega duha, kot je bil sam.


18. 9. 2022

Psalmi Aleksandra Zemlinskega

Letos mineva 80 let od skladateljeve smrti. Z vero in politiko se ni ukvarjal prav dosti, čeprav je izhajal iz versko in narodnostno zelo zanimive družine - oče Adolf je bil katoličan, mati se je rodila v Sarajevu – očetu sefardskemu Judu in materi bosanski muslimanki. Vsa družina se je zatem spreobrnila v judovstvo in Zemlinski je odraščal kot Jud, pozneje se je spreobrnil v protestantizem. Čeprav je ustvaril sorazmerno malo glasbe z duhovno vsebino, danes njegove uglasbitve Psalmov št. 13, 23 in 83 uvrščamo med njegova najboljša dela.


11. 9. 2022

Glasba za mali šmaren

Praznik Marijinega rojstva ali po ljudsko mali šmaren izvira iz Palestine, iz časa posvetitve cerkve v Jeruzalemu, ki je bila po izročilu bazilika, posvečena sv. Ani, Marijini materi. Evangeliji o Marijinem rojstvu ne poročajo, a praznik se je postopno in na različne načine skozi stoletja vseeno razširil po Evropi. Marijo in njen rojstni dan pa so v svoje umetnine že zgodaj začeli vpletati tudi glasbeni umetniki, med njimi sv. Hildegarda, nekaj pesmi na to temo so ustvarili tudi slovenski skladatelji.


4. 9. 2022

Skladatelj Ivan Šček – ob 50. obletnici smrti

»V svojih delih se predvsem trudim, da bi odražal to, kar čutim. Ni me sram povedati, da sem srečen, pa tudi da jočem in trpim, ker vidim toliko gorja in trpljenja okrog sebe«, je zapisal skladatelj Ivan Šček, od čigar smrti letos mineva 50 let. Ustvarjal je tudi sakralna dela, njegov skladateljski slog pa odseva globoko katoliško kulturo in nemirno preizpraševanje človeka, ki je z velikimi upi spremljal in v svoje okolje vnašal prenovitvene tokove drugega vatikanskega koncila.


29. 8. 2022

Ob godu sv. Avguština

28. avgusta goduje sv. Avguštin, cerkveni učitelj in pisec. Njegovo najpomembnejše delo je Razprava o Sveti Trojici, v katerem priznava, da Bog ostaja večna skrivnost. Kot glasba, ki je z Božjim ne moremo primerjati, a je lahko prav tako vse presegajoča. Kdor dobro poje, dvakrat moli, je eden najbolj znamenitih citatov tega svetnika, ki je tudi avtor dela De musica. Prisluhnite zato glasbi, ki je nastala njemu v čast.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt