Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mojstri samospeva

5 epizod

5 epizod


O samospevih, njihovih ustvarjalcih in izvajalcih


06. 12. 2023

Zamrznjene rože...

Tudi mraz in sneg sta lahko navdihujoča, še bolj, če ju združimo z rožami in solzami, zamrznjenimi in otrplimi. Vse skupaj pričara sentimentalno zimsko vzdušje, značilno predvsem za romantične literarne in glasbene pisce, ki so ustvarili pesmi oz. samospeve na omenjeno tematiko.


29. 11. 2023

Ob 80. obletnici smrti pesnika Franceta Balantiča – z uglasbitvami njegovih samospevov

Od pesnikove smrti te dni mineva 80 let – rodil se je 29. novembra leta 1921 v Kamniku, umrl 24. novembra 1943 v Grahovem, le nekaj dni pred svojim 22. rojstnim dnem. Zgorel je v »ognju groze«, kot je sam slutil oziroma napovedal v svojih pesmih, v bitki med partizani in domobranci v Grahovem. Po vojni so ga izbrisali kot pesnika in kot človeka. Pesmi pa so ostale in postale nesmrtne, tudi s samospevnimi uglasbitvami različnih glasbenih ustvarjalcev.


22. 11. 2023

Samospevi Paula Hindemitha

Od skladateljeve smrti letos mineva 60 let. Njegova dela za solistični glas s klavirsko spremljavo so verjetno najmanj znani del njegovega opusa, čeprav je bil v tej zvrsti skoraj enako plodovit kot v drugih – tudi če odmislimo enourni samospevni cikel Marijino življenje na Rilkejevo poezijo in enako tehten sklop 13-ih božičnih motetov, v njegovi skladateljski zapuščini še vedno ostaja skoraj 90 pesemskih uglasbitev. Večina jih je v nemščini, nekaj tudi v francoščini, angleščini ali latinščini.


15. 11. 2023

Samospevna glasba na poezijo Miroslava Krleže

Letos mineva 130 let od rojstva Miroslava Krleže, enega največjih hrvaških književnikov 20. stoletja; tokratna oddaja je zato v znamenju njegove poezije, ki je navdihnila več glasbenih ustvarjalcev. »Komur je spodletelo na vseh področjih življenja, se mora ukvarjati s poezijo in politiko,« je zapisal. Kdo ve, morda ta trditev drži, vsekakor njegove literarne umetnine veljajo za zelo dovršene.


08. 11. 2023

V jesenski tihi čas...

»V jesenski tihi čas prileti brinjevka na Kras«…, se začenja ena izmed pesmi Srečka Kosovela, na katero je izpod peresa različnih slovenskih skladateljev nastalo kar nekaj samospevov. Lirično in hkrati otožno vzdušje prevladuje tudi v pesmih Franceta Balantiča, ki bodo prav tako zvenele v tokratni oddaji.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt