Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Slovenski solisti

218 epizod

218 epizod


V živo na programu gostimo slovenske glasbene poustvarjalce, s pogovori in izbrano glasbo pa predstavljamo njihovo umetniško delovanje.


07. 11. 2023

Janez Lovše

Letos mineva 90 let od rojstva pianista in pedagoga Janeza Lovšeta, zato njegovi nekdanji učenci na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v četrtek, 9. novembra, pripravljajo koncert, posvečen spominu na njegovo življenje in delo. Vsestransko razgledan umetnik je nastopal kot solist in komorni glasbenik in je za arhiv Radia Slovenija posnel številne skladbe slovenskih in tujih, predvsem francoskih skladateljev. Potem se je z vso vnemo posvetil poučevanju. V svojih učencih je odkrival talente, ki jim jih je pomagal razvijati in pri mnogih je s svojo umetniško in duhovno držo pustil neizbrisen pečat. Spomine na pianista in profesorja klavirja Janeza Lovšeta predstavljata njegova nekdanja dijaka, pianist in dirigent, danes tudi umetniški direktor ljubljanske Opere, Marko Hribernik in pianist in pedagog Petar Milić.


03. 10. 2023

Miro Božič

Miro Božič, po poklicu arhitekt, je tudi mojster na ustni harmoniki, ki jo igra že od otroštva. Z majhnim glasbilom velikih izraznih možnosti raziskuje različne glasbene sloge, rad sodeluje tudi s sodobnimi slovenskimi skladatelji in izvaja nova dela.


26. 09. 2023

Ema Krečič

Ema Krečič po končani ljubljanski Akademiji za glasbo nadaljuje študij na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Igra v različnih komornih zasedbah, kot solistka pa je že nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. Je nagrajenka več tekmovanj, za svoje študijske uspehe je prejela tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Foto: Lucia Jerman


12. 09. 2023

Miro Kokol

Skladatelj in zborovodja Miro Kokol je vrsto let vodil različne zbore, v spomin mnogih generacij mladih pevcev pa se je zapisal kot avtor in urednik zbirke pesmi Prek sveta odmeva pesem, ki se je dvajset let uporabljala kot učbenik v osnovnih šolah. Več let je delal z mladimi pevci v Pionirskem domu, dvakrat je z mladinskima zboroma zmagal na zborovskem festivalu v Celju, z novomeškim Mešanim zborom Krka in Komornim zborom Pentakord pa je z neobičajnimi zborovskimi sporedi gostoval po Evropi. Bil je tudi svetovalec za kulturo pri Skupščini mesta Ljubljane in na Ljubljanski kulturni skupnosti ter sekretar Zveze kulturnih organizacij osrednje ljubljanske občine Center.


25. 07. 2023

Jaka Mihelač

Baritonist Jaka Mihelač se je v sezoni 2019/2020 pridružil solističnemu ansamblu Berlinske državne opere Unter den Linden in kot njen član dve sezoni sodeloval v številnih glasbeno gledaliških produkcijah pod vodstvom najboljših dirigentov, kot so Daniel Barenboim, Zubin Mehta in Antonio Pappano. Pred dvema letoma je v Sloveniji na koncertih cikla Jesenske serenade s kitaristom Juretom Cerkovnikom izvedel premišljen izbor slovenskih in nekaterih tujih samospevov. Pozneje sta umetnika samospeve posnela tudi za naš radijski arhiv in jih letos pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala na plošči z naslovom Amarilli. Izbor šestih bomo danes slišali v oddaji, v njej predstavljamo tudi pogovor z Jako Mihelačem, ki je nastal jeseni 2021.


18. 07. 2023

Jože Fürst - In memoriam

Oddajo namenjamo spominu na dirigenta, pedagoga in pianista Jožeta Fürsta, ki se je v 79-em letu starosti poslovil 9. julija 2023. Bil je eden najuspešnejših slovenskih zborovskih dirigentov, ki je z več zasedbami vrsto let slovensko zborovsko pesem uspešno predstavljal na koncertih in tekmovanjih doma in po svetu. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je končal študij klavirja in dirigiranja, po izpopolnjevanju v Berlinu pa se je posvetil predvsem zborovskemu dirigiranju. Eno leto je vodil Kraljevi moški zbor v Belgiji, potem pa številne slovenske zbore, Akademski pevski zbor Tone Tomšič, Komorni zbor RTV Slovenija, Akademski pevski zbor Maribor, pevsko skupino Akord 84, Ženski pevski zbor Concinite in Vokalno skupino Canticum. Poleg standardnega repertoarja je na koncertih doma in v tujini rad predstavljal sodobno glasbo, na njegovo pobudo je tako nastalo veliko novih del slovenskih skladateljev.


30. 05. 2023

Aco Bišćević

Tenorist Aco Bišćević se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja v različnih produkcijah opernih hiš in festivalov po Evropi, priznan in cenjen je tudi kot poustvarjalec komorne glasbe in pianist. Rad raziskuje ozadje nastanka skladb in način petja tenorjev v preteklosti. Na koncertu za srebrni abonma ljubljanskega Cankarjevega doma maja 2023 je predstavil redkeje izvajan repertoar, ki ustreza njegovemu glasu. Ob tej priložnosti je več o najnovejših projektih povedal tudi v oddaji Slovenski solisti.


18. 04. 2023

Simona Perme in Vladimir Hrovat

Skladatelj Vladimir Hrovat je pred desetimi leti ustanovil ansambel ustnih harmonik Sorarmonica. Akademski glasbenik violinist igra tudi celo vrsto drugih inštrumentov, med njimi ustno harmoniko, ki kot koncertno glasbilo omogoča širok nabor izraznih možnosti. Z glasbenico Simono Perme v zadnjih letih uspešno nastopa v duu Sorarmonica. Skupaj sta posnela ploščo, v pripravi pa je že tudi druga zgoščenka.


21. 03. 2023

Tomaž Rauch

V okviru projekta B - Air, katerega nosilec je Radio Slovenija, bo med 26. in 28. marcem 2023 potekal prvi festival radijske igre za dojenčke in malčke. Na programu Ars bomo 26.3. gostili več gostov, ki bodo spregovorili na temo Poslušamo skupaj - Od zibke do pozne starosti in predstavili bogat arhiv radijskih iger. V oddaji Slovenski solisti pa danes predstavljamo skladatelja in glasbenika, ki igra na celo vrsto glasbil, Tomaža Raucha. V sklopu projekta je za najmlajše ustvaril zvočne zgodbe Iz življenja stvari.


20. 12. 2022

Anja Bukovec

V SiTi teatru v BTC-ju v Ljubljani bo 25.12.2022 božični koncert, ki ga že tradicionalno pripravlja ena naših najuspešnejših violinistk, Anja Bukovec. Umetnica v svoj karieri beleži sodelovanja s številnimi domačimi in tujimi inštrumentalisti, dirigenti in skladatelji, gostovala pa je že v številnih evropskih državah, v Ameriki, Avstraliji in na Kitajskem. Tokrat bo nastopila s pianistko Ilonko Pucihar, ki je tudi soavtorica uspešne serije učbenikov za študij klavirja in predavateljica na pianističnih in glasbenih delavnicah. Umetnici bosta izvedli pester izbor skladb od Mozarta do Astorja Piazzolle. Violinistko Anjo Bukovec predstavljamo v tokratni oddaji Slovenski solisti. (Avtor fotografije: Jaka Vinšek)


13. 12. 2022

Boris Šinigoj in Radosti glasbe

Po jubilejni zgoščenki iz leta 2018, ki je predstavljala dialog med zahodnim in vzhodnim glasbenim izročilom, je zasedba Nova Schola Labacensis v letošnjem letu izdala novo ploščo z naslovom Delitiae musicae – Radosti glasbe. Na njej so skladbe od nizozemske renesanse do italijanskega baroka, ki odkrivajo tematsko povezanost severa in juga. O najnovejšem projektu pripoveduje umetniški vodja zasedbe, lutnjar, kitarist in filozof Boris Šinigoj.


29. 11. 2022

Primož Kerštanj

Primož Kerštanj je dirigent uspešnega ženskega zbora Carmen manet, zaposlen pa je kot umetniški direktor in ravnatelj Glasbenega centra Doremi na Bledu, kjer vodi tudi več vokalnih zasedb. Veliko sodeluje kot žirant na zborovskih revijah in tekmovanjih doma in v tujini. Z zborom Carmen manet pripravlja vrsto zanimivih projektov, med njimi je bil letošnji zborovsko-izkustveni koncert z naslovom Aurora.


01. 11. 2022

David Jagodic

Tenorist David Jagodic že vrsto let živi v Avstriji. Študiral je na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, kjer je z odliko diplomiral in potem na tej ustanovi končal še magistrski študij samospeva in oratorija. Danes je član Mestnega gledališča v Celovcu in od leta 2018 član Slovenskega okteta. Kot solist je gostoval tudi v drugih opernih gledališčih po Evropi, v Združenih državah Amerike in na Kitajskem.


25. 10. 2022

Tatjana Šporar Bratuž

Oddajo posvečamo pianistki Tatjani Šporar Bratuž, ki se je nepričakovano poslovila avgusta 2022. Svojo glasbeno pot je začela s poukom klavirja v Glasbeni šoli Moste – Polje v Ljubljani pri profesorici Hedviki Čeh Veronek. Študij je nadaljevala na Srednji glasbeni šoli pri profesorici Darinki Bernetič ter na Akademiji za glasbo v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Leta 1971 je diplomirala in pri isti profesorici nadaljevala tudi podiplomski študij. V tem času je za umetniške dosežke prejela študentsko Prešernovo nagrado. S pedagoškim delom je začela na Zavodu za glasbeno in baletno izobraževanje in kasneje na Konservatoriju, kjer je nadvse uspešno delovala kot profesorica klavirja na osnovni in srednji stopnji. V zahvalo za izjemno uspešno delo pri vzgoji mladih pianistov in za zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole so ji leta 2009 na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana podelili Škerjančevo diplomo.


18. 10. 2022

Petra Vidmar in Izidor Erazem Grafenauer

Tolkalka Petra Vidmar in kitarist Izidor Erazem Grafenauer od leta 2018 skupaj muzicirata v duu XyloCorda. Letos sta pri Založbi ZKP RTV Slovenija izdala ploščo z deli štirih slovenskih in dveh tujih skladateljev. V oddaji pripovedujeta o plošči, novi glasbi za marimbo in kitaro ter njunem umetniškem delovanju. Foto: Polona Tušar


11. 10. 2022

Nejc Lavrenčič

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije na Cekinovem gradu v Ljubljani se 14. oktobra 2022 začenja prvi festival samospeva: PerArtem festival. Njegovo vodilo je doživeti samospev na drugačen način – odmakniti se od železnih in že slišanih repertoarjev, približati koncertne vsebine tako otrokom kot starejšim poslušalcem in predstaviti izvajalce več generacij in opus živečih slovenskih skladateljev. Umetniški in programski vodja festivala je pianist Nejc Lavrenčič, ki smo ga ob tej priložnosti povabili v oddajo Slovenski solisti.


27. 09. 2022

Dalibor Miklavčič

Predstavljamo pogovor z organistom in profesorjem na ljubljanski Akademiji za glasbo, Daliborjem Miklavčičem. Umetnik igra na različne inštrumente s tipkami in rad preučuje historično izvajalsko prakso. Kot velik občudovalec glasbe Wolfganga Amadeusa Mozarta je iskal korenine njegovega glasbenega jezika in tako naletel na partiture njegovega sodobnika, ki odkrivajo skladatelja, ki ga je Mozart zelo občudoval in je bil zanj tudi eden od virov navdiha.


20. 09. 2022

Klara Tomljanovič

Kitaristka Klara Tomljanovič je vrhunska mednarodno priznana izvajalka, ki že vrsto let ustvarja v tujini. Živi med nemškim mestom Karslruhe in švicarskim Baslom in ima dober vpogled v sodobno glasbo, ki jo na svojih koncertih zelo rada izvaja. 1. septembra 2022 je v okviru festivala Imago Sloveniae nastopila na koncertu Dialog kulture in časa, na katerem je med drugim premierno izvedla štiri nova dela za kitaro, ki so jih napisali cenjeni ustvarjalci sodobne glasbe, madžarski skladatelj Márton Illes, Španec Alberto Carretero, islandsko nemški skladatelj Steingrimur Rohloff in Slovenec Tomaž Bajželj. Ob tej priložnosti je Klaro Tomljanovič pred mikrofon povabila Anamarija Štukelj Cusma. Avtorica fotografije: Sabina Radtke


26. 07. 2022

Jure Cerkovnik

Slovenski kitarist Jure Cerkovnik že več let živi in deluje v Zürichu v Švici. V poletnih mesecih se redno vrača v Slovenijo, kjer kot pedagog sodeluje na kitarskem festivalu v Postojni in koncertira. O svoji umetniški poti pripoveduje v pogovoru z Anamarijo Štukelj Cusma.


19. 07. 2022

Franci Krevh

Franci Krevh je član Orkestra Slovenske filharmonije, tolkalne skupine Slovenski tolkalni projekt STOP in ansambla za sodobno glasbo MD7. Je tudi pobudnik mnogih zanimivih projektov, Družinskega abonmaja v Slovenski filharmoniji, glasbenih delavnic Tolkalni krog in festivala Zvok kamna, ki v teh dneh poteka v Štanjelu. V pogovoru med drugim pripoveduje o zvoku kamna, kamnitih glasbilih in novi glasbi za tolkala.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt