Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Zborovski koncert

4 epizod

4 epizod


Posnetki odmevnih zborovskih koncertov z domačih in s tujih odrov.


16. 02. 2024

Gioachino Rossini: Stabat mater

Stabat mater (Mati žalostna je stala) je latinsko besedilo iz 13. stoletja, ki opisuje znan svetopisemski prizor – trpečo Devico Marijo, ki joče ob križu svojega sina Jezusa Kristusa. Besedilo je tekom stoletij doživelo mnogo uglasbitev in v svojem poznem ustvarjalnem obdobju - desetletje po koncu operne kariere - ga je uglasbil tudi Gioachino Rossini. Veličastno delo za soliste, zbor in orkester v desetih stavkih je že ob premieri v Parizu, leta 1842, doživelo velik uspeh, v naslednjem letu pa je bilo izvedeno skoraj tridesetkrat po vsej Evropi. Italijanska premiera je bila v Bologni, dirigiral pa je Donizetti, ki je takole opisal skladateljev uspeh: "Navdušenje je nepopisno. Tudi z zadnje vaje, ki se je je Rossini udeležil sredi dneva, je odšel domov ob bučnem aplavzu več kot petstotih ljudi." Rossinijevo uglasbitev Stabat mater so 23. novembra lani v dvorani Bridgewater v Manchestru izvedli zbor in orkester Halle ter solisti sopranistka Masabane Cecilia Rangwanasha, mezzosopranistka Claudia Huckle, tenorist Enea Scala in basist William Thomas. Dirigiral je Sir Mark Elder, umetniški vodja orkestra Halle od leta 2005.


09. 02. 2024

Collegium 1704, Václav Luks in Monteverdijeve Večernice/drugič

Na sporedu še zadnji trije stavki obsežnih Marijinih večernic (Vespro della Beata Vergine) – Sonata sopra Sancta Maria, Himnus Ave maris stella in sklepni Magnificat. To znamenito delo sakralne glasbene umetnosti je 10. novembra lani, na koncertu v Dvořákovi dvorani praškega Rudolfinuma izvedel baročni orkester Collegium 1704 in vokalni ansambel Collegium Vocale 1704 pod vodstvom dirigenta Václava Luksa.


02. 02. 2024

Collegium 1704, Václav Luks in Monteverdijeve Večernice

Predvajamo posnetke s koncerta praškega baročnega orkestra Collegium 1704 in vokalnega ansambla Collegium Vocale 1704, ki sta 10. novembra lani nastopila v Dvořákovi dvorani v Rudolfinumu v Pragi. Pod vodstvom češkega dirigenta in ustanovitelja ansamblov, Václava Luksa, so glasbeniki izvedli eno večjih del sakralne glasbe, Monteverdijeve Večernice blažene device Marije oz. Marijine večernice z izvirnim latinskim naslovom Vespro della beata Vergine.


26. 01. 2024

Vokalni ansambel The Sixteen v Londonu

The Sixteen je eden najprepoznavnejših britanskih vokalnih ansamblov, leta 1977 ga je ustanovil priznani zborovski dirigent Harry Christophers. V londonski dvorani Wigmore so 18. decembra lani pripravili program, ki je združeval tradicionalne božične pesmi in renesančno sakralno glasbo. Njihov koncertni program, imenovan Resonet in laudibus (Naj hvala odmeva), je navdihnila prva skladba sporeda – Resonemus laudibus, znan božični napev iz 14. stoletja. V praznični program je bila vpeta tudi Palestrinova maša Hodie Christus natus est (Danes je rojen Kristus), ki je nastala za izvajanje na božični dan in bila izdana leta 1601 po skladateljevi smrti.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt