Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jazz avenija

11 epizod

11 epizod


Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.


16. 04. 2024

Saksofonist in skladatelj Rick Margitza

Oddajo bomo namenili glasbo saksofonista in skladatelja Ricka Margitze. Po kar 15-letnem premoru je lani izdal nov album Sacred Hearts, posnet z veliko zasedbo, katere osnova je njegov pariški kvartet. Globoko osebna plošča povzema številne osebne tragedije in travme, ki so prizadele glasbenika v zadnjem desetletju ter je posvečen prijateljem in glasbenikom, ki so se v tem obdobju poslovili za vedno. Glasba na njej je kljub vsemu optimistična in živahna.


09. 04. 2024

Sejem JazzAhead v Bremnu 2024 – evropske in svetovne zasedbe

V Bremnu vsako leto pripravijo večere nemškega, evropskega in svetovnega jazza ter jazza vsakokratne gostujoče države. Nocojšnjo oddajo bomo namenili nekaterim izvajalcem, ki se bodo predstavili občinstvu, glasbenim promoterjem in kritikom iz Evrope in ostalega sveta. Slišali bomo naslednje izvajalce: norveško pianistko Liv Andreo Hauge, finsko saksofonistko Lindo Fredriksson, francosko pevko Leilo Martial, kitarista Bálinta Gyémánta, izraelskega klarinetista Orana Etkina, angleškega pianista Sultana Stevensona in kanadskega pianista Andyja Milna.


02. 04. 2024

Klarinetistka in skladateljica Rebecca Trescher

Oddajo bomo namenili nemški klarinetistki in skladateljici Rebecci Trescher. Trenutno je ena najbolj prodornih mladih jazzovskih glasbenic, ki suvereno vodi različne zasedbe v razponu od dueta do njenega enajstčlanskega orkestra Eleven 11. Posnela je že sedem samostojnih albumov izključno avtorske glasbe.


26. 03. 2024

Kitarist Elliot Sharp

Ameriški kitarist in skladatelj je od konca sedemdesetih let prejšnjega stoletja dalje ena osrednjih osebnosti avantgardne in eksperimentalne umetniške scene v New Yorku. Izdal je skoraj sto samostojnih albumov v razponu od sodobne klasike, svobodne improvizacije, eksperimentalnega jazza do elektronske glasbe. Bil je med pionirji uporabe osebnih računalnikov v ustvarjanju in nastopanju. H glasbi pristopa precej znanstveno – saj se opira na algoritme in Fibonaccijevo zaporedje. Obenem ga pogosto inspirira leposlovna literatura. Sestavil je cel niz zasedb, najbolj smo si zapomnili Carbon, SysOrk in Terraplane.


07. 01. 2023

Jazzovski horoskop II.

Poslušajte skladbe Thea Ceccaldija in Roberta Negra, Johna Dankwortha, Amadea Tomassija, Juliusa Cannonballa Adderleya, Mary Lou Williams in Dizzyja Gillespieja, Geri Allen in Stana Kentona. Vsi so svoje skladbe namenili znamenjem horoskopa.


29. 12. 2022

Jazzovski horoskop

Dve zaporedni oddaji Jazz avenija bomo na začetku novega jazzovskega leta namenili jazzovskim interpretacijam živalskega kroga – zodiaka oziroma nebesnim znamenjem. Zodiak ali živalski krog je izpeljan iz latinskega izraza zōdiacus, pomanjševalnice od zoon – živali. Predstavlja namišljen pas na nebu, ki se razširja približno 8° na obe strani Sončeve ekliptike in vsebuje navidezne poti Lune in planetov Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana ter Neptuna. V astronomiji živalski krog predstavlja zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa niz znamenj. Vsem znamenjem horoskopa so celotne albume namenili saksofonista John Danworth in Cannonball Adderley ter pianistka Mary Lou Williams.


23. 12. 2022

Judy Garland

Oddajo bomo namenili pevki Judy Garland - letos je minilo sto let od njenega rojstva. Pevka in igralka Judy Garland je imela izjemno pestro, celo burno in kratko življenje. Kariero je začela z nastopi v vodvilskih predstavah ter nato še v filmih, na radiu, televiziji in na prestižnih glasbenih odrih. Na svojem repertoarju je imela ob filmskih temah tudi bogat izbor interpretacij tradicionalne ameriške pesmarice.


16. 12. 2022

Ramsey Lewis - In memoriam

Oddajo bomo namenili priljubljenemu jazzovskemu pianistu Ramseyu Lewisu, ki se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


09. 12. 2022

Hasaan Ibn Ali

Leto 2021 je bilo za prezrtega pianista prelomno, saj sta izšla kar dva albuma z njegovimi posnetki. V času življenja je sicer zelo aktiven pianist Hasaan Ibn Ali dočakal eno samo ploščo. Izšla je pod imenom precej bolj znanega bobnarja Maxa Roacha, čeprav je Ali prispeval vseh sedem skladb. Njegov slog se je precej razlikoval od vseh ostalih pianistov tistega obdobja. Bil je predan izključno glasbi in njegovo obnašanje se je večini zdelo čudaško, ekscentrično in nesprejemljivo celo za jazziste. Ali je sicer igral nenehno in povsod, kjer se mu je ponudila priložnost: nadomeščal je manjkajoče pianiste v klubih, sodeloval na jam sessionih ter pogosto, predvsem ponoči improviziral pri Roachu doma. nekaj tega igranja je Roach tudi posnel. Ko so pozneje te posnetke poslušali jazzovski kritiki, so menili, da zvenijo kot nove skladbe Jasona Morana. Igranje Ibn Alija je bilo tako dovršeno, kompleksno in zapleteno, da se je mnogo glasbenikov rajši izognilo igranju z njim. Če je v klubu zaslišal pianista, ki ni zmogel odigrati težjih pasaž, ga je vrgel s stola in igral namesto njega. Alijevo igranje je nekoliko spominjalo na Monka ali Herbieja Nicholsa, a je bilo vseskozi izvirno in drugačno.


14. 11. 2022

Terumasa Hino

V oddaji bomo predstavili japonskega trobentača Terumasa Hina, enega najbolj prepoznavnih japonskih jazzovskih glasbenikov. Ob trobenti je igral tudi kornet in krilni rog ter napisal celo vrsto avtorskih skladb. Terumasa Hino se je rodil 25. oktobra leta 1942 v Tokiu na Japonskem očetu trobentaču in plesalcu, letos torej praznuje osemdesetletnico rojstva. Na začetku je igral predvsem fusion, v zadnjem desetletju pa se je vrnil h akustičnemu jazzu.


02. 11. 2022

Creed Taylor - In memoriam

Letos se je poslovil pomembni jazzovski producent Creed Taylor. Poslušali bomo skladbe z nekaterih najboljših plošč, ki jih je produciral ali izdal pri lastni založbi CTI. Na vrsti bodo kitarist Jim Hall, pozavnista J. J. Johnson in Kai Winding, pianist Antonio Carlos Jobim, saksofonist Oliver Nelson, skladatelj, aranžer in dirigent Gil Evans ter kitarist Wes Montgomery.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt