Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


V podkastu se dijak(inja) pogovarja z izbrano književnico oziroma z izbranim književnikom o njeni oziroma njegovi knjigi, o tem in onem. Ne pričakujte strokovnega žargona, slišali boste zvedavost in sproščenost in drugačen pristop.


29. 02. 2024

Jan Stergar in Vladimir P. Štefanec o romanu Naš človek na nebu : skoraj resnična zgodba o pilotu Josipu Križaju … in fašizmu

Sem Jan Stergar, dijak Gimnazije Vič ter tokratni voditelj podkasta Jabolka, hruške in knjige. Gostim Vladimirja P. Štefaneca, avtorja knjige o pilotu Josipu Križaju z naslovom Naš človek na nebu. V epizodi sva se pogovarjala o pilotovi izjemni življenjski poti, ki je večina ne pozna, ter o zahtevnosti pisanja po resničnih zgodbah. Pogovarjava se tudi o rdeči niti romana, kar je boj proti fašizmu. Najprej pa se pogovarjava o fašizmu v 20. stoletju, pozneje pa predvsem razpravljava o vzponu fašizma in skrajnega nacionalizma dandanes. Več o tem ter vlogi knjige in znanja v boju proti fašizmu pa v epizodi, v pogovoru z odličnim pisateljem in zanimivim sogovornikom Vladimirjem P. Štefanecem. Jan Stergar


31. 01. 2024

Živa Anderluh in Tadej Golob o romanu Oj, Triglav, moj dom ter še o marsičem

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem, alpinistom in bivšim avtorjem intervjujev Tadejem Golobom. Na knjižnem sejmu leta 2023 je predstavil nov roman o Tarasu Birsi z naslovom Oj, Triglav, moj dom. Slovenski javnosti že znani detektiv v najnovejšem romanu preiskuje primer smrti na Triglavu, hkrati pa se spopada s kopico osebnih težav. Ker je sogovornik še kako zanimiva osebnost, sem morala to priložnost izkoristiti in ga povprašati tudi še o čem drugem kot samo o knjigi. Vas zanima, kaj Tadej zajtrkuje? Ali pa kakšna prigoda med njegovimi alpinističnimi vzponi? Vljudno vabljeni k poslušanju, Živa Anderluh


22. 12. 2023

Andrijana Nograšek in Neli Filipić o pripovedni zbirki Srečni konci

V novi epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pisateljico Neli Filipić, avtorico zbirke kratkih zgodb Srečni konci. (O mladosti in starosti, pravih in virtualnih osebah, materah in ženskah in še čem). Pisateljica je razkrila tudi, od kod ji inspiracija in kako se je soočila z izzivom pisanja svojega prvega dela za odrasle. Pogovorjali sva se o jabolkih in hruškah, družbenih problemih, patriarhatu in feminizmu, tudi o umetni inteligenci. Poklepetali sva tudi o joku, ki je v eni izmed zgodb predstavljen kot služba z osemurnim delovnikom, pa tudi, ki si jok zaslužijo, pa tudi o tistih, ki si ga (le) na prvi pogled ne zaslužijo. Vljudno vabljeni k poslušanju.


20. 11. 2023

Živa Anderluh in Mateja Gomboc o romanu Balada o drevesu

Tokrat se prvič pogovarjam za podkast Jabolka, hruške in knjige. Pogovarjala sem se s pisateljico in profesorico slovenščine na Škofijski klasični gimnaziji Matejo Gomboc o njenem romanu Balada o drevesu. Roman je prejel nagrado desetnica, bil pa je tudi izbran za projekt Rastem s knjigo. Delo opisuje izgubo ljubljenega ter sprejemanje minulih dogodkov, vsebuje pa tudi nekaj momentov nasilja med vrstniki. Precej sva se pogovarjali o nastajanju besedila, pisateljičinem opusu, njenem zasebnem življenju, pisateljica pa je malo celo namignila kaj še lahko pričakujemo od njenega ustvarjanja v naslednjih letih. Prisrčno vabljeni k poslušanju.


30. 10. 2023

Andrijana Nograšek in Gregor Podlogar o pesniški zbirki Atlas

V prvi epizodi druge sezone podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pesnikom Gregorjem Podlogarjem. Beseda teče o njegovi pesniški zbirki Atlas, ki zajema pesmi, pretkane s temami narave in obstoja. Pesnik je odgovoril tudi na vprašanja o modernizmu, navdihu, ki ga je s seboj prinesel z Dunaja, povezanosti z glasbo in pomenu besede "dom". V pogovor sva zajela tudi razmišljanje o simboliki barv in besedo napeljala tudi na, po pesnikovem mnenju, najbolj pomembno pesem iz te zbirke. Vljudno vabljeni k poslušanju!


12. 10. 2023

Tjaša Mislej in Simona Semenič o svojih dramah in še marsičem, tudi o preredkih knjigah slovenskih avtoric na maturi

V tej prav posebni epizodi podkasta Jabolke, hruške in knjige, posneti na Avdiofestivalu Radia Slovenija 9. oktobra 2023 v Cukrarni, sva voditelja prve sezone podkasta Zala Trebežnik in Juš Dovjak prvič nastopila pred precejšnjim občinstvom in se pogovarjala z dramatesama Tjašo Mislej in Simono Semenič o dramatiki, (ne)vključevanju avtoric in njihovih literarnih del v nabor del, o katerih slovenske dijakinje in dijaki pišejo maturitetni esej, ter o položaju žensk v umetnosti in o širšem dojemanju patriarhata, predvsem pa o dramah obeh umetnic. Lepo vabljeni, da poslušate nekoliko drugačno epizodo, ki naju je tako izzvala kot presenetila.


31. 08. 2023

Juš Dovjak in Alex Kama Devetak o zbirki kratkih zgodb Nedaleč

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, Hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem Alexom Kamo Devetakom, nagrajencem Festivala mlade literature Urška 2021, o mehurčkih v slovenskem literarnem prostoru, medgeneracijskih vzporednicah ter neizogibnih pečinah, predstavljenih v njegovi zbirki kratkih zgodb Nedaleč (knjigo je izdal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v zbirki Prvenke).


31. 07. 2023

Zala Trebežnik in Ana Schnabl o romanu Plima

V tokratni epizodi se s pisateljico in prevajalko Ano Schnabl pogovarjava o njenem psihološkem romanu, o Plimi. V romanesknem okolju Slovenskega primorja spoznavamo kompleksne in večplastne posameznike kot so Dunja, Katarina in Kristjan. Protagonistka Dunja se je po dvajsetih letih vrnila na Obalo, da bi odkrila resnico o skrivnostni smrti svojega brata, Dražena, pri tem pa se obrača na njune prijatelje in ljubezni iz otroštva. Roman je moč opisati kot igro dvojnosti: v njej spoznavamo ne le ambivalentnost junakov in odkritij, do katerih prihajajo, temveč tudi ambivalentnost samega okolja, igralne plošče, na katero so postavljeni. Da bi izvedeli več, se nama pridružite v podkastu Jabolka, hruške in knjige.


30. 06. 2023

Juš Dovjak in Nežka Struc, avtorica pesniške zbirke Nihanja

V tokratni oddaji sem se pogovarjal s pesnico Nežko Struc. Pogovor je tekel o globinah pesniškega izražanja in samoaktualizaciji ter – o gojenju zelenjave. Vljudno Vas vabiva, da prisluhnete.


31. 05. 2023

Zala Trebežnik in Ana Pepelnik o pesniški zbirki To se ne pove

V tokratni epizodi z Ano Pepelnik razpravljava o razponu med njenim prvencem, Ena od variant kako ravnati s skrivnostjo, in njenim najnovejšim delom, To se ne pove. V obeh imajo osrednjo vlogo povsem vsakdanje reči, pri slednji zbirki pa je najbolj markantno to, da jih pesnica opazuje skozi prizmo vesoljne zavesti, hkrati pa odpira eksistencialna vprašanja, s katerimi dokazuje, da zmorejo tudi nevsiljivi in blagi verzi prinašati težke ugotovitve, katerih vrhunec je prodoren komentar. Lepo vabljeni k poslušanju!


30. 04. 2023

Juš Dovjak in Esad Babačić o zbirki esejev Navijaj v sebi

V epizodi sem se pogovarjal s pesnikom, esejistom in pisateljem Esadom Babačićem. Dotaknila sva se medgeneracijske razlike in se vprašala, ali smo si med generacijami zares različni ali pa se naša prepričanja samo izražajo drugače, vendar ostajajo podobna. Ob koncu oddaje sva govorila o melanholiji in tem, kako do nje gojiti zdrav odnos in si z njo pomagati. Lepo vabljeni, da prisluhnete.


31. 03. 2023

Zala Trebežnik in Pino Pograjc o pesniški zbirki Trgetanje

"Uživam v poeziji, ki razkrije, izpusti, razda brez ovinkarjenja," zapiše Pino Pograjc, prejemnik nagrade za najboljši literarni prvenec. Njegova pesniška zbirka se imenuje Trgetanje, zlepljenka besed "trganje" in "drgetanje" in s tem nadvse točen uvodnik v čutno, mračno vzdušje, ki zavlada med pepelnato črnima platnicama knjige. Kljub temačni tančici, v katero je delo torej v celoti odeto, pa so Pinove pesmi polne ozkih lin, ki med verze pripuščajo rezke soje svetlobe. V sedmi epizodi podcasta Jabolka, hruške in knjige od bliže spoznamo avtorjevo spretno igro besed, ozadje za surovostjo njegovega pesnjenja in zakaj profesorju ne bi zameril besede "vulgaren", ko je ta njegov glas označil za sugestivnega. Lepo vabljeni k poslušanju!


28. 02. 2023

Juš Dovjak in Anja Novak o pesniški zbirki Rane rane

Tokrat se pogovarjam s pesnico in dramsko igralko Anjo Novak - Anjuto o njeni pesniški zbirki Rane rane in njenem gledališkem ustvarjanju. Ob njeni pesniški zbirki in gledališki predstavi Ljubimki se pogovarjava o ljubezni, spolnem nasilju, nasilju v družini, telesni dismorfiji in zajčkih. Vljudno Vas vabim, da prisluhnete. Juš Dovjak


31. 01. 2023

Dijana Matković: Zakaj ne pišem

V družbenokritičnem, avtofikcijskem romanu Zakaj ne pišem Dijana Matković skozi prizmo lastnih izkušenj odpre prostor samorefleksije in razumevanja posameznika in posameznice v njuni odvisnosti od družbe. Med pogovorom se naveževa na razredno razslojenost, debatirava o generacijskih razlikah med posamezniki, ki so vanjo umeščeni, in kako se spremenljivost družbe in njeni postopni premiki proti individualizmu in kapitalistično naravnanemu vrednostnemu sistemu, manifestirajo na njih. Proti koncu pogovora se dotakneva tudi šolskega sistema kot podaljška širše družbene ureditve, orientirane glede na rezultate, ter to prepleteva z mnogimi aktualnimi temami. Jasno je torej, da pete epizode podkasta Jabolka, hruške in knjige nikakor ne smete zamuditi!


31. 12. 2022

Goran Vojnović: Zbiralec strahov

V tokratni epizodi podkasta Jabolka, hruške in knjige se pogovarjam s pisateljem, režiserjem in kolumnistom Goranom Vojnovićem. Osrednja tema najinega pogovora je njegova zbirka esejev z naslovom Zbiralec strahov. Poleg Zbiralca strahov se v pogovoru nasloniva še na njegove romane, predvsem na roman Jugoslavija, moja dežela, in na trenutne socialno-ekonomske razmere v Sloveniji, Evropski uniji in na območju zahodnega Balkana. Ob resnejših temah pripoveduje Vojnović še o kreativnem procesu ter svojih preteklih in prihodnjih projektih. Pogovor je bil nadvse prijeten in zame zelo poučen. Vljudno vabljeni k poslušanju.


30. 11. 2022

Zala Trebežnik in pesnica ter pisateljica Katja Gorečan

V tokratni epizodi se pogovarjam z avtorico Katjo Gorečan o njenem delu Trpljenje mlade Hane, ki je kljub temu, da je bilo izdano leta 2012, še zmeraj aktualno, zakaj pa je temu tako, vam razkrijeva ob koncu pogovora. Zbirka poezije je resnično edinstvena v svojem direktnem in odprtem pristopu do tematik kot so ljubezen, ženstvenost in pesništvo samo, dotakne pa se tudi odnosov z družino, s prijatelji in samim seboj. Prežeta z milino, a hkrati surovo trpkostjo, knjiga odpira mnoga vprašanja, na katera sva s Katjo Gorečan skupaj iskali odgovore.


28. 10. 2022

Juš Dovjak in pisateljica ter prevajalka Veronika Simoniti

Dijak poljanske gimnazije Juš Dovjak se v drugi epizodi pogovarja s pisateljico in prevajalko Veroniko Simoniti, avtorico vrste odličnih kratkih zgodb in s kresnikom nagrajenega romana Ivana pred morjem. Kot poznavalec in naklonjen bralec opusa Veronike Simoniti pa je Juš Dovjak za pogovor izbral pisateljičin prvi roman Kameno seme, pretanjen roman o usodnem dogodku, ki vpliva na vrsto ljudi. Oba, Juš Dovjak in Veronika Simoniti, sta odlična.


30. 09. 2022

Zala Trebežnik in pisatelj ter slikar Arjan Pregl

V podkastu Jabolka, hruške in knjige se dijak(inja) pogovarja z izbranim književnikom o njegovi knjigi in še čem. Ne pričakujte strokovnega žargona, zagotovo pa boste slišali zvedavost in sproščenost. K poslušanju prvega podkasta vas vabita dijakinja poljanske gimnazije Zala Trebežnik in pisatelj ter slikar Arjan Pregl.


29. 09. 2022

Uvodnik

V podkastu Jabolka, hruške in knjige se dijakinja oziroma dijak pogovarja z izbrano književnico oziroma z izbranim književnikom o njeni oziroma njegovi knjigi, o tem (jabolkah) in onem (hruškah). Ne pričakujte strokovnega žargona, zagotovo pa boste slišali boste zvedavost in sproščenost in drugačen pristop. K poslušanju prvega podkasta vas vabita dijakinja poljanske gimnazije Zala Trebežnik in pisatelj ter slikar Arjan Pregl.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt