Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Arsov art atelje

4 epizod

4 epizod


Sodobno, glasbeno in radiofonsko – s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Najpomembnejši njen adut ostajajo neposredni prenosi koncertov z različnih slovenskih prizorišč, poleg tega pa bomo v njej našli dovolj prostora tudi za posnetke s pomembnejših slovenskih festivalov sodobne glasbe, oddaje, posvečene portretom oz. skladateljskim večerom slovenskih avtorjev, predstavitve novih CD plošč s sodobno glasbo ter predstavitve aktualnega dogajanja v okviru skladateljske tribune ROSTRUM in tekmovanja radijskih oddaj PRIX ITAL, oddaje so dopolnjene s tehtnimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci. Sreda od 20.00 do 22.00.


10. 8. 2022

Slovenski tolkalni projekt STOP - pregled ustvarjanja

Slovenski tolkalni projekt deluje od leta 1999, za izjemne umetniške dosežke pa je leta 2014 prejel nagrado Prešernovega sklada. V Arsovem art ateljeju predstavljamo izvrstne slovenske glasbenike – izvajalce tolkalce in skladatelje za tolkala – Slovenskega tolkalnega projekta – STOP. Poslušajte izbor sodobnih del za tolkala in za različna glasbila s tolkali slovenskih in tujih skladateljev, o skladbi, ki jo je napisala za skupino STOP, bo govorila skladateljica Brina Jež Brezavšček, delovanje skupine skupini STOP in njeno koncertno muziciranje pa bo v pogovoru predstavil tolkalec skupine in skladatelj za tolkala Franci Krevh. Slovenski tolkalni projekt – STOP – deluje od leta 1999, v njem pa igra sedem izvrstnih tolkalcev, ki jih druži želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih zvokov tolkal, na celi paleti klasičnih, etnoloških in drugih tolkal. Člani skupine so: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Poslušajte skladbe iz 20. ih 21. stoletja Petra Šavlija, Johna Kaeferja, Henryja Cowella, Brine Jež Brezavšček, Billa Douglasa, Neya Rosaura in Damijana Močnika.


3. 8. 2022

Okno v Litvo

Kaj je lahko lepšega kot poslušati mlade litovske glasbenike, navdušene in strastno predane glasbeni dediščini in tudi novi, sodobni zvočnosti svoje dežele, Litve. Okno v Litvo je eden takšnih glasbenih projektov, avtorji predstavitve litovskih skladateljev 20. in 21. stoletja pa so odlični litovski glasbeni umetniki: violinistka Dalia Dedinskaite, violončelist Gleb Pyšniak in pianist Gintaras Januševičius. Med skladateljskimi imeni tega albuma sta gotovo najbolj znani imeni Mikalojus Konstantinas Čiurlionis in Stasys Vainiunas, poleg skladb teh pa se bodo zvrstile še skladbe Aleksandrasa Kačanauskasa, Balysa Dvarionasa, Vytautasa Paltanavičiusa, Vytautasa Barkauskasa in dveh najmlajših predstavnic litovske skladateljske generacije – Lorete Narvilaite in Zite Bružaite


20. 7. 2022

Izbrana dela Maksimiljana Feguša

Pri Edicijah slovenskih skladateljev je januarja 2019 izšla portretna zgoščenka Maksimiljana Feguša z izbranimi skladbami simfonične, komorne in vokalno-instrumentalne glasbe. V Arsovem art ateljeju bomo predstavili pet del z zgoščenke skladatelja Maksimiljana Feguša z naslovom: Izbrana dela, ki je izšla januarja 2019 pri Edicijah Društva slovenskih skladateljev. V celoti bomo predstavili bomo celotne skladbe: Sinfonietto v dveh stavkih za orkester, Godalni kvartet št. 1, ki ga je napisal za godalni kvartet Feguš, mašni stavek Agnus Dei, ki se izvaja tudi kot samostojna skladba, Deset človeških zapovedi na besedila Janeza Menarta za deset izvajalcev in Simfonijo v štirih stavkih za simfonični orkester. Skladatelj, zborovodja, dirigent in visokošolski pedagog Maksimiljan Feguš se je rodil leta 1948 na Ptuju, od leta 1977pa stalno živi in ustvarja v Mariboru. Več kot osemnajst let je bil zborovodja zbora in korepetitor Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, vodil je tudi številne druge zbore in instrumentalne zasedbe, predvsem pihalne orkestre. Maksimiljan Feguš je na ljubljanski Akademiji za glasbo končal študij kompozicije in glasbene teorije pri profesorju Danetu Škerlu, študiral je tudi dirigiranje pri profesorju Antonu Nanutu. Oktobra 1995 je postal docent na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, kjer je bil leta 2001 imenovan za izrednega profesorja za kompozicijo in glasbeno teorijo. Ustvarjalni pogled Maksimiljana Feguša se ozira v tradicijo, v zasnovo in izpeljavo klasičnih oblik ter že preverjenih kompozicijskih postopkov, s katerimi išče sporočilnost v glasbi. Skladatelj je predan jasno zastavljenemu, v celoti načrtovanemu in premišljenemu glasbenemu oblikovanju, izraz svojih skladb pa pogosto obogati z duhovitim, hudomušnim in igrivim glasbenim izrazom. Fegušev skladateljski opus obsega raznovrstna dela za orkester, komorne in vokalno-instrumentalne skladbe, zbore in samospeve ter scensko glasbo. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte tudi daljši pogovor s skladateljem o njegovi glasbeni govorici, načinu skladanja in o vseh petih delih z zgoščenke Izbrana dela.


13. 7. 2022

Ukrajinska sodobna glasba

Ob začetku vojne v Ukrajini je bilo veliko skladateljev in glasbenikov primoranih zapustiti svoj dom, zatočišče so našli v drugih državah. Nekateri so ostali v Ukrajini in se pridružili vojski, drugi so glasbo, vsaj za nekaj časa, spustili iz svojih življenj. Naša sogovornika sta se že konec februarja odločila, da ostaneta v Kijevu in kljub nevarnosti ter težkim pogojem poskušata ostati produktivna in ustvarjalna. V zadnjih mesecih sta posnela več novih del ter z nekaj glasbeniki bolj intimno sodelovala, seveda pod povsem drugačnimi pogoji, kot do tistega dne, ko je Rusija začela z invazijo na njihovo državo. Z nami bosta Alla Zagaykevich, ena najpomembnejših sodobnih skladateljic in profesoric na področju elektroakustične glasbe v Ukrajini, ter Alexey Shmurak, njen nekdanji študent ter skladatelj mlajše generacije, ki s svojimi projekti premika in raztega meje akademskega, klasičnega pogleda na sodobno glasbo. Pogovore z njima smo posneli pretekli teden, govorili smo tako o njunih glasbenih poteh in aktualnih projektih, kot o trenutni situaciji v Ukrajini in tem, kaj zanju pomeni sodobna ukrajinska glasba ter kakšne lastnosti bi ji pripisala.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt