Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Arsov art atelje

199 epizod

199 epizod


Sodobno, glasbeno in radiofonsko – s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Najpomembnejši njen adut ostajajo neposredni prenosi koncertov z različnih slovenskih prizorišč, poleg tega pa bomo v njej našli dovolj prostora tudi za posnetke s pomembnejših slovenskih festivalov sodobne glasbe, oddaje, posvečene portretom oz. skladateljskim večerom slovenskih avtorjev, predstavitve novih CD plošč s sodobno glasbo ter predstavitve aktualnega dogajanja v okviru skladateljske tribune ROSTRUM in tekmovanja radijskih oddaj PRIX ITALIA, oddaje so dopolnjene s tehtnimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci. Sreda od 20.00 do 22.00.


10. 04. 2024

Rostrum: Ostro uho in gost Luka T. Zagoričnik

V drugi oddaji s poslušanjem in komentiranjem skladb z Mednarodne skladateljske tribune Rostrum 2023 začenjamo z izborom iz splošne kategorije. Pet skladb bo ocenjeval glasbeni publicist, kritik in radijec Luka T. Zagoričnik. Izbor skladb: Angélica Castelló: Star Washers (Avstrija) Axel Retif: Taos (Mehika) Teoniki Rożynek: shift (Poljska) Inés Badalo: Arkhé (Portugalska) Sander Saarmets: and the sky turned yellow (Estonija) Mioko Yokoyama: Talking Metals, Talking Drums (Finska)


03. 04. 2024

Rostrum: Ostro uho in gost Matej Bonin

Začenjamo cikel oddaj Rostrum – ostro uho s poslušanjem, komentiranjem in ocenjevanjem del z mednarodne skladateljske tribune Rostrum 2023. V uvodu je pred nami izbor v kategoriji mladih skladateljev z lanske tribune v Haagu, ki ga bo v studiu komentiral gost, skladatelj Matej Bonin. Izbor skladb: Matic Romih: The Card Players (Slovenija) Predrag Radisavljević: Schizophrenia (Srbija) Rick van Veldhuizen: mais le corps taché d'ombres (Nizozemska) Marta Domingues: Aspen Tree (Portugalska) Andreas Gundersen: Badjel (Norveška) Anna-Margret Noorhani: METRO 8 (Estonija) Matthew Lam: In Extremis (Hong Kong)


28. 03. 2024

30 let oddaje Opus na Televiziji Slovenija

Gostja glasbene urednice Tjaše Krajnc v radijskem studiu je ustvarjalka in urednica televizijske oddaje Opus Darja Korez Korenčan.


31. 01. 2024

Ansambel Šalter z novimi deli

Ansambel Šalter deluje na meji med improvizacijo in kompozicijo, pri tem pa osrednji del svoje prakse osredotoča na kolektivne procese. Zasedba je v obdobju intenzivnega sodelovanja pri pripravi izvedbe del svojih članov, ta dela pa so prav zaradi narave zasedbe in procesa ustvarjanja in študija izrazito odprta. Pred nami je nov program na posnetkih s festivala Forum nove glasbe in kluba Le Singe v švicarskem Bielu; ob poslušanju bo z nami Tomaž Grom, kontrabasist, skladatelj, član ansambla Šalter in umetniški vodja zavoda Sploh, ki s slovenske strani podpira delovanje ansambla.


23. 01. 2024

Pohod k priljubljenim sanjam na Forumu nove glasbe 2023

Nadaljujemo s poslušanjem štirih koncertov festivala Forum nove glasbe 2023, ki ga je oblikovala poljska skladateljica in vokalistka Agata Zubel. Na pesemskem večeru Pohod k priljubljenim sanjam se je Zubel predstavila kot izvajalka in s pianistko Chae Um Kim izvedla dela Ericha Wolfganga Korngolda, Nine Šenk, Joséja Marie Sáncheza Verdúja, Richarda Wagnerja, Kaije Saariaho, Manuela de Falle.


10. 01. 2024

Sprehod z ElettroVoce na Forumu nove glasbe 2023

V Ateljejih začenjamo poslušanje koncertov festivala Forum nove glasbe 2023, ki ga je oblikovala poljska skladateljica in vokalistka Agata Zubel. Predstavila se je tudi s svojim duom ElettroVoce, ki ga bomo poslušali tokrat.


27. 12. 2023

Ensemble Modern s slovensko glasbo in poezijo

V zadnjem letošnjem Ateljeju nas čaka posnetek posebnega koncerta, izvedenega v okviru Srebrnega abonmaja, koncertnega programa, ki ga je letos jeseni pripravil frankfurtski Ensemble Modern z dirigentko Lucie Leguay in pevko Niko Gorič. Program z deli sodobnih slovenskih skladateljev je vključeval tudi poezijo Aleša Štegra in Ane Pepelnik v delih Vita Žuraja, Nine Šenk, Mateja Bonina, s katerimi smo se tudi pogovarjali, pa tudi Vinka Globokarja in Petre Strahovnik.


20. 12. 2023

Evroradijski božični dan, Koncerta iz Danske in Islandije

Danski radio je v shemi Evroradijskega božičnega dneva ponudil koncert Danskega nacionalnega vokalnega ansambla, ki se osredotoča na danski tradiciji božiča in zimske glasbe. Črpa pa tako iz repertoarja ansambla kot tudi iz bogate zbirke narodnih pesmi Danske. Program se začne in konča z glasbo za zimski čas, ki pričara zamrznjene prizore in divje zasnežene pokrajine. Islandska nacionalna radiotelevizija pa ponuja božični program, z zvočnim zimskim potovanjem z ansamblom Nordic Affect, kjer se ljudska glasba z Islandije, Orkneyjskih in Shetlandskih otokov zliva z glasbo Anthonyja Holborna, Henryja Purcella, Williama Byrda in drugih. Vse to pa je v novo elektronsko zvočno krajino prepletla Halla Steinunn Stefánsdóttir, umetniška vodja ansambla Nordic Affect.


13. 12. 2023

Vito Žuraj z novo skladbo v ciklu Musica Viva

Delo Automatones je krstno izvedel Simfonični orkester Bavarskega radia s Simonom Rattlom v ciklu sodobne glasbe Musica Viva - ob znameniti skladbi Coro Luciana Beria. Ob poslušanju koncerta smo Vita Žuraja povabili k pogovoru.


06. 12. 2023

Kalitzke, Streich in Ferrari v ciklu Musica Viva

Poslušamo koncert Simfoničnega orkestra Bavarskega radia in dirigenta Johannesa Kalitzkeja iz letošnjega novembra, koncert iz serije Musica Viva, osredotočene na sodobno glasbo. Na sporedu so bila dela Zeitkapsel – Totentanz / Časovna kapsula – Mrtvaški ples dirigenta Johannesa Kalitzkeja, Jubelhemd Lise Streich in Histoire du plaisir et de la désolation / Zgodovina užitka in uničenja Luca Ferrarija.


29. 11. 2023

Glasbena produkcija v projektu B-Air

Z iztekanjem leta se zaključuje tudi projekt B-Air, raziskovalno-umetniški projekt Radia Slovenija in skupine mednarodnih partnerjev, ki je preiskoval vrsto tem, med njimi zlasti zaznavo zvoka v najzgodnejših obdobjih človekovega razvoja, potenciale, meje in širjenje mej pri ustvarjanju glasbe in zvočne umetnosti za dojenčke in malčke, a hkrati tudi pomen glasbe in zvočnosti v krogotoku človekovega življenja, zlasti življenja odmaknjenih, prezrtih, ranljivih družbenih skupin. V Arsovih art ateljejih smo že podrobno sledili ustvarjanju štirih novih simfoničnih del za dojenčke in malčke, tokrat pa bomo prečesali produkcijo, nastalo za festival Global Specificity ter dela, naročena s strani partnerskih organizacij projektne mreže. Predstavili bomo duo Merzouga, ki ga sestavljata Eva Poepplein in Janko Hanushevsky. Tomaža Raucha in njegovo delo Uazibam svet in projekt Aernoudta Jacobsa What Dogs Hear / Kaj slišijo psi, pri katerem so sodelovali vokalisti Ina Puntar, Tea Vidmar, Žiga Jenko in Tisa Neža Herlec. Poslušali bomo tudi deli, nastali po naročilu 3. programa Srbskega Radia, Emerging – the Consciousness Milenije Ristić in Baby Blues LP dua ter kompozicijo Simfonija obleganja skladatelja Harisa Sahačića, naročilo Mednarodne univerze Burch iz Sarajeva. *** Oddaja je del mednarodnega projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga vodi Radio Slovenija in ga sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in ministrstvo za kulturo RS. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.


08. 11. 2023

Levitve klavirja na Forumu nove glasbe 2022

Zaključujemo cikel oddaj s poslušanjem koncertov festivala Forum nove glasbe 2022. Šesti, sklepni koncert, ki ga bomo poslušali, je zasnoval pianist Joonas Ahonen, član dunajskega Klangforuma. Odločil se je za preplet del Tristana Muraila, Janeza Matičiča, Frédéricka Durieuxa, Raphaèle Biston in Martona Illesa, med katerimi teče več povezav, koncert pa je pomenoval Levitve klavirja.


01. 11. 2023

Hommage a William S. Burroughs na Forumu nove glasbe 2022

Nadaljujemo s poslušanjem koncertov Foruma nove glasbe 2022, tokrat z večerom članov ansambla Klangforum Wien 3. decembra, ki ga je oblikoval hornist Christoph Walder. Z njim smo se tudi pogovarjali o njegovi programski zamisli, temi festivala ter delovanju znamenitega dunajskega ansambla za sodobno glasbo.


25. 10. 2023

Zvočne pokrajine na Forumu nove glasbe 2022

Nadaljujemo poslušanje posnetkov s festivala Forum nove glasbe 2022 in pred nami je peti koncert festivala, na katerem so člani ansambla Klangforum Wien izvedli dve obsežni deli, znamenito Mikrofonijo št. 1 za tam tam, dva mikrofona, dva filtra in krmilnike Karlheinza Stockhausna ter skladbo Curvo totalitas za dva sintetizatorja, pločevinasto ploščo in tam tam Catherine Lamb.


18. 10. 2023

Monstrum na Forumu nove glasbe 2022

V teh tednih v Ateljejih poslušamo posnetke s festivala Forum nove glasbe 2022 – pred letošnjo izvedbo festivala, ki se bo odvila v novembru. Lanskoletni Forum je nosil naslov Sprememba paradigme, programi pa so to idejo obravnavali iz različnih smeri, med njimi pa je bila tudi odločitev, da programe zasnujejo glasbeniki, instrumentalisti. Tako je drugi večer, ki ga bomo poslušali tokrat, večer z naslovom Monstrum oblikovala violistka Megumi Kasakava.


11. 10. 2023

Polzvok za oboo in pol na Forumu nove glasbe 2022

V novembru se bo odvil letošnji festival Forum nove glasbe, ki ga je oblikovala skladateljica in vokalistka Agata Zubel, še pred festivalom pa bomo v naslednjih tednih v Ateljejih poslušali posnetke z lanskega festivala ter pogovore z glasbeniki, ki so ga zaznamovali. Forum nove glasbe 2022 je v tretji ediciji nosil naslov Sprememba paradigme, programi pa so to idejo obravnavali iz različnih smeri, ena od teh sprememb pa je že odločitev, da programe zasnujejo glasbeniki, instrumentalisti. Namesto gostujočega kuratorja, skladatelja, so v ospredje stopili interpreti, predvsem člani gostujočega ansambla Klangforum Wien, dva koncerta pa sta zaznamovali člani Kvinteta Slowind. Tako je uvodni večer 12. novembra v Moderni galeriji zasnoval oboist Matej Šarc, tudi dolgoletni prvi obraz Slowindovega festivala, danes pa direktor Slovenske filharmonije. Poslušali bomo njegove izvedbe del Jakoba Ježa, Georgesa Aperghisa, Dylana Lardellija, Eliotta Carterja, Klare Mlakar in Uroša Kreka. Poslušali bomo koncert in tudi pogovor z Matejem Šarcem.


04. 10. 2023

Kako je Petra Strahovnik ustvarila simfonično delo za dojenčke in malčke

V Ateljeju se še v tretje posvečamo nastajanju nove glasbe in zvočne umetnosti za najmlajše v okviru projekta B-AIR, v katerem v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov nastajajo stvaritve za dojenčke, malčke in ranljive skupine. Pred izvedbo projekta Sense-S skladateljice Petre Strahovnik, namenjene prav najmlajšim poslušalcem, bomo predstavili ozadje in način nastajanja te kompozicije. Izvedena bo na dveh koncertih Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom in poznavalcem sodobne glasbe, Stevenom Loyem, v Studiu 26 Radia Slovenija, to soboto, 7. oktobra - na koncertu za otroke in spremljevalce ob 17h in na večernem koncertu za splošno publiko. *** Oddaja je del mednarodnega projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga vodi Radio Slovenija in ga sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in ministrstvo za kulturo RS. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.


20. 09. 2023

TO)pot - festival korenite zvočne hoje

Pred bližajočo, drugo edicijo festivala TO)pot, ki bo potekal med 28. septembrom in 1. oktobrom, se pogovarjamo s kuratoricama festivala Ireno Pivka in Eleno Biserno. Festival povezuje vse tiste, ki hojo in poslušanje doživljajo kot prostorsko uresničitev kraja in telesa, ter raziskuje prakse prebiranja, ustvarjanja, prizemljevanja, potopitve, vplivov okolja na človeka in človeka na okolje. Ustvarjalke in ustvarjalci festivala poudarjajo pomen izkušnje izvorne povezanosti in soodvisnosti z drugimi človeškimi in nečloveškimi bitji in svetom. Med izjavami sogovornic bodo zveneli odlomki iz zvočnih sprehodov ter zvočnih del pretekle edicije festivala, avtorjev Boštjana Perovška, Manje Ristić, Irene Pivka in Braneta Zormana.


06. 09. 2023

Oscilacije VIII

V zadnji oddaji se bomo sprehodili ob še nekaj izrazitih ustvarjalnih pristopih, pomembnih za elektroakustične eksperimente zadnjih let – od predelave vezij in lastne izdelave orodij za zvočno produkcijo mimo različnih uporab modularnih sintetizatorjev do glasovnih zvočnih poskusov in zvočne poezije.


30. 08. 2023

Oscilacije VII

Sedmi del ciklusa Oscilacije povzema najpomembnejšo glasbo zadnjega desetletja, glasbo ki se razpenja med poglobljenim zvočnim iskanjem v okviru strogih akustičnih kategorij in poslušanjem najdenih zvočnih danosti v okolju. Predstavili bomo delo ter razmišljanja Petre Strahovnik, Vasje Progarja, Mateja Bonina, Simona Penška, Primoža Sukiča, Mauricia Valdeza, Nine Dragičević, Jake Bergerja, Staša Vrenka, Boštjana Leskovška, Robertine Šebjanič in Ide Hiršenfelder. Cikel Oscilacije o šestih desetletjih slovenske elektroakustične in eksperimentalne glasbe ponovno poslušamo ob šestdesetletnici programa Ars.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt