Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Arsov art atelje

159 epizod

159 epizod


Sodobno, glasbeno in radiofonsko – s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Najpomembnejši njen adut ostajajo neposredni prenosi koncertov z različnih slovenskih prizorišč, poleg tega pa bomo v njej našli dovolj prostora tudi za posnetke s pomembnejših slovenskih festivalov sodobne glasbe, oddaje, posvečene portretom oz. skladateljskim večerom slovenskih avtorjev, predstavitve novih CD plošč s sodobno glasbo ter predstavitve aktualnega dogajanja v okviru skladateljske tribune ROSTRUM in tekmovanja radijskih oddaj PRIX ITAL, oddaje so dopolnjene s tehtnimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci. Sreda od 20.00 do 22.00.


1. 2. 2023

Tolkalni svet Primoža Ramovša

Poslušamo novo izdajo Slovenskega tolkalnega projekta pri ZKP RTVS


25. 1. 2023

Matej Bonin

Ob pogovoru s skladateljem Matejem Boninom poslušamo njegovi deli Gimnastika ne/smisla II in Shimmer.


18. 1. 2023

V votlini raja z Barbaro Jernejčič Fürst

Mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst bo s pianistko Gaivo Bandzinaité izvedla pesmi iz ciklov samospevov slovenskih skladateljev 20. in 21. stoletja.


11. 1. 2023

Kako je Larisa Vrhunc ustvarila simfonično delo za dojenčke in malčke

Pred izvedbo skladbe Tako tiho skladateljice Larise Vrhunc, namenjene najmlajšim poslušalcem, predstavljamo ozadje in način nastajanja tega dela v okviru projekta B-AIR, v katerem v tesnem sodelovanju umetnikov in uglednih mednarodnih strokovnjakov nastajajo nove radiofonske in glasbene stvaritve za dojenčke, malčke in ranljive skupine.


4. 1. 2023

Ustvarjanje zvočne umetnosti za dojenčke in malčke

S Saško Rakef, Rajkom Muršičem in Katarino Kompan Erzar pred letošnjimi predstavitvami novih orkestrskih del, instalacij in performansov za najmlajše v okviru projekta B-AIR razmišljamo o ustvarjanju za dojenčke in malčke.


21. 12. 2022

Violončelist Igor Mitrović – solist z orkestrom in komorni glasbenik

Violončelist Igor Mitrović je od leta 1994 član in solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, igra tudi v komornem ansamblu za sodobno glasbo MD7. V Arsovem art ateljeju predstavljamo uglednega glasbenika Igorja Mitrovića, solista violončelista Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki je po rodu iz Srbije. Na nižji in srednji glasbeni šoli Stevana Mokranjca bil njegov učitelj violončela Relja Četković, ki je vodil tudi šolo za mlade študente v Čupriji. Igor Mitrović je pri 17 letih maturiral in nato nadaljeval študij violončela pri profesorju Milošu Mlejniku na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri katerem je tudi diplomiral. Eden prvih večjih Igorjevih uspehov je bil sprejem v Mladinski simfonični orkester Gustava Mahlerj, s katerim se je udeležil evropske koncertne turneje leta 1987. Istega leta je prejel drugo nagrado na Tekmovanju mladih umetnikov v Zagrebu. Igor Mitrović se je po diplomi iz violončela izpopolnjeval na Akademiji za glasbo v Baslu pri Antoniu Menesesu in Walterju Levinu. Udeležil se je mojstrskih tečajev pri Danielu Šafranu, Janošu Štarkerju, Borisu Pergamenščikovu in drugih profesorjih. Od leta 1994 je solo violončelist Simfonikov RTV Slovenija, svoje glasbeno poustvarjanje pa dopolnjuje s pedagoškim delom na Deželnem glasbenem konservatoriju v Celovcu. Poleg pogovora z violončelistom boste poslušali njegovo izvajanje komornih in koncertantnih skladb z orkestrom Pavla Mihelčiča, Petra Iljiča Čajkovskega, Sergeja Prokofjeva, Edisona Denisova, Nenada Firšta, Nevilla Halla, Alfreda Schnittkeja in Pavla Šivica.


14. 12. 2022

Jaka Berger z interpretacijami Cardewa

Gostimo tolkalca, improvizatorja, praktika eksperimentalne glasbe Jako Bergerja in poslušamo njegove interpretacije grafičnih partitur iz zbirke Treatise Corneliusa Cardewa z nastopa na letošnjem Rojstnem dnevu umetnosti v radijskem Studiu 13 ter z nove plošče, izšle pri založbi Inexhaustible Editions.


30. 11. 2022

Duo Claripiano

Poslušajte skladbe Primoža Ramovša, Uroša Kreka, Iva Petrića, Ljuba Rančigaja, Nenada Firšta in drugih ustvarjalcevv izvedbi Dua Claripiano. V duu Claripiano igrata življenjska in umetniška partnerja: klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič. Oba sta diplomanta ljubljanske akademije za glasbo, magistrirala sta na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu. Z veliko pozornostjo se posvečata sodobni glasbi in na koncertih izvedeta vsaj eno delo slovenskega skladatelja. Za duo Claripiano je napisalo nove skladbe več slovenskih skladateljev, med njimi Primož Ramovš, Uroš Krek, Ivo Petrić, Ljubo Rančigaj, Nenad Firšt in drugi ustvarjalci. Duo izvaja veliko glasbe 20. stoletja, pa tudi dela iz obdobja romantike in skladbe, ki jih povezujejo razpoloženjske teme ter intimna glasbeno-poetična občutja. Umetnika bomo predstavili tudi v pogovoru avtorice oddaje Tjaše Krajnc. Oddaja je nastala maja 2014 ob 20-letnici umetniškega dela dua Claripiano.


26. 10. 2022

Luciano Berio v dialogu s preteklostjo

Poslušali bomo posnetke iz dveh plošč z Berievo glasbo, Sinfonio v izvedbi Simfoničnega orkestra BBC z dirigentom Josepom Ponsom ter ploščo pianista Andree Lucchesinija.


12. 10. 2022

JataC z delom Kronolit

Pogovarjamo se s tremi člani skupine JataC, bioakustičnega, elektroakustičnega kolektiva zvočnih umetnikov, skladateljev, oblikovalcev in premišljevalcev zvoka. Člani skupine so Ida Hiršenfelder (beepblip), Boštjan Perovšek ter trije tokratni gosti Petra Kapš (OR poiesis), Bojana Šaljić Podešva in Brane Zorman. Skupina je doslej javnosti predstavila kompoziciji Drobljenje ledu (2019) in Bibaret JC210120 (2020), pred ponovno izvedbo na Mednarodnem festivalu računalniških umetnosti v Mariboru pa poslušamo zadnje delo Kronolit (2022).


14. 9. 2022

Igor Štuhec: Glasbena sporočanja

Arsov art atelje bo posvečen ustvarjalnosti za orkester priznanega slovenskega skladatelja Igorja Štuheca. Avgusta 2013 je v zbirki Ars Slovenica Edicij Društva slovenskih skladateljev izšla zgoščenka Glasbena sporočanja, ki so jo izdali v sodelovanju z Uredništvom za resno glasbo Radia Slovenija in Založbo kakovostnih programov RTV Slovenija.


24. 8. 2022

Nove zvočne kompozicije Manje Ristić

Več obsežnih projektov ter mednarodnih sodelovanj je botrovalo k velikemu številu izdaj novih zvočnih kompozicij srbske umetnice Manje Ristić v zadnjem letu. O njih je za program Ars spregovorila iz več zornih kotov. Slišali bomo poglobljene vsebinske razlage nekaterih del in njihovega ozadja, ter skušali razumeti na kakšen način umetnica dopolnjuje in uporablja svoj obsežen arhiv terenskih zvočnih posnetkov. Pomemben navdih ji daje tudi otok Korčula, zvočno bogato okolje, kjer biva zadnjih nekaj let.


10. 8. 2022

Slovenski tolkalni projekt STOP - pregled ustvarjanja

Slovenski tolkalni projekt deluje od leta 1999, za izjemne umetniške dosežke pa je leta 2014 prejel nagrado Prešernovega sklada. V Arsovem art ateljeju predstavljamo izvrstne slovenske glasbenike – izvajalce tolkalce in skladatelje za tolkala – Slovenskega tolkalnega projekta – STOP. Poslušajte izbor sodobnih del za tolkala in za različna glasbila s tolkali slovenskih in tujih skladateljev, o skladbi, ki jo je napisala za skupino STOP, bo govorila skladateljica Brina Jež Brezavšček, delovanje skupine skupini STOP in njeno koncertno muziciranje pa bo v pogovoru predstavil tolkalec skupine in skladatelj za tolkala Franci Krevh. Slovenski tolkalni projekt – STOP – deluje od leta 1999, v njem pa igra sedem izvrstnih tolkalcev, ki jih druži želja po komornem muziciranju, izvajanju kakovostnih skladb ter raziskovanju novih zvokov tolkal, na celi paleti klasičnih, etnoloških in drugih tolkal. Člani skupine so: Barbara Kresnik, Marina Golja, Matevž Bajde, Damir Korošec, Franci Krevh, Tomaž Lojen, Davor Plamberger in Dejan Tamše. Poslušajte skladbe iz 20. ih 21. stoletja Petra Šavlija, Johna Kaeferja, Henryja Cowella, Brine Jež Brezavšček, Billa Douglasa, Neya Rosaura in Damijana Močnika.


3. 8. 2022

Okno v Litvo

Kaj je lahko lepšega kot poslušati mlade litovske glasbenike, navdušene in strastno predane glasbeni dediščini in tudi novi, sodobni zvočnosti svoje dežele, Litve. Okno v Litvo je eden takšnih glasbenih projektov, avtorji predstavitve litovskih skladateljev 20. in 21. stoletja pa so odlični litovski glasbeni umetniki: violinistka Dalia Dedinskaite, violončelist Gleb Pyšniak in pianist Gintaras Januševičius. Med skladateljskimi imeni tega albuma sta gotovo najbolj znani imeni Mikalojus Konstantinas Čiurlionis in Stasys Vainiunas, poleg skladb teh pa se bodo zvrstile še skladbe Aleksandrasa Kačanauskasa, Balysa Dvarionasa, Vytautasa Paltanavičiusa, Vytautasa Barkauskasa in dveh najmlajših predstavnic litovske skladateljske generacije – Lorete Narvilaite in Zite Bružaite


20. 7. 2022

Izbrana dela Maksimiljana Feguša

Pri Edicijah slovenskih skladateljev je januarja 2019 izšla portretna zgoščenka Maksimiljana Feguša z izbranimi skladbami simfonične, komorne in vokalno-instrumentalne glasbe. V Arsovem art ateljeju bomo predstavili pet del z zgoščenke skladatelja Maksimiljana Feguša z naslovom: Izbrana dela, ki je izšla januarja 2019 pri Edicijah Društva slovenskih skladateljev. V celoti bomo predstavili bomo celotne skladbe: Sinfonietto v dveh stavkih za orkester, Godalni kvartet št. 1, ki ga je napisal za godalni kvartet Feguš, mašni stavek Agnus Dei, ki se izvaja tudi kot samostojna skladba, Deset človeških zapovedi na besedila Janeza Menarta za deset izvajalcev in Simfonijo v štirih stavkih za simfonični orkester. Skladatelj, zborovodja, dirigent in visokošolski pedagog Maksimiljan Feguš se je rodil leta 1948 na Ptuju, od leta 1977pa stalno živi in ustvarja v Mariboru. Več kot osemnajst let je bil zborovodja zbora in korepetitor Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, vodil je tudi številne druge zbore in instrumentalne zasedbe, predvsem pihalne orkestre. Maksimiljan Feguš je na ljubljanski Akademiji za glasbo končal študij kompozicije in glasbene teorije pri profesorju Danetu Škerlu, študiral je tudi dirigiranje pri profesorju Antonu Nanutu. Oktobra 1995 je postal docent na Oddelku za glasbeno pedagogiko Pedagoške fakultete v Mariboru, kjer je bil leta 2001 imenovan za izrednega profesorja za kompozicijo in glasbeno teorijo. Ustvarjalni pogled Maksimiljana Feguša se ozira v tradicijo, v zasnovo in izpeljavo klasičnih oblik ter že preverjenih kompozicijskih postopkov, s katerimi išče sporočilnost v glasbi. Skladatelj je predan jasno zastavljenemu, v celoti načrtovanemu in premišljenemu glasbenemu oblikovanju, izraz svojih skladb pa pogosto obogati z duhovitim, hudomušnim in igrivim glasbenim izrazom. Fegušev skladateljski opus obsega raznovrstna dela za orkester, komorne in vokalno-instrumentalne skladbe, zbore in samospeve ter scensko glasbo. V oddaji glasbene urednice Tjaše Krajnc poslušajte tudi daljši pogovor s skladateljem o njegovi glasbeni govorici, načinu skladanja in o vseh petih delih z zgoščenke Izbrana dela.


13. 7. 2022

Ukrajinska sodobna glasba

Ob začetku vojne v Ukrajini je bilo veliko skladateljev in glasbenikov primoranih zapustiti svoj dom, zatočišče so našli v drugih državah. Nekateri so ostali v Ukrajini in se pridružili vojski, drugi so glasbo, vsaj za nekaj časa, spustili iz svojih življenj. Naša sogovornika sta se že konec februarja odločila, da ostaneta v Kijevu in kljub nevarnosti ter težkim pogojem poskušata ostati produktivna in ustvarjalna. V zadnjih mesecih sta posnela več novih del ter z nekaj glasbeniki bolj intimno sodelovala, seveda pod povsem drugačnimi pogoji, kot do tistega dne, ko je Rusija začela z invazijo na njihovo državo. Z nami bosta Alla Zagaykevich, ena najpomembnejših sodobnih skladateljic in profesoric na področju elektroakustične glasbe v Ukrajini, ter Alexey Shmurak, njen nekdanji študent ter skladatelj mlajše generacije, ki s svojimi projekti premika in raztega meje akademskega, klasičnega pogleda na sodobno glasbo. Pogovore z njima smo posneli pretekli teden, govorili smo tako o njunih glasbenih poteh in aktualnih projektih, kot o trenutni situaciji v Ukrajini in tem, kaj zanju pomeni sodobna ukrajinska glasba ter kakšne lastnosti bi ji pripisala.


15. 6. 2022

Prvi vtisi po skladateljski tribuni Rostrum 2022

Atelje, kot je za uvod v poletje na naši frekvenci že v navadi, namenjamo pred dobrim tednom dni sklenjeni 68. izvedbi skladateljske tribune Rostrum. Ta je po enoletnem premoru zaradi znanih okoliščin znova zaživela lani v Beogradu, letos pa je drugič gostovala na Siciliji, v Palermu. Na njej je kot delegat naš radio in seveda tudi slovensko glasbeno stroko predstavljal Primož Trdan.


1. 6. 2022

Rostrum 2021 - ostro uho /2/

S sogovornikom, skladateljem Matejem Boninom, predstavljamo izbor skladb z 67. Mednarodne skladateljske tribune Rostrum, ki je oktobra 2021 potekala v Beogradu. Tokrat so na sporedu dela skladateljev, mlajših od 30 let: Guadelupe Perales Reyes ( Mehika ): Izgubljena v distopični zgodbi Rafal Ryterski ( Poljska ): Disko Krvava kopel (Mora biti res!) Tsz-Long Yu ( Hong Kong ): Prosimo, ne odpirajte! Krists Auznieks ( Latvija ): Are One / So eno Tilen Lebar ( Slovenija ): Staticotion Pedro Lima ( Portugalska ): Ko smo že pri moji generaciji Mathias Johannes Schmidhammer ( Avstrija ): Diši po zimi ... Na tribuni Rostrum 2021 je sodelovalo 21 držav s 40 najnovejšimi posnetki sodobne glasbe.


11. 5. 2022

Rostrum 2021 - ostro uho /1/

S sogovornikom, Primožem Trdanom, smo predstavili prvi izbor s 67. Mednarodne skladateljske tribune Rostrum, ki je oktobra 2021 potekala v Beogradu. Izbor skladb: Sławomir Wojciechowski (Poljska): Škrlatna za godalni kvartet Angela de Ponte (Portugalska): Interakcije za ansambel Ivana Ognjanović (Srbija): Osamljeni nebotičnik za orkester in zvočni posnetek Neville Hall (Slovenija): Or looked back to the flowing za orkester John Menoud (Švica): Randolph navigation za ansambel


27. 4. 2022

Prve izvedbe s Simfoniki

V Arsovem art ateljeju se bomo podali nekaj let v preteklost Slovenskih glasbenih dni in poslušali izbor del Lucijana Marije Škerjanca, Alenje Pivko Kneževič, Žige Staniča, Federice Lo Pinto, Leona Firšta in Domna Gnezde, ki jih je na tem festivalu v letih 2017 in 2019 prvič izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt