Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Portretne študije

10 epizod

10 epizod


Dokumentarni slušni krokiji najvidnejših ustvarjalcev radijskih iger na slovenskem. Urednik cikla, ki je nastal v počastitev 60. obletnice programa Ars, je Klemen Markovčič.


05. 07. 2023

Špela Kravogel: Ljubezen je gonilo življenja - Brane Grubar

Leta 1941 v Ljubljani rojeni dramski igralec Brane Grubar je že več desetletij zvest radijskemu mediju. Vse od leta 1972 je sodeloval v več kot 200 radijskih igrah in več sto literarnih oddajah. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Kapitanova noč avtorja Johannersa Schenka in Superblok ena Slobodana Šnajderja ter odlomki literarnih oddaj – Shakespeare: Hamlet; Marko Golja: Potovanje s stricem; Brane Grubar: Kam? drugam!; Joža Horvat: Molitev pred plovbo in Janko Samec: Sen morja, pa tudi odlomki iz posebnih radijski oddaj, v katerih je nastopil portretiranec: Arsov dan v stari Ljubljani – radio prihodnosti in Dom v jeziku – Primož Trubar, Cerkvena odrninga. Avtorica portreta in režiserka je Špela Kravogel, tonski mojster Miha Jaramaz. Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 2014.


28. 06. 2023

Zmago Frece, Sonja Strenar, Alen Jelen: Lakota - Zmago Frece

Tonski asistent Zmago Frece je vse od leta 1970 sodeloval pri številnih radijskih igrah in literarnih oddajah, samostojno pa je pripravil tudi nekaj kratkih radijskih iger, ki izhajajo iz zvočne poezije in eksperimenta. Ob Zmagu Frecetu z interpretacijami njegove poezije sodelujejo še Polde Bibič, Jožica Avbelj, Aleš Valič, Rudi Kosmač, Karel Brišnik, Jerica Mrzel, Srečo Špik, Nevenka Vrančič, Majda Grbac, Gregor Čušin in Igor Samobor. Avtorji portreta: Zmago Frece, Sonja Strenar, Alen Jelen. Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija januar 2011.


21. 06. 2023

Špela Kravogel: Interpretacija pred mikrofonom je posebna veščina - Pavle Ravnohrib

Dramski igralec Pavle Ravnohrib, vrhunski interpret umetniške besede je, od kar je leta 1980 absolviral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, na radiu ustvaril več kot 230 likov v radijskih igrah in številne literarne oddaje. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Dante Alighieri, Sergej Verč Božanska komedija, 1. Del; Edvard Kocbek, Darja Dominkuš Črna orhideja; Antun Šoljan Človek, ki je rešil Nizozemsko; Franček Rudolf Hrabra mravljica; ter odlomki literarnih oddaj. Avtorica portreta in režija: Špela Kravogel Tonska mojstrica: Sonja Strenar Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 2015


14. 06. 2023

Špela Kravogel: Glas je glas - Jurij Souček

Dramski igralec Jurij Souček je z več kot 580 vlogami v radijskih igrah z naskokom največkrat med vsemi slovenskimi igralci nastopal v radijskih igrah, za svoje radijske upodobitve pa prejel tudi več nagrad, zlasti na jugoslovanskih festivalih. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Lov na rep in Medvedek zleze vase Franeta Puntarja in Odločilni dan v mačji zgodovini Matjaža Kmecla, vse v režiji Rosande Sajko, Srebrni konj Marjana Marinca v avtorjevi režiji ter In articulo mortis Janeza Čuka in Janeta Kavčiča v režiji Janeta Kavčiča. Za te vloge je Jurij Souček na jugoslovanskih festivalih na Ohridu prejel posebne nagrade za igro ali pa je igra prejela nagrado kot delo v celoti. Avtorica portreta in režija: Špela Kravogel Tonska mojstra: Sonja Strenar, Nejc Zupančič Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2013.


07. 06. 2023

Špela Kravogel: Brez kulture bi bili roboti - Ciril Zlobec

Dokumentarno junijsko popotovanje danes začenja delo pesnika in urednika Cirila Zlobca. V obdobju, ko je urednikoval v Uredništvu igranega programa, je radijska igra kot posebna umetniška zvrst doživljala razcvet in prejela številna jugoslovanska in tuja priznanja. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Vitomil Zupan: Poplah na ladji Jutro; odlomki iz literarnih oddaj o poeziji Cirila Zlobca s pesmimi – Dvom, upanje, ljubezen, Večer in Ljubezen – najina visoka pesem in uglasbena pesem V veri, da boš srečna v izvedbi Janeza Bolčina in Klaviatura lastovk in Naravni red stvari v izvedbi Dua Malunca. Avtorica portreta in režija: Špela Kravogel Tonska mojstra: Sonja Strenar, Miha Jaramaz Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2014.


31. 05. 2023

Klemen Markovčič: Radio me je izpolnjeval - Aleš Jan

Režiser Aleš Jan je pripadnik generacije radijskih ustvarjalcev, ki je izvrstne, pionirske temelje predhodnikov znala in hotela razvijati. Njegovo delo na Radiu Slovenija vse od zaposlitve zaznamuje širok spekter delovanja, arhiv našega radia pa hrani več kot 500 radijskih iger, pri katerih je bil režiser. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2015 z Alešem Janom tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Sandi Sitar: Upor v deželi pravljic; Frane Puntar: Pesem gre na zmenek; Svetlana Makarovič: Mrtvec pride po ljubico; Vladimir Kocjančič: En dan Denisa Ivanoviča; Saša Vuga: Abelkajn; Jean Charles Lombard: Čivčiv in Živživ; Edvard Kocbek: Črna orhideja; Frane Puntar: Ha; Aleksander Sergejevič Puškin: Mozart in Salieri; Škofjeloški pasijon; Ervin Fritz: Grofič Prašič; Ivo Svetina, Aleš Jan: A. T. L. (izg. A TE EL); Žarko Petan: Prehlajena Sneguljčica; Ivan Cankar: Hlapci; Hans Magnus Enzensberger: Mrtvec in filozof; Pavel Lužan: Dežurni pesnik in Aldo Nicolaj: Dragi pokojniki, blagi možje pri katerih je bil Aleš Jan režiser. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec veznega besedila: Igor Velše Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2015 .


24. 05. 2023

Klemen Markovčič: Šlo nam je za to, da produciramo radijsko umetnost - Borut Trekman

Dramaturg in prevajalec Borut Trekman se je s svojim teoretičnim delom posvečal vprašanjem radijske dramaturgije in raziskovanju njenega zgodovinskega razvoja. Najbrž pa je poleg dramaturškega zanj enako pomembno prevajalsko delo. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2014 z Borutom Trekmanom tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Marcel Ayme, Helmut Cube: Garou – Garou; Michel Deon: Osebna izkaznica van Badebouma; Johann Nepomuk Nestroy: Lumpacij vagabundus ali Zanikrna trojica; Primož Kozak: Direktor; Alfred Andersch: Smrt Jamesa Deana; Gert Hofmann: Dolgi pohod; Alfonso Sastre: Magnetofonski trakovi; Peter Handke: Slušna igra 1 in Sonja Grizila: Maturantska naloga pri katerih je bil Borut Trekman dramaturg ali prevajalec. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec veznega besedila: Igor Velše Produkcija uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2014.


17. 05. 2023

Klemen Markovčič: Jaz sem trobentač - Urban Koder

Skladatelj Urban Koder, ki se je od tega sveta poslovil leta 2019, se je po diplomi na Fakulteti za medicino Univerze v Ljubljani v celoti posvetil trobenti in glasbenemu snovanju. Daleč največ glasbe pa je ustvaril prav v žanru radijske igre, za katero je neprekinjeno ustvarjal celih 37 let. Njegova glasba je postala sinonim za slovenski radio. V medgeneracijskem spominu ostaja denimo njegov avizo za oddajo Lahko noč, otroci! ali pa glasbena tema iz Klopčičevega antologijskega televizijskega filma Cvetje v jeseni. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2014 z Urbanom Kodrom tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Alfreda Andersch: Smrt Jamesa Deana; Tomo Kočar: Mala huda urica; Urban Koder: Šlager; Tone Pavček: Čudovito mesto Nigagrad; Niko Grafenauer: Cin, cin, cin potepin; E. G. Berreby: Jona in glasovi; Frane Punatar: Cestožerka; Ludvik Aškenazy: Anamneza; Frane Puntar: A pri katerih je bil Urban Koder skladatelj oziroma avtor izvirne glasbe. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec veznega besedila: Igor Velše Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2014


10. 05. 2023

Klemen Markovčič: Rada sem delala. Ni mi bilo za slavo - Rosanda Sajko

Režiserka Rosanda Sajko, ki se je od tega sveta poslovila zadnjega maja leta 2022, se s svojim režijskim, torej praktičnim in tudi razvejanim teoretičnim delom močno zaznamovala radijsko igro na Slovenskem. Še posebej radijsko igro za otroke, saj tudi v širšem evropskem merilu velja za eno od pionirk te zvrsti. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2014 z Rosando Sajko tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger (Brata Grimm: Mizica, pogrni se; Dieter Waldmann: Dubrowski; Frane Puntar: A; Antoine de Saint-Exupery: Mali princ; Vitomil Zupan: Upor črvov; Milan Jesih: Mora radijskega jutra; Peter Breščak: Legenda o preplahu; G. Wolfgang Graetz: Okus pekla; Gordana Kunaver: Etude za Svita; Momo Kapor: In spet noč; Frane Puntar: Vzorček; Dieter Waldmann: Stroji stavkajo; Peter Handke: Slušna igra dve in Frane Puntar: Hojladrija), pri katerih je bila Rosanda Sajko režiserka. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec: Igor Velše Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2014.


03. 05. 2023

Klemen Markovčič: Nočem živeti nazaj. Zanima me samo jutri.- Dušan Mauser

Dušan Mauser, doajen radijske igre pri nas, se je leta 2021 v stotem letu starosti poslovil od tega sveta. S svojim delom, tudi kot nekdanji profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, je tako v tehničnem, vsebinskem kot estetskem smislu v marsičem utiril pot razvoja te samosvoje radijske zvrsti na Slovenskem. Vzpostavil je bazo zvočnih učinkov, ki je še vedno v uporabi, arhiv Radia Slovenija pa ob tem hrani tudi bogato zapuščino radijskih iger v njegovi režiji ali zvočni podobi. Avtor in režiser portreta je Klemen Markovčič, ki se je leta 2014 z Dušanom Mauserjem tudi pogovarjal. Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger, pri katerih je bil Dušan Mauser režiser ali tonski mojster: Samuel Beckett: Besede in glasba; Jean Charles Lombard: V zgodovini kakor tudi v naravi; Ludvik Aškenazy: To je bilo na vaš račun; Thomas Dylan: Pod mlečnim gozdom; Simone Dubreuilh: Brodolom ali Miss Ann Saunders; Sandi Sitar: Projekt Ren veliki S; George Büchner: Leonce in Lena ter Richard Roger: Mala suita čakanja. Tonski mojster: Nejc Zupančič Bralec: Igor Velše Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija julija 2014.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt