Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Literarni portret

5 epizod

5 epizod


Slovenske in tuje književnike predstavljamo z odlomki iz njihovih del in krajšim spremnim besedilom.


4. 12. 2022

Mary Oliver

Ameriška pesnica Mary Oliver, ki je živela v letih od 1937 do 2019, je pisala predvsem poezijo in eseje, izdala je nekaj več kot 30 knjig. Za pesniško zbirko American Primitive je leta 1984 prejela Pulitzerjevo nagrado, pa vendar je bila slovenskim bralcem do leta 2015 razmeroma neznana. Takrat so izšle njene izbrane pesmi z naslovom Zakaj se zbujam zgodaj v prevodu Tanje Ahlin. Za njeno poezijo je značilna globoka povezanost z naravo v njenih številnih pojavnih oblikah. Literarni portret o Mary Oliver je za naš radio leta 2020 napisala Miriam Drev, tudi sama pisateljica in pesnica. Avtorica oddaje in prevajalka Miriam Drev, interpretka Vesna Jevnikar, režiserka Saška Rakef, napovedovalka Lucija Grm, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonski mojster Urban Gruden, urednici oddaje Staša Grahek, Ana Rozman, leto nastanka 2020.


27. 11. 2022

Diane Seuss - Frank: soneti.

V ameriški poeziji ta hip kraljuje pesnica Diane Seuss s pesniško zbirko 'Frank: soneti'. Že lani je zanjo prejela nagrado ameriških kritikov, nato pa so sledile še nagrade Los Angeles Timesa, ameriškega Pena in pred nekaj meseci še Pulitzerjeva nagrado za poezijo. Naslov zbirke se navezuje na pisatelja Franka O'Haro in na prvi album Amy Winehouse, hkrati pa napoveduje neposrednost glasu: frank pomeni odkrit. Izbor, prevod in spremna beseda Lucija Stupica, redaktor Vlado Motnikar,režiserka Saška Rakef,bralec Jure Franko,igralka Vesna Jevnikar,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar.Produkcija 2022.


20. 11. 2022

Bart Moeyaert

Flamski avtor Bart Moeyaert je v marsičem in že od malih nog nekaj posebnega. Rodil se je leta 1964 v Bruggeju, in sicer kot najmlajši, sedmi sin, kar je že samo po sebi imenitno, v Belgiji pa še toliko bolj, saj je bil sedmim sinovom tradicionalno boter sam kralj Baudouin I. Belgijski. Poleg tega je Moeyaert že pri devetnajstih objavil prozni prvenec, roman Razglašeni duet, za katerega je leta 1984 prejel najpomembnejšo flamsko nagrado za mladinsko književnost. Literarni strokovnjaki ga uvrščajo med mladinsko klasiko, nepričakovan uspeh pa je botroval avtorjevi odločitvi, da se je po diplomi iz germanistike in zgodovine posvetil literaturi. V Belgiji in v tujini se je uveljavil zlasti kot pisatelj za otroke in mladino. Za svoje mladinske romane Poljubi me, Gole roke, Ljubezni ne razumemo in Stvarjenje je prejel najprestižnejše domače in tuje literarne nagrade in so danes prevedeni v več kot dvajset jezikov. Leta 2015 je bil za svoje delo že četrtič nominiran za mednarodno nagrado Hans Christian Andersen in kar trinajstič za nagrado Astrid Lindgren Memorial Award, ki jo je nato prejel leta 2019. V slovenščini smo do pred kratkim lahko brali le Moeyaertov roman Gole roke, ki je pri nas izšel leta 1997, samo dve leti po objavi v Belgiji, avtorica oddaje Mateja Seliškar Kenda pa se v Literarnem portretu tega flamskega avtorja posveti knjigi njegovih miniaturnih zgodb z naslovom Bratje, ki je v slovenskem prevodu izšla leta 2022.Avtorica scenarija in prevodov Mateja Seliškar Kenda,interpret Željko Hrs,režiser Klemen Markovčič,bralec Lidija Hartman,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden,urednik oddaje Matej Juh.Produkcija 2022.


13. 11. 2022

Ivana Šojat

Enainpetdesetletno hrvaško pisateljico Ivano Šojat slovenski bralci poznajo predvsem po njenih romanih Unterstadt in Ezan v prevodu Jureta Potokarja. Sicer je tudi pesnica, esejistka, avtorica kratkih zgodb in prevajalka, ena izmed osrednjih literarnih osebnosti na Hrvaškem ta hip. Dobila je številne nagrade in priznanja za svoje ustvarjanje. Letos je obiskala Ljubljano v okviru festivala Fabula in takrat jo je Tadeja Krečič, avtorica oddaje, tudi povabila pred mikrofon.Igralca Barbara Medvešček, in Primož Pirnat,bralca Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja,glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,mojster zvoka Matjaž Miklič,režiserka Ana Krauthaker,urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.Produkcija 2022.


6. 11. 2022

Thomas Bernhard: Izbris

Roman Izbris (1986) Thomasa Bernharda, ima dodatno oznako Razpad - ta namiguje na propad in razpad družine pripovedovalca romana, in sicer tako v fizičnem kot duhovnem pogledu. Prek pripovedi o družini Murau silovito napada nerazčiščeno, v podzavest potisnjeno zlaganost avstrijske družbe, še posebej v odnosu do nacionalnega socializma.Prevajalec Davorin Flis,interpret Milan Štefe,režiserka Špela Kravogel,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden,urednik Matej Juh.Produkcija 2019.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt