Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Monografska oddaja je posvečena odkrivanju življenja in dela izbranega slovenskega skladatelja tedna ali tematsko izbranih del slovenskih skladateljev različnih obdobij, z dodanimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci.


19. 02. 2024

Impresionistični zven Škerjanca, Adamiča, Lajovca in Žebreta

Lucijan Marija Škerjanc, Emil Adamič, Uroš Lajovic in Demetrij Žebre so v slovensko glasbeno zakladnico prispevali nekatera izmed najlepših simfoničnih del. Poleg kompozicijske izjemnosti jih druži tudi estetska naravnanost, ki se zgleduje po tradiciji, hkrati pa se njihov kompozicijski stavek navdihuje pri zvenu glasbenega impresionizma.


12. 02. 2024

Jani Golob

Današnjo oddajo »Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti« v celoti posvečamo pomembni slovenski glasbeni osebnosti - Janiju Golobu, skladatelju, violinistu, pedagogu, dobitniku številnih domačih in tujih glasbenih nagrad in priznanj, članu žirij, komisij itd. Oddajo smo oblikovali kot preplet skladateljeve pripovedi in skladb, ki jih je za oddajo izbral sam. Tako bomo slišali "Koncert za violino in orkester", "Invokacijo", "Monolog za klarinet, tolkala in magnetofonski trak", "Zreilo je žito" in "Sonato za violino in klavir št. 1".


05. 02. 2024

Prešeren v glasbi Škerjanca, Maška, Lipovška in Jenka

Izbor Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti v dneh pred slovenskim kulturnim praznikom namenjamo štirim glasbenim delom, ki so tako ali drugače povezana s poezijo našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Obsežnejši deli bosta suita sedmih orkestralnih pesnitev Gazele Lucijana Marije Škerjanca in kantata Orglar Marijana Lipovška, uokvirjata pa ju še samospeva Pod oknom Kamila Maška in Strunam Davorina Jenka.


29. 01. 2024

Aldo Kumar, Peter Šavli, Jani Golob, Dušan Bavdek

V oddaji predvajamo skladbo Strastra za simfonični orkester Alda Kumarja, Godalni kvartet št. 3 Janija Goloba, Pred snežno belino za komorni orkester Petra Šavlija in Prvi godalni kvartet Dušana Bavdka.


22. 01. 2024

Leto 1974

Z izbrano glasbo se oziramo 50 let v preteklost, poslušali bomo izbor del, nastalih leta 1974, glasbo različnih generacij skladateljev, ki je zaznamovala zven glasbe pred pol stoletja. Izbrali smo četrto simfonijo Matije Bravničarja z naslovom Simfonija – Faronika, pa dela Pavleta Merkuja, Primoža Ramovša, Pavla Mihelčiča in Igorja Štuheca, ki je letnico '74 zapisal tudi v naslov svoje klavirske sonate.


15. 01. 2024

Ajdič, Jeraša in Kopač - izbor koncertantne glasbe

Predvajali bomo Koncert za violino in orkester Alojza Ajdiča, Suito za pozavno in tolkala Domna Jeraše in Concertino za flavto in godala 'Pour le temps passé' Petra Kopača. V solističnih vlogah nastopajo violinist Miran Kolbl, pozavnist in skladatelj Domen Jeraša ter flavtist Aleš Kacjan.


08. 01. 2024

Klavirska dela Marjana Kozine

Marjan Kozina je eden najpomembnejših slovenskih skladateljev dvajsetega stoletja. V zgodovino se je zapisal z monumentalnimi simfoničnimi deli, tokrat pa ga prikazujemo kot mojstra klavirske glasbe. Marjan Kozina se je rodil leta 1907 v Novem mestu. Njegova družina je ljubila glasbo in tako se je s klasično glasbo seznanil že doma. Nekaj časa se je navduševal tudi nad matematiko, vendar pa je ljubezen do glasbe prevladala. Po študiju na Dunaju pri Josephu Marxu in zasebno pri Albanu Bergu je svoja študijska leta končal v Pragi pri češkem skladatelju Josefu Suku. Tam je spoznal slovansko glasbo Smetane, Dvoržaka, Musorgskega in Čajkovskega. Po drugi svetovni vojni je postal ena pomembnejših glasbenih osebnosti na naših tleh. Bil je upravnik na novo ustanovljene Slovenske filharmonije, leta 1950 pa je bil imenovan za izrednega profesorja kompozijskega oddelka Akademije za glasbo v Ljubljani. Za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti v razredu za umetnost je bil izvoljen 2. junija 1953.


25. 12. 2023

Lebičeve Božične zgodbe, Premrlove 4 pastorale in izbor pesmi za adventni in božični čas v priredbah za orgle in orglice

Kantato za solista, dva zbora in orkester z naslovom Božične zgodbe Lojzeta Lebiča, ki zanj značilno v njej združuje staro in novo, torej odmeve starejših obdobij in tehnik ter sodobnejše kompozicijske postopke, sestavlja pet delov. Uokvirjata jo Prolog in Epilog, v katera je Lebič vključil nekaj božičnih napevov, recimo srednjeveško božično kolednico Resonet in laudibus, ki jo je med drugimi uglasbil tudi Gallus, pa pesem Oj dete je rojeno nam in gregorijanski napev Rorate coeli desuper. Trije notranji stavki simetrično oblikovane kantate prinašajo uglasbitve več pesniških besedil. V hitrejših drugem in četrtem stavku tako najdemo besedila pesmi Krilata noč Braneta Senegačnika, Koledniki Anice Černe in V sveti noči Gregorja Strniše, v centralnem tretjem stavku pa »zapojejo« besede Mirana Jarca iz pesmi Pod nočjo in Petričkove poslednje sanje. Izbor Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti dopolnjujejo še štiri pastorale za orkester Stanka Premrla in nekaj pesmi za adventni in božični čas v priredbah za orgle in orglice Polone Gantar in Mira Božiča.


18. 12. 2023

Med 17. in 19. stoletjem

Sledi izbor iz slovenske glasbene ustvarjalnosti, ki ga usmerjamo v zgodnejša obdobja instrumentalne komponirane glasbe na Slovenskem, k opusom Schwerdta, Dusika in Dolarja.


11. 12. 2023

Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti

Monografska oddaja, posvečena odkrivanju življenja in dela izbranega slovenskega skladatelja tedna ali tematsko izbranih del slovenskih skladateljev različnih obdobij, z dodanimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci.


04. 12. 2023

Rapsodična glasba na ljudske teme

Pet rapsodij, ki so jih pretežno na ljudske teme zložili Matija Bravničar, Danilo Bučar, Marijan Lipovšek, Jani Golob in Pavle Mèrku: Belokranjska rapsodija za veliki orkester, Žumberška rapsodija, Rapsodija št. 1 za violino in orkester, Slovenska rapsodija in Ali sijaj, sijaj, sonce, slovenska rapsodija za godala.


27. 11. 2023

Tri simfonične pesnitve

Poslušali bomo simfonične pesnitve Slika Doriana Graya II Iva Petrića, Domovina Marijana Lipovška in Proti morju Marjana Kozine.


20. 11. 2023

Žebre, Arnič, Habe in Lajovic

Izbor Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti tokrat namenjamo orkestrski glasbi. Predvajamo Allegro risoluto marciale Demetrija Žebreta, Koncert za flavto, godala, harfo in čelesto, op. 54 Blaža Arniča (solist flavtist Fedja Rupel), Liste iz spominske knjige za oboo in mali orkester Tomaža Habeta (solist Matej Šarc) in Lajovčev Adagio za simfonični orkester.


13. 11. 2023

Koncerti med barokom in jazzom

Poslušamo glasbo Milka Lazarja, Darijana Božiča in Slavka Osterca, njihove tri koncerte, ki tkejo povezave z najrazličnejšimi slogi in zgodovinskimi obdobji od baroka do jazza.


06. 11. 2023

Kumar, Lazar in Hartman

Predvajamo in predstavljamo delo Strastra za orgle in simfonični orkester Alda Kumarja, nastalo po naročilu ob 300-letnici Academie Philharmonicorum, Sonato št. 2 za harfo in klavir Milka Lazarja ter Rikorvo za simfonični orkester Gala Hartmana, ki je štiridelno partituro naslovil po potočku, ki izvira med vinogradi v zaledju Izole in se po slabih dveh kilometrih izliva v morje.


30. 10. 2023

Jesenska glasba Iva Petrića

Ivo Petrić je v sredini sedemdesetih let ustvaril delo Autumn music za violino in klavir ter se v poznejših delih še vračal k slikanju jesenskih vzdušjih s sodobnimi harmonijami in instrumentalnimi tehnikami. Med njimi smo za poslušanje izbrali Autumn concerto za violino in orkester in Jesenska srečanja za klarinet in klavir.


23. 10. 2023

Janez Matičič, Tomaž Habe in Matija Babnik

V izboru Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti predvajamo in predstavljamo Suito št. 2 za klavir, op. 28 – zgodnje klavirsko delo Janeza Matičiča, Koncert za fagot, godala in tolkala Tomaža Habeta in Sonato za klavir ob spremljavi violine Matije Babnika, ob koncu 18. stoletja na Dunaju rojenega glasbenika, ki je bil slovenskega rodu.


16. 10. 2023

Kantušer, Matičič, Turel

Predvajamo Godalni kvartet št. 2 Božidarja Kantušerja, Sonato št. 4 za klavir štiriročno Janeza Matičiča in Sonato za flavto in klavir Bora Turela.


09. 10. 2023

Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti

Monografska oddaja, posvečena odkrivanju življenja in dela izbranega slovenskega skladatelja tedna ali tematsko izbranih del slovenskih skladateljev različnih obdobij, z dodanimi pogovori z glasbenimi (po)ustvarjalci.


02. 10. 2023

Škerjanc, Osterc, Krek, Ukmar

Predvajamo Slavnostno uverturo Lucijana Marije Škerjanca, Nonet Slavka Osterca, Simfonietto Uroša Kreka in kratko klavirsko ekspresijo Tiho prihaja mrak Vilka Ukmarja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt