Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Po belih in črnih tipkah

3 epizod

3 epizod


Po belih in črnih tipkah - veliki pianisti in mojstri klavirske igre; oddaja o pianistih preteklosti, njihovih življenjih, o velikem slogu, moči osebnosti in hipnotični avtentičnosti njihove umetnosti.


1. 12. 2022

Camille Saint-Saëns 8, Pianisti skladatelji, 40. del

Ko je bila opera Henrik VIII po številnih zapletih končno na odru, je Saint-Saëns odpotoval v Alžirijo. Zdravnik, ki je bil resno zaskrbljen nad stanjem njegovih pljuč, je skladatelju svetoval takojšen odhod, vendar to ni zadržalo kritikov, da ne bi namigovali na Saint-Saënsov pobeg.Zaradi obveznosti se je kmalu spet mudil v Parizu in izkazalo se je, da je bil alžirski oddih prekratek. Na koncertih v La Havru ga je nadomestil mladi Messager, sam pa se je odpravil z nekdanjim učencem Perilhoujem na okrevanje v Pireneje.


24. 11. 2022

Camille Saint-Saëns 7, Pianisti skladatelji, 39. del

Težko si je predstavljati količine not, ki jih je Camille Saint-Saëns spravil na papir in hkrati uspel nastopati kot pianist, dirigent in komorni glasbenik. V izjemno travmatičnem obdobju njegovega življenja, ko sta mu umrla oba sinova in je posledično razpadel tudi njegov zakon, njegovo skladateljsko pero ni zastalo. Pa vendar v glasbi ni slišati odzvenov življenjskih dogodkov, ki nedvomno zaznamujejo vsakega človeka. Tako lahko na nek način bolje razumemo Saint-Saënsov odnos in pristop do ustvarjalnosti, ki bi prej lahko bil nekakšen svet vzporedne ali višje realnosti; glasba bolj sorodna Mozartu kot Beethovnu, s katerim ga tako radi vzporejajo.


10. 11. 2022

Camille Saint-Saëns 6, Pianisti skladatelji, 38. del

Zanimivo je, da v Saint-Saënsovi prvi biografiji ne najdemo niti ene same besede o njegovi poroki. Napisal jo je njegov tajnik Jean Bonnerot. V drugi izdaji, ki je izšla leto po skladateljevi smrti, je bilo nekaj dodanega, vendar je Saint-Saëns prepovedal da bi objavili njegovo korespondenco brez Bonnerotovega dovoljenja, v različna kredibilna strokovna pisanja pa se je sčasoma prikradla trditev, da je bil Saint-Saëns razvpit homoseksualec. Nikogaršnje življenje ni popolnoma dokumentirano in vedno ostajajo stvari, ki so prepuščene sklepanju.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt