Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Musica noster amor

488 epizod

488 epizod


Najboljši koncerti iz EBU ponudbe, svetovni zani orkestri, solisti in dirigenti. Magistralne izvedbe klasičnih mojstrovin.


21. 07. 2024

Simfonični orkester Bavarskega radia, Christian Thielemann in Brucknerjeva 5. simfonija

Simfonični orkester Bavarskega radia je 30. junija lani v Herkulovi dvorani münchenske Rezidence izvedel Brucknerjevo skoraj poldrugo uro trajajočo Simfonijo št. 5. Dirigiral je Christian Thielemann, leta 1959 rojeni Berlinčan, ki si je v zadnjih desetletjih s svojimi umetniškimi dosežki na področju dirigiranja prislužil sloves nesporne avtoritete in enega največjih interpretov glasbe Richarda Wagnerja, Richarda Straussa in Antona Brucknerja. Večkrat je podrobno preučil Brucknerjeve megalomanske zvočne katedrale in drzno kompozicijsko tehniko ter ponotranjil svojevrstno mističnost tega avstrijskega simfonika, čigar življenje in ustvarjalnost je močno zaznamovala vera. Bruckner 5. simfonije ni brez razloga označil za svojo "kontrapunktsko mojstrovino" in "fantastično simfonijo". Vse v tej glasbeni umetnini namreč vodi h koralnemu finalu, ki ga krona dvojna fuga. Pri pisanju Simfonije je zajemal iz "mističnega vira" in postavljal zanj značilne monumentalne zvočne bloke v prostor. V počasnem Adagiu je namenil slovesne napeve godalom, hitri Scherzo je napolnil z udarnimi ritmi, uvodni stavek s počasnim uvodom pa je v svojem osnovnem bistvu širokopotezno zasnovan temelj, ki začrta obsežno postopno stopnjevanje vse do sklepnega klimaksa v codi zadnjega stavka.


14. 07. 2024

Bamberški simfoniki, Maximilian Hornung in Manfred Honeck ter glasba Rossinija, Haydna in Schuberta

Predvajamo posnetke s koncerta Bamberških simfonikov, ki so 29. junija lani nastopili v dvorani Maxa Littmanna v Bad Kissingenu v sklopu festivala Kissingensko poletje. Koncert je odprla uvertura k Rossinijevi operi Tatinska sraka, sledil je Koncert za violončelo št. 2 v D-duru Josepha Haydna, v katerem se je kot solist predstavil mednarodno priznani violončelist Maximillian Hornung, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944 z vzdevkom 'Velika' Franza Schuberta. Bamberški simfonični orkester je vodil Manfred Honeck.


07. 07. 2024

Koncert za klarinet in orkester 'SEMA' Jacoba Mühlrada in Mendelssohnova Simfonija št. 3 v a-molu, 'Škotska'

Predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra Švedskega radia, ki je pod vodstvom Martina Frösta nastopil 10. aprila letos v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. V prvem delu koncerta je bila na sporedu prva izvedba koncerta za klarinet z naslovom SEMA švedskega skladatelja mlajše generacije Jacoba Mühlrada (1991), ki je našel navdih za novo skladbo v sufijskem vrtenju – plesu vrtečih se dervišev. Solist je bil klarinetist Magnus Holmander. Drugi del sporeda je zapolnila Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, 'Škotska', Felixa Mendelssohna.


30. 06. 2024

Randall Goosby, Danski nacionalni simfonični orkester in Jukka-Pekka Saraste v Koebenhavnu

Na sporedu Violinski koncert v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna in Simfonija št. 4 v e-molu, op. 98 Johannesa Brahmsa. Deli so 14. marca letos v Koncertni hiši Danskega radia v Koebenhavnu izvedli člani Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra pod vodstvom Jukka-Pekka Sarasteja. Solist v Mendelssohnovem Violinskem koncertu je bil ameriški violinist Randall Goosby. 27-letni Goosby je leta 2022 postal prejemnik nagrade Avery Fisher Career Grant, ki jo vsako leto prejme pet izjemnih glasbenikov instrumentalistov. Še nekaj let prej, leta 2018, je postal prvonagrajenec mednarodnih avdicij, ki jih v New Yorku prireja umetniško združenje Young Concert Artists. Omenimo pa tudi, da igra na violino z vzdevkom »ex-Strauss«, ki jo je leta 1708 izdelal mojster Antonio Stradivari, na posodo pa mu jo je zaupala korejska kulturna fundacija Samsung.


23. 06. 2024

Zaplešimo! – Simfonični orkester iz Bournemoutha, Simon Trpčeski in Andrew Litton v mestu Poole, Anglija

Simfonični orkester iz Bournemotha je 10. aprila letos nastopil v umetniškem središču s pomenljivim naslovom Lighthouse (Svetilnik) v kraju Poole na južni obali Anglije. Tam je pod vodstvom dirigenta Andrewa Littona izvedel koncertni program z naslovom Let's Dance! – Zaplešimo!. Najprej je bil na sporedu Divertimento iz baleta Vilin poljub Igorja Stravinskega, nato Klavirski koncert št. 2 v g-molu, op. 22 Camilla Saint-Saënsa, v katerem se je kot solist predstavil pianist Simon Trpčeski, v drugem delu koncerta pa še dve skladbi Mauricea Ravela – Plemenite in sentimentalne valčke ter koreografsko simfonično pesnitev La Valse.


16. 06. 2024

Sir András Schiff, Budimpeški festivalski orkester in Iván Fischer na festivalu BBC Proms v Londonu

Na sporedu orkestrska glasba treh velikih nemških glasbenih ustvarjalcev 1. polovice 19. stoletja: najprej uvertura k operi Čarostrelec Carla Marie von Webra, sledi Klavirski koncert v a-molu, op. 54 Roberta Schumanna, nato pa še Simfonija št. 3 v a-molu, op. 56, 'Škotska' Felixa Mendelssohna. Našteta glasbena dela so zvenela na koncertu, ki je bil 12. avgusta lani v dvorani Royal Albert Hall v Londonu del tamkajšnjega slovitega poletnega glasbenega festivala BBC Proms. Izvedel jih je prav tako sloviti Budimpeški festivalski orkester pod vodstvom svojega glasbenega direktorja, madžarskega dirigenta Ivána Fischerja. Solist v Schumannovem Klavirskem koncertu je bil sir András Schiff.


09. 06. 2024

Simfoniki iz Stavangerja, Christian Ihle Hadland in Jan Willem de Vriend v Stavangerju

Simfonični orkester iz Stavangerja je 17. januarja 2020 v svoji matični dvorani Farteina Valena Koncertne hiše v Stavangerju gostil enega najuglednejših norveških pianistov Christiana Ihleja Hadlanda, rojenega leta 1983 prav v tem kraju. Spored je poleg priljubljenega Klavirskega koncerta št. 3 v c-molu, op. 37 Ludwiga van Beethovna, v katerem se je Hadland predstavil kot solist, obsegal še Beethovnovo uverturo Blagoslov hiše, op. 124, Cherubinijevo Pogrebno koračnico in Simfonijo št. 103 v Es-duru z vzdevkom 'S tremolom po pavkah' Josepha Haydna. Dirigiral je Jan Willem de Vriend.


02. 06. 2024

Pintscherjev Neharot 2020, Mendelssohnov Violinski koncert in Morska deklica Alexandra von Zemlinskega

Predvajamo posnetke s koncerta orkestra Mlada nemška filharmonija, ki je pod vodstvom Matthiasa Pintscherja 19. septembra lani nastopil v dvorani kölnske Filharmonije. Kot solistka se je v Violinskem koncertu v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna predstavila tedaj komaj 22-letna, danes pa 23-letna Nizozemka Noa Wildschut. Spored sta obdala delo z naslovom Neharot 2020 Matthiasa Pintscherja in Morska deklica Alexandra von Zemlinskega, ki je glavni navdih našel v istoimenski pravljici Hansa Christiana Andersena, čeprav v tej simfonični fantaziji prepoznamo tudi očitne avtobiografske poteze. Matthias Pintscher je Neharot 2020 zložil v času, ko se je začenjala in hkrati hitro razmahnila pandemija koronavirusne bolezni. Ime Neharot je hebrejskega izvora in pomeni nekaj podobnega kot "reke" oziroma "solze", morda "potok solz". Po Pintscherju je delo nekakšna glasbena refleksija "obupa in strahu, pa tudi upanja po svetlobi, občutenj torej, ki so čustveno intenzivno oblikovala to obdobje v naših življenjih".


26. 05. 2024

Pavel Kolesnikov, Danski nacionalni simfonični orkester in Susanna Mälkki v Københavnu

Osemnajstega januarja letos so v Koncertni hiši Danskega radia v Københavnu pianist Pavel Kolesnikov, Danski nacionalni simfonični orkester in dirigentka Susanna Mälkki izvedli Klavirski koncert št. 1 v b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskega, v katerem se je solist Kolesnikov ob tej priložnosti zatekel k skladateljevi izvirni različici omenjenega dela, in eno največjih del nemškega skladatelja Paula Hindemitha – simfonijo Slikar Mathis.


19. 05. 2024

Škotski komorni orkester, Maksim Jemeljaničev in Dmitrij Ablogin v Glasgowu

Škotski komorni orkester je 19. januarja letos nastopil v Mestni dvorani v Glasgowu. Zasedbo je na koncertu vodil Maksim Jemeljaničev, ki se je skupaj s pianistom Dmitrijem Abloginom predstavil tudi kot solist v Koncertu št. 10 za dva klavirja v Es-duru, K. 365 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Spored sta dopolnili še dve deli – suita iz opere Figaro Gets a Divorce (Figaro se ločuje) Elene Langer in Simfonija št. 94 v G-duru z vzdevkom 'Presenečenje' Josepha Haydna.


12. 05. 2024

Filharmonični orkester milanske Scale in Riccardo Chailly v Granadi

7. simfonija Sergeja Prokofjeva in 6. simfonija, 'Patetična', Petra Iljiča Čajkovskega sta zapolnili program koncerta, ki je bil 25. junija lani v palači Karla V. Habsburškega v utrdbi Alhambra v Granadi. Na koncertu v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega festivala glasbe in plesa je nastopil Filharmonični orkester milanske Scale, vodil pa ga je glasbeni direktor te slovite operne hiše Riccardo Chailly.


05. 05. 2024

Concerto Copenhagen, Lars Ulrik Mortensen in Haydnove simfonije v Koebenhavnu

Josepha Haydna danes radi označujemo za očeta godalnega kvarteta. Bil je velikanski zgled mnogim skladateljem svojega časa, vplival je tudi na Mozarta, Beethovna. Njegov opus je izrazito obsežen in tako rekoč vseobsegajoč, pomembno mesto v njem pa ima več kot sto simfonij. Tokrat predvajamo in predstavljamo tri simfonije, nastale na začetku sedemdesetih let 18. stoletja. Haydn se je tedaj že dobro uveljavil kot vodja glasbene kapele in dvornega orkestra kneza Nikolaja I. Esterhazyja. Simfonije št. 47, 44 in 43 z vzdevki Palindrom, Žalna in Merkur je seveda ustvaril za dvorni orkester Esterhazyjevih v palači Esterhaza v Fertődu na ozemlju današnje Madžarske, kjer so Esterhazyjevi domovali v letih od 1766 do 1790. Slišali jih bomo v izvedbi odličnega danskega orkestra Concerto Copenhagen. Dirigiral bo Lars Ulrik Mortensen, ki zasedbo kot umetniški vodja vodi že vse od leta 1999. Posnetki so nastali 24. septembra leta 2022 v Kraljičini dvorani Kraljeve knjižnice v Koebenhavnu.


28. 04. 2024

Yekwon Sunwoo, Simfonični orkester KBS, Pietari Inkinen ter glasba Griega in Mahlerja

Južnokorejski pianist mlajše generacije Yekwon Sunwoo, ki je leta 2017 kot prvi Korejec osvojil zlato priznanje na enem najbolj čislanih klavirskih tekmovanj – Mednarodnem tekmovanju Vana Cliburna v Teksasu, Simfonični orkester Korejske radiotelevizije KBS in njegov šef dirigent Finec Pietari Inkinen so 28. januarja lani nastopili v Koncertni dvorani Središča umetnosti v Seulu. Tam so izvedli Klavirski koncert v a-molu, op. 16 Edvarda Griega in Simfonijo št. 5 v cis-molu Gustava Mahlerja.


21. 04. 2024

Neznani Bruckner, Berlinski filharmoniki in Christian Thielemann

Neznani Bruckner se je glasil naslov koncerta, ki je bil 1. marca letos v dvorani Berlinske filharmonije. Tam je Berlinski filharmonični orkester izvedel dve neoštevilčeni in danes praktično neznani, redko izvajani Brucknerjevi simfoniji, ki ju poznamo pod vzdevkoma Študijska simfonija v f-molu – to je skladateljev prvi poizkus v tem žanru – in pa Simfonija št. 0 oziroma Nulta simfonija. Poslušali bomo Brucknerja na poti samoodkrivanja in klesanja glasbenega izraza, s katerim je pozneje postal eden največjih simfonikov obdobja glasbene romantike. Berlinske filharmonike bo vodil eden vodilnih interpretov Brucknerjeve glasbe Christian Thielemann.


14. 04. 2024

Baselski komorni orkester, Alina Ibragimova in Kristian Bezuidenhout v Londonu

Predvajamo posnetke s koncerta Baselskega komornega orkestra, ki v letošnjem letu obeležuje 40-letnico delovanja in je 11. novembra lani nastopil v londonski dvorani Wigmore. Zasedbo je vodil Kristian Bezuidenhout, ki se je predstavil v dvojni vlogi – kot dirigent koncertnega večera in kot pianist solist v Mozartovem Klavirskem koncertu št. 9 v Es-duru, K. 271. Druga solistka večera, violinistka Alina Ibragimova, je na violino s črevastimi strunami izvedla Mozartov Violinski koncert št. 5 v A-duru, K. 219, 'Turški'. Spored sta dopolnili še svetovna praizvedba skladbe Tretje oko v Baslu živečega skladatelja Jannika Gigerja in uvodna Simfonija št. 52 v c-molu Josepha Haydna.


07. 04. 2024

Fedor Rudin, Simfoniki Praškega radia in Petr Popelka na festivalu Smetanov Litomyšl

Simfonični orkester Praškega radia je 27. junija lani nastopil v Festivalski dvorani v Litomyšlu, češkem mestecu v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Na koncertu v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Smetanov Litomyšl so glasbeniki pod vodstvom Petra Popelke najprej izvedli uverturo k operi Ruslan in Ljudmila Mihaila Glinke. Sledil je Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega, v katerem je kot solist nastopil v Rusiji rojeni violinist s francoskim državljanstvom Fedor Rudin, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88 Antonina Dvoržaka.


31. 03. 2024

Mao Fujita, Nacionalni simfonični orkester RAI in Alessandro Bonato v Torinu

Nacionalni simfonični orkester Italijanske radiotelevizije (RAI) je 19. maja lani nastopil v avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije v Torinu. Eden najboljših italijanskih orkestrov je tam nastopil pod vodstvom Alessandra Bonata, kot solist pa se je v Klavirskem koncertu št. 23 v A-duru, K. 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta predstavil prodorni 25-letni japonski pianist Mao Fujita. Spored sta uokvirili uvertura k operi La Clemenza di Tito Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 1 v g-molu, op. 13, z vzdevkom Zimske sanje Petra Iljiča Čajkovskega.


17. 03. 2024

Kian Soltani, Cristian Măcelaru in Simfoniki Zahodnonemškega radia v Kölnu

Simfonični orkester Zahodnonemškega radia iz Kölna, njegov šef dirigent Cristian Măcelaru in prodorni avstrijsko-iranski violončelist mlajše generacije Kian Soltani so 20. oktobra lani nastopili v kölnski Filharmonični dvorani. Tam je za uvod zvenel Koncert za violončelo v e-molu, op. 85, zadnje veliko delo Edwarda Elgarja, nastalo takoj po koncu 1. svetovne vojne, v drugem delu koncerta pa še romantično obarvana Simfonija št. 3 v a-molu, op. 44 Sergeja Rahmaninova.


10. 03. 2024

Alice Sara Ott, Danski nacionalni simfonični orkester in Elim Chan v Koebenhavnu

Ugledna nemško-japonska pianistka Alice Sare Ott, ki se kljub 35 letom starosti že ponaša z več kot desetimi izdanimi albumi pri založbi Deutsche Grammophon, Danski nacionalni simfonični orkester in hongkonška dirigentka Elim Chan so 14. septembra lani nastopili v Koncertni hiši Danskega radia v Koebenhavnu. Koncertni spored je uvedel Entr’acte za godala sodobne ameriške glasbene ustvarjalke Caroline Shaw, ki jo je za to leta 2011 zloženo delo navdihnil eden izmed godalnih kvartetov Josepha Haydna. Koncert je zaokrožila Simfonija št. 2 v c-molu, op. 17, ‘Maloruska’, Petra Iljiča Čajkovskega, vmes pa je zvenel še Griegov Klavirski koncert v a-molu, op. 16, v katerem je kot solistka nastopila Alice Sara Ott, ki bo v petek, 15. marca, nastopila tudi v Zlatem abonmaju Cankarjevega doma v Ljubljani skupaj s Simfoničnim orkestrom iz Birminghama. Ob tej priložnosti predstavljamo tudi krajši pogovor z glasbenico.


03. 03. 2024

Zahodnoavstralski simfoniki, Lukáš Vondráček, Asher Fisch in glasba Francka, Čajkovskega in Prokofjeva

Zahodnoavstralski simfonični orkester iz Pertha je 18. marca lani v koncertni dvorani v Perthu izvedel simfonično pesnitev Zakleti lovec, ki jo je César Franck zložil po baladi Divji lovec nemškega pesnika Gottfrieda Augusta Bürgerja, Klavirski koncert št. 1 v b-molu, op. 23 Petra Iljiča Čajkovskega in odlomke iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva. Kot solist se je v glasbi Čajkovskega predstavil češki pianist Lukáš Vondráček, za dirigentskim pultom pa je bil Izraelec Asher Fisch, sicer že od leta 2014 šef dirigent Zahodnoavstralskih simfonikov.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt