Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Musica noster amor

486 epizod

486 epizod


Najboljši koncerti iz EBU ponudbe, svetovni zani orkestri, solisti in dirigenti. Magistralne izvedbe klasičnih mojstrovin.


25. 02. 2024

Bamberški simfoniki in glasba Rossinija, Haydna in Schuberta v Bad Kissingenu

Bamberški simfoniki so 29. junija lani nastopili v dvorani Maxa Littmanna v Bad Kissingenu v sklopu festivala Kissingenško poletje. Koncert je odprla uvertura k Rossinijevi operi Tatinska sraka, sledil je Koncert za violončelo št. 2 v D-duru Josepha Haydna, v katerem se je kot solist predstavil violončelist Maximillian Hornung, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944, 'Velika' Franza Schuberta. Bamberški simfonični orkester je vodil Manfred Honeck.


18. 02. 2024

Tom Borrow, Danski nacionalni simfonični orkester, Fabio Luisi in glasba Beethovna in Brucknerja

Izraelski pianist Tom Borrow je eden najvidnejših glasbenih umetnikov mlajše generacije, 1. februarja se je v Koncertni hiši Danskega radia v Koebenhavnu predstavil kot solist v Klavirskem koncertu št. 3 v c-molu Ludwiga van Beethovna. Spored je zapolnila Brucknerjeva Simfonija št. 7 v E-duru, ki jo je izvedel Danski nacionalni simfonični orkester, dirigiral je orkestrov šef dirigent Fabio Luisi.


11. 02. 2024

Litovski nacionalni simfonični orkester in Keri-Lynn Wilson v Vilni

Litovski nacionalni simfonični orkester je 12. novembra 2022 nastopil v Litovski nacionalni filharmonični dvorani v Vilni. Orkester je na koncertu vodila kanadska dirigentka Keri-Lynn Wilson, nekdanja šefica dirigentka Orkestra Slovenske filharmonije, kot solistka pa se je v Bartókovem Violinskem koncertu št. 2 predstavila domačinka Rusnė Mataitytė. Spored sta uokvirili Koncertna skladba št. 2, op. 103 Vytautasa Barkauskasa in Simfonija št. 7 v d-molu, op. 70 Antonina Dvoržaka, prva iz niza zadnjih treh simfonij, ki pomenijo krono skladateljevega simfoničnega opusa.


04. 02. 2024

Simfonični orkester Švedskega radia, Lucas Debargue in Maksim Jemeljaničev v Stockholmu

Simfonični orkester Švedskega radia je pod vodstvom Maksima Jemeljaničeva 3. junija 2022 nastopil v Berwaldovi dvorani v Stockholmu. Tam je najprej zvenela s kanadskimi ljudskimi motivi prežeta orkestrska skladba iz zgodnjega ustvarjalnega obdobja Benjamina Brittna z naslovom Kanadski karneval, op. 19. Sledil je Klavirski koncert št. 2 v c-molu, op. 18 Sergeja Rahmaninova, v katerem se je v solistični vlogi predstavil danes 33-letni francoski pianist Lucas Debargue, ki je leta 2015 osvojil četrto nagrado na petnajstem Mednarodnem tekmovanju Čajkovskega v Moskvi, hkrati pa tudi posebno nagrado Moskovskega združenja glasbenih kritikov. Drugi del koncertnega sporeda so zapolnile Enigma variacije za orkester Edwarda Elgarja.


28. 01. 2024

Simfonični orkester iz San Francisca in Gustavo Dudamel izvajata Mozarta in Mahlerja

Predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra iz San Francisca, ki je pod vodstvom Gustava Dudamela 21. aprila 2022 v simfonični dvorani Louise Davies v San Franciscu izvedel Mozartov poklon svojemu drugemu najljubšemu mestu - Simfonijo št. 38 v D-duru, K. 504 ‘Praško’ in enega največjih glasbenih univerzumov Gustava Mahlerja - Simfonijo št. 5 v cis-molu.


21. 01. 2024

Mlada nemška filharmonija, Noa Wildschut in Matthias Pintscher v Kölnu

Predvajamo posnetke s koncerta orkestra Mlada nemška filharmonija, ki je pod vodstvom Matthiasa Pintscherja 19. septembra lani nastopil v dvorani kölnske Filharmonije. Kot solistka se je v Mendelssohnovem Violinskem koncertu v e-molu, op. 64 predstavila komaj 22-letna Nizozemka Noa Wildschut, ki igra na violino Giuseppa Guarnerija, izdelano okrog leta 1729 v Cremoni in znano pod vzdevkom Lady Stretton. Spored sta uokvirila delo z naslovom Neharot 2020 Matthiasa Pintscherja in Morska deklica Alexandra von Zemlinskega, ki je glavni navdih našel v istoimenski pravljici Hansa Christiana Andersena, čeprav v tej simfonični fantaziji prepoznamo tudi očitne avtobiografske poteze.


14. 01. 2024

Simfonični orkester BBC in Brucknerjeva 8. simfonija

Brucknerjeve monumentalne orkestrske stvaritve so prave mogočne simfonične katedrale. To še posebno velja za 8. simfonijo, skladateljevo zadnje dokončano simfonično delo. Bruckner sam je sklepni Finale označil za "najpomembnejši stavek svojega življenja" in zagotovo pomeni vrhunec njegove bogate kariere, morda celo dobe: to je glasba "tleče umirjenosti" in "neslutene veličine", v kateri pretresljiva groza uvodnega stavka simfonije na koncu vendarle najde ne le razrešitev, temveč tudi transcendenco. 8. simfonijo Antona Brucknerja je 4. septembra lani, na skladateljev 199. rojstni dan, v Kraljevi Albertovi dvorani v Londonu izvedel Simfonični orkester BBC pod vodstvom Semjona Bičkova.


07. 01. 2024

Simfoniki Madžarskega radia, dirigent Riccardo Frizza in glasba Richarda Straussa

Glasba Richarda Straussa je po eni strani izjemno ilustrativna, po drugi pa tudi svojstveno intimnoizpovedna. Predvajamo posnetke s koncerta, ki je bil 15. januarja 2020 v Palači umetnosti MÜPA v Budimpešti. Tam so najprej zvenele Štiri poslednje pesmi, koncertna izvedba končnega prizora opere Kavalir z rožo in nato še kolosalna hvalnica naravi, v podstati z Nietschejevo filozofijo prežeta Alpska simfonija. Igral je Simfonični orkester Madžarskega radia iz Budimpešte, dirigiral je Riccardo Frizza. Kot vokalni solisti so nastopili sopranistki Andrea Rost in Ágnes Molnár, mezzosopranistka Andrea Szántó in baritonist Róbert Rezsnyák.


31. 12. 2023

Dunajske melodije

Moskovski filharmonični orkester je 10. aprila leta 2018 pod vodstvom dirigenta Alekseja Rubina nastopil v Koncertni dvorani Čajkovskega v Moskvi, kjer je izvedel koncertni program, poimenovan Dunajske melodije. Prvi del koncerta je pripadel Mozartovi glasbi, in sicer uverturi k operi Čarobni piščal ter Klavirskemu koncertu št. 21 v C-duru, K. 467, v katerem je kot solistka nastopila pianistka Jekaterina Mečetina. Drugi del koncerta je bil kot rečeno lahkotnejši, Moskovski filharmonični orkester pa je predstavil valčka Zgodbe iz dunajskega gozda in Glasovi pomladi ter uverturo k opereti Netopir Johanna Straussa mlajšega, prav ob koncu koncerta pa še nekaj krajših valčkov iz opere Kavalir z rožo Richarda Straussa.


24. 12. 2023

Christian Tetzlaff, Filharmoniki Severnonemškega radia in dirigent Andrew Manze v Hannovru

Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hannovra je 16. marca letos nastopil v Kupolasti dvorani mestne hiše v Hannovru, v sklopu tamkajšnjega Brahmsovega festivala. Na koncertu je nastopil Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hannovra pod vodstvom svojega zdaj že dolgoletnega šefa dirigenta Andrewa Manzeja, ki zasedbo vodi že desetletje. Na začetku se je kot solist v Brahmsovem Violinskem koncertu v D-duru predstavil odlični nemški violinist Christian Tetzlaff, v drugem delu koncerta pa je zvenela Brahmsova Tretja simfonija.


10. 12. 2023

Christian in Tanja Tetzlaff, Filharmoniki Severnonemškega radia iz Hannovra, dirigent Andrew Manze in Brahmsova glasba

Predvajamo posnetke s koncerta, ki je bil izveden 17. marca letos v Kupolasti dvorani mestne hiše v Hannovru. Tam je v sklopu Brahmsovega festivala nastopil Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hannovra pod vodstvom svojega šefa dirigenta Andrewa Manzeja, ki to priznano nemško simfonično zasedbo vodi že desetletje. V prvi točki sporeda – Brahmsovem Dvojnem koncertu za violino in violončelo – sta kot solista nastopila violinist Christian Tetzlaff in njegova sestra, violončelistka Tanja Tetzlaff. Program je dopolnila 1. simfonija Johannesa Brahmsa, ki je prav s tem delom utrl pot nadaljnjemu razvoju simfoničnega žanra.


03. 12. 2023

Praški filharmonični zbor, Češki filharmonični orkester, Christoph Eschenbach in glasba Ligetija, Brahmsa in Straussa

Predvajamo posnetke s koncerta, ki je 2. junija letos zvenel v Smetanovi dvorani praške Mestne hiše. Tam so na zadnjem koncertu Mednarodnega glasbenega festivala Praška pomlad nastopili člani Praškega filharmoničnega zbora in Češkega filharmoničnega orkestra ter dirigent Christoph Eschenbach. Na sporedu so bile Atmosfere Györgya Ligetija, Brahmsova Pesem usode in Beethovnova 9. simfonija. Solisti v simfoniji so sopranistka Simona Houda - Šaturova, mezzosopranistka Lucie Hilscherova, tenorist Steve Daislim in basist Jan Martinik.


26. 11. 2023

Bergove Tri skladbe za orkester in Sibeliusova suita Lemminkäinen v Torinu

Nacionalni simfonični orkester RAI je 25. maja letos nastopil v Avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije v Torinu. Orkester je vodil gostujoči dirigent Kirill Petrenko, spored pa sta sestavljali obsežnejši orkestrski deli – Tri skladbe za orkester, op. 6 Albana Berga, ki je to svoje zgodnje delo posvetil prijatelju in učitelju Arnoldu Schönbergu, ter suita Lemminkäinen, op. 22 – Štiri legende iz Kalevale Jeana Sibeliusa, ki je za programsko ogrodje vzel nekaj zgodb o junaku šamanu iz finskega nacionalnega epa Kalevala.


19. 11. 2023

Simfoniki Švedskega radia, Herbert Blomstedt in simfonična glasba Schuberta in Berwalda v Stockholmu

12. maja letos je v Berwaldovi dvorani v Stockholmu nastopil Simfonični orkester Švedskega radia, za dirigentskim pultom mu je poveljeval legendarni švedski dirigent. Danes 96-letni Herbert Blomstedt je bil orkestrov šef dirigent v letih od 1977 do 1982, danes pa je njegov častni dirigent. V svoji bogati karieri je kot šef dirigent vodil tudi druge slovite orkestre, kot so orkester Saške državne kapele iz Dresdna, orkester Gewandhaus iz Leipziga in Simfoniki iz San Francisca. Spored koncerta je obsegal dve redkeje izvajani simfonični partituri iz obdobja glasbene romantike – Schubertovo Simfonijo št. 6 v C-duru in Berwaldovo 2. simfonijo v D-duru, z vzdevkom 'Capricieuse'.


12. 11. 2023

Zbor in Filharmonični orkester iz Osla, dirigent Klaus Mäkelë in Beethovnova Missa Solemnis v Oslu

Ludwig van Beethoven je svojo Misso Solemnis, Slovesno mašo. ustvarjal pol desetletja, v zaglavje partiture pa je zapisal posvetilo "Bogu, ki me ni nikoli zapustil". To obsežno vokalno-instrumentalno mojstrovino so 30. marca letos izvedli v Koncertni dvorani v Oslu, kjer so nastopili sopranistka Jacquelyn Stucker, kontraaltistka Melis Jaantinen, tenorist Stanislas de Barbeyrac in baritonist Cody Quattlebaum ter Zbor in Filharmonični orkester iz Osla. Izvedbo je vodil orkestrov šef dirigent, komaj 27-letni finski dirigent Klaus Mäkelë, ki je trenutno tudi umetniški vodja Pariškega orkestra, lani pa je s Kraljevim orkestrom Concertgebouw iz Amsterdama sklenil 10-letno umetniško partnerstvo, v katerem bo leta 2027 postal tudi šef dirigent tega slovitega nizozemskega sestava.


05. 11. 2023

Latvijski nacionalni simfonični orkester, Tarmo Peltokoski in 5. simfoniji Vaughana Williamsa in Sibeliusa

Latvijski nacionalni simfonični orkester je 19. novembra lani nastopil v koncertni dvorani Avditorija Vidzemes v kraju Cēsis, majhnem latvijskem mestecu, ki šteje komaj 15.000 prebivalcev, a se zato ponaša z bogato zgodovino in izjemno koncertno dvorano z 800 sedeži. Orkester je na koncertu vodil njegov novi umetniški vodja in šef dirigent, komaj triindvajsetletni Finec filipinskih korenin Tarmo Peltokoski, za katerega je bil to tudi ognjeni krst in inavguracijski koncert. Peltokoski je za to priložnost izbral zanimiv in nevsakdanji program, ki je obsegal Simfoniji št. 5 Ralpha Vaughana Williamsa in Jeana Sibeliusa, med njima pa je zvenelo še delo z naslovom Grace (Milost) sodobnega latvijskega skladatelja mlajše generacije Kristsa Auznieksa, ki sicer živi in dela v New Yorku.


29. 10. 2023

Dunajske melodije

Iz nabora posnetkov koncertov v izmenjavi Evropske zveze radijskih postaj smo tokrat izbrali koncert nekoliko starejšega datuma. Moskovski filharmonični orkester je 10. aprila leta 2018 pod vodstvom dirigenta Alekseja Rubina nastopil v Koncertni dvorani Čajkovskega v Moskvi, kjer je izvedel koncertni program, imenovan Dunajske melodije. Prvi del koncerta je pripadel Mozartovi glasbi, in sicer uverturi k operi Čarobna piščal ter Klavirskemu koncertu št. 21 v C-duru, K. 467, v katerem je kot solistka nastopila pianistka Jekaterina Mečetina. Drugi del koncerta je bil lahkotnejši, Moskovski filharmonični orkester je predstavil valčka Zgodbe iz dunajskega gozda in Glasovi pomladi ter uverturo k opereti Netopir Johanna Straussa mlajšega, prav ob koncu koncerta pa še nekaj krajših valčkov iz opere Kavalir z rožo Richarda Straussa.


22. 10. 2023

Sydneyjski simfoniki, James Judd, Andrew Haveron in glasba Stanhopea, Brittna in Holsta

Sydneyjski simfonični orkester je 7. decembra lani pod vodstvom dirigenta Jamesa Judda nastopil v Koncertni dvorani Sydneyjske operne hiše. V uvodu je bila na sporedu premierna izvedba skladbe avstralskega skladatelja Paula Stanhopea Ocean Planet (Planet oceanov), v nadaljevanju pa Koncert za violino in orkester, op. 15 Benjamina Brittna, pomembne skladateljske osebnosti 20. stoletja. Kot solist je nastopil angleški violinist Andrew Haveron, koncertni mojster Sydneyjskega simfoničnega orkestra. V sklepnem delu koncerta je zvenela še mogočna orkestralna suita Planeti, op. 32 Gustava Holsta.


15. 10. 2023

Elena Urioste, Nacionalni valižanski orkester BBC in Tadaaki Otaka v Londonu

Nacionalni valižanski orkester BBC je pod vodstvom svojega nekdanjega šefa dirigenta, Japonca Tadaakija Otaka, ki je zasedbo vodil v letih od 1987 do 1995, zdaj pa se ponaša z nazivom dirigent lavreat, 19. julija letos nastopil v Royal Albert Hallu v Londonu. Koncert, ki je bil del priznanega glasbenega festivala BBC Proms, je uvedlo 5 Etud-tableaux iz različnih opusov Sergeja Rahmaninova, ki jih je na pobudo dirigenta Sergeja Kusevickega orkestriral Ottorino Respighi. Sledil je Violinski koncert v g-molu, op. 80 Samuela Coleridge-Taylorja, v katerem je kot solistka nastopila v Združenih državah Amerike rojena violinistka Elena Urioste, spored pa je zaokrožila Beethovnova 5. simfonija.


08. 10. 2023

Nacionalni simfonični orkester RAI, dirigent Daniele Gatti in Mendelssohnova simfonična glasba

Simfoniji št. 4 v A-duru in št. 5 v d-molu z vzdevkoma Italijanska in Reformacijska sta 19. januarja letos zveneli v avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije (RAI) v Torinu. Tam ju je izvedel Nacionalni simfonični orkester Italijanske radiotelevizije RAI pod vodstvom Daniela Gattija.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt