Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.


21. 06. 2024

Tomaž Rauch

Poslušali bomo dela vsestranskega glasbenika, skladatelja, pevca in multiinštrumentalista, ki se posveča raziskovanju in izvajanju slovenske ljudske glasbe, njegov skladateljski opus pa obsega tako priredbe kot avtorsko glasbo. Tomaž Rauch je velik poznavalec področij etnomuzikologije in folkloristike, saj s svojim obsežnim znanjem in razumevanjem razjasnjuje številna strokovna vprašanja.


14. 06. 2024

Ambrož Čopi, prejemnik 31. Kozinove nagrade

Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.


07. 06. 2024

Žiga Stanič, predstavitev nove zgoščenke, 2. del

Poslušamo zadnjih pet skladb z Albuma 2019−2023 z naslovi: Robot, Secans, ShutUp (Utihni), Sonnet 1 in Sub.


31. 05. 2024

Žiga Stanič, predstavitev nove zgoščenke, 1. del

Poslušamo prvih pet skladb z Albuma 2019−2023 z naslovi: Anti, Enigma, Origami, Pi ter Pripravljeni, pozor, zdaj!


24. 05. 2024

Brina Jež Brezavšček

Poslušamo skladbe Smeh, nasmeh ali zgodba o treh smejočih se menihih, Vrtiljak glasbil, Hridaya in Vojne skice. Tu in tam.


17. 05. 2024

Larisa Vrhunc

Poslušamo tri skladateljičine novosti. Skladbe Kaizen, Kovinskost in Vedno znova.


10. 05. 2024

Radovan Gobec

Poslušamo malorecital za mešani zbor, soliste, recitatorja in simfonični orkester Splavarji na ognjeni reki Radovana Gobca.


03. 05. 2024

Slavko Osterc

Tokrat bomo pogledali pod pero skladatelja Slavka Osterca – poleg njegovih skladb bomo poslušali tudi misli, ki jih je Osterc zapisal na svoji bogati publicistični poti, in glasbo skladateljev, ki jih je cenil.


26. 04. 2024

Tomaž Svete: Chant trouvé ... Oublié

Poslušamo tri skladateljeva novejša komorna dela, ki so krstno izvedbo doživela lansko leto. Chant trouvé ... Oublié za mezzosopran in kitaro, Sedem lotosovih cvetov za flavto, kljunasto flavto, harfo in čembalo ter Bourgeons za godalni kvartet. V drugem delu oddaje bosta zazvenela še 3. in 4. stavek Svetetovega Koncerta za violino in orkester, ki je krstno izvedbo doživel 17. aprila letos na otvoritvenem koncertu 38. Slovenskih glasbenih dnevov.


19. 04. 2024

Tomaž Svete: cikel Vojakovi pripetljaji

Poslušamo skladateljev cikel Vojakovi pripetljaji, Kvintet ter skladbo Lux aeterna za rog in klavir.


12. 04. 2024

Stanko Premrl

V opusu Stanka Premrla prevladujejo zborovska dela in orgelske skladbe, nekaj je velikih vokalno-instrumentalnih del in samospevov, redkejše pa so samostojne instrumentalne skladbe. Znamenit je njegov Scherzo, ki so ga na Radiu Slovenija posneli in velikokrat predvajali. Slogovno Premrl ostaja v okviru poznoromantičnega glasbenega izraza, z delnimi vplivi glasbenega impresionizna. V tokratni oddaji bomo predvajali Premrlov orkestralni opus.


25. 03. 2024

Nenad Firšt

Poslušamo Koncert za klarinet, klavir in godalni orkester ter skladbi Drugi dan za rog in klavir ter Prvi dan za komorni orkester.


15. 03. 2024

Franc Šturm

Spomnili se bomo skladatelja Franca Šturma, ki je dočakal le 31 let. Živel je v letih od 1912 in 1943, ko je med vojno izgubil življenje v Iškem Vintgarju. Rojen je bil v Pivki in se izobraževal v Ljubljani, kompozicijo je študiral pri Slavku Ostercu in se potem odpravil na izpopolnjevanje na konservatorij v Prago, kjer je študiral pri skladateljih Josefu Suku in Aloisu Habi. Franc Šturm je študiral tudi dirigiranje in operno režijo na glasbeni šoli Cesarja Francka v Parizu in, po nemški okupaciji Pariza, še v Ljubljani pri Danilu Švari. V svojem kratkem ustvarjalnem obdobju je ustvaril največ komornih del.


08. 03. 2024

Urška Orešič Šantavec - novejša dela

Poslušamo skladbe Trumpetshoe, Little Diamonds, Samospevi pomladi, Little gipsy's, The Swing Passacaglia in Demoni.


01. 03. 2024

Emil Adamič - instrumentalni opus

Skladateljev instrumentalni opus je v primeri z zborovskim po številu manjši in obsega dela za simfonični orkester, salonski, mali in šolski orkester, godalni orkester ter komorne, klavirske in violinske skladbe. V prvem ustvarjalnem obdobju je Adamič za glasbena društva napisal vrsto orkestralnih vložkov k spevoigram. Prva obsežnejša dela so iz tržaškega obdobja, tehtnejša so nastala v ruskem obdobju in po prvi svetovni vojni. Adamič je že v epsko zasnovani šeststavčni Otroški suiti I, ki je nastala leta 1913, nakazal usmeritev k programski, realistično naravnani glasbi, značilni za poznejša dela.


23. 02. 2024

Igor Štuhec: Glasbena sporočanja

Zgoščenka Glasbena sporočanja Igorja Štuheca je izšla leta 2013 pri Društvu slovenskih skladateljev. Zajema skladateljeva zgodnejša in pozna dela, ki jih loči več kot pet desetletij razgibane glasbene ustvarjalnosti. V celoti bomo poslušali Concertino za klavir in godalni orkester, ki je nastajal v letih od 1953 do 1958 – v času Štuhečevega študija na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Matiji Bravničarju, in Nekropolo za simfonični orkester iz leta 2011, ki jo Gregor Pompe, avtor zloženke Glasbenih sporočanj, opiše kot “simfonični roman”. Na zgoščenki je poleg omenjenih skladb še Simfonieta za orkester – Štuhečevo priljubljeno delo iz študentskega obdobja, za katero je leta 2004 prejel nagrado Prešernovega sklada. Simfonieta je svojo prvo izvedbo žal doživela šele leta 2003. Skladatelj Igor Štuhec, rojen leta 1932, je eden najpomembnejših slovenskih skladateljev starejše generacije. Njegov opus zajema orkestralna, komorna, solistična, vokalno-instrumentalna in ansambelska dela, samospeve ter skladbe za mladino. Njegova kompozicijska govorica se giblje vse od začetnega spogledovanja z neoklasicizmom do atonalnosti in serialnosti, ki ju je spoznaval na študiju in izpopolnjevanjih v tujini, pa do spogledovanja z elektronsko glasbo in uporabo aleatoričnih postopkov ter grajenja bogatih, nasičenih zvočnih plasti.


16. 02. 2024

Dominik Jakšič

Z nami bo skladatelj mlajše generacije Dominik Jakšič. Slišali bomo njegova novejša dela, med njimi Bagatelo št. 1, Sonatino da camero za godalni kvartet, simfonično pesnitev Kralj Matjaž ter Slavnostno uverturo. V poslušanje skladb nas bodo popeljali njegovi komentarji.


09. 02. 2024

Alojz Ajdič: kantata Taborišče Ravensbrück

Poslušamo posnetek prve koncertne izvedbe Ajdičeve kantate Taborišče Ravensbrück, ki je nastal 28. septembra 2022 v Cankarjevem domu. Zbor in orkester Slovenske filharmonije vodi dirigent Simon Krečič.


02. 02. 2024

Matej Bonin: Eppur si muove IV

V poslušanje koncerta za altovski saksofon, solo tolkala in simfonični orkester - četrte skladbe Mateja Bonina, ki nosi naslov Eppur si muove - nas bo popeljal krajši intervju s skladateljem.


26. 01. 2024

Jakob Jež

Poslušamo kantato Do fraig amors, cikel samospevov Prelivi na besedilo Milana Dekleve, Nomos št. 7 za pozavno in tolkala ter skladbo Pogled narave za sopran, mezzosopran, klarinet in rog.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt