Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Izpod peresa slovenskih skladateljev

166 epizod

166 epizod


Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.


29. 09. 2023

Bojan Glavina

Skladateljev obsežen opus zajema komorne skladbe in dela za klavir solo, zborovsko glasbo, samospeve, orkestralna dela ter različne glasbene priredbe. Največ piše za komorne zasedbe in klavir. V oddaji bomo tako slišali obsežnejše Tri fantazije za pihalni kvartet in Romantično suito za klavir solo. Ob koncu pa bomo vstopili še v skladateljev svet zborovske glasbe za otroke s skladbami iz cikla z naslovom Iz trebuha anakonde


22. 09. 2023

Izpod peresa slovenskih skladateljev

Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.


15. 09. 2023

Iztok Kocen: otroška opera in simfonična pesem

Skladatelj in dirigent Iztok Kocen govori o svoji otroški operi Veveriček posebne sorte, ki je nastala za Slovensko komorno glasbeno gledališče, ter o svojem, do zdaj najobsežnejšem delu za simfonični orkester z naslovom To Those Torn Away From An Embrace.


08. 09. 2023

Maj Brinovec

Zvenelo bo pet del skladatelja in saksofonista mlajše generacije, Maja Brinovca. To bodo Godalni kvartet št. 1 Čipka, Mokro cvetoče rožce, Lirični bar in Večerni spev. V poslušanje nas bodo popeljali komentarji skladatelja.


01. 09. 2023

Klara Mlakar

V oddaji gostimo mlajšo skladateljico Klaro Mlakar, ki nas bo s svojimi besedami popeljala v poslušanje več del, ki jih je napisala v zadnjih letih. To bodo: Pomladni angel, Zvezdni prah, Cherubic Hymn, Igraj kolo, Pramati luna, Bogorodice djevo, Mlini življenja in Most.


25. 08. 2023

Matic Štemberger

Prisluhnili bomo pogovoru s skladateljem in pianistom mlajše generacije Maticem Štembergerjem, ki je 16. avgusta letos prejel skladateljsko nagrado jazzon 2023. Nagrada se podeljuje v okviru džezovske delavnice s spremljajočim festivalom Jazzinty. Nagrajeno skladbo z naslovom Catharsis najdemo na istoimenskem albumu tria Mind tree, ki ga poleg Matica Štembergerja sestavljata še tolkalist Žiga Smrdel in kontrabasist Peter Smrdel.


18. 08. 2023

Anže Rozman: Prazgodovinski planet

V oddaji gostimo skladatelja Anžeta Rozmana, ki je s sodelavcema Hansom Zimmerjem in Karo Talve nominiran za letošnjo nagrado primetime emmy - za svoj prispevek k dokumentarni seriji Prazgodovinski planet. Nominacija spada v kategorijo »izjemna glasbena kompozicija za dokumentarno serijo ali posebno oddajo«. Poslušali bomo več skladb, ustvarjenih za drugo sezono te dokumentarne serije, v pogovoru s skladateljem pa bomo izvedeli več o samem ustvarjalnem procesu in projektu, ki se je razvijal kar tri leta.


11. 08. 2023

Aleš Rendla

Aleš Rendla sodi med najeminentnejše slovenske bobnarje, je tudi aranžer in skladatelj. Študiral je na Graški glasbeni akademiji, danes je zaposlen v Big Bandu RTV Slovenija, poleg tega pa poučuje na konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Že od zgodnje mladosti je izredno aktiven na slovenskem in mednarodnem džezovskem prizorišču. Kot bobnar je igral v številnih zasedbah, izdal pa je tudi dve samostojni plošči. Prva, iz leta 2009, nosi naslov Zgodbe, druga, Sanjarije, je izšla leta 2017. Poslušali bomo nabor njegovih skladb s teh dveh plošč.


04. 08. 2023

Franc Šturm

Spomnili se bomo skladatelja Franca Šturma, ki je dočakal le 31 let. Živel je med letoma 1912 in 1943, ko je med vojno izgubil življenje v Iškem Vintgarju. Rojen je bil v Pivki in se izobraževal v Ljubljani, kompozicijo je študiral pri Slavku Ostercu in se nato podal na izpopolnjevanje na konservatorij v Prago, kjer je študiral pri skladateljih Josefu Suku in Aloisu Habi. Franc Šturm je študiral tudi dirigiranje in operno režijo na glasbeni šoli Cesarja Francka v Parizu in, po nemški okupaciji Pariza, še v Ljubljani pri Danilu Švari. V svojem kratkem ustvarjalnem obdobju je ustvaril največ komornih del.


28. 07. 2023

Milko Lazar

Poslušamo Sonato za harfo in klavir v interpretaciji Mojce Zlobko Vajgl in Bojana Goriška ter Sonato za altovski saksofon in klavir, ki sta jo posnela Matjaž Drevenšek in Zoltan Peter.


21. 07. 2023

Nana Forte

Tokrat bo z nami skladateljica Nana Forte, ki nas bo popeljala v poslušanje svojih petih, novejših skladb. Slišali bomo vokalna in vokalno-inštrumentalna dela, pa tudi skladbo za simfonični orkester z naslovom Odtenki moje tišine.


14. 07. 2023

Eduardo Raon

Tokrat bo z nami Eduardo Raon, portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi in deluje v Ljubljani. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalejdoskopom etno, noise, pop, retro, rok, ambient in elektronske glasbe. Ustvarja glasbo za gledališke predstave in performanse, intenzivno je dejaven na področju filmske glasbe, napisal in izvedel je vrsto glasbenih spremljav filmov, predvsem v Slovenski kinoteki.


07. 07. 2023

Alojz Ajdič: kantata Taborišče Ravensbrück

Poslušamo posnetek prve koncertne izvedbe Ajdičeve kantate Taborišče Ravensbrück, ki je nastal 28. septembra 2022 v Cankarjevem domu. Zbor in orkester Slovenske filharmonije je vodil dirigent Simon Krečič. V poslušanje nas bodo popeljale skladateljeve besede.


30. 06. 2023

Tilen Lebar: Limen V in VI

Poslušamo tri kompozicije skladatelja in saksofonista Tilna Lebarja, ki so nastale v letošnjem letu. Skladbo Pok za simfonični orkester, Limen V za harfo in zvočni zapis ter Limen VI za sopran in ansambel.


23. 06. 2023

Boštjan Perovšek

V oddaji gostimo glasbenika, skladatelja in oblikovalca zvoka, ki sklada eksperimentalno elektroakustično glasbo. Njegova posebnost je ustvarjanje bioakustične glasbe, ki temelji na zvokih živali, posebej žuželk, ustvarja pa tudi glasbo za film, gledališče, performanse, multimedijske instalacije ter zvočne krajine za muzeje in galerije.


10. 06. 2023

IPSS - Slavko Šuklar: prejemnik Kozinove nagrade 2023

Gost oddaje bo letošnji prejemnik Kozinove nagrade, Slavko Šuklar. To najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994, je prejel za zaokroženi skladateljski opus. »Šuklarjev slog bi težko enoznačno opredelili, saj sam pravi, da se ne obremenjuje s stili in trendi. Piše tisto, kar globoko v sebi čuti, in ni ga sram svojih občutkov,« lahko preberemo v utemeljitvi. V oddaji bodo zazvenele skladbe iz Šuklarjeve zgoščenke Lux in tenebris, ki je izšla leta 2007.


09. 06. 2023

Slavko Šuklar - prejemnik Kozinove nagrade 2023

Gost oddaje bo letošnji prejemnik Kozinove nagrade, Slavko Šuklar. To najvišje strokovno priznanje, ki ga Društvo slovenskih skladateljev podeljuje od leta 1994, je prejel za zaokroženi skladateljski opus. »Šuklarjev slog bi težko enoznačno opredelili, saj sam pravi, da se ne obremenjuje s stili in trendi. Piše tisto, kar globoko v sebi čuti, in ni ga sram svojih občutkov,« lahko preberemo v utemeljitvi. V oddaji bodo zazvenele skladbe iz Šuklarjeve zgoščenke Lux in tenebris, ki je izšla leta 2007.


02. 06. 2023

Jože Privšek

Pri 26 letih se je Privšek odpravil študirat na ugledno Berklee School of Music v Bostonu v Združenih državah. Tam je bil njegov profesor tudi sloviti Herb Pomeroy, utemeljitelj sodobnega aranžiranja za veliki jazzovski orkester, imenovanega tudi "line writing". Pomeroy je bil nad Privškovim znanjem in talentom navdušen in ga je uvrščal ob bok Quincyju Jonesu in Arifu Mardinu. Po študiju v Ameriki se je Privšek kljub mamljivim hollywoodskim ponudbam vrnil domov in od Bojana Adamiča prevzel vodstvo takratnega Plesnega orkestra Radia Ljubljana. Orkestru je dirigiral več kot tri desetletja in zanj napisal več kot 4000 skladb in priredb. Pod njegovim vodstvom se je zasedba razvila v enega najboljših big bandov v Evropi. Poslušajmo posnetke s plošče Čas pred svitom, ki je pri ZKP RTV Slovenija izšla leta 2000. Simfoničnemu orkestru in Big Bandu RTV Slovenija je dirigiral Walter Proost.


26. 05. 2023

Matic Romih

Gostimo skladatelja Matica Romiha, teden dni po razglasitvi njegovega dela The Card Players v izvedbi KGO SF in na posnetku Radia Slovenija za izbrano delo v mladi kategoriji na 69. mednarodni skladateljski tribuni Rostrum v Haagu.


19. 05. 2023

Tine Bec: izid zgoščenke Ubi caritas et amor

Decembra 2022 je izšla zgoščenka sakralne glasbe z naslovom Ubi caritas et amor. Na njej so zbrani posnetki, ki so nastali v živo, med koncerti Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija ter Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, prav tako pod vodstvom Ambroža Čopija. Pri zadnji skladbi na zgoščenki slišimo tudi orkester Camerata academica Koper pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića. V poslušanje del iz zgoščenke nas bodo popeljali komentarji skladatelja Tineta Beca.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt