Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Oddaljeni zvočni svetovi

4 epizod

4 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.


23. 09. 2023

Cajamarca, Peru

Poslušamo glasbo s severa Andov v Peruju, iz pokrajine Cajamarca. Provinca se po svoji glasbi razlikuje od sosednih, je pa sestavni del mnogih aktivnosti. Spoznavamo primere glasbe praznovanj, skupinskega dela, verskih romanj, pa tudi zabave in druženja. Del praznovanj v Cajamarci so tudi plesi, nemalokrat tekmovalnega značaja in posebej pomembno vlogo imata dve plesni skupini, ki na slavjih nastopata istočasno - vsaka s svojo zvočno spremljavo, v kateri igrajo tradicionalna glasbila.


16. 09. 2023

Drugačni Karibi

Poslušamo glasbo s Karibov, kot jo je posnel Emory Cook na svojih poteh in je izšla na vinilni plošči davnega leta 1949. To so primeri glasbe v pristaniških mestih, kjer so se mešali domačini, mornarji, potniki in vplivi. Huasteška glasba, posneta v Vera Cruzu, libanonski ud je Emory Cook posnel na Haitiju, asturijske dude v Mehiki, calypso pa na Jamajki.


09. 09. 2023

Šerpe, Nepal

Šerpe iz Nepala so znani predvsem kot gorski vodniki in nosači. Izhajajo iz Tibeta in njihov jezik je različica tibetanskega jezika. Tradicionalno so bili predvsem poljedelci in živinorejci, vajeni življenja na veliki višini, vendar pa so že od nekdaj iskali tudi delo v nižavju, od koder so se navadno vračali domov in zaživeli po starem. Njihovi načini petja so starodavni, petje pa navadno spremljajo preprosta glasbila, od katerih bomo tokrat slišali štiristrunsko brenkalo, ki mu pravijo »damian«. Stik s tujci je njihov način življenja v zadnjih desetletjih močno spremenil.


02. 09. 2023

Daljni glasovi 5

Oddaljene zvočne svetove v zaporedju oddaj s skupnim naslovom Daljni glasovi nam še petič po vrsti zapolnjujejo primeri glasbe z vseh koncev sveta, kot jih je na svojih izdajah predstavila francoska založba Buda musique. Skupna točka vse te glasbe je petje v različnih oblikah, od preprostega enoglasja do zapletenih tradicionalnih polifonij. Tokrat bomo v izboru slišali glasbo iz Španije, Judovsko obredno glasbo, pa petje iz Egipta, Bengalije, Etiopije in Tadžikistana.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt