Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Oddaljeni zvočni svetovi

5 epizod

5 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.


16. 03. 2024

Baribi, Benin

Baribci, ljudstvo iz Benina, so se vedno upirali kakršni koli nadvladi. Njihov mitski prednik Kisra naj bi pobegnil iz Meke pred prisilno islamizacijo, njihova država Bariba pa se je upirala tako raziskovalcem kot tudi misijonarjem in kolonizatorjem. Baribski ljudski pesniki, grioti, prepevajo o junakih upornikih, njihova obredna glasba pa je sveta in jo morajo izvajati brez napake; pri nekaterih izvedbah smejo sodelovati le tisti, ki so iniciirani v svete bratovščine. Glasbi Baribcev se bomo posvečali: petju ob spremljavi brenkala dambararú, gosli, ki jim pravijo gogé, in bobna, imenovanega gon.


09. 03. 2024

Vajan Lotring 2

Drugič zapored poslušamo dvorno glasbo z indonezijskega otoka Bali, kot jo je v dvajsetem stoletju preoblikoval in reformiral veliki mojster in vodja gamelan orkestra Vajan Lotring, ki je živel med letoma 1898 in 1983. Glasbo je približal potrebam in okusu mlajših generacij, oblikoval je tudi nekaj novih glasbil in ustvaril zvok, po katerem je glasba tolkalskih orkestrov na Baliju danes znana po vsem svetu, pa vendar je v njej ohranil vse značilnosti, ki so se izoblikovale skozi stoletja.


02. 03. 2024

Vajan Lotring, Bali 1

Glasba z indonezijskega otoka Bali, kot jo poznamo danes, se je izoblikovala skozi stoletja, v procesu oblikovanja pa so sodelovali mnogi bolj ali manj znani mojstri. V dvajsetem stoletju je izročilo dvorne tradicionalne glasbe preoblikoval, pravzaprav kar reformiral mojster Vajan Lotring, ki je vodil dvorni orkester gamelan od dvajsetih let prejšnjega stoletja pa do smrti leta 1983. Priredil in preoblikoval je vrsto tradicionalnih skladb, ustvaril obsežen opus, oblikoval pa je tudi nova glasbila, s katerimi je ustvaril prepoznaven monumentalen, obenem pa nežen in razgiban slog glasbe, poln kontrastov in nians.


24. 02. 2024

Inuit, Kanada

Z glasbo Inuitov iz Kanade smo se v preteklosti že srečali, tokrat bomo spoznavali njene sloge, načine in namene. Po večini gre za glasovne igre, ki imajo v osnovi zabavni in tekmovalni značaj, poleg tega pa poznajo še šamanske pesmi, oponašanje zvokov iz narave, pa tudi otroške pesmi in uspavanke. Le redko uporabljajo glasbila, nekoč so poleg ustne harfe poznali še svojo različico preprostih gosli. Primere glasbe kanadskih Inuitov različnih pokrajin kanadskega severa bomo slišali na posnetkih iz sredine sedemdesetih let prejšnjega stoletja.


20. 02. 2024

OZS - Morin hur, Mongolija

Morin hur je značilno mongolsko glasbilo, njegovo ime pomeni »konjske gosli«, pravijo pa mu tudi gosli s konjsko glavo; okras te oblike je navadno na vrhu vratu glasbila. To dvostrunsko godalo velja za mongolski simbol in z njim spremljajo petje, nastopa pa tudi kot solistično glasbilo. Poslušamo mongolsko glasbo, v kateri v različnih vlogah nastopa morin hur, pa tudi značilne oblike in tehnike petja in nekatera druga značilna glasbila.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt