Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Oddaljeni zvočni svetovi

5 epizod

5 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.


25. 05. 2024

Pogled nazaj

Spet je prišel čas za poslušanje glasbe, za katero je sicer zmanjkalo časa v posameznih srečanjih, obenem pa tudi čas, da se spomnimo, s katerimi kulturami smo se srečali v zadnjih mesecih. Poslušamo glasbo iz Mongolije, Senegala, Afganistana, Bolivije, z Balija in Sejšelov. Čudovita glasba oddaljenih, spreminjajočih se in izginjajočih svetov.


18. 05. 2024

Palestinci

Glasbeno izročilo Palestincev je zaradi razmer, v katerih ljudstvo živi, nekaj posebnega. Je del skupnega arabskega izročila, ki pa ima tudi nekaj posebnosti. Delno poskušajo ohraniti izvirne oblike, tudi zaradi zavedanja pomena ohranitve identitete, vendar pa nastaja veliko več urbanih izpeljank, tako v obliki lokalne popularne glasbe kot tudi politično pogojene glasbe, ki spodbuja domoljubje in uporništvo. Posvečamo se predvsem redkim primerom izvirne tradicionalne glasbe palestinskega ljudstva.


11. 05. 2024

Bamileke, Kamerun

Posvečamo se tradicionalni glasbi ljudstva Bamileke iz Kameruna, kot jo je leta 1965 shranil francoski skladatelj in muzikolog ruskega rodu Tolja Nikiprovetski. Glasba je izraz duhovnega življenja ljudstva in kaže njihovo spoštovanje do prednikov in običajev, ki so jih podedovali, pa tudi povezanosti in odvisnosti od narave in okolja, v katerem živijo. Je predvsem obredna, obredi pa so del vsakdanjih dejavnosti, predvsem pa pomembnih dogodkov v življenju posameznika in skupnosti.


04. 05. 2024

Hema, Demokratična republika Kongo

Ljudstvo Hema živi v pokrajini Ituri v Demokratični republiki Kongo. To je na severovzhodu države, kjer že desetletja potekajo spopadi med posameznimi etničnimi skupinami, zato so posnetki, kot jih poslušamo, redki, tokratni so nastali v osemdesetih letih, še pred zadnjim velikim izbruhom nasilja. Hema so nomadsko pastirsko ljudstvo in njihovo najznačilnejše glasbilo je preprosta piščal – ndere, sicer pa za spremljavo petja poznajo še godalo endingidi in seveda bobne, največkrat veliki boben engoma.


27. 04. 2024

San: instrumentalna glasba

Današnjo oddajo posvečamo Grmičarjem oziramo ljudstvu San.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt