Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jazz Ars

12 epizod

12 epizod


V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.


3. 2. 2023

Joey DeFrancesco – in memoriam

Znameniti solist na Hammond orglah, različnih klaviaturah, pa tudi na trobenti in tenor saksofonu, Joey DeFrancesco se je lani 25. avgusta poslovil za vedno, star je bil šele 51 let. DeFrancesco je posnel okrog 30 albumov pod svojim imenom ter sodeloval še na nepregledni množici plošč svojih glasbenih kolegov. V dvoranah in klubih je preigral približno 200 noči vsako leto. S svojim zavzetim igranjem Hammond orgel je sprožil povečano zanimanje za zvok tega instrumenta in slog soul-jazza.


25. 1. 2023

Billy Harper

Rodil se je pred osemdesetimi leti – 17. januarja leta 1943 v Houstonu v Texasu, Najprej je vneto prepeval v lokalnem cerkvenem zboru, veselje do petja pa obdržal vse do današnjih dni, saj vodi tudi študentski zbor, v katerem je pel tudi naš Peter Ugrin med študijskim izpopolnjevanjem v Združenih državah Amerike. Billy Harper je sprva igral predvsem pod vplivom Johna Coltranea, z leti pa je izmojstril svoj prepoznaven energičen, a tudi izjemno melodičen slog igranja. Korenine vleče iz mladostnega sprejemanja bluesovske in gospelovske glasbe. Žal se ni uspel širše uveljaviti, izjemno pa ga cenijo glasbeni kolegi in njegovi učenci.


20. 1. 2023

Vibrafonist Milt Jackson – ob stoletnici rojstva

Prvi dan novega leta je minilo natanko sto let od rojstva tega morda najpomembnejšega vibrafonista vseh časov. Jackson je bil po Redu Norvu in Lionelu Hamptonu tretji jazzovski vibrafonist – in postal ter ostal je najpomembnejši. Popolnoma je spremenil slog igranja svojega instrumenta. Milt Jackson je bil virtuozni improvizator v hitrem tempu ter zelo senzibilen interpret baladnega repertoarja. Rad je imel melodično plat izražanja, rad je tudi igral blues, ki ga je prefinjeno vtkal v svoje igranje. Na samostojnih glasbenih projektih se je v petih desetletjih oziroma drugi polovici dvajsetega stoletja izkazal kot vodilni vibrafonist bebopa in potem mainstream jazza.


13. 1. 2023

Stote obletnice jazzovskih glasbenikov v 2023 - 2. del

Poslušajte skladbe v izvedbi nekaterih jazzovskih izvajalcev, ki bi letos dopolnili sto let. Poslušali boste glasbo pianistov Elma Hopea in Reda Garlanda, skladateljev in aranžerjev Mladena Gutešea in Georga Russella, bobnarja Phillyja Joea Jonesa, trobentača Fatsa Navarra, kitarista Barneya Kessella in saksofonista Serga Chaloffa.


29. 12. 2022

Al Hirt

Ob stoletnici rojstva trobentača Ala Hirta bomo predpraznično oddajo namenili predvsem njegovemu dixielandu. Hirt je imel izjemne glasbene sposobnosti, a svojega potenciala zagotovo ni realiziral v polni meri. V zadnjih desetletjih se je skoraj povsem posvetil igranju preproste in všečne glasbe. V spominu nam bo ostal predvsem kot interpret pristnega njuorlinškega jazza.


23. 12. 2022

Ramsey Lewis

Priljubljeni jazzovski pianist Ramsey Lewisi se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


16. 12. 2022

Cecil Payne

Ob stoletnici rojstva saksofonista Cecila Payna mu bomo posvetili tokratno oddajo. Kariero je začel v orkestru trobentača Dizzyja Gillespieja, ki ga je usmeril v takrat aktualno bopovsko smer. Z njim je ostal do leta 1949, nato pa igral še v skupinah, ki so jih vodili pianist Tadd Dameron, saksofonist Illinois Jacquet, v začetku šestdesetih let je bil član zasedbe pianista Randyja Westona, nato pa je zvečine vodil svoje lastne zasedbe.


9. 12. 2022

Barbara Thompson

Oddajo Jazz ars bomo namenili glasbi Barbare Thompson. Angleška pihalka – saksofonistka, klarinetistka, flavtistka in skladateljica se je po dolgotrajni borbi s Parkinsonovo boleznijo za vedno poslovila 9. julija, stara 77 let. Svoje življenje je popisala v avtobiografiji Journey To A Destination Unknown. Izšel je tudi komplet štirinajstih zgoščenk Live At BBC z njeno glasbo iz vseh obdobij.


2. 12. 2022

Emil Mangelsdorff

Oddajo bomo namenili nemškemu pihalcu in skladatelju Emilu Mangelsdorffu. Za vedno se je poslovil 20. januarja letos, star častitljivih 96 let. V svoji dolgi karieri je igral v zasedbah pianistke Jutte Hipp in v zasedbah svojega brata – pozavnista Alberta. Vodil je tudi svoje lastne zasedbe. Bil je tudi glasbeni pedagog, pogosto so ga vabili kot eno redkih prič jazzovskega gibanja pod nemškim nacizmom.


18. 11. 2022

Badal Roy

Oddajo bomo namenili indijskemu tolkalcu in predvsem solistu na tabli - Badalu Royju, ki se je zaradi koronavirusne bolezni za vedno poslovil 18. januarja letos, star 82 let. Badal Roy se je rodil kot Amarendra Roy Chowdhury 16. oktobra leta 1939 v hindujski družini v nekdanji britanski Indiji, v predelu, ki je pozneje postal Bangladesh in je zdaj Pakistan. Roy je ob tabli igral tudi na različna tolkala – fleksaton, zvončke in podobno. V svojem glasbenem izrazu je spajal jazz in indijsko glasbo ter ju oplajal z različnimi etničnimi glasbenimi elementi.


4. 11. 2022

Ralph Sutton

Letos mineva sto let od njegovega rojstva. Sutton je bil najboljši strideovski pianist v obdobju po drugi svetovni vojni. Nadaljeval je pianistično tradicijo mojstrov kot sta bila Fats Waller in James P. Johnson. Toda njun slog ni ohranjal na muzejski način, ampak ga je nadgrajeval z lastnimi improvizacijami in domislicami. Suttonov pianistični slog je bil izjemno dovršen in prepoznaven, kljub trdni zavezanosti strideovski tradiciji.


10. 10. 2022

Izštekani, Jazz Ars All Stars in Prva vrsta v troglasju - Avdiofestival 2022

Izštekana glasbena oddaja z Juretom Longyko.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt