Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Humoreska tega tedna

292 epizod

292 epizod


Humorna besedila iz zakladnice slovenske in tuje književnosti.


5. 2. 2023

Ivan Rob: Deseti brat

Pesnik in satirik Ivan Rob je začel objavljati šele nekaj let pred začetkom druge svetovne vojne, februarja 1943 pa je padel kot talec fašističnih oblasti. Napisal je vrsto parodij na sodobno življenje, malomeščanstvo in politično nenačelnost. Njegovo najbolj znano delo pa je travestija Jurčičevega Desetega brata v verzih. Iz nje smo za oddajo Humoreska tega tedna izbrali Uvod, Peto poglavje, ki govori o Krjavlju malo drugače, in Sedmo poglavje s Kvasovim pismom avtorju - Ivanu Robu. Igralec Zvone Hribar, režiser Igor Likar, urednik oddaje Vlado Motnikar. Oddaja je bila posneta avgusta 1998.


29. 1. 2023

Jaroslav Hašek: Švejk spet pri svoji marškompaniji

Zadnja izmed januarskih humoresk, posvečenih češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku in njegovemu nepozabnemu Švejku. Delo z naslovom Prigode dobrega vojaka Švejka v svetovni vojni je izhajalo med letoma 1921 in 1923 in je ostalo nedokončano - leta 1923 je Hašek namreč umrl - in namesto načrtovanih šestih delov so ostali samo trije. Odlomek iz poglavja s konca tretje knjige govori o tem, kako se je Švejk vrnil v svojo marškompanijo. Prevajalec Jože Zupančič, interpret Primož Pirnat, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstra Sonja Strenar in Urban Gruden, režiserka Špela Kravogel. Urednica oddaje Staša Grahek. Leto nastanka 2023.


22. 1. 2023

Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk – Verska debata

V januarju posvečamo Humoreske češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku (1883–1923) in njegovemu znamenitemu romanu Dobri vojak Švejk. Letos mineva sto let od Haškove smrti in sto let od prvega izida njegovega najslavnejšega dela o tem nesmrtnem, samo na videz naivnem šaljivcu. Kot je zapisal Iztok Ilich, avtor spremne besede k temu romanu, Švejk v očeh bralcev danes "ni le značilen češki ali srednjeevropski lik, temveč so ga kot svetlo prispodobo miroljubnosti, človečnosti in sočutnosti za svojega sprejeli tudi drugod po svetu", Švejk je "bistroumni, tudi od 'najpametnejših' nadrejenih nazadnje zmeraj pametnejši, vedno ironični in izmuzljivo dvoumni dobrodušnež, ki zna biti, kadar je zares potrebno, tudi odločen in pogumen". Tokrat objavljamo eno od Švejkovih prigod, v kateri se protagonisti ob vinu na zabaven način pogovarjajo o Bogu. Prevajalec Jože Zupančič, priredila za radio Saška Rakef, interpreti Janez Hočevar, Brane Grubar in Blaž Šef, režiserka Špela Kravogel, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, tonski mojster Matjaž Miklič, urednika oddaje Matej Juh in Gregor Podlogar, leto nastanka 2014.


15. 1. 2023

Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk – nadporočnik Lukaš

V januarju posvečamo humoreske češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku (1883–1923) in njegovemu znamenitemu romanu Dobri vojak Švejk. Letos mineva sto let od Haškove smrti in od izida njegovega najslavnejšega dela o tem nesmrtnem, samo na videz naivnem šaljivcu. V uvodu je Hašek zapisal, da velika doba zahteva velike ljudi in da so to sicer neznani junaki, skromni, brez napoleonske slave in zgodovine, vendar bi razčlenitev njihovih značajev zasenčila celo slavo Aleksandra Makedonskega. In Švejk je tak junak. Svetovni spopad je najprej opazoval iz zaledja, tudi kot sluga nadporočnika Lukaša. Izbrali smo odlomek, ki pripoveduje o njunem prvem srečanju. Prevajalec Jože Zupančič, avtor radijske priredbe Matej Juh, interpret Polde Bibič, režiser Igor Likar, glasbeni opremljevalec Marko Stopar, tonska mojstra Staš Janež in Martin Florjančič, urednika oddaje Vida Curk in Gregor Podlogar, leto nastanka 2005.


8. 1. 2023

Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk na policijskem ravnateljstvu

Humoreske v januarju 2023 so namenjene nesmrtnemu Švejku češkega pisatelja Jaroslava Haška; ta je roman Prigode dobrega vojaka Švejka v svetovni vojni napisal med letoma 1921 in 1923 – vendar je delo žal ostalo nedokončano. Danes boste slišali, kako se je dobremu vojaku Švejku godilo na policijskem ravnateljstvu. \n\n\n\nPrevod Jože Zupančič, \ninterpretira Zlatko Šugman, \nrežija Elza Rituper.\nRedaktorja Vladimir Kocijančič, Staša Grahek.\nLeto nastanka: 1979.


1. 1. 2023

Jaroslav Hašek: Dobri vojak Švejk - Kako se je vse skupaj začelo.

Januarske Humoreske namenjamo češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku – živel je med letoma 1883 in 1923 – in njegovemu nepozabnemu Dobremu vojaku Švejku. Danes bomo slišali, kako se je vse skupaj začelo, oziroma kako je dobri vojak Švejk sploh posegel v svetovno vojno.Uvodno poglavje v mojstrsko satiro Jaroslava Haška boste slišali v radijski priredbi Mateja Juha.Prevod Jože Zupančič,radijska priredba Matej Juh,igrajo Janez Hočevar, Violeta Tomić, Primož Pirnat in Zvone Hribar,glasbena oprema Nina Kodrič, ton in montaža Nejc Zupančič,režija Špela Kravogel.Redaktorja Matej Juh, Staša Grahek.Leto nastanka 2014.


25. 12. 2022

Metod Pevec: Komedija na glavi

Četrta v ciklu humoresk Metoda Pevca nas bo popeljala v svet novih ali manj novih, bolj ali manj posrečenih frizur. In z njimi nujno povezanega zla ali (kakor za koga) užitka, ki ga predstavlja obisk frizerja. Režiser Jože Valentič, interpret Milan Štefe, mojster zvoka Nejc Zupančič, urednici Staša Grahek, Tina Kozin, leto produkcije 2015.


18. 12. 2022

Metod Pevec: Kadar je dan preklet

Po jutru se dan pozna, bi lahko dejali ob tokratni humoreski Metoda Pevca. In kdo ne pozna tistih dni, ko nam za začetek razpade utečeni jutranji ritual, nato pa nas v svoje zanke zaplete še naključna, običajno zoprna nam melodija, ki si jo potem proti svoji volji požvižgavamo skoraj ves dan. Ves dan, ko zaman iščemo malo miru in tišine.Interpretira Primož Pirnat,režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Miha Jaramaz,urednici Staša Grahek, Tina Kozin,leto produkcije 2013.


11. 12. 2022

Metod Pevec: Počitnice v naravi

Z Metodom Pevcem se tokrat odpravljamo na počitnice. In to ne na kakršne koli počitnice, temveč na kampiranje ob morju. Kako potekajo priprave, kadar se na tovrstne počitnice prvič odpravi štiričlanska družina, kaj pomeni to za družinski proračun in kako se odvijajo počitniški dnevi – o vsem tem bo pripovedoval »glava družine«, oče. Avtor literarnega dela: Metod Pevec,režiser: Igor Likar,interpretira: Vojko Zidar,glasbeni opremljevalec: Marko Stopar,urednici: Ingrid Kovač Brus, Tina Kozin,leto produkcije: 2003.


4. 12. 2022

Metod Pevec: Njegovo veličanstvo

Decembrske oddaje Humoreska tega tedna namenjamo režiserju, scenaristu, igralcu in pisatelju Metodu Pevcu. Začenjamo z besedilom Njegovo veličanstvo in njegovim protagonistom, Njegovim veličanstvom, ki je – računalnik. Naprava, ki danes posredno ali neposredno določa naše skorajda celotno življenje, je pred dobrima dvema desetletjema komajda prihajala v domove slehernikov. Prav to obdobje duhovito tematizira avtor. Režiserka: Irena Glonar, interpret: Zvone Hribar, tonska mojstra: Jure Culiberg in Martin Florjančič, urednici: Ingrid Kovač Brus, Tina Kozin, leto produkcije: 2002.


27. 11. 2022

François Rabelais: Obedi pri Gargantui in Pantagruelu

Ciklus humoresk o hrani nadaljujemo s poglavjema iz življenj velikanov Gargantua in Pantagruela iz istoimenskega romana Françoisa Rabelaisa. Prvi pripoveduje o Gargantuovi večerji, ki jo je priredil menihu na čast, ta pa je ob njej med drugim povedal, zakaj v njihovi opatiji nikdar ne študirajo in zakaj je njihov pokojni opat pravil, da gorje videti meniha, ki kaj ve. Drugi odlomek je Pantagruelova večerja na čast in hvalo dekretalij - prava karnevalska satira zastarelih srednjeveških odlokov.Interpret Matej Puc,režiser Saška Rakef,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,mojstrica zvoka Sonja Strenar,urednik oddaje Matej Juh.Produkcija 2022.


20. 11. 2022

Egist Zagoričnik: Razvoj peciva na Slovenskem - jalovi boj proti ponavljajoči se zgodovini

Razvoj peciva na Slovenskem - jalovi boj proti ponavljajoči se zgodovini je zelo duhovito besedilo Egista Zagoričnika. Parafrazo slovenske zgodovine je postavil – nikamor drugam kot v slaščičarno! V novembrskem nizu humoresk o hrani se besedilo Razvoj peciva na Slovenskem s hrano ukvarja na zelo inventiven način.Urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,režiser Klemen Markovčič,igralec Matej Puc,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden.Produkcija 2022.


13. 11. 2022

Mark Forsyth: Za mizo z Britancem 2. del

Nadaljujemo z angleškim kulinaričnim humorjem: v prvem delu se poglobimo v etimologijo besed okoli zajtrka in kosila. Včasih so res znali uživati v hrani. In kako so se ob njej bali suhega grla! No, v drugem delu nas duhoviti bloger in etimolog Mark Forsyth seznani z izrazi, povezanimi s čajem. Najdemo jih v njegovi knjigi Horologikon: sprehod po izgubljenih besedah angleškega jezika. Prevajalka Mateja Perpar,igralca Blaž Šef in Aljoša Koltak,režiserka Špela Kravogel,tonski mojster Matjaž Miklič,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,urednika oddaje Matej Juh, Žiga Bratoš.Leto nastanka 2015.


6. 11. 2022

Mark Forsyth: Za mizo z Britancem 1. del

Britanski kulinarični humor, spoštovane in cenjeni, je, ko sedemo za mizo z Britancem in se potopimo v zgodovino in etimologijo prehranjevalnih navad in izrazov otočanov, takle: aristologija, jentikulacija, spitalfildški zajtrk, boborigimi, alotriofagija, gastrofilantropija, konjska južina, flečerizacija, šporgetgangster, želvojedec, abliguracija. Poznate kaj od tega? V knjigi Horologikon: sprehod po izgubljenih besedah angleškega jezika, se jim je posvetil Mark Forsyth, etimolog in bloger, avtor številnih uspešnic, ki raziskuje stare, manj uporabljene ali nenavadne besede, ter povezave med njimi. "Etimologija je zabavna!" pravi. Prevajalka Mateja Perpar,interpreta Blaž Šef in Aljoša Koltak,režiserka Špela Kravogel,tonski mojster Matjaž Miklič,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,urednika oddaje Matej Juh, Žiga Bratoš.Leto nastanka 2015


30. 10. 2022

Fran MIlčinski: Ženska duša; Teater

"Kar se tiče umetnosti, sem ji bil vedno jako naklonjen na vseh poljih in se nekoč niti nisem ustrašil, nego sem šel mesto svaka v dramo, kjer so igrali jako žalostno dramo - bila je resnično jako žalostna in se mi zdi, še pri zobozdravniku je dosti krajši čas."Interpret Frane Milčinski Ježek,režiserka Mara Černe,mojster zvoka Staš Janež.Produkcija 1980.


23. 10. 2022

Fran Milčinski: Butalci

Mineva devetdeset let od smrti pisatelja in dramatika, enega največjih slovenskih satirikov Frana Milčinskega. In le kaj drugega naj bi ob tej priložnosti ponudili, če ne njegovih slovitih Butalcev v interpertaciji prav tako legendarnega Borisa Kralja in Aleša Valiča. Igralca Boris Kralj in Aleš Valič,režiserka Irena Glonar,avtor glasbe Kruno Cipci,tonska mojstrica Gabrijela Čepič.Urednika oddaje Ingrid Kovač Brus, Vlado Motnikar.Leto nastanka 1992.


16. 10. 2022

Fran Milčinski: O golu, operah in radiu

Pred skoraj stotimi leti je radio šele prihajal v slovenske domove, možnosti, ki jih je ponujal, pa so bile skoraj neskončne. Odpiral se je ves svet, seveda tudi poročila o nogometnih tekmah in opernih predstavah. Igralec: Aleš Valič, režiserka Irena Glonar, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Jure Culiberg, asistent zvoka: Sandi Zgonc, redaktorja: Andrej Arko in Vlado Motnkar.


9. 10. 2022

Fran Milčinski: Tri hudomušne

Eden naših največjih humoristov, se je pogosto podpisoval s psevdonimom Fridolin Žolna, leta 1923 pa je tudi izdal zbirko humoresk z naslovom Gospod Fridolin Žolna in njegova družina. Iz nje boste slišali zgodbe Kleveta, Revmatizem in Realna ponudba. Igralec: Karel Brišnik, režiserka: Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc, mojstrica zvoka: Mirko Marinšek, asistent zvoka: Zmago Frece redaktorja Vida Curk in Vlado Motnikar. Leto nastanka: 2003. Oddaja je bila posneta maja 2003.


2. 10. 2022

Fran Milčinski: O modnih podobah, Radio in Revije

Človeštvo se v temeljih ni prav dosti spremenilo in tudi zato humorna besedila Frana Milčinskega delujejo še danes. Ne le Butalci in Fridolin Žolna, ampak tudi tista, ki so bolj zasidrana v svoj čas. Te tri družbene satire je napisal v letih 1925-1927. Igralec: Jožef Ropoša, režiser: Jože Valentič, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka: Sonja Strenar, asistent zvoka: Zmago Frece redaktorja Matej Juh in Vlado Motnikar. Leto nastanka: 2010. Oddaja je bila posneta junija 2010


25. 9. 2022

Voltaire: Kandid ali optimizem

Avtor slovitega dela Kandid ali optimizem Francois-Marie Arouet, na kratko Voltaire, je bil prvi med razsvetljenci, filozof, književnik, zagovornik človekovih pravic, podjetnik in erudit. Bil je tudi eden najpomembnejših francoskih zgodovinarjev, avtor številnih filozofskih razprav, romanov, novel, kratkih zgodb, prigod, pesnitev ter celo prenosnega filozofskega slovarja in številnih klasicističnih tragedij. Danes je najbrž najbolj znan prav po liku Kandida in njegovih prigodah. Prevajalec Primož Vitez, interpret Jožef Ropoša, režiser Jože Valentič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, urednika oddaje Matej Juh, Petra Tanko, leto nastanka: 2012.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt