Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba in sveto

6 epizod

6 epizod


Glasba različnih religioznih izročil, duhovnosti in verstev. Predstavljamo bogato kulturno dediščino posameznih religij, z njimi povezanih obredov in praznikov, ki so bili vedno povezani z glasbo – ljudsko ali umetno.


2. 12. 2022

Adventne pesmi Martina Železnika

Od smrti Martina Železnika letos mineva 80 let. Skladatelj, odličen organist, improvizator, glasbeni pedagog in zborovodja je komponiral predvsem cerkvene zborovske skladbe, med njimi 10 skladb za adventni čas. »Železnik primeroma ne izdaja mnogo; a kar izda, je dragoceno, izbrano, visoko umetniško,« je o njem zapisal Stanko Premrl. Morda tudi po njegovi zaslugi, saj ga danes štejemo za predstavnika tako imenovane Premrlove šole, ki je v slovensko cerkveno glasbo vnesla tudi elemente impresionizma.


25. 11. 2022

Na 1. adventno nedeljo - z adventno glasbo

Adventna glasba je polna pričakovanja in optimizma in tega nam danes večkrat primanjkuje. Kompozicije slovenskih in tujih skladateljev pa preveva tudi spokorno vzdušje, značilno za ta čas.


20. 11. 2022

Ob prazniku sv. Cecilije - Laudes organi

Pred praznikom sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe, vas vabimo k poslušanju ene same, obsežnejše skladbe, ki jo je leta 1966 ustvaril madžarski skladatelj Zoltan Kodaly. Poimenoval jo je Laudes organi, namenil pa jo mešanemu pevskemu zboru in – orglam. Slišali jo bomo v izvedbi Zbora Westminstrske katedrale iz Londona, organista Andrewa Reida in dirigenta Jamesa O’Donnella.


13. 11. 2022

Odsev večnosti - v glasbi angleških avtorjev

November je mesec, ko se spominjamo svojih bližnjih, prijateljev in znancev, ki jih ni več med nami. Glasba angleških romantičnih avtorjev, kot so Herbert Howels, Edgar Bainton in Perry Whitlock, je obarvana z bivanjsko tematiko, očara s spevnostjo in globino. Prisluhnili ji boste lahko v izvedbi Deškega zbora katedrale iz Belfasta.


4. 11. 2022

Glasba za zahvalno nedeljo

Zahvalna nedelja in z njo zahvale oz. hvalnice Bogu so bile v navdih mnogim skladateljem različnih slogovnih obdobij. Najbolj poznana je Zahvalna pesem Michaela Haydna, ki se jo danes sliši pri nedeljskih liturgijiah, v tokratni oddaji pa boste lahko prisluhnili manj znanim, a zato morda še toliko bolj zanimivim tovrstnim skladbam.


30. 10. 2022

Ob dnevu reformacije - s protestantskimi korali

Melodij tako imenovanega protestantskega korala je veliko in danes ga lahko slišimo v raznovrstnih oblikah – instrumentalnih in vokalnih priredbah ter v obdelavah različnih glasbenih ustvarjalcev. Svoje korenine ima v nemški ljudski glasbi, prvotno je enoglasen in tako se ga danes tudi najpogosteje izvaja. Lahko pa je tudi harmoniziran – štiriglasen ali v liturgiji – spremljan z orglami.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt