Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba in sveto

5 epizod

5 epizod


Glasba različnih religioznih izročil, duhovnosti in verstev. Predstavljamo bogato kulturno dediščino posameznih religij, z njimi povezanih obredov in praznikov, ki so bili vedno povezani z glasbo – ljudsko ali umetno.


3. 7. 2022

Ob godu sv. Cirila in Metoda - z duhovno glasbo Igorja Stravinskega

Letos mineva 50 let od smrti Igorja Stravinskega, skladatelja, ki se je najbolj proslavil s svojo baletno glasbo, v ozadju pa še vedno ostajajo njegova duhovna dela. Čeprav je iz Rusije odšel zgodaj, že pred začetkom 1. svetovne vojne, je krajša zborovska dela z religiozno vsebino pisal v stari cerkveni slovanščini, jeziku pravoslavne cerkve, ki ji je kot Rus tudi pripadal. Rusko pravoslavno glasbo je seveda dobro poznal iz otroštva, v večji meri pa se ji je začel posvečati v 30-tih letih prejšnjega stoletja.


26. 6. 2022

Ob godu sv. Petra in Pavla

V dneh, ko godujejo Petri in Pavli, vas skozi glasbo in besedo vabimo k spoznavanju teh dveh svetopisemskih likov oz. apostolov. Slišali boste dela Giovannija Pierluigija da Palestrine, Felixa Mendelssohna in Matije Tomca.


19. 6. 2022

Po prazniku sv. Rešnjega Telesa - z glasbo slovenskih skladateljev

Sredi junija je po cerkvenem koledarju praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi, ki mu pravimo tudi praznik evharistije. V ospredju je hostija, ki po krščanskem verovanju ni le simbol za Jezusovo telo, ampak naj bi bil v tej podobi Jezus tudi resnično navzoč. O sv. Rešnjem Telesu poje mnogo zborovskih in solističnih skladb, tokrat pa bodo zvenele tri slovenskih skladateljev - Alojzija Mava, Jacobusa Carniolusa Gallusa in Jakoba Savinjška.


12. 6. 2022

Glasba za praznik sv. Trojice

V katoliški Cerkvi je teden po binkoštih nedelja Svete Trojice; tokrat vas zato vabimo k poslušanju glasbe, ki je nastala za ta praznik. Kot Sveti Duh in binkošti, je tudi Sveta Trojica glasbenim umetnikom skozi stoletja bila v navdih. Že véliki Johann Sebastijan Bach je skozi tonsko simboliko v svoja dela večkrat vpletal tri božje osebe: Boga Očeta je upodabljal majestetično, z veličastnimi fugami, Boga Sina s povsem drugačno glasbo kot tolažnika vsega sveta, Boga Svetega Duha pa kot duha svobode, ki véje, kjer hoče, lahkotnega, kot veter.


5. 6. 2022

Na binkošti - z glasbo Palestrine, Crecquillona in Mozarta

Binkošti so tretji največji praznik cerkvenega leta; praznujejo ga katoličani, evangeličani in pravoslavni – slednji zaradi julijanskega koledarja, ki ga uporabljajo, navadno pozneje. Evangeličani binkoštni dan razumejo predvsem kot rojstni oz. ustanovni dan cerkve, zato praznik obhajajo dva dni, v pravoslavnih cerkvah pa na 50. dan po veliki noči obhajajo praznik Svete Trojice, praznik Svetega Duha pa šele naslednji - 51. dan. A kakorkoli. Binkošti so vedno in povsod zelo slovesen praznik. In taka je tudi glasba, namenjena temu dnevu.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt