Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Za en bokal muzike

4 epizod

4 epizod


V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja.


30. 6. 2022

Iz Slovenskih goric

Tokrat poslušamo zvočno izročilo Slovenskih goric, kot ga je Mirko Ramovš predstavil že leta 1969, predstavili pa so se predvsem pevci iz Svetega Tomaža in Polenšaka v Slovenskih Goricah. Značilno izročilo, s kakršnim smo se že srečali, vendar je kljub podobnosti in starosti vedno novo in sveže.


23. 6. 2022

Belokranjsko kresovanje

Poslušamo posnetke s kresovanja v Beli krajini v sedemdesetih letih in arhivske posnetke kresnih pesmi, pa še nekaj drugih izvedb belokranjskih ljudskih pesmi, bolj ali manj povezanih z vrhuncem svetlobe v letu. Poslušamo tudi različice petja kresnic iz različnih krajev in obdobij, pa tudi zvoke dvojnic, ki so včasih spremljale to petje.


16. 6. 2022

Prigodne pesmi

Poslušamo pesmi, ki izhajajo iz starih običajev, povezanih z godovanjem. Nekoč je bil dan, povezan z imenom slavljenca, v izročilu pomembnejši od rojstnega dne in tudi različnih navad v povezavi s tem je bilo veliko, čeprav sama beseda god z imenom in pripadajočim svetnikom ni neposredno povezana. Izbor pesmi je iz oddaje, ki jo je leta 1981 na to temo pripravila Zmaga Kumer.


2. 6. 2022

Iz Lancove vasi

Leta 1988 je radijska ekipa obiskala Lancovo vas na Dravskem polju. Pevci in godci so predstavili obsežen del bogatega izročila, ki ohranja spomin na pretekli način življenja, povezan z zemljo. V njem je glasba povezovala in dopolnjevala vsakodnevno dogajanje, pa tudi posebne dogodke, ki so zaznamovali življenje posameznika in skupnosti.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt