Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Za en bokal muzike

3 epizod

3 epizod


V oddaji Za en bokal muzike poslušamo posnetke ljudske glasbe iz starejših oddaj Slovenska zemlja v pesmi in besedi in iz arhivov naše radijske postaje ter Glasbeno narodopisnega instituta. Tako nam ponuja vpogled v izvedbene prakse in enkratne interpretacije pevcev in godcev, obenem pa tudi v spremembe v načinih izvajanja in odnosu do izročila, kot jih prinaša čas in spreminjanje načina življenja.


30. 11. 2023

Spodnja Kungota

Poslušamo pevke in pevce iz Spodnje Kungote, kot so zapeli leta 1988, njihove pesmi pa sta zabeležila in predstavila Zmaga Kumer in Mirko Ramovš. Čudoviti primeri večinoma pripovednih pesmi, ki so kljubovale zobu časa in ohranile spomin na drugačen svet, ki je od marsikje z izročilom segel tudi v naše kraje.


23. 11. 2023

Dobrepolje

Poslušamo petje in viže, ki so zvenele leta 1979 v Dobrepolju na Dolenjskem. To so kraji, ki so še danes znani po spoštovanju in ohranjanju izročila, priča pa smo izseku iz časa, ko je izročilo prevzemala in zavestno ohranjala takratna mlajša generacija ljudskih pevcev in godcev, ki se je v ta namen zbrala pri Kraljevih v Zagorici.


09. 11. 2023

Štajerske vinske

Vino je v preteklosti močno vplivalo na življenje in kulturo. Bilo je del družabnega življenja, seveda pa so se vedno kazale tudi težave, ki jih je vino prinašalo s seboj. Vsekakor je v ljudski kulturi vino pustilo neizbrisen pečat, še posebno v povezavi z mnogimi običaji. Čas okrog godu svetega Martina, ko po izročilu iz mošta nastane vino, je v zavesti ljudi imel posebno mesto, in v zvezi s tem se je takrat pelo veliko z vinom povezanih pesmi.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt