Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

249 epizod

249 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


26. 5. 2023

Iz zakladnice slovenske filmske glasbe

V današnji oddaji Filmska glasba se bomo prepustili prepoznavnim melodijam iz zakladnice slovenske filmske glasbe. Slišali bomo glasbo iz filma Sreča na vrvici Deča Žgurja Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V njihovi izvedbi smo predvajali še: temo Jagode iz filma Ko zorijo jagode Jožeta Privška, temo iz filma Begunec Janeza Gregorca, pa temo in valček iz filma Jara Gospoda Bojana Adamiča, temo iz filma To so gadi Janeza Gregorca ter Blues hrepenenja iz filma Ples v dežju Bojana Adamiča. Oddajo pa bomo začeli z glasbo k filmu Ne čakaj na maj Boruta Lesjaka v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod vodstvom Davida de Villiersa.


19. 5. 2023

Glasba iz filmov Vesna in Ne čakaj na maj

Tokrat bo v oddaji Filmska glasba zvenela glasba iz filmov Vesna in Ne čakaj na maj. Gre za črno-bela filma režiserja Františka Čapa, ki sodita med najbolj gledane slovenske filme, glasbeni posnetki pa med najstarejše, ki jih hranimo v radijskem arhivu. Mojster Bojan Adamič je napisal številne filmske uspešnice, zagotovo pa sodi med najbolj prepoznavne njegova glasba k filmu Vesna iz leta 1953. Glasba zvesto sledi dogajanju pred kamero, ki snema živahno življenje v mestecu. Nadaljevanje filma je Ne čakaj na maj, ki je nastal štiri leta pozneje, glasbo zanj pa je napisal Borut Lesjak.


12. 5. 2023

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


5. 5. 2023

Glasba iz animiranega filma Dežela preteklosti (James Horner)

Tokrat se v oddaji Filmska glasba spet odpravljamo v svet animiranih filmov, v svet filma z izvirnim naslovom The land before time, ki je na velika platna prišel leta 1988. Dežela preteklosti je animirana pustolovska drama, ki jo je režiral in produciral Don Bluth po zgodbi Judy Freudberg in Tonyja Geissa, scenarij je delo Stuja Kriegerja. Glasbo za ta prisrčni animirani film je prispeval ljubiteljem filmske glasbe dobro znani skladatelj James Horner. Omenimo samo nekaj njegovih uspešnih in znanih del – napisal je glasbo za filme, kot so Titanik, Avatar, Pogumno srce, Čudoviti um in drugi ….


28. 4. 2023

Filip Bernard: Partizanski dokumenti

Serija s skupnim naslovom Partizanski dokumenti, nastala leta 1951, je pregled najpomembnejših dogodkov NOB v Sloveniji, ko so jih med vojno posneli slovenski reporterji. Konča se z osvoboditvijo Ljubljane in vzpostavitvijo slovenske narodne vlade. Arhivske posnetke je uredil in pripravil režiser Jože Gale, glasbo pa je napisal skladatelj Filip Bernard, pomembna glasbena osebnost povojne Slovenije. Junija 1945 je že deloval v Ljubljanski operi, nekaj mesecev pozneje pa v Mariboru sodeloval pri ustanovitvi povojne Opere. Napisal je več popularnih glasbenih del. Za udeležbo v narodnoosvobodilnem boju je prejel partizansko spomenico 1941.


21. 4. 2023

Alex North: glasba k filmu Kdo se boji Virginie Woolf?

Adaptacija istoimenske gledališke igre iz leta 1966 še danes velja za zgleden primer antiromantičnega filma. Prikazuje zapletenost zakona para srednjih let, Marthe in Georgea. Nekega poznega večera po zabavi na fakulteti v goste naključno sprejmeta mlajši par, Nicka in Honey, in ga potegneta v svoj zagrenjeni in razočarani odnos. Film je prejel kar 13 nominacij za nagrado oskar, pa tudi za izvirno glasbo, ki jo je napisal Alex North.


14. 4. 2023

Rjuiči Sakamoto: Zadnji kitajski cesar

Nedavno preminulega Rjuičija Sakamota, ki velja za enega svetovno najbolj priznanih in najvplivnejših japonskih glasbenikov, se bomo v oddaji Filmska glasba spomnili z glasbo k filmu Zadnji kitajski cesar, s katero je v svetu filmske glasbe tudi zaslovel.


7. 4. 2023

James Newton Howard v Atlantidi

Režiserja animiranega filma Atlantida – Izgubljeno cesarstvo sta za pisanje glasbe najela skladatelja Jamesa Newtona Howarda, saj se jima je prikupil z glasbo za risanko Dinozaver. Howard se je poglobil v zelo nazorne in skoraj žive prizore v animaciji ter skozi glasbene teme prikazal kulturo skrivnostnega sveta Atlantide. Tu je za približevanje pravemu duhu izbral zvok indonezijskega orkestra, ki je vključeval razne zvončke, zvonove in gonge. Režiserji so Howardu razložili, da bo imel film tudi več ključnih prizorov brez dialoga in tam naj bi partitura morala čustveno izražati to, kar je gledalec videl na platnu. Skladatelj je to seveda izkoristil in spisal izvrstno glasbo.


31. 3. 2023

Glasba k filmu John Wick, 4. poglavje

Spektakularni konec tetralogije o Johnu Wicku je podprt z glasbo, ki izvrstno obarva akcijsko zgodbo. Ta se dogaja med vizualnim hommagem pariški klasični prefinjenosti, berlinsko ravovsko dekadenco in japonsko izčiščeno estetiko. Saga o babi Jagi sodobne bojevniške scene je s spektakularnim glasbenim finalom končana. Izvirno glasbo k filmu sta napisala Tyler Bates in Joel J. Richard.


24. 3. 2023

Ludwig Göransson: Črni panter 2 - Wakanda za vedno

V tokratni oddaji o filmski glasbi bomo predvajali izbrane odlomke izvirne glasbe k filmu Črni panter 2 - Wakanda za vedno, pod katero se podpisuje Ludwig Göransson.


17. 3. 2023

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


10. 3. 2023

Son Lux: glasba k filmu Vse povsod naenkrat

Film Vse povsod naenkrat je odštekana pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame. Prejel je 11 nominacij za nagrado oskar, med drugim tudi v kategoriji »izvirna glasbena podlaga«. Izvirno partituro in glasbo k filmu je ustvarila skupina Son Lux, ki jo sestavljajo ugledni glasbeniki: Mitski Miyawaki, David Byrne, André Lauren Benjamin, Randy Newman, Moses Sumney in yMusic, komorna zasedba iz New Yorka. Skupina je približno 3 do 6 let ustvarjala partituro in zvočni zapis, pri čemer so člani skupine vsak posebej delali na odsekih po nasvetu režiserja Daniela Kwana. V procesu je bilo za album ustvarjenih več kot 100 glasbenih točk, na končni izdaji pa je 49 skladb.


3. 3. 2023

Skladatelj Alan Menken v animirani komediji Herkul

Zgodba 35. Disneyjevega animiranega celovečernega filma, ki je nastal med Disneyjevo renesanso, malce bolj ohlapno temelji na zgodbi o grškem junaku Hêrakleju – v filmu znanem po latinskem imenu Herkul –, Zevsovem sinu iz grškega bajeslovja. Film sta režirala John Musker in Ron Clements, oba sta ga tudi producirala z Alice Dewey Goldstone, scenarij pa so napisali Musker, Clements, Donald McEnery, Bob Shaw in Irene Mecchi. To simpatično animirano komedijo spremlja tudi markantna glasba, ki jo je napisal skladatelj Alan Menken. Ko so snovalci filma razmišljali o glasbi, je soscenarist in sorežiser John Musker Menknu predlagal, da bi v film vključili gospel, a se je Menken nagibal k temu, da bi stvar raje obarvali z nečim zelo klasičnim in grškim. Musker je vztrajal in pojasnjeval, da je gospel vrsta glasbe, ki pripoveduje zgodbe. Lahko je vznemirljiva, še posebno takrat, ko vse prisotne poslušalce spravi na noge. Ustvarjalci glasbe so torej začeli iskali sodobno ustreznico, ki bi se nanašala na grško bajko, in ta slog glasbe se jim je zdel primeren kot zaključek filma, ki hkrati prinaša tudi zabavnost.


24. 2. 2023

Justin Hurwitz: Babilon

V oddaji o filmski glasbi predstavljamo četrto v nizu petih nominiranih kompozicij za nagrado oskar v kategoriji “izvirna filmska glasba”: glasbo k filmu Babilon skladatelja Justina Hurwitza. Epski film, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Damien Chazelle (dobitnik oskarja za režijo filma Dežela La la), je postavljen v Hollywood v dvajseta leta prejšnjega stoletja, v dobo džeza med prehodom iz nemih v zvočne filme.


17. 2. 2023

Volker Bertelmann: Na zahodu nič novega

V oddaji bomo predvajali glasbo k vojnemu filmu Na zahodu nič novega nemškega pianista in skladatelja Volkerja Bertelmanna, ki se letos poteguje za nagrado oskar v kategoriji “izvirna glasbena podlaga”.


10. 2. 2023

Carter Burwell: Duše otoka

V tokratni oddaji o filmski glasbi bomo predstavili glasbo k filmu Duše otoka. Zgodba je postavljena na oddaljen otok ob zahodni obali Irske in spremlja življenjska prijatelja, ki se znajdeta v slepi ulici, ko eden izmed njiju pretrga njuno prijateljstvo. Glasbo je napisal Carter Burwell in je nominirana za prestižno nagrado oskar v kategoriji “izvirna filmska glasba”.


3. 2. 2023

Potovanje na Planet zakladov z glasbo Jamesa Newtona Howarda

Tokrat se spuščamo v pustolovsko zgodbo – družinski znanstvenofantastični animirani film Planet zakladov, za katerega sta scenarij napisala John Musker in Ron Clemens, film sta tudi koproducirala in režirala. To je zgodba, kot pravijo, ene najlepših mladinskih pustolovskih knjig, romana Roberta Louisa Stevensona Otok zakladov. Glavni lik zgodbe je Jim Hawkins, petnajstletnik, ki se z izbrano ekipo odpravi na medgalaktično odpravo, pri kateri naj bi iskali legendarni planet zakladov. Jim dela kot najnižji pomočnik na krovu vesoljske galeje in v tem poslu ga čakajo veliki izzivi – na poti se pojavijo črne luknje, tu so še supernove, spopadajo se z elektromagnetnimi nevihtami,..... Zanimivi animirani zgodbi je svojo pomembno noto dodal tudi ameriški skladatelj, glasbeni producent in pianist James Newton Howard. Howard je prispeval glasbo že za več kot 100 filmov, ob tem ne smemo prezreti, da je prejemnik nagrad grammy in emmy tudi devetkratni nominiranec za oskarja.


27. 1. 2023

James Horner: Deček v črtasti pižami

Ob dnevu spomina na holokavst bomo v oddaji o filmski glasbi predstavili glasbo k filmu Deček v črtasti pižami izpod peresa Jamesa Hornerja. Gre za pretresljivo, sicer izmišljeno dramo, katere namen pa je še kako realen in tudi - ali morda še bolj - današnjemu svetu nujno potreben: gledalcu prikazati izjemen, neponovljiv pogled na strahote, s katerimi predsodki, sovraštvo in nasilje med vojno ožigosajo nedolžne ljudi, zlasti otroke. Skladatelju je bila zgodba tako všeč, da je moral lobirati, da so ga sploh angažirali.


20. 1. 2023

John Williams: glasba k filmu Fabelmanovi

V tokratni oddaji o filmski glasbi predvajamo glasbo k filmu Fabelmanovi skladatelja Johna Williamsa. Gre za zelo oseben kinematograski spomin na okoliščine in družino, ki so oblikovale življenje in kariero režiserja Stevena Spielberga.


13. 1. 2023

Iz zakladnice slovenske filmske glasbe

V današanji oddaji Filmska glasba se bomo prepustili prepoznavnim melodijam iz zakladnice slovenske filmske glasbe. Slišali bomo glasbo iz filma Sreča na vrvici Deča Žgurja v izvedbi simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V njihovi izvedbi smo predvajali še: temo Jagode iz filma Ko zorijo jagode Jožeta Privška, temo iz filma Begunec Janeza Gregorca, pa temo in valček iz filma Jara gospoda Bojana Adamiča, temo iz filma To so gadi Janeza Gregorca ter Blues hrepenenja iz filma Ples v dežju Bojana Adamiča. Oddajo pa bomo začeli z glasbo k filmu Ne čakaj na maj Boruta Lesjaka v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod vodstvom Davida de Villiersa.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt