Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

301 epizod

301 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


24. 05. 2024

Naslovne teme TV nanizank (2)

Mnoge glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po lastnem izboru.


17. 05. 2024

Znane melodije z malih zaslonov (1)

Še tako priljubljena skladba, ne glede na svojo glasbeno obliko in instrumentalni sestav, ne seže tako daleč in ni tako pogosto slišana kot uvodne špice priljubljenih televizijskih oddaj. Pa naj bo to tesnobni uvodni pasusu nanizanke Dosjeji X ali pa kultna vohunska tema Misije: Nemogoče, glasbene teme z malih zaslonov zagotovo uokvirjajo gledalčevo izkušnjo – pripravijo ga na tisto, kar bo gledal. Številne glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in, ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po svojem lastnem izboru.


10. 05. 2024

Gabriel Yared: Angleški pacient

Angleški pacient, filmski dogodek leta 1996, je pritegnil s svojo skrivnostno, strastno in razburljivo zgodbo - prepleteno vezjo med časovno oddaljenima, a podobno tragičnima ljubezenskima zgodbama. Do nerazpoznavnosti ožgani mož, edini preživeli potnik iz letalske nesreče, v kateri je, v zadnjih izdihljajih 2. svetovne vojne, v puščavskem pesku severne Afrike izginilo majhno letalo. Njegova koža je scvrt pergament, njegov spomin razbita skleda nepovezanih podob. Iz razbitine letala so ga potegnile zavezniške sile in ga predale umikajočemu se konvoju v severni Italiji. Toda ker je umikajoča se vojska v razsulu, področje prepredeno s skritimi minami, pacient pa je le neljubo breme, ga bolj ali manj prepustijo lastni usodi v stari, na pol porušeni toskanski vili. Trmasto z njim vztraja le Hana, mlada medicinska sestra, ki skuša zaceliti tudi svoje (čustvene) rane iztekajoče se vojne.


03. 05. 2024

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


26. 04. 2024

Filip Bernard: Partizanski dokumenti

Serija s skupnim naslovom Partizanski dokumenti, nastala leta 1951, je pregled najpomembnejših dogodkov NOB v Sloveniji, ko so jih med vojno posneli slovenski reporterji. Konča se z osvoboditvijo Ljubljane in vzpostavitvijo slovenske narodne vlade. Arhivske posnetke je uredil in pripravil režiser Jože Gale, glasbo pa je napisal skladatelj Filip Bernard, pomembna glasbena osebnost povojne Slovenije. Junija 1945 je že deloval v Ljubljanski operi, nekaj mesecev pozneje pa v Mariboru sodeloval pri ustanovitvi povojne Opere. Napisal je več popularnih glasbenih del. Za udeležbo v narodonoosvobodilni borbi je prejel partizansko spomenico 1941. Poslušali bomo suito iz filma Partizanski dokumenti, ki je nasta 14. septembra 1954, izvajal jo je orkester Slovenske filharmonije, ki ga je podil Kruno Cipci.


19. 04. 2024

Ludovic Bource: The Artist

Film Umetnik, tako imenovani silent movie, je velik poklon zgodovini filma in pionirjem te umetnosti. Z veličastnim retropogledom na filmsko umetnost zagotovo sporoča dvoje. Prvič: beseda zvok je pomemben filmski element; in drugič: glasba je neizogiben filmski element.


12. 04. 2024

Poirot

V letih 1929 in 1930 je Agatha Christie zelo veliko pisala in prav to obdobje je za njeno pisanje pomenilo pravi preobrat v karieri. V teh dveh letih je nastal njen najbolj znani lik Hercule Poirot. Sama avtorica je nastanek tega pronicljivega Belgijca z nezgrešljivim francoskim naglasom opisala z besedami: "Detektiv mora biti, a seveda noben Sherlock Holmes."


05. 04. 2024

Trouble man: filmska glasba Marvina Gaya

V tokratni oddaji se bomo posvetili glasbi iz filma Trouble man – kriminalnega trilerja iz leta 1972 režiserja Ivana Dixona. Glavni lik v filmu je zasebni detektiv "gospod T.", igra ga Robert Hooks, ki je nagnjen k temu, da jemlje pravico v svoje roke. Za glasbo je poskrbel Marvin Gaye, ameriški pevec in avtor besedil, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prispeval k oblikovanju zvoka motown. Gaye je v skladbe za film Trouble man dodajal tudi glasovne vložke, ki jih je odpel sam, podpisal se je pod vse aranžmaje in se izkazal v vlogi dirigenta. Marvin Gaye je večino glasbe posnel sam: poleg glasovne linije je odigral še bobne, razne klaviature, sintetizatorje in klasični klavir, takoj za njim je Trevor Lawrence, ki je prispeval večino linij na altovskem, tenorskem in baritonskem saksofonu. Pri celotnem projektu pa je sodelovalo še veliko glasbenikov, saj je k sodelovanju povabil tudi nekatere člane iz skupine Funk Brothers in glasbenike iz skupine Hamiltona Bohannona.


29. 03. 2024

John Debney: glasba k filmu Kristusov pasijon

Zgodovinski film Mela Gibsona, ki je prišel na platna leta 2004, pred dvajsetimi leti, torej, prikazuje poslednjih 12 ur življenja Jezusa Kristusa – spremlja ga od molitve na Oljski gori do križanja – in je bil razglašen za najbolj kontroverzno upodobitev vseh časov.


22. 03. 2024

Hugo Friedhofer: Nepozabna avantura

Prav zaradi Friedhoferjeve bohotne orkestracije skladbe Harryja Warrena in zaradi kemije med glavnima igralcema Caryjem Grantom in Deborah Kerr ostaja film An affair to remember ali Nepozabna avantura nepozaben.


15. 03. 2024

Ludwig Göransson: glasba k filmu Oppenheimer

V kategoriji za izvirno glasbeno podlago je Ameriška akademija umetnosti in znanosti letos podelila Ludwiga Göranssona za glasbo k filmu Oppenheimer, ki je bil tudi sicer nesporen favorit letošnje podelitve.


08. 03. 2024

Nagrada oskar: nominacije v kategoriji izvirna glasbena podlaga

Po zlatih globusih sledi podelitev najprestižnejše filmske nagrade oskar, ki bo že čez nekaj dni, natančneje, v nedeljo, 10. marca, v Los Angelesu. V kategoriji za izvirno glasbeno podlago je Ameriška akademija umetnosti in znanosti letos nominirala Lauro Karpman za glasbo k filmu Ameriška fikcija, Johna Williamsa za glasbo k filmu Indiana Jones in artefakt usode, Robbieja Robertsona za glasbo k filmu Morilci cvetne lune, Ludwiga Göranssona za glasbo k filmu Oppenheimer ter Jerskina Fendrixa za glasbo k filmu Nesrečna bitja.


01. 03. 2024

John William in glasba zadnjega dela franšize Indiana Jones (Artefakt usode)

V štirih desetletjih je bilo v okviru priljubljene franšize Indiana Jones izdanih kar pet filmov o tem dobrosrčnem pustolovskem arheologu, ki je kos vsem ugankam. Glavni igralec, Harrison Ford torej v ciklu vseh petih filmov ostaja isti. Zvestobo franšizi pa je izkazal tudi skladatelj John Williams, ki mu posvečamo oddajo. Skladatelj je ob lansiranju zadnjega dela štel že častitljivih 91 let in je s tem dokazal, da nas starost pri ustvarjalnosti ne sme omejevati in da nas ta pomlajuje. Decembra 2023 je bila, kot je bilo pričakovati, glasba v ožjem izboru za najboljšo izvirno glasbo na 96. podelitvi oskarjev, Helenina tema pa je bila na podelitvi nagrad gremi za leto 2024 nagrajena kot najboljša instrumentalna skladba.


23. 02. 2024

Urban Koder: Čas brez pravljic in Ljubezen nam je vsem v pogubo

Urban Koder je ustvaril neprecenljiv opus, ki sestavlja pomemben del v mozaiku glasbene zakladnice slovenske ustvarjalnosti in prispeva h kulturni identiteti naroda. Ustvarjal je pretežno šansone ter pisal glasbo za številne otroške in igrane radijske igre in gledališke predstave. Rad je ustvarjal za film, saj je napisal glasbo za kar 20 celovečernih filmov, 4 dokumentarne, 10 TV-nadaljevank, 15 kratkih animiranih filmov …


16. 02. 2024

Urban Koder: glasba k filmu Carmen

Carmen je mit. Carmen je legendarna opera. Junakinja naše zgodbe pa je resnična, prava sodobna osebnost. Sama se tega ne zaveda; čustvo, ki ga pozna, sestavljata strastno hrepenenje po nečem, česar ni mogoče opisati, in sovraštvo do enako sovražnega sveta. Na svoji poti ob robu družbe sreča Gorana, ki se prav zares zaljubi vanjo, toda njuna ljubezen ni namenjena srečnemu koncu. Goran stopi na drugo stran, toda v duši nosi sled izkušnje, ki je spremenila njegov odnos do ljudi. Ta občutek ga bo napeljal, da bo napisal roman s preprostim naslovom: Carmen. In zgodba o temi in svetlobi se bo ponovila.


09. 02. 2024

Mitja Vrhovnik Smrekar: suita Prešeren

V opisu nadaljevanke so njeni ustvarjalci med drugim zapisali, da gre za »v filmske slike prelito pripoved o razburkanem življenju največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki je s knjižico svojih Poezij slovenski jezik in kulturo vpisal v zakladnico evropske duhovne dediščine, slovenskemu politično-prerodnemu gibanju pa v pomladi narodov z orfejsko kretnjo razširil obzorje v samozavest suverenega nacionalnega subjekta«.


02. 02. 2024

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


26. 01. 2024

Urban Koder: glasba k filmu Ljubljana je ljubljena

V oddaji o Filmski glasbi bomo predvajali Kodrovo glasbo k filmu Ljubljana je ljubljena, zadnji celovečerni filmski projekt, v katerem sta tandem Koder in Klopčič sodelovala. Ljubljana je ljubljena je slovenski romantična vojna drama iz leta 2005. Prikazuje odraščanje dečka Otona v Ljubljani od leta 1934, ko je bil ubit kralj Aleksander I. Karađorđević, prek italijanske in nemške okupacije mesta, do konca druge svetovne vojne in prihoda komunizma.


19. 01. 2024

Maurice Jarre: Doktor Živago

Ruskega pesnika in pisatelja Borisa Leonidoviča Pasternaka je režim prisilil, da je moral leta 1958 zavrniti Nobelovo nagrado za roman Doktor Živago, ki je leto prej izšel v Italiji, v Sovjetski zvezi pa šele leta 1988. Večjo branost, kot je za ruske romane v zahodnem svetu običajna, je prinesel po romanu posneti film Davida Leana z Omarjem Sharifom in Julie Christie v glavnih vlogah. Glasbo za film Doktor Živago je napisal skladatelj Maurice Jarre in zanjo tudi prejel enega izmed Živagovih petih oskarjev.


12. 01. 2024

John Ottman: Srhljive skrivalnice

Srhljive skrivalnice je en tistih filmov, ki bi se jim človek že zaradi naslova najraje kar izognil. Charlie, namišljeni prijatelj male deklice, (nastal je kot posledica traume, ki jo je deklica doživela ob izgubi matere), začne početi hudobne stvari in se v bizarnih in srhljivih dejanjih izkaže kot popolnoma resnično bitje.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt