Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

309 epizod

309 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


19. 07. 2024

Caravaggieva senca

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


12. 07. 2024

James Newton Howard: Zlohotnica

Filmska produkcijska hiša Disney je Trnuljčico v animiranem celovečernem filmu predstavila že leta 1959. Zlohotnica je bila vse od predstavitve ena najbolj priljubljenih Disneyjevih hudobnih junakinj. Leta 2014 se je vrnila na filmska platna v igranem celovečercu, ki je razkril marsikaj, česar o njej še nismo vedeli.


05. 07. 2024

Glasba Dimitrija Tiomkina

Film, v katerem je v glavni vlogi nastopil Gary Cooper, pripoveduje o agentu Službe ameriških maršalov USMS, ki je razpet med občutkom dolžnosti in ljubeznijo do neveste. Kavboj Will Kane je pred poroko svoji nevesti obljubil, da se ne bo več postavljal v vlogo, v kateri bi se izpostavljal nevarnemu življenju, ter da se zavezuje novemu, povsem mirnemu družinskemu življenju. Finančno uspešen film je prejel dobre ocene kritikov, na podelitvi za oskarja je bil nominiran v sedmih kategorijah: med drugim za najboljši film, najboljšega igralca, montažo, za izvirno glasbeno podlago in izvirno pesem. Film se je sicer na predstavitvi za javnost slabo izkazal. Tiomkin je celo zapisal, da so se "filmski strokovnjaki strinjali, da je film popolna polomija ... Producenti so omahovali, ali naj ga sploh objavijo". Skladatelj je zato odkupil pravice za naslovno pesem in jo kot singel s pevcem Frankiejem Lainom izdal za priljubljeni glasbeni trg. Skladba je takoj postala uspešnica po vsem svetu, na podlagi njene priljubljenosti pa je studio štiri mesece pozneje izdal film, v katerem je omenjeno pesem zapel zvezdnik kantri vesterna Tex Ritter.


28. 06. 2024

Most na reki Kwai

Leta 1957 je nastal film Most na reki Kwai v režiji Davida Leana. To kultno, legendarno in mitsko klasično delo so tri mesece snemali na Šrilanki. Film je prejel sedem oskarjev, tudi za najboljši film leta, pa za režijo, scenarij in najboljšo glavno moško vlogo. Film je prepoznaven tudi po odžvižgani koračnici, ki je delo skladatelja Friedricha Josepha Riskettsa, različico, kakršno poznamo danes, pa je priredil Malcolm Arnold, ki je tudi napisal glasbo k filmu.


21. 06. 2024

Klaus Doldinger: Das Boot

Ni veliko filmov, ki bi se gledalcu tako močno vtisnili v spomin, kot leta 1981 nastali film Podmornica (v originalu Das Boot). Na začetku se zdi, da bomo priča še enemu vojnemu filmu. A ta občutek nas kmalu zapusti. Takoj, ko famozna podmornica izpljuje iz pristanišča in se na širnem morju poda na lov za angleškimi ladjami, je jasno, da gre za film, ki nas vseh 200 minut ne bo spustil iz primeža, da gre za avanturo, kjer pekel pokaže svoj pravi obraz. Da gre za psihološko vojno, kjer zmagovalcev ni in je vsak le žrtev sistema in norosti.


14. 06. 2024

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


31. 05. 2024

Naslovne teme TV-nanizank (3)

Števine glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po svojem izboru.


24. 05. 2024

Naslovne teme TV nanizank (2)

Mnoge glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po lastnem izboru.


17. 05. 2024

Znane melodije z malih zaslonov (1)

Še tako priljubljena skladba, ne glede na svojo glasbeno obliko in instrumentalni sestav, ne seže tako daleč in ni tako pogosto slišana kot uvodne špice priljubljenih televizijskih oddaj. Pa naj bo to tesnobni uvodni pasusu nanizanke Dosjeji X ali pa kultna vohunska tema Misije: Nemogoče, glasbene teme z malih zaslonov zagotovo uokvirjajo gledalčevo izkušnjo – pripravijo ga na tisto, kar bo gledal. Številne glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in, ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po svojem lastnem izboru.


10. 05. 2024

Gabriel Yared: Angleški pacient

Angleški pacient, filmski dogodek leta 1996, je pritegnil s svojo skrivnostno, strastno in razburljivo zgodbo - prepleteno vezjo med časovno oddaljenima, a podobno tragičnima ljubezenskima zgodbama. Do nerazpoznavnosti ožgani mož, edini preživeli potnik iz letalske nesreče, v kateri je, v zadnjih izdihljajih 2. svetovne vojne, v puščavskem pesku severne Afrike izginilo majhno letalo. Njegova koža je scvrt pergament, njegov spomin razbita skleda nepovezanih podob. Iz razbitine letala so ga potegnile zavezniške sile in ga predale umikajočemu se konvoju v severni Italiji. Toda ker je umikajoča se vojska v razsulu, področje prepredeno s skritimi minami, pacient pa je le neljubo breme, ga bolj ali manj prepustijo lastni usodi v stari, na pol porušeni toskanski vili. Trmasto z njim vztraja le Hana, mlada medicinska sestra, ki skuša zaceliti tudi svoje (čustvene) rane iztekajoče se vojne.


03. 05. 2024

Filmska glasba

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


26. 04. 2024

Filip Bernard: Partizanski dokumenti

Serija s skupnim naslovom Partizanski dokumenti, nastala leta 1951, je pregled najpomembnejših dogodkov NOB v Sloveniji, ko so jih med vojno posneli slovenski reporterji. Konča se z osvoboditvijo Ljubljane in vzpostavitvijo slovenske narodne vlade. Arhivske posnetke je uredil in pripravil režiser Jože Gale, glasbo pa je napisal skladatelj Filip Bernard, pomembna glasbena osebnost povojne Slovenije. Junija 1945 je že deloval v Ljubljanski operi, nekaj mesecev pozneje pa v Mariboru sodeloval pri ustanovitvi povojne Opere. Napisal je več popularnih glasbenih del. Za udeležbo v narodonoosvobodilni borbi je prejel partizansko spomenico 1941. Poslušali bomo suito iz filma Partizanski dokumenti, ki je nasta 14. septembra 1954, izvajal jo je orkester Slovenske filharmonije, ki ga je podil Kruno Cipci.


19. 04. 2024

Ludovic Bource: The Artist

Film Umetnik, tako imenovani silent movie, je velik poklon zgodovini filma in pionirjem te umetnosti. Z veličastnim retropogledom na filmsko umetnost zagotovo sporoča dvoje. Prvič: beseda zvok je pomemben filmski element; in drugič: glasba je neizogiben filmski element.


12. 04. 2024

Poirot

V letih 1929 in 1930 je Agatha Christie zelo veliko pisala in prav to obdobje je za njeno pisanje pomenilo pravi preobrat v karieri. V teh dveh letih je nastal njen najbolj znani lik Hercule Poirot. Sama avtorica je nastanek tega pronicljivega Belgijca z nezgrešljivim francoskim naglasom opisala z besedami: "Detektiv mora biti, a seveda noben Sherlock Holmes."


05. 04. 2024

Trouble man: filmska glasba Marvina Gaya

V tokratni oddaji se bomo posvetili glasbi iz filma Trouble man – kriminalnega trilerja iz leta 1972 režiserja Ivana Dixona. Glavni lik v filmu je zasebni detektiv "gospod T.", igra ga Robert Hooks, ki je nagnjen k temu, da jemlje pravico v svoje roke. Za glasbo je poskrbel Marvin Gaye, ameriški pevec in avtor besedil, ki je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja prispeval k oblikovanju zvoka motown. Gaye je v skladbe za film Trouble man dodajal tudi glasovne vložke, ki jih je odpel sam, podpisal se je pod vse aranžmaje in se izkazal v vlogi dirigenta. Marvin Gaye je večino glasbe posnel sam: poleg glasovne linije je odigral še bobne, razne klaviature, sintetizatorje in klasični klavir, takoj za njim je Trevor Lawrence, ki je prispeval večino linij na altovskem, tenorskem in baritonskem saksofonu. Pri celotnem projektu pa je sodelovalo še veliko glasbenikov, saj je k sodelovanju povabil tudi nekatere člane iz skupine Funk Brothers in glasbenike iz skupine Hamiltona Bohannona.


29. 03. 2024

John Debney: glasba k filmu Kristusov pasijon

Zgodovinski film Mela Gibsona, ki je prišel na platna leta 2004, pred dvajsetimi leti, torej, prikazuje poslednjih 12 ur življenja Jezusa Kristusa – spremlja ga od molitve na Oljski gori do križanja – in je bil razglašen za najbolj kontroverzno upodobitev vseh časov.


22. 03. 2024

Hugo Friedhofer: Nepozabna avantura

Prav zaradi Friedhoferjeve bohotne orkestracije skladbe Harryja Warrena in zaradi kemije med glavnima igralcema Caryjem Grantom in Deborah Kerr ostaja film An affair to remember ali Nepozabna avantura nepozaben.


15. 03. 2024

Ludwig Göransson: glasba k filmu Oppenheimer

V kategoriji za izvirno glasbeno podlago je Ameriška akademija umetnosti in znanosti letos podelila Ludwiga Göranssona za glasbo k filmu Oppenheimer, ki je bil tudi sicer nesporen favorit letošnje podelitve.


08. 03. 2024

Nagrada oskar: nominacije v kategoriji izvirna glasbena podlaga

Po zlatih globusih sledi podelitev najprestižnejše filmske nagrade oskar, ki bo že čez nekaj dni, natančneje, v nedeljo, 10. marca, v Los Angelesu. V kategoriji za izvirno glasbeno podlago je Ameriška akademija umetnosti in znanosti letos nominirala Lauro Karpman za glasbo k filmu Ameriška fikcija, Johna Williamsa za glasbo k filmu Indiana Jones in artefakt usode, Robbieja Robertsona za glasbo k filmu Morilci cvetne lune, Ludwiga Göranssona za glasbo k filmu Oppenheimer ter Jerskina Fendrixa za glasbo k filmu Nesrečna bitja.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt