Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

5 epizod

5 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


23. 9. 2022

Aaron Ziigman: glasba k filmu Beležnica

V današnji oddaji o filmski glasbi bomo predstavili glasbo k filmu Beležnica Aarona Zigmana. Film iz leta 2004, ki po vsem tem času še vedno sodi v sam vrh najlepših ljubezenskih filmov, pripoveduje zgodbo o mladi Allie in Noahu, ki se leta 1940 v Severni Karolini zaljubita in preživita skupaj brezskrbno poletje. Ob koncu poletja morata zaradi vojne in različnih obveznosti končati svojo romanco. Dolga leta pozneje ju srečamo v domu za ostarele, v katerem Noah Allie, ki izgublja spomin, bere zapiske iz beležnice. Pripovedovanje o zaljubljenem mladem paru v Allie obudi spomine na mladost in stara čustva. Preproste, a učinkovite zgodbe ni nadgradila le igralska zasedba – mladi par sta upodobila Ryan Gosling in Rachel McAdams, starejšega pa James Garner in Gena Rowlands – temveč tudi glasba Aarona Zigmana.


16. 9. 2022

Alexandre Desplat: The Queen

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


9. 9. 2022

Mychael Danna: Tam, kjer pojejo raki

Poslušali bomo izvirno glasbo k filmu Tam, kjer pojejo raki, ki ta teden prihaja v slovenske kinematografe in je nastal po knjižni uspešnici o očarljivem, skrivnostnem in zapuščenem dekletu, ki samo živi v nevarnem močvirnatem predelu Južne Karoline. Pod izvirno glasbo se podpisuje kanadski skladatelj Mychael Danna.


2. 9. 2022

Alamo

V oddaji Filmska glasba se bomo tokrat posvetili glasbi iz ameriškega epskega filma Alamo. Film, ki je bil posnet leta 1960, je bil sanjski projekt Johna Wayna o bitki pri Alamu. Wayne je film režiral, se postavil v vlogo producenta ter v njem tudi odigral glavno vlogo. Zgodba je postavljena v leto 1836 in pripoveduje o tem, kako majhna skupina vojakov žrtvuje svoja življenja v brezupnem boju proti veliki vojski, da bi preprečila tiranu razbiti novo republiko Teksas. Na žalost režija Johna Wayna pogosto ne sovpada najbolje s kadri v filmu, ki nosijo veliko govornega materiala, vseeno pa predvsem po zaslugi Tiomkinove čudovite glasbe, film vendar ostaja eden največjih epskih vesternov svojega obdobja. Najbolj znana iz celotne Tiomkinove partiture je postala pesem »The Green Leaves of Summer«, za katero je besedilo napisal Paul Francis Webster. Pesem je najprej posnela zasedba The Brothers Four in se z njo zavihtela na 65. mesto na lestvici Billboardovih vročih 100 skladb. V oddaji bomo slišali zborovsko različico.


26. 8. 2022

George Fenton: glasba k filmu Vojvoda

Po resnični zgodbi posneta komedija o hudomušnem Angležu, sodobnem Robinu Hoodu, ki je ukradel Goyo iz Narodne galerije v Londonu. Gre za zadnji film, ki ga je posnel nedavno umrli režiser Roger Michell z Jimom Broadbentom in Helen Mirren v glavnih vlogah. Zgodba nas popelje v leto 1961, ko je šestdesetletni taksist Kempton Bunton iz Narodne galerije v Londonu ukradel portret vojvode Wellingtona španskega slikarja Francisca de Goye. To je bila prva (in ostaja edina) tatvina v zgodovini te galerije in hkrati ena bolj hudomušnih na področju kraje umetnin. Kempton je namreč poslal niz pisem, v katerih je v zameno za vračilo slike zahteval, da vlada vsem upokojencem zagotovi brezplačno televizijo. Zgodbo je glasbeno obarval skladatelj George Fenton.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt