Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

5 epizod

5 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


12. 8. 2022

Egon Schiele: Smrt in dekle

Egon Schiele je bil eden najprovokativnejših umetnikov z začetka 20. stoletja na Dunaju. Njegovo življenje in delo so zaznamovale lepe ženske, dve izmed njih pa sta imeli nanj trajen vpliv – njegova sestra in prva muza Gerti in 17-letna Wally, njegova edina prava ljubezen, ki jo je Schiele ovekovečil v svoji znameniti sliki "Smrt in dekle". Njegove radikalne slike golih, bolnih in deformiranih teles z močno izraženo seksualno energijo so bile za dunajsko srenjo škandalozne, drzni umetniki, kot je Gustav Klimt, in umetniški agenti pa so čutili, da je v njih nekaj posebnega. Egon Schiele je bil pripravljen za svojo umetnost žrtvovati tudi ljubezen in življenje. Biografski film v režiji Dietra Bernerja je s čutno glasbo zaznamoval francosko-luksemburški skladatelj André Dziezuk.


5. 8. 2022

Glasba Dimitrija Tiomkina

Film, v katerem je v glavni vlogi nastopil Gary Cooper, pripoveduje o agentu Službe ameriških maršalov USMS, ki je razpet med občutkom dolžnosti in ljubeznijo do neveste. Kavboj Will Kane je pred poroko svoji nevesti obljubil, da se ne bo več postavljal v vlogo, v kateri bi se izpostavljal nevarnemu življenju, ter da se zavezuje novemu, povsem mirnemu družinskemu življenju. Finančno uspešen film je prejel dobre ocene kritikov, na podelitvi za oskarja je bil nominiran v sedmih kategorijah: med drugim za najboljši film, najboljšega igralca, montažo, za izvirno glasbeno podlago in izvirno pesem.Film se je sicer na predstavitvi za javnost slabo izkazal. Tiomkin je celo zapisal, da so se "filmski strokovnjaki strinjali, da je film popolna polomija ... Producenti so omahovali, ali naj ga sploh objavijo." Skladatelj je zato odkupil pravice za naslovno pesem in jo kot singel s pevcem Frankiejem Lainom izdal za priljubljeni glasbeni trg. Skladba je takoj postala uspešnica po vsem svetu, na podlagi njene priljubljenosti pa je studio štiri mesece pozneje izdal film, v katerem je omenjeno pesem zapel zvezdnik kantri vesterna Tex Ritter.


29. 7. 2022

Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti

Dobrodošli v svetu čarovnije, fantazije in akcije, v glasbeni sliki tretjega dela čarovniške sage Magične živali. Dumbledorjeve skrivnosti je podnaslov filma, h kateremu je tudi tokrat izvirno glasbo prispeval ameriški skladatelj in glasbeni producent James Newton Howard in poskrbel za tematski vrvež ter veličasten, orkestralen in romantičen pridih.


22. 7. 2022

Thor: Ljubezen in grom

Zmagoslavne fanfare napovedujejo božansko tematiko današnje oddaje Filmska glasba. V njej se bomo sprehodili skozi glasbo iz zadnjega od filmov o nordijskemu bogu groma Thoru, ki je nastal v seriji Marvelovih filmov o superjunakih. Izvirno glasbo k filmu sta ustvarila skladatelja Michael Giacchino in Nami Melumad, režiser Taika Waitit pa je zgodbo podprl tudi s številnimi kultnimi skladbami, ki se gibljejo v slogu od ikoničnih rokovskih himn do sodobnega popa. Gledalci bodo tako lahko v filmu prepoznali tudi uspešnice skupine Guns N' Roses, Enye, Abbe, Mary J. Blidge in Ciare. In kaj se dogaja s priljubljenim junakom tokrat? Thor se po zadnji pustolovščini z Maščevalci upokoji in odpravi na potovanje iskanja notranjega miru in svojega pravega jaza, ki pa ga prekine galaktični morilec Gorr, ki si želi izumrtja bogov. Posebno presenečenje pa mu pripravi njegovo nekdanje dekle Jane Foster, ki oživi moč Thorovega čarobnega kladiva Mjolnir in tako postane ženska različica priljubljenega boga groma. Jane in Thor se skupaj z Valkyrami in Korgom odpravita v boj proti maščevalnemu klavcu bogov.


15. 7. 2022

Dekle z bisernim uhanom

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt