Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koncert evroradia

4 epizod

4 epizod


»Iz ponudbe evropske zveze radijskih postaj izbrani najaktualnejši posnetki simfoničnih koncertov najimenitnejših orkestrov, solistov in dirigentov s prizorišč po celem svetu.«


28. 11. 2022

Pariški orkester in Klaus Mäkelä

Pariški orkester je 8. septembra v Parizu izvedel koncert, ki je ponazarjal Pitagorov izrek o "glasbi sfer" in občinstvo popeljal na kozmično potovanje med filozofijo, nebeško poezijo in duhovno domišljijo. Glasbeni večer je vodil dirigent Klaus Mäkelä in je bil posvečen nemškemu pianistu Larsu Vogtu, ki je za posledicami raka umrl 5. septembra v starosti 52 let.Simfonična pesnitev Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa, rahlo navdihnjena z znamenitim Nietzschejevim delom, poveličuje orkester s svojimi osmimi vrhunsko orkestriranimi odseki, veličastno slovesnostjo in monumentalnim razponom. Metafizična kakovost odmeva v Skrjabinovi mesijanski Pesnitvi ekstaze, op. 54. Včasih divje in zelo vizualno umetniško vesolje skladatelja Pascala Dusapina postavlja pod vprašaj pojem zvočnega prostora v skladbi A Linea, ki je bila premierno izvedena ob povsem novem delu z naslovom Aino perujskega skladatelja Jimmyja Lópeza Bellida, enega najvznemirljivejših talentov mlade generacije.


21. 11. 2022

Anderson, Mozart in Stravinski

Češka filharmonija je na koncertu 22. aprila v Rudlfinumu v Pragi pod vodstvom Semjona Bičkova izvedla ikonično delo, ki je spremenilo svet – Pomladno obredje Igorja Stravinskega, Mozartovem Klavirskem koncertu št. 23 se je predstavil islandski pianist Víkingur Ólafsson, na začetku pa je zazvenela češka krstna izvedba Simfonije št. 2 z naslovom Praške panorame Juliana Andersona.


14. 11. 2022

Ibert in Mahler v Ženevi

Čeprav je danes glasba Jacquesa Iberta dobro pozabljena, ima več kot eno privlačnost. Njegov Koncert za flavto in orkester, napisan leta 1934, ki je ekspresiven in osupljivo virtuozen, je postal mojstrovina za soliste po vsem svetu. Peta simfonija Gustava Mahlerja pa je pravi glasbeni roman. Začne se z žalno koračnico, ker se smrt približa Mahlerju v tem času, ko skoraj podleže črevesni krvavitvi. Nato se ton postopno spremeni. V središču tega posebej medeninastega dela je vzvišen adagietto za godala in harfo, prava ljubezenska pesem, posvečena njegovi mladi ženi Almi. Ibert in Mahler sta bila na programu koncerta, ki ga je Orkester Romanske Švice pod vodstvom Jonathana Notta izvedel 16. februarja v Viktorijini dvorani v Ženevi. Solist je bil flavtist orkestra Loïc Schneider.


7. 11. 2022

Dediu, Elgar in Brahms

Sir Edward Elgar je bil star petinsedemdeset let, ko je dirigiral prvi posnetek svojega violinskega koncerta. Solist je bil šele šestnajstletni Yehudi Menuhin, ki je poskrbel za neprimerljivo izvedbo. Toliko bolj vznemirljivo je, ko to delo interpretira violinist Daniel Hope, nekdanji dolgoletni Menuhinov asistent, in prenese izvajalsko zgodovino, ki sega k izvoru skladbe, v 21. stoletje. Kako tesno je bilo Elgarjevo umetniško razmerje do nemške romantike, kaže primerjava s tretjo simfonijo Johannesa Brahmsa, ki niha med poezijo in dramatiko. Oboje je na koncertu 18. februarja v Kölnski filharmoniji izvedel Simfonični orkester Zahodnonemškega radia iz Kölna pod vodstvom šefa dirigenta Christiana Macelaruja. Večer pa je odprla krstna izvedba skladbe Formido za orkester, op. 175 romunskega skladatelja Dana Dediua.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt