Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Koncert evroradia

4 epizod

4 epizod


»Iz ponudbe evropske zveze radijskih postaj izbrani najaktualnejši posnetki simfoničnih koncertov najimenitnejših orkestrov, solistov in dirigentov s prizorišč po celem svetu.«


26. 9. 2022

Violinistka Leila Josefowicz v Pragi

Šef dirigent Simfoničnega orkestra Praškega radia Alexander Liebreich je na zadnji koncert lanske sezone 13. junija v Prago povabil ameriško zvezdniško violinistko Leilo Josefowicz, ki je izvedla Concerto funebre za violino in orkester Karla Amadeusa Hartmanna. Liebreichov rojak ga je začel pisati leta 1939 kot odziv na nacistično zasedbo Češkoslovaške ter kot simbol solidarnosti vanjo vključil znameniti husitski koral »Kdo ste, božji bojevniki«. Njegovo najbolj znano obdelavo lahko slišimo v simfoničnih pesnitvah Tábor in Blaník iz Smetanovega cikla Moja domovina, aluzije nanj pa najdemo tudi v prvem delu na sporedu, monumentalni simfonični pesnitvi Praga, s katero se je Josef Suk, najpomembnejši učenec Antonína Dvořáka, poklonil češki prestolnici. Ta češko-bavarski program bo dosegel vrhunec z izvedbo monumentalne Alpske simfonije Richarda Straussa.


19. 9. 2022

Pesmi z gradu Gurre Arnolda Schönberga

Danski nacionalni simfonični orkester in šef dirigent Fabio Luisi sta letošnjo koncertno sezono odprla 1. septembra s Schönbergovim obsežnim poznoromantičnim delom Pesmi z gradu Gurre – eno najosupljivejših koncertnih izkušenj, kar si jih lahko zamislite. Več kot 300 udeležencev je bilo zbranih na odru koncertne hiše danskega radia v Köbenhavnu ob mogočni in očarljivi glasbi o kralju Valdemarju, ki je bil po smrti prisiljen vsako noč brezciljno jezditi naokoli. Sodelovali so: sopranistka Rachel Willis-Sorensen, tenorist Issachah Savage, mezzosopranistka Catriona Morison, tenorist Michael Schade, baritonist David Steffens, recitator Thomas Quasthoff, Zbor Orphei Drängar, Danski nacionalni koncertni zbor


12. 9. 2022

Daljnosežne misli in ameriški spomenik

Edini Beethovnov violinski koncert je eno najbolj znanih del svojega žanra in najpomembnejši koncert v violinskem repertoarju nasploh. Umetniki se vedno znova lotevajo novih interpretativnih pristopov k tej mojstrovini. Ena takih umetnic je münchenska violinistka Julia Fischer, dobitnica številnih cenjenih nagrad, vključno z Beethovnovim prstanom. Zadnjič je na koncertnem odru s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia stala leta 2009, ko je pod taktirko Marissa Jansonsa odigrala Prvi violinski koncert Prokofjeva, letos pa se je v münchensko Herkulovo dvorano vrnila 2. junija. Poleg Beethovna je Tretjo simfonijo Aarona Coplanda dirigiral ameriški dirigent in skladatelj Michael Tilson Thomas.


5. 9. 2022

Richard Strauss, Čajkovski in Beethoven

Končno je napočil čas: nürnberška generalna glasbena direktorica in dirigentka Joana Mallwitz je 24. junija debitirala s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia. Joana Mallwitz, ki se je rodila leta 1986 v Hildesheimu, je poleg Litovke iste starosti Mirge Gražinyte - Tyle trenutno najopaznejša dirigentka – visokoleteča glasbenica, ki je s svojim suverenim znanjem, karizmo in ljubeznijo do eksperimentiranja že zdavnaj osvojila srca ljubiteljev klasične glasbe. S Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia se je v Münchnu predstavila z Beethovnovo Sedmo simfonijo, katere gibalo je ritem – zato jo je Richard Wagner nagovoril kot »apoteozo plesa«. Joana Mallwitz je skupaj z nizozemsko violinistko Janine Jansen predstavila tudi Violinski koncert, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega, bravurozno skladbo z očarljivim bogastvom melodij, za začetek pa eno najbolj priljubljenih simfoničnih pesnitev Richarda Straussa, "Vesele potegavščine Tilla Eulenspiegela".


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt