Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Samo muzika

11 epizod

11 epizod


Slovenski jazz


25. 09. 2023

Jazzovski magazin

V oddaji slovenskega jazza bomo predvajali nekaj jazzovsko obarvanih skladb v izvedbi pevke Beti Jurkovič. Osrednji del današnje vokalne oddaje bomo namenili pevki Mirni Bogdanović, ki že vrsto let živi in ustvarja v Berlinu. Sledile bo še nekatere skladbe novejše produkcije.


25. 09. 2023

Pianist Zoran Škrinjar

Danes se bomo posvetili ustvarjanju jazzovskega pianista Zorana Škrinjarja, ki je iz klasične tradicije izhajajoč umetnik. V jazzu je prepoznal drugačno pot uresničevanja ustvarjalnega vzgiba. V njegovem diskografskem opusu so tri zgoščenke – prva je kombinacija avtorskih skladb in priredb jazzovskih standardov, na drugi so interpretacije manj znanih Mozartovih del, tretja in zaenkrat zadnja pa je studijska in koncertna – dvojna zbirka samo Škrinjarjeve avtorske jazzovske glasbe, kar je pravzaprav svojevrsten dosežek in presežek na naši jazzovski sceni.


18. 09. 2023

Pianist Peter Mihelič

Danes se bomo posvetili ustvarjanju odličnega jazzovskega pianista Petra Miheliča. Večino svoje kariere je preživel v tujini. Pod svojim imenom je posnel le eno ploščo - Ljubljana By Night. Bil je eden prvih v jazzu, ki je v svoje igranje vpletal elektroniko.


04. 09. 2023

Ob 25-letnici smrti Jožeta Privška

Oddajo slovenskega jazza bomo posvetili Jožetu Privšku, legendarnemu slovenskemu jazzovskemu skladatelju, pianistu, vibrafonistu, aranžerju, dirigentu ter dolgoletnemu umetniškemu vodji Big Banda RTV Slovenija. 12. junija letos je minilo 25 let od njegove prezgodnje smrti. Privšek je bil vsestransko nadarjena glasbena osebnost: »Glasbo jemljem zelo globalno. Najraje delam vse. Najraje vidim, da sem zraven od začetka do konca. Da skladbo napišem, jo aranžiram, zvadim z orkestrom in jo na snemanju produciram. Že ko glasbo napišem, natančno vem kako bo morala zveneti. To je avtorjeva skrivnost.«


09. 01. 2023

Adam Klemm pred koncertom Jazz Ars All Stars

V nedeljo, 15. januarja, se bo v Cukrarni s svojo novo zasedbo predstavil na koncertu v okviru cikla Jazz Ars All Stars. Študiral je jazz v Gradcu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost pri profesorjih Heinrichu von Kalneinu in Karlheinzu Miklinu. Izpopolnjeval se je na univerzi Sibelius v Helsinkih na Finskem. Klemm, ki je rojen staršem madžarskih korenin, je v svoje glasbeno izročilo že od nekdaj vnašal elemente madžarske ljudske glasbe. Od leta 2008 je član ter solist Big Banda RTV Slovenija, zato živi ter ustvarja v Ljubljani, kjer je vpet v različne, tudi avtorske projekte.


29. 12. 2022

Vid Jamnik

Pred njegovim bližnjim koncertom v ljubljanskem Siti teatru, ko ga bo spremljal Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lojzeta Krajnčana, bomo današnjo jazzovsko urico namenili Vidu Jamniku, odličnemu vibrafonistu. Rodil se je leta 1993 v Slovenj Gradcu. Z jazzom se je srečal pri enajstih letih, ko ga je v svet vibrafona popeljal legendarni hrvaški mojster Boško Petrović. Po študiju v Celovcu in Bostonu je lani magistriral v New Yorku. Vodi lastne zasedbe in nastopa v duetu s pevko Ajdo Stino Turek.


26. 12. 2022

Slovenske ljudske v jazzovskih preoblekah

V praznični oddaji boste poslušali izbor slovenskih ljudskih pesmi v jazzovskih priredbah. Ljudska glasba je že od začetkov slovenskega jazza navdihovala slovenske jazzovske skladatelje Bojana Adamiča, Jožeta Privška in Janeza Gregorca. Slovenski jazz si je prepoznavnost poskušal izboriti tudi z vnašanjem slovenskih ljudskih glasbenih motivov v svoj glasbeni izraz. Prvi pa se je tega domislil saksofonist Tone Janša že sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja.


16. 12. 2022

Božične

V predpraznični oddaji Samo muzika bomo nanizali nekatere božičnemu vzdušju primerne skladbe v izvedbi slovenskih izvajalcev. Slišali bomo Big Band RTV Slovenija, Alenko Godec, zasedbo Ljubljana Jazz Selection, Ota Pestnerja, pihalno zasedbo Jazz Brass, New Swing Quartet in Mio Žnidarič.


09. 12. 2022

Marjan Loborec

V oddaji Samo muzika bomo predstavili Marjana Loborca, legendarnega slovenskega jazzovskega bobnarja, ki je na sceni že skoraj 65 let in je fenomen slovenske glasbene vitalnosti. Toda svojo prvo ploščo - Na rečnem bregu - je dočakal šele tik pred iztekom tisočletja – leta 1999. Sledili so še trije albumi. Z gospodom Loborcem se bo pogovarjal Marko Kumer.


18. 11. 2022

Marko Petrušič

Oddajo bomo namenili glasbi zelo aktivnega, a manj prepoznavnega pianista Marka Petrušiča. Je letnik 1974, diplomiral je iz jazzovskega klavirja na univerzi v Gradcu. Sodeloval je v zasedbi Greentown Jazz Band, posnel z Bracom Doblekarjem album Mir prijateljstvo ljubezen ter zasnoval celo vrsto zasedb v različnih formatih. Tako je ustanovni član, vodja, avtor in inštrumentalist zasedb Blue Train, Just Friends Quartet in pa Blue Train Quintet.


14. 11. 2022

Urban Koder - trobentač in skladatelj

V nedeljo 20. novembra ob osmih zvečer bo na odru ljubljanske Drame večer posvečen ustvarjanju Urbana Kodra. To bo drugi koncert v sklopu cikla "Ars in Drama", ki ga soorganizirata nacionalni dramski in medijski hiši. Kodrove skladbe bodo izvajali igralci in pevci Nuška Drašček, Silva Čušin, Saša Tabakovič in Jurij Zrnec. Iizbor songov in aranžmaje je pripravil Žare Prinčič. Urban Koder je bil glasbenik, skladatelj, nekoč tudi izvrsten trobentač in eden prvih džezovskih improvizatorjev na svojem instrumentu ter avtor treh antologijskih skladb iz zakladnice slovenskega džeza dvajsetega stoletja. Njegov opus je raznovrsten, toda umetniško dovršen. Na Slovenskem je bil med začetniki in utemeljitelji tako na področju slovenskega jazza kot scenske glasbe v radijskih igrah ter med vodilnimi ustvarjalci na področju gledališke in filmske glasbe ter šansona.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt