Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Izpostavljamo najboljše mlade glasbenike, ki so se še posebej izkazali na različnih tekmovanjih. Vsak teden jo posvetimo enemu, nekateri se nam predstavijo skozi pogovore, vsi pa v oddajah tudi zaigrajo.


14. 03. 2024

Violinistka Zala Eva Kocijančič

Prejemnikom Prešernovih nagrad Akademije za glasbo se posvečamo v oddajah Mladi virtuozi, danes violinistki Zali Evi Kocijančič, ki je nagrado prejela za izvedbo Koncerta za violino in orkester v D-duru, op. 35 Petra Iljiča Čajkovskega s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Simonom Krečičem. Na svojo glasbeno pot je stopila v Ljubljani, kjer je v razredu Vasilija Meljnikova končala šolanje tako na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana kot tudi na Akademiji za glasbo, študij pa se je odločila nadaljevati na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju pri Ioani Cristini Goicea.


07. 03. 2024

Flavtistka Franziska Anne Fundelić

Franziska Anne Fundelić je bila na ljubljanski akademiji za glasbo študentka Mateja Zupana, zdaj pa študij flavte nadaljuje na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih. Decembra je prejela študentsko Prešernovo nagrado akademije za glasbo za izvedbo Koncerta za flavto in orkester Andréja Joliveta s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Simonom Krečičem. ANDRÉ JOLIVET: KONCERT ZA FLAVTO IN GODALNI ORKESTER Flavta: FRANZISKA ANNE FUNDELIĆ, SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: SIMON KREČIČ


29. 02. 2024

Flavtistka Jana Rumpf

Čemu služi igranje flavte leže na tleh in kje je flavtistka Jana Rumpf dobila to idejo? Prisluhnite oddaji, v kateri bo prejemnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo ob glasbi Mika Moverja in Jacquesa Iberta povedala še kaj o svoji glasbeni poti, študiju v Belgiji in načrtih za prihodnost.


22. 02. 2024

Pianist Sven Brajković

"Na nekem izpitu na zagrebški akademiji se je od nekod pojavila kobilica. Ne spomnim se čisto dobro, ali je bila najprej na moji nogi, potem mi je skočila na roko …" Tako se Sven Brajković spominja enega najbolj stresnih dogodkov v svoji glasbeni karieri. Kakšna je bila sicer, kje je še študiral in kako se spomni izmenjave na Kitajskem, bo povedal ob zvokih Koncerta za klavir v a-molu, op. 16 Edvarda Griega, ki ga je izvedel z dirigentom Quentinom Hindleyjem in Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo. Za to izvedbo je prejel študentsko Prešenovo nagrado akademije za glasbo.


15. 02. 2024

Violinistka Vesna Gostič

Letos so študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo prejele kar tri študentke istega profesorja: Jelena Pejić, Zala Eva Kocijančič in Vesna Gostič, ki študirajo pod vodstvom Vasilija Meljnikova. Tokrat se v oddaji posvečamo Vesni Gostič, ki je nagrado prejela za izvedbo Koncerta za violino in orkester št. 1 v g-molu, op. 26 Maxa Brucha, in sicer 12. maja 2023 na koncertu cikla Tutti Akademije za glasbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in dirigentom Zoranom Bičaninom.


08. 02. 2024

Saksofonist Arijan Mačak

Arijan Mačak je eden izmed letošnjih prejemnikov študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Kako je izbral koncerta, za izvedbo katerih je prejel nagrado, in po čem se je razlikovalo njegovo šolanje v Ljubljani in na Hrvaškem, bo povedal sam, poslušali pa bomo tudi odlomka obeh koncertov: LARS ERIK LARSSON: KONCERT ZA SAKSOFON IN GODALNI ORKESTER, OP. 14 - 2. ADAGIO JEAN DENIS MICHAT: SHAMS, 1. MORDANT Arijan Mačak je svoje glasbeno izobraževanje začel na Glasbeni šoli Matije Petra Katančića v Valpovu in ga nadaljeval na Srednji glasbeni šoli Frana Kuhača v Osijeku pod mentorstvom Mirka Hrženjaka, zdaj pa je študent 2. letnika magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Mihe Rogine. Tekom šolanja je sodeloval na mnogih tekmovanjih, kjer je posegal po visokih rezultatih, kot solist se je predstavil na koncertih s Komornim godalnim orkestrom Glasbene šole Franje Kuhača, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v ciklu koncertov Sozvočje svetov in z Orkestrom Slovenske filharmonije. Kot član komornih zasedb in orkestrov je nastopal po Sloveniji in tujini ter se predstavil na koncertih različnih organizatorjev.


01. 02. 2024

Violinistka Jelena Pejić

Ob začetku leta se posvečamo prejemnikom študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo, med katerimi je tudi violinistka Jelena Pejić. Nagrado je prejela za izvedbo Koncerta za violino in orkester v D-duru Petra Iljiča Čajkovskega, poleg odlomka tega nastopa pa boste v oddaji slišali še odlomek drugega stavka Sonate za violino in klavir v Es-duru, op. 18 Richarda Straussa. Poleg tega bo violinistka sama predstavila svojo glasbeno pot in povedala, kaj jo je pritegnilo k študiju v Ljubljani.


25. 01. 2024

Tolkalec Inti Pucihar

Eden od letošnjih prejemnikov študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo je tudi Inti Pucihar, ki nam bo glasbi Sejourneja in Glinske predstavil svoj pogled na glasbeno umetnost.


18. 01. 2024

Skladatelj Miha Nahtigal

Ob koncu leta 2023 je Akademija za glasbo svojim najbolj zaslužnim študentom podelila Študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Skladatelj Miha Nahtigal jo je prejel za umetniške dosežke in skladateljski opus v študijskem letu 2022/23, in sicer dela, ki so bila izvedena v tem letu: mini opera Ognjena roža, opereta Špedicija Stradivarius, skladba Kres ter priredba ljudske skladbe Ne ouri ne sejaj. Svoje delo bo v oddaji predstavil sam, poslušali pa bomo še njegovo skladbo za godalni orkester z naslovom Tok ter odlomek iz mini opere Ognjena roža. Prejemnikov Študentskih Prešernovih nagrad je bilo sicer 12, od tega ena komorna zasedba - godalni kvartet Opifex, dva skladatelja: Miha Nahtigal in Simon Kravos, ter 9 solistov: pianista Peter Barbo in Sven Brajković, flavtistki Franziska Anne Fundelić in Jana Rumpf, violinistke Vesna Gostič, Zala Eva Kocijančič in Jelena Pejić, saksofonist Arijan Mačak in tolkalec Inti Pucihar. V tej in prihajajočih oddajah Mladi virtuozi se bomo posvetili vsakemu od njih.


11. 01. 2024

Violinistka Ela Krstić

6. marca 2023 je na koncertu cikla Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske nastopila violinistka Ela Krstić. Ob spremljavi pianistke Sae Lee je izvedla Nocturne Janeza Matičiča in Sonato za violino in klavir št. 3 v d-molu, op. 108 Johannesa Brahmsa.


04. 01. 2024

Violončelistka Ema Krečič

Ema Krečič je decembra zmagala na tekmovanju za nagrado Sira Iana Stoutzkerja, ki ga za svoje študente organizira salzburška univerza Mozarteum. Skupaj se ga je udeležilo devetnajst študentov, šest se jih je uvrstilo v finale, zmagovalka pa je domov odnesla glavno nagrado v vrednosti 20.000 evrov. Kako je sestavila svoj tekmovalni spored in kako se zdaj spominja samega tekmovanja, bo povedala ob spremljavi nekaterih skladb, s katerimi je prepričala žirijo. Ema Krečič se je šolala na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu v razredu Igorja Mitrovića, na ljubljanski Akademiji za glasbo pa je junija 2021 diplomirala v razredu Karmen Pečar. Za dosežene študijske uspehe je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Poleg tega je zimski semester 2020/21 preživela na študijski izmenjavi na univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu Clemensa Hagna. Študij je potem nadaljevala na Mozarteumu v razredu Enrica Bronzija ter Clemensa Hagna, vzporedno pa je še naprej študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri Karmen Pečar. Nastopa kot solistka z orkestrom in na solističnih recitalih po Sloveniji, februarja 2019 je bila tudi gostja našega studia 13.


28. 12. 2023

Pianist Anže Rupnik

Anže Rupnik se je začel učiti klavir pod vodstvom Kaje Stražar na glasbeni šoli na Vrhniki, nato pa je izobraževanje nadaljeval na gimnaziji Poljane in hkrati na konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Sijavuša Gadžijeva. Na akademiji za glasbo je bil v času koncerta študent magistrskega študija v razredu Tatjane Ognjanovič. Pod njenim vodstvom se je tudi že izpopolnjeval na mojstrskem tečaju, udeležil pa se je še dodatnih izobraževanj pri Sijavušu Gadžijevu, Konstantinu Boginu, Alexandru Mndojantsu, Valeryu Piasetskem ter Andreasu Groethuysnu. Poslušamo Valse Oubliée, Pozabljeni valček št. 1 Franza Liszta in Koncert za klavir št. 2 v F-duru, op. 102 Dmitrija Šostakoviča v njegovi interpretaciji.


21. 12. 2023

Kitarist Filip Aleksander Peršolja

Oktobra 2022 je v studiu 13 Radia Slovenija kitarist Filip Aleksander Perošlja za arhiv posnel tri skladbe, ki jih bomo premierno slišali v tokratni oddaji Mladi virtuozi, izvedeli pa bomo tudi kaj več o kitaristu, ki jih izvaja, ter njegovi glasbeni poti. Mauro Giuliani: TEMA CON VARIAZIONES, op. 20 Johann Kaspar Merrtz: AN MALVINA, »Bardenklänge«, op.13, št.1 Johann Kaspar Mertz: Tarantelle, »Bardenklänge«, 6. zvezek


14. 12. 2023

Flavtistka Barbara Spital

Na koncertu cikla Mladi mladim Glasbene mladine ljubljanske je šestega marca v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma s pianistko Sae Lee nastopila flavtistka Barbara Spital. Zvočni pejsaž za solo flavto Alojza Ajdiča je izvedla sama, moči pa sta glasbenici združili v Sonati za flavto in klavir v e-molu, op. 167, Undine, skladatelja Carla Reineckeja. Flavtistka je svoje glasbeno izobraževanje začela na Glasbeni šoli Frana Koruna - Koželjskega v Velenju in ga nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri Mileni Lipovšek. Leta 2022 je v razredu Karoline Šantl Zupan na Akademiji za glasbo diplomirala s summa cum laude. Od leta 2016 kot flavtistka in pikolistka redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom Slovenske filharmonije in Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. S harfistko Najo Mohorič sestavlja Duo Eunoia, sicer pa kot solistka ali komorna glasbenica nastopa na koncertih različnih organizatorjev in festivalov.


07. 12. 2023

Violinistka Urška Gutnik

Enaindvajsetega marca je v Rdeči dvorani Magistrata potekal koncert cikla Zvoki mladih Glasbene mladine ljubljanske, na katerem je nastopila violinistka Urška Gutnik. Violino je začela igrati pri osmih letih na Glasbeni šoli Vrhnika pri Nini Demšar in Nastji Cajhen Rode, na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je bil njen profesor Žiga Brank, pri katerem je študij nadaljevala tudi na Akademiji za glasbo. Pod njegovim vodstvom je diplomirala, nato pa se je vpisala na študij na Univerzi za glasbo in uprizarjajoče umetnosti na Dunaju v razred Leonida Sorokova. Nastopila je s pianistko Beato Ilono Barcza in izvedla priljubljeno koncertno rapsodijo Tzigane Mauricea Ravela ter Sonato za violino in klavir, FP 119 Francisa Poulenca.


30. 11. 2023

Kitarist Gašper Rupnik Golob

Gašper Golob Rupnik je dijak ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, kjer kitaro vadi pod mentostvom Toneta Črnuglja. Julija 2022 smo ga povabili v Studio 13 Radia Slovenija, kje je posnel tri miniature, pred kratkim pa se je spet mudil na radiu in predstavil svojo glasbeno pot, hobije in kako kot kitarist skrbi za svoje nohte. SYLVIUS LEOPOLD WEISS: CAPRICIO V D-DURU FERNANDO SOR: VARIACIJE NA ŠPANSKO FOLIO Z MENUETOM, OP. 15A AUGUSTÍN BARRIOS MANGORÉ: BARCAROLA, JULIA FLORIDA MARIA LINNEMANN: ŠEPET ZA KITARO SOLO (Posnetek s koncerta del Marie Linnemann, ki je bil že leta 2015)


16. 11. 2023

Saksofonist Nejc Zavratnik

21. marca je Nejc Zavratnik nastopil na koncertu cikla Zvoki mladih Glasbene mladine ljubljanske in ob spremljavi Neže Bregar izvedel dela Tomaža Habeta, Thierryja Escaicha, Alfreda Desenclosa in Rudyja Wiedoefta.


09. 11. 2023

Violinistka Živa Grmovšek

Izpostavljamo najboljše mlade glasbenike, ki so se še posebej izkazali na različnih tekmovanjih. Vsak teden jo posvetimo enemu, nekateri se nam predstavijo v pogovorih, vsi pa v oddajah tudi zaigrajo.


02. 11. 2023

Flavtistka Katarina Nikolčić

3. aprila je v Rdeči dvorani Magistrata kot del cikla Dobimo se nastopila flavtistka Katarina Nikolčić in s Tadejem Horvatom izvedla Sonati za flavto Erwina Schulhoffa in Lowellja Liebermanna.


26. 10. 2023

Violončelistka Neža Verstovšek

Dvaindvajsetega februarja je v Dvorani Tria Lorenz potekal koncert cikla Solo e da camera, ki ga organizira Akademija za glasbo. Na koncertu je nastopila violončelistka Neža Verstovšek, ki je ob klavirski spremljavi Petre Milković-Prosen izvedla Sonato za violončelo in klavir v C-duru, op. 19 Sergeja Prokofjeva.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt