Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ženske v svetu glasbe

700 epizod

700 epizod


Prestavljamo priznane slovenske in tuje glasbenice - skladateljice, operne in koncertne pevke, instrumentalne solistke, muzikologinje, dirigentke in druge glasbene osebnosti, ki pomembno prispevajo h glasbenem razvoju.


27. 3. 2023

Sopranistka Zlata Ognjanović: Operne arije

Zlata Ognjanović je 17. marca dopolnilia 92 let. V njeni izvedbi poslušajte operne arije Mozarta, Bizeta, Masseneta, Dvořaka in Gotovca.


20. 3. 2023

Sopranistka Sonja Hočevar: operne arije in samospevi

Poslušajte arije Wolfganga Amadeusa Mozarta, Gioacchina Rossinija in Giacoma Puccinija ter samospeve Vítězslava Nováka, Marijana Lipovška in Josipa Pavčiča.


13. 3. 2023

Sopranistka Sonja Hočevar: operne arije

V izvedbi sopranistke Sonje Hočevar, ki je 3. marca dopolnila 96 let, poslušajte na arhivskih posnetkih arije iz oper Gaetana Donizettija, Giuseppeja Verdija, Charlesa Bizeta in Jacquesa Offenbacha.


6. 3. 2023

Sopranistka Vilma Bukovec: operne arije

Ob 103. obletnici umetničinega rojstnega dne poslušajte arije iz oper Charlesa Gounoda, Giacoma Puccinija in Dmitrija Šostakoviča.


27. 2. 2023

Sopranistka Vilma Bukovec: samospev in operne arije

Pred 103. leti se je v Trebnjem rodila ena najopaznejših slovenskih sopranistk in opernih solistk Vilma Bukovec. V njeni izvedbi poslušajte samospev Benjamina Ipavca in operne arije Rista Savina, Bedřicha Smetane, Antonína Dvořáka in Giacoma Puccinija.


20. 2. 2023

Tatjana Ognjanović: solistka z orkestrom

Poslušajte Koncert za klavir in orkester št. 2 v cis-molu Sergeja Rahmaninova in Concertino za klavir in godalni orkester Igorja Štuheca. Pianistka Tatjana Ognjanović izvaja glasbo od baroka do najsodobnejše glasbe, vse do prvih izvedb slovenskih skladateljev. Nastopila je na številnih mednarodnih festivalih in koncertirala v petnajstih evropskih državah od Portugalske do Rusije, gostovala pa je tudi v Maleziji in Singapurju. Poleg samostojnih recitalov in koncertov v triu Amael je z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in dirigenti izvedla klavirske koncerte Mozarta, Beethovna, Mendelssohna, Schumanna, Rahmaninova, Skrjabina, Prokofjeva in Štuhéca. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je diplomirala in opravila umetniško specializacijo pri profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak, nato se je izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo na Dunaju pri profesorju Hansu Petermandlu in na glasbenem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega pri profesorju Viktorju Meržanovu. Tatjana Ognjanovič od leta 1992 poučuje na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je od leta 2005 redna profesorica za klavir. Poslušajte njeno izvedbo prvega stavka Koncerta za klavir v cis-molu, op. 18, št. 2, Sergeja Rahmaninova in 3. stavka Concertina za klavir in godalni orkester Igorja Štuhéca. V drugi oddaji Ženske v svetu glasbe, ki jo je pripravila glasbena urednica Tjaša Krajnc, bo pianistka Tatjana Ognjanović govorila tudi o izvajanju sodobne slovenske glasbe za klavir.


13. 2. 2023

Tatjana Ognjanovič: Klavirske in komorne skladbe s klavirjem

Pianistka Tatjana Ognjanovič je redna profesorica za klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo. Ugledna slovenska pianistka Tatjana Ognjanović se je od četrtega leta do končane srednje stopnje šolanja učila igrati na klavir pri profesorici Darinki Bernetič, nato je študirala klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo pri profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak in pri njej diplomirala leta 1986 ter opravila umetniško specializacijo, prejela pa je tudi univerzitetno Prešernovo nagrado. V letih od 1986 do 1993 je živela na Dunaju in se je študijsko izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo pri profesorju Hansu Petermandlu, med letoma 1991 in 1993 pa tudi na glasbenem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega pri profesorju Viktorju Meržanovu. V prvi oddaji bomo predstavili pianistko z izborom solističnih in komornih skladb Aleksandra Skrjabina, Georgea Crumba, Mihaila Glinke in Ludwiga van Beethovna. Pianistka Tatjana Ognjanović bo tudi govorila o svojem študiju in priljubljenih skladateljih.


6. 2. 2023

Skladateljica Nana Forte: glasba za orkester

Skladbi Mantra za komorni godalni in Zaklinjanje za simfonični orkester


30. 1. 2023

Skladateljica Nana Forte: zborovske skladbe

Skladbe Nane Forte: Križemkraž, Libera me, To See a World in a Grain of Sand/Videti svet v zrnu peska in Večer.


23. 1. 2023

Flavtistke kvarteta 4Syrinx

Kvartet flavtistk 4Syrinx izvaja izvirne skladbe za kvartet flavt in dela sodobnih skladateljev.


16. 1. 2023

Duo Apollonis

V duu Apollonis igrata uspešni in mednarodno uveljavljeni slovenski violinistki Božena Angelova in Tanja Sonc.


9. 1. 2023

Violinistka Tanja Sonc

Umetnica je od sezone 2017/2018 članica Komornega orkestra v Zürichu, kjer živi in muzicira.


2. 1. 2023

Violinistka Božena Angelova

Umetnica je asistentka za violino na Univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu.


26. 12. 2022

Skladateljica Josipina Turnograjska, 2. del

Poslušajte Josipinine valčke za klavir, samospeva in Zdravljico za sopran, moški zbor in klavir.


19. 12. 2022

Skladateljica in pianistka Josipina Turnograjska, 1. del

Poslušajte samospeve in klavirske miniature Josipine Turnograjske ter pogovor z muzikologom dr. Francem Križnarjem o njeni glasbeni ustvarjalnosti.


12. 12. 2022

Harfistka Urška Križnik Zupan: solistka z orkestrom

Poslušajte koncertantni skladbi Primoža Ramovša in Črta Sojarja Voglarja.


5. 12. 2022

Harfistka Urška Križnik Zupan: solistična in komorna glasba

Poslušajte skladbe Zvonimirja Cigliča, Črta Sojarja Voglarja, Clauda Debussyja, Richarda Straussa in Alojza Srebotnjaka.


28. 11. 2022

Mezzosopranistka Božena Glavak: Verdijeve operne arije in slovenski samospevi

Poslušajte Verdijeve operne arije in samospeve Johannesa Brahmsa, Marijana Vodopivca, Karola Pahorja in Zvonimirja Cigliča.


21. 11. 2022

Mezzosopranistka Božena Glavak: operne arije

V spomin na mezzosopranistko poslušajte arije iz oper Gioacchina Rossinija, Charlesa Bizeta in Julesa Masseneta.


14. 11. 2022

Skladateljica Imogen Holst: duhovna vokalno-instrumentalna glasba

Imogen Holst je ustvarila sicer manj obsežen, a tehten opus skladb za komorne zasedbe, solistična glasbila, različne zbore in instrumentalne ansamble ter za orkester.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt