Viktorija Mulova pogosto nastopa v duu s klavirjem, z violončelom ali v klavirskem triu, s čembalom pa izvaja skladbe iz baročnega obdobja. Oddaja Ženske v svetu glasbe bo tokrat posvečena eni najuspešnejših ruskih violinistk našega časa Viktoriji Mulovi, ki že vrsto let živi v Londonu in muzicira po Evropi, v Združenih državah, na Japonskem in drugod po svetu.

Viktorija Mulova je študirala violino na Moskovskem državnem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega, leta 1980 je zmagala na Sibeliusovem tekmovanju v Helsinkih, leta 1982 pa je prejela zlato medaljo na tekmovanju Čajkovskega. Po vrsti uspehov na tekmovanjih je prebegnila na Zahod, kjer je zelo uspešno razvila mednarodno pot koncertne solistke z najopaznejšimi orkestri in pod vodstvom vodilnih dirigentov. Z izjemno nadarjenostjo in brezhibno tehnično in muzikalno igro si je prislužila visoke kritiške ocene in navdušenje poslušalcev po vsem svetu. Pogosto muzicira in nastopa v duu s klavirjem ali z violončelom, v klavirskem triu, s čembalom pa izvaja skladbe iz baročnega obdobja.

Violinistka Viktorija Mulova bo v triu z violončelistom Heinrichom Schiffom in s pianistom Andrejem Previnom najprej izvedla Scherzo iz Tria v H-duru, op. 8, Johannesa Brahmsa. S čembalistom Ottaviom Dantonejem bo predstavila stavka Adagio in Allegro iz Sonate v G za violino in čembalo Johanna Sebastiana Bacha, z oznako Bachovih del 1019, v duu s pianistko Katio Labèque pa bo zaigrala prvi stavek Sonate za violino in klavir v G Mauricea Ravela. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor z violinistko o izvajanju komorne glasbe in posvečanju baročni glasbi.

Tjaša Krajnc