Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Orkestralni jazz

11 epizod

11 epizod


Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.


16. 04. 2024

Stan Kenton - Kenton In Hi-Fi

Orkester Stana Kentona velja za enega najbolj inovativnih v zgodovini jazza. Svojo glasbo je poimenoval “Progressive Jazz” - progresivni jazz. V 40-ih letih 20.-ga stoletja pa so njegovo glasbo imenovali tudi "The Wall of Sound" – stena zvoka.


09. 04. 2024

Delfeayo Marsalis - Jazz Party

Do danes so izdali tri albume, Uptown On Mardi Gras Day, Make America Great Again in Jazz Party. Igrajo glasbo iz New Orleansa, jazz, soul in še marsikaj.


02. 04. 2024

Chet Baker Big Band

Bakerjeva smrt vse do danes ostaja nepojasnjena. Našli so ga mrtvega na pločniku pod oknom njegove hotelske sobe. Ali je padel po nesreči, ali je bil morda posredi samomor ali celo umor, ni bilo nikoli ugotovljeno.


26. 03. 2024

Django Bates - Tenacity

Vse skladbe so nastale po naročilu švedskega Norbotten Big Banda. Med njimi so Batesovi originali, znani jazzovski baladi Laura in Star Eyes ter štiri skladbe legendarnega saksofonista Charlieja Parkerja.


10. 01. 2023

Rituals - Chris Potter

Prvi del plošče je poklon Igorju Stravinskemu in njegovi skladbi Pomladno obredje, ki je nastala leta 1913.


27. 12. 2022

Sergio Mendez & Bossa Rio

Ela é carioca (Tom Jobim, Vinicius de Moraes) O amor em paz (Tom Jobim, Vinicius de Moraes) Coisa nº 2 (Moacyr Santos) Desafinado (Newton Mendonça, Tom Jobim) Primitivo (Sergio Mendes) Nanã (Moacyr Santos) Corcovado (Tom Jobim) Nôa... Nôa... (Sergio Mendes) Garota de Ipanema (Tom Jobim, Vinicius de Moraes) Neurótico (Meirelles)


20. 12. 2022

Stan Kenton - A Merry Christmas

Pri sami izdelavi plošče so naredili napako in luknja na sredini ni bila narejena natančno. Radijske postaje izdelka enostavno niso mogle vrteti in tako so delo poznali takorekoč samo redki izbranci.


13. 12. 2022

Quincy Jones Big Band - Live In Zürich

Legendarni Quincy Jones deluje več kot sedem desetletij. V tem času je bil kar 79 krat predlagan za nagrado Grammy, od tega jih je 27 tudi dobil. Je prvi Afroameričan, ki je bil predlagan za nagrado Grammy v kategoriji najboljša skladba in potem še dvakrat v kategoriji najboljša filmska glasba. Je tudi prvi Afroameričan, ki je bil glasbeni vodja ceremonije podelitev nagrad Grammy.


06. 12. 2022

Ronnie Cuber - In memoriam

Eden največjih bariton saksofonistov v zgodovina jazza je sklenil svojo bogato življenjsko pot. Igral je z največjimi. Med njimi so bili Woody Herman, Maynard Ferguson, Lee Konitz, Patti Austin, George Benson, Horace Silver, Dr. John, Eddie Palmieri, Randy Brecker in drugi.


22. 11. 2022

Štěpánka Balcarová

Trobentačica, komponistka in dirigentka Štěpánka Balcarová se ta teden mudi v Ljubljani kot gostja Big banda RTV Slovenija. Pod njenim vodstvom bodo izvedli koncert v ljubljanskem Siti Teatru v petek, 25. novembra ob 20. uri. Na programu bo nekaj njenih skladb, kot tudi skladbe, nagrajene na lanskoletnem evropskem tekmovanju za najboljšo jazzovsko kompozicijo.


25. 10. 2022

Gil Evans - Great Jazz Standards

Evans je bil pianist, aranžer, komponist in vodja orkestra ter eden najbolj eminentnih jazzovskih glasbenikov, ki je v svojem ustvarjanju združeval različne glasbene zvrsti. Na plošči Great Jazz Standards sodelujejo nekateri eminentni solisti, kot so Johnny Coles, Steve Lacy, Curtis Fuller, Jimmy Cleveland, Budd Johnson, Ray Crawford, and Elvin Jones.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt