Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Recital

189 epizod

189 epizod


V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.


29. 09. 2023

Flavtist Yubeen Kim, pianist Junhyung Kim ter godalni kvartet Chaos

Tokrat bomo v oddaji Recital slišali nekaj lanskih nagrajencev največjega mednarodnega tekmovanja klasične glasbe v Nemčiji, glasbenega tekmovanja ARD, ki ga organizira javna radiotelevizija iz Münchna, Bayerischer Rundfunk. 21. maja letos so se tako na koncertu v Dvorani klasične glasbe v Schwtzingenu v sklopu tamkajšnjega festivala predstavili flavtist Yubeen Kim, pianist Junhyung Kim ter godalni kvartet Chaos.


22. 09. 2023

Ilja Gringolts - violina, Nicolas Altstaedt - violončelo, Alexander Lonquich - klavir

21. januarja je v koncertni dvorani Stadtcasino v Baslu v Švici v okviru komornega festivala Mizmorim potekal koncert, na katerem so nastopili violinist Ilja Gringolts, violončelist Nicolas Altstaedt in pianist Alexander Lonquich. V njihovi izvedbi bomo poslušali Klavirski trio v G duru Clauda Debussyja, Duo za violino in violončelo, op. 7 Zoltána Kodályja, Klaviski trio v D-duru, op. 1 Ericha Korngolda in skladbo Three Time Wedding Stefana Wolpeja.


15. 09. 2023

Koncert festivala Schwetzingen

V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.


08. 09. 2023

Albena Danailova – violina, Christoph Traxler – klavir

Triindvajsetega avgusta sta v Evangeličanski cerkvi v Beljaku nastopila violinistka Albena Danailova in pianist Christoph Traxler. Glasbenika sta nastopila v okviru festivala Koroško poletje, na spored pa sta uvrstila Partito št. 1 v h-molu za violino BWV 1002 Johanna Sebastiana Bacha, Sonato za violino in klavir št. 18 v G-duru, K 301 Wolfganga Amadeusa Mozarta in Sonato za violino in klavir v A-duru Césarja Francka.


18. 08. 2023

Violončelist Mischa Maisky s sinom Maximilianom v Bachovih delih

V oddaji bomo predstavili izjemnega violončelista Mišo Majskega, ki velja za enega najbolj prepoznavnih violončelistov našega časa. Oktobra lani je Miša Majski na koncertu v dvorani Suntory v Tokiu izvajal samo dela Johanna Sebastiana Bacha. Slišali bomo Bachovi »Suiti za violončelo št. 3 v C-duru in št. 6 v D-duru"«, skupaj s sinom Maksimilianom pa sta izvedla "Sonato za violončelo in klavir št. 3 v g-molu"Johanna Sebastiana Bacha.


11. 08. 2023

Paul Lewis in Schubertove sonate

Pianist Paul Lewis je 18. junija nastopil v dvorani Angelike Kauffmann v okviru festivala Schubertiade v Schwarzenbergu v Avstriji. Izvedel je Schubertove klavirske sonate št. 13, 15 in 16. Schubertiade so bile sprva neformalna srečanja ljubiteljev glasbe Franza Schuberta v domovih njegovih bogatejših prijateljev in podpornikov. Na teh srečanjih, na katerih se je zbiralo različno število ljudi, so poleg izvajanja Schubertove glasbe tudi brali poezijo, plesali in prirejali druge družabne dejavnosti. Dandanes kot Schubertiade razumemo različne festivale po vsem svetu, na katerih poleg Schubertove glasbe izvajajo širok izbor predvsem komornih del.


04. 08. 2023

Godalni kvartet Lir

Danes bomo v oddaji Recital predstavili godalni kvartet Lir, ki se je v zelo kratkem času uveljavil kot eden najbolj vznemirljivih irskih komornih ansamblov. Štirje mladi irski glasbeniki, ki živijo vsak na svojem koncu − v Švici in Franciji ter na Nizozemskem in Irskem, kjer se vsak od njih udejstvuje v različnih solističnih, orkestralnih in komornih zasedbah. V svoje skupno ustvarjanje prinašajo vplive in znanja z različnih območij. Violinistki Mia Cooper in Siobhan Doyle, violist David Kenny in violončelist William Butt so skupaj, kot eno na odru začeli delovati leta 2017, ko so nastopili na festivalu Clandeboyja Barryja Doglasa. Slišali bomo deli: - John Kinsella: »Ob poslušanju Purcella in Šostakoviča v Hiši Bantry« - Franz Schubert: »Godalni kvintet v C-duru«


28. 07. 2023

Klavirski trii Haydna, Rahmaninova in Dvořáka

30. januarja lani so v koncertni dvorani Yehudi Menuhin Forum v Bernu nastopili violinistka Esther Hoppe, violončelist Christian Poltéra in pianistka Hiroko Sakagami, Na sporedu so bili Klavirski trio št. 27 v As-duru Josepha Haydna, Klavirski trio št. 1 v g-molu Sergeja Rahmaninova, imenovan tudi Elegični trio, in Klavirski trio št. 2 v g-molu, op. 26 Antonína Dvořáka.


21. 07. 2023

Ljubezen in izguba - skozi glasbo Schumanna, Francka in Brahmsa

Rogist Ben Goldscheider, pianist Fiachra Garvey in violinistka Rosanne Philippens so na koncertu v londonskem Vauxallu izvedli: - »Adagio in Allegro, op. 70« Roberta Schumanna - »Sonato v A-duru za violino in klavir« Cesarja Francka in - »Trio za rog v Es-duru, op. 40« Johannesa Brahmsa.


14. 07. 2023

Kvintet za godala v A-duru po Sonati za violino in klavir, op. 47 Ludwiga van Beethovna

Predvajamo posnetek koncerta, ki je potekal 20. maja v cerkvi sv. Petra v Zürichu v Švici. Koncert je potekal v okviru festivala Lavaterjevi dnevi, posvečenega švicarskemu pesniku in teologu Johannu Kasparju Lavaterju. Osrednji skladatelj festivala je bil Ludwig van Beethoven, in tako je na koncertu zazvenel Beethovnov Kvintet za godala v A-duru, ki je v resnici priredba Sonate za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, imenovane tudi Kreutzerjeva sonata. Uvod v koncert pa je ponudil Sonato za violino in klavir v A-duru švicarskega skladatelja Friedricha Theodorja Fröhlicha, ki je deloval v prvih desetletjih devetnajstega stoletja.


07. 07. 2023

Kvartet Diotima izvaja dela Conrada del Campa

Godalni kvartet Diotima, ki ga sestavljajo violinista Jun-Peng Žao in Leo Marillier, violist Franck Chevalier ter violončelist Pierre Morlet, se nam bo predstavil s tremi skladbami. Slišali boste posnetke s koncerta, ki je bil 27. aprila lani izveden v knjižnici na sedežu Fundacije Juana Marcha v Madridu. In zakaj je zasedba na koncertu izvajala samo dela Conrada del Campa? Umetnik, ki je živel v letih od 1878 do 1953, je bil najizvirnejši, a žal tudi eden najmanj znanih španskih skladateljev prve polovice 20. stoletja. Koncert, ki ga poslušamo, je bil del projekta, imenovanega Proyecto Conrado, v program pa so organizatorji vključili izvajanje celotnega prvega cikla skladateljevih trinajstih godalnih kvartetov; vse to z namenom, da znova obudijo njegovo glasbo. Z omenjenim projektom so tako zagotovili, da se bo njegova izdaja partitur izvedla v celoti, saj jih večina sploh ni bila objavljena. Namen te ambiciozne pobude je bil seveda rešiti pomemben del nezasluženo zapostavljene glasbe. To so omogočile različne zasedbe, ki so izvajale del Campova dela, med drugimi tudi kvartet Diotima.


30. 06. 2023

Recital

V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.


23. 06. 2023

Pianistka Giorgia Tomassi & prijatelji - Brahmsov kvartet in kvintet

Tokrat bomo v oddaji Recital predvajali dve Brahmsovi deli, in sicer bomo najprej slišali »Klavirski kvartet št. 1 v g-molu, op. 25« in potem še »Klavirski kvintet v f-molu, op. 34«. Predstavili ju bodo glasbeniki: violinista Gabriele Pieranunzi in Fabrizio Falasca, violist Francesco Fiore, violončelist Danilo Squitieri in pianistka Giorgia Tomassi. Posnetka sta nastala 28. januarja letos v dvorani rimske univerze La sapienza.


16. 06. 2023

Pianist Francesco Piemontesi

Pianist Francesco Piemontesi je 27. avgusta lani nastopil v Dvorani Angelike Kauffmann v Schwarzenbergu v okviru festivala Schubertiade v Schwarzenbergu v Avstriji. V njegovi izvedbi poslušamo 16 Nemških plesov D 783 in Sonato za klavir v B-duru D 960 Franza Schuberta ter skladbo Luna se spušča na tempelj, ki ga več ni Clauda Debussyja.


09. 06. 2023

Recital

V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.


02. 06. 2023

Violinist Piotr Plawner, violončelistka Isabella Klim in pianist Piotr Salajczyk

V Recitalu predvajamo posnetek koncerta violinista Piotra Plawnerja, violončelistke Isabelle Klim in pianista Piotra Salajczyka. Glasbeniki so nastopili 21. maja lani na gradu Wartburg v Nemčiji. Izvedli so Klavirski trio v g-molu, op. 17 Clare Schumann, Sonato za violino in klavir v a-molu, op. 13 Ignacyja Jana Paderewskega in Klavirski trio v g-molu, op. 8 Frederica Chopina.


26. 05. 2023

Recital

V oddaji Recital predvajamo koncerte najboljših glasbenikov v solističnih in komornih zasedbah.


19. 05. 2023

Godalni kvartet Leonkoro

Godalni kvartet Leonkoro je 4. maja nastopil v Mozartovi v dvorani v graščini Schwetzingen v okviru Mednarodnega festivala v Schwetzingenu. Kvartet je izvedel Počasni stavek za godalni kvartet Antona Weberna, Godalni kvartet št. 32 v C-duru Josepha Haydna in Godalni kvartet št. 13 v B-duru, op. 130 Ludwiga van Beehovna.


12. 05. 2023

Godalni kvartet Doric & violist Brett Dean

Tokrat bomo slišali posnetke, ki so nastali v priznani londonski Wigmorjevi dvorani, v kateri so 23. januarja letos nastopili člani godalnega kvartet Doric. Violinista Alex Redington in Ying Xue, violistka Helene Clement ter violončelist John Myerscough so na koncertu izvedli dve deli, in sicer najprej Kvartet Josepha Haydna, pozneje pa še Beethovnov kvintet, pri katerem se je ansamblu pridružil violist Brett Dean.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt