Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Izbrana proza

4 epizod

4 epizod


Objavljamo odlomke proznih del slovenske in svetovne književnosti.


24. 9. 2022

Gabriela Babnik: Tišina, polna vetra

Slovenska pisateljica, prevajalka in literarna kritičarka Gabriela Babnik je svoj prvi roman Koža iz bombaža izdala leta 2007 in zanj prejela nagrado za najboljši prvenec. Sledili so romani V visoki travi, Sušna doba ter Intimo, pred kratkim pa je izšlo njeno najnovejše delo z naslovom Tišina, polna vetra. Avtorica za roman pravi, da je konglomerat realnosti in fikcije. V njem opisuje in problematizira razmerje med znamenitim pesnikom Charlesom Baudelairom in njegovo muzo, plesalko in igralko Jeanne Duval. Skoraj vsi interpreti jo predstavljajo, kot da je uničila Baudelaira, ga zavirala pri ustvarjanju ter ga pahnila v odvisnost. Gabriela Babnik pa je v romanu želela povedati njeno stran zgodbe in ji posoditi glas. Interpretka Miranda Trnjanin, režiserka Ana Krauthaker, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednica oddaje Ana Rozman. Produkcija 2022.


17. 9. 2022

Anne Enright: Zelena cesta

Pisateljica Anne Enright (1962, Dublin) je študirala angleščino in filozofijo na Trinity Collegu v Dublinu, pozneje pa je magistrirala iz kreativnega pisanja na University of East Anglia. Kratke zgodbe je objavila v številnih priznanih literarnih revijah in za zbirko Prenosna devica iz leta 1991 prejela irsko literarno nagrado Rooney. Objavila je tudi več romanov. V slovenski jezik sta prevedena dva: Pozabljeni valček iz leta 2002 in roman Shajanje iz leta 2007, ki je prejel bookerjevo nagrado. Njen roman Zelena cesta, iz katerega bomo v današnji Izbrani prozi poslušali odlomek, pa je izšel leta 2015 in avtorici prinesel nagrado za najboljši irski roman leta. Anne Enright živi in ustvarja na Irskem. Roman Zelena cesta pripoveduje zgodbo o družini, ki poskuša znova vzpostaviti razrahljane stike. Zgodba ima dva dela, odlomek je iz prvega dela, ki nosi naslov ‘Odhajanje’, in sicer iz poglavja z naslovom Hanna. Prevajalka Leonora Flis, režiserka Špela Kravogel, interpretka Nina Valič, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, tonska mojstrica Sonja Strenar, urednik Oddaje Matej Juh. Produkcija 2022.


10. 9. 2022

George Orwell: Živalska farma

Sloviti britanski pisatelj George Orwell je v enem izmed svojih člankov, ki ga je naslovil Zakaj pišem, povedal naslednje: "Vsako vrsto resnega pisateljevanja, ki sem jo napisal po letu 1936, sem - neposredno ali posredno - napisal proti totalitarizmu. 'Živalska farma' pa je moja prva knjiga, kjer sem s polno zavestjo skušal politični in umetniški namen združiti v celoto." Orwellovo delo je polno ironije, v Živalski farmi jo nakaže že s podnaslovom - pravljica. Prodorno pa je označil Orwellovo pravljico in sploh njegova politično angažirana dela slovenski prevajalec Živalske farme Boris Grabnar, ki je leta 1982 v spremni besedi k delu med drugim zapisal: "V konfliktih teh nesrečnih živali se na svoj način zrcali življenje, zgodovina in prihodnost vseh narodov in vseh dežel. Vsakdo lahko najde tu svoj obraz ..." Interpret Željko Hrs, režiserka Živa Bizovičar, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Matej Juh. Produkcija 2022.


3. 9. 2022

Izbrana proza

Feliks Avstrija (2014) je zanimivo in umetniško dovršeno literarno delo mlajše in uveljavljene ukrajinske pisateljice Sofije Andruhovič (1982). Gre za zgodovinski roman, ki se dogaja na začetku 20. stoletja, pisateljica pa z natančnim, psihološkim opisovanjem slika literarne osebe, izbrano časovno obdobje in romaneskno mesto Stanislav. Nikar ne zamudite. Soavtor prevoda Primož Lubej, soavtorica prevoda Janja Vollmaier Lubej, režiserka Živa Bizovičar, interpretka Sabina Kogovšek, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednik oddaje Marko Golja. Produkcija 2022.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt