Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Spomini, pisma in potopisi

4 epizod

4 epizod


Spominski, pisemski in potopisni zapisi najrazličnejših ustvarjalcev in kulturnikov.


25. 9. 2022

Andrzej Stasiuk: Fado

Andrzej Stasiuk je eden izmed najbolj priljubljenih sodobnih poljskih avtorjev pri nas – prevedenih imamo šest njegovih knjig, večina je razprodanih. Knjiga Fado obsega štiriindvajset drobnih, mestoma izrazito liričnih potopisnih esejev, v katerih se avtorjeva doživetja s poti po Karpatih, Srednji Evropi in Balkanu, prepletajo s spominskimi, literarnimi reminiscencami ali referencami, refleksivnimi ali meditativnimi vložki. Za oddajo smo izbrali zapisa Avtocesta in Črna gora. Prevajalka Jana Unuk, režiserka Ana Krauthaker, interpret Nejc Cijan Garlatti, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, urednica oddaje Tina Kozin. Produkcija 2022.


18. 9. 2022

Javier Marias: Benetke, interier

Pred dnevi je v 71. letu starosti v Madridu umrl Javier Marias, eden največjih španskih pisateljev. Njegova dela so prevedena v več kot 40 jezikov. Marias se je rodil v Madridu, a je del otroštva preživel v ZDA, kamor se je preselil z očetom, ki je prišel navzkriž s frankističnim režimom. Mednarodno se je uveljavil z leta 1992 objavljenim romanom Tako belo srce. Pozneje je napisal še več uspešnih romanov in zanje prejel več nagrad. V slovenščini imamo vrsto njegovih del, med njimi Tako belo srce, Jutri v bitki misli name, trilogijo Tvoj obraz jutri, Zaljubljenosti in Tu začne se zlo. Večino je prevedla Marjeta Drobnič - tudi knjigo Benetke, interier. Javier Marias je v drugi polovici osemdesetih let v Benetkah preživel precej časa in se tudi zbližal z domačini, dve desetletji pozneje pa je vtise strnil v drobno knjižico Benetke, interier. Prevod Marjeta Drobnič, interpretacija Gregor Zorc, režija Ana Krauthaker, glasbeni opremljevalec Luka Hočevar, tonska mojstra Sonja Strenar in Urban Gruden. Urednik oddaje Vlado Motnikar. Produkcija 2019.


11. 9. 2022

Pavao Pavličić: Nekoč je bilo

Hrvaški pisatelj in literarni znanstvenik Pavao Pavličić je doslej objavil več kot sto knjig. V odlomku, objavljenem v avtobiografski pripovedi Nekoč je bilo, pisatelj razmišlja o svojih pisateljskih težavah (še preden je objavil svojo prvo knjigo). Prevajalec Marko Golja, režiser Alen Jelen, interpret Branko Jordan, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojster zvoka Andrej Kocan. Produkcija 2011.


4. 9. 2022

Ludwig Wittgenstein: Iz vojnih dnevnikov

Dunajčan Ludwig Wittgenstein (1889 – 1951) je izdal le eno delo, in sicer Logično-filozofski traktat, ki se uvršča ob bok največjim filozofskim stvaritvam. Leta 1951 je posthumno izšlo še drugo njegovo veliko delo Filozofske raziskave, sklepno poglavje njegovih premišljevanj o razumevanju, stavku, logiki, stanju zavesti in drugem. Manj znano pa je, da je Wittgenstein – še preden je leta 1922 v knjižni obliki izšel znameniti Traktat – pisal tudi dnevnike. Leta 1914 se je prostovoljno pridružil Avstro-ogrski vojski in več let na različnih frontah zapisoval svoje misli, in nekatere so bile podlaga za nastanek njegovega prvega dela. Objavljamo odlomke iz njegovih vojnih dnevnikov, ki jih je pisal med letoma 1914 in 1916. Prevedel Tomaž Grušovnik, interpret Domen Novak, bralec Renato Horvat, režiserka Živa Bizovičar, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, urednik oddaje Gregor Podlogar. Leto nastanka: 2022.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt