Poslušajte skladbe iz 20. in 21. stoletja za kvartet saksofonov Florenta Schmitta, Nine Šenk in Anne Marie Huszcza ter pogovor s saksofonistko Betko Bizjak Kotnik.

V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo kvartet saksofonistk Roya, v katerem igrajo akademsko izobražene saksofonistke in izkušene glasbenice iz Slovenije, Hrvaške in Poljske. Nastanek kvarteta s prvim imenom Ladiesaxophone Quartet sta septembra 2013 spodbudili ugledna in večkrat nagrajena slovenska saksofonistka Betka Bizjak Kotnik in saksofonistka Jovana Joka iz Hrvaške, ki sta profesorici za saksofon na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.


Članice kvarteta so diplomantke glasbenih akademij v Ljubljani, Lyonu in na Dunaju ter nagrajenke vrste glasbenih tekmovanj. Njihovi mentorji so bili profesor Matjaž Drevenšek na ljubljanski Akademiji za glasbo, Jean-Denis Michat na Regionalnem narodnem glasbenem konservatoriju v Lyonu, Lars Mlekusch na glasbenem konservatoriju zasebne univerze na Dunaju in Oto Vrhovnik na dunajski Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost. Hrvaška saksofonistka Petra Horvat je končala študij saksofona na Dunaju, poučuje pa na glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik in na srednji glasbeni šoli v Varaždinu, poljska saksofonistka Weronika Partyka pa je končala triletno študijsko izmenjavo na Akademiji za glasbo v Ljubljani in je v umetniškem vodstvu saksofonističnih festivalov in seminarjev na Poljskem.

Kvartet Roya igra v zasedbi: Petra Horvat na sopranskem saksofonu, Weronika Partyka na altovskem, Betka Bizjak Kotnik na tenorskem in Jovana Joka na baritonskem saksofonu. Saksofonistke bodo zaigrale: četrti stavek Kvarteta za saksofone, op. 102 Florenta Schmitta, 4. stavek skladbe Phases of Water/Faze vode ali vodne premene Nine Šenk in skladbo Sonosfera za kvartet saksofonov in elektroakustični posnetek poljske skladateljice Anne Marie Huszcza. O kvartetu Roya bo govorila saksofonistka Betka Bizjak Kotnik.

 

Tjaša Krajnc