Vse bolj v tujini in pri nas uveljavljena sopranistka Nika Gorič je 5. aprila prejela Glazerjevo listino mestne občine Maribor za izstopajoče umetniške dosežke. Poslušajte njene izvedbe arij Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Straussa ml., Julesa Masseneta in Giacoma Puccinija.



Sopranistka Nika Gorič je v zadnjih letih pritegnila veliko pozornosti z izjemnimi študijskimi uspehi in izvrstnimi opernimi ter koncertnimi nastopi. Na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor je končala študijsko smer solopetje pri profesorici Jolandi Korat, nato je študirala na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost v Gradcu in z odliko diplomirala iz solopetja pri profesorici Anne-Marie Zeller. Podiplomski študij je nadaljevala leta 2013 na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pri profesorjih Lillian Watson in Jonathanu Pappu in z najvišjo možno oceno končala magisterij. Julija 2017 je z najvišjimi ocenami končala tudi umetniški doktorat iz opernega petja in prejela posebno nagrado za odličnost.

Nika Gorič je že med študijem v Gradcu nastopila v vlogi Barbarine v Mozartovi Figarovi svatbi, v vlogi Peskarja v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka in Elisette v operi Tajni zakon Domenica Cimarose. V izvedbi opernega oddelka Kraljeve akademije za glasbo v Londonu je pela v operi enodejanki Sestra Angelika Giacoma Puccinija, v londonskem gledališču Hackney Empire pa je nastopila v vlogi Suzane v Mozartovi komični operi Figarova svatba.

V prvi oddaji bomo predstavili operno izvajanje Nike Gorič, ki bo zapela recitativ in arijo Grofice iz 3. dejanja opere Figarova svatba Wolfganga Amadeusa Mozarta, duet žepne urice Rozalinde in Gabriela von Eisensteina iz operete Netopir Johanna Straussa ml. s tenoristom Martinom Sušnikom, arijo Manon iz 1. dejanja opere Manon Julesa Masseneta in arijo Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Poslušajte tudi pogovor s sopranistko.

 

Radio Slovenija - 3. program