Opereta o slavni igralki Katji Silvani s Srečnega vrha.

Radovan Gobec je besedila za svoje vokalne ali vokalno-instrumentalne skladbe po navadi pisal kar sam, tudi za opereto Planinska roža. Ustvaril jo je leta 1937 v posavski vasici Henina pod Lisco in jo posvetil svoji bodoči ženi Sonji Elschbacher, s katero se je poročil junija istega leta. Opereto je prvič izvedla dramska skupina Kulturno-umetniškega društva Ivana Cankarja 31. marca 1951 v Žalcu, v Mariboru pa so jo premierno uprizorili štirikrat: leta 1952, 1963, 2019 in 2023. 

Zgoba operete je na videz preprosta, a skriva številne preobrate. Katja Silvana je opustila film in upravlja planinsko kočo na Srečnem vrhu, na katerega zahajajo tudi gledališčniki, a ne vedo, da je bila Silvana nekoč filmska igralka. V svojem gledališču pripravljajo premiero operete Planinska roža, ki so jo napisali na planini. Za premierni nastop zaprosijo Katjo Silvano. To povzroči velike zmešnjave, ljubosumnosti, užaljenost in tožbe, na koncu pa se vse skupaj vendarle razčisti in konča v splošno zadovoljstvo.

Mariborsko uprizoritev operete o slavni Katji Silva podpisujejo: režiser Matjaž Latin, scenograf in oblikovalec luči Rok Predin, kostumografinja Mira Strnad ter dramaturginja in koreografinja Maja Pihler Stermecki. Dirigent je Simon Robinson, pojejo pa: Valentina Čuden (Katja Silvana), Martin Sušnik (Miran Svetlin), Marko Škofič (Kazimir Kalan), Dušan Topolovec (Ervin Gabernik), Jernej Luketič (Ciril Dobrovik), Sebastijan Čelofiga (dr. Pravnik Odvetnik in Oskrbnik koče), Dada Kladeník (Melita), Mihael Mikluš (Izidor), ter Liam Čelofiga in Izak Mlakar (kmečka fanta Tone in Francelj).

Dejan Juravić