Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba

Mladi virtuozi Violinistka Urška Gutnik

07.12.2023

Enaindvajsetega marca je v Rdeči dvorani Magistrata potekal koncert cikla Zvoki mladih Glasbene mladine ljubljanske, na katerem je nastopila violinistka Urška Gutnik. Violino je začela igrati pri osmih letih na Glasbeni šoli Vrhnika pri Nini Demšar in Nastji Cajhen Rode, na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je bil njen profesor Žiga Brank, pri katerem je študij nadaljevala tudi na Akademiji za glasbo. Pod njegovim vodstvom je diplomirala, nato pa se je vpisala na študij na Univerzi za glasbo in uprizarjajoče umetnosti na Dunaju v razred Leonida Sorokova. Nastopila je s pianistko Beato Ilono Barcza in izvedla priljubljeno koncertno rapsodijo Tzigane Mauricea Ravela ter Sonato za violino in klavir, FP 119 Francisa Poulenca.

Po belih in črnih tipkah Med belim in črnim (14)

07.12.2023

Na turneji po Ameriki je Čajkovskega navdušilo igranje pianistke Adele aus der Ohe. Povabil jo je v Rusijo, da bi ponovila njun uspeh izpred dveh let v Carnegiejevi dvorani, ko sta izvedla skladateljev Prvi klavirski koncert. Tako sta leta 1893 Adele in sestra Mathilde spakirali kovčke ter se odpravili na naporno, več tednov dolgo potovanje. Konec oktobra je bil Sankt Peterburg prizorišče zgodovinskega koncerta. V prvi polovici je bila premierno izvedena Šesta simfonija Čajkovskega, Patetična. Ob žalnem koncu simfonije je pianistka zapisala: "Čajkovski je bil zdrav in srečen, vendar se je zdelo, da v mislih skriva slutnjo nenadne smrti. V odmoru je govoril o Gounodovi smrti in o visoki starosti, ki mu je bila dana. Večkrat je ponovil: Če bi le živel še dvajset let, koliko bi lahko še pisal, kaj vse bi lahko naredil."

Skladatelj tedna Peter Iljič Čajkovski (4)

07.12.2023

Opera je v središču glasbene ustvarjalnosti številnih skladateljev; in bila je tudi pri Petru Iljiču Čajkovskem. Že samo seznam opernih načrtov, ki so zastali v snovanju ali bili zaradi različnih razlogov ovrženi, je dovolj zgovoren.

Operna jutranjica Dejavniki ustvarjalnosti

07.12.2023

Leta 1791 se je Joseph Haydn, ki je takrat delal v Londonu, udeležil uprizoritve Artakserksa Thomasa Arna in delo ga je osupilo. Znana je njegova izjava: "Niti sanjalo se mi ni, da imamo táko opero v angleškem jeziku." Haydn si ni mogel prestavljati, da je tudi angleški skladatelj sposoben napisati izvrstno opero, ker pač ni vedel za izjemno popularnost Arnovih pesmi, mask in oper, k izvedbam katerih se je nekaj desetletij prej občinstvo dobesedno zgrinjalo.

Glasni novi svet Trije

06.12.2023

Tokrat spoznavamo tri novejše izdaje domačih glasbenikov in njihovih mednarodnih navezav, plošče treh triov, Eating Poetry Sama Šalamona, Emanuela Parrinija in Vasca Trille, Tria Acamar Ceneta Resnika, Urbana Kušarja in Matjaža Bajca ter Tria Drašler Røysum.

Arsov art atelje Kalitzke, Streich in Ferrari v ciklu Musica Viva

06.12.2023

Poslušamo koncert Simfoničnega orkestra Bavarskega radia in dirigenta Johannesa Kalitzkeja iz letošnjega novembra, koncert iz serije Musica Viva, osredotočene na sodobno glasbo. Na sporedu so bila dela Zeitkapsel – Totentanz / Časovna kapsula – Mrtvaški ples dirigenta Johannesa Kalitzkeja, Jubelhemd Lise Streich in Histoire du plaisir et de la désolation / Zgodovina užitka in uničenja Luca Ferrarija.

Srce šansona Srce šansona

06.12.2023

Predvajamo slovenske in tuje šansone, se poglabljamo v besedila in glasbo, ter se pogovarjamo z njihovimi avtorji. Občasno bomo govorili tudi o šansonu 15. in 16. stoletja.

Čas, prostor in glasba Čas, prostor in glasba

06.12.2023

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Glasbeni utrip Koncert Madžarskega narodnega filharmoničnega orkestra in koncert z deli Ambroža Čopija

06.12.2023

Koncert za zlati abonma ter koncert Zbora Slovenske filharmonije sta bila dogodka, ki sta zaznamovala pretekli teden in ju danes izpostavljamo v oddaji. V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je gostoval sloviti Madžarski narodni filharmonični orkester, ki je izvedel dela Sergeja Prokofjeva, Franza Liszta, Frederica Chopina in Bele Bartoka, v glavnih vlogah pa sta nastopila dva ruska glasbenika – dirigentka Alevtina Ioffe in pianist Aleksander Malofejev. V Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije pa je bil v nedeljo tretji koncert filharmoničnega abonmajskega cikla PVC – Pretežno vokalni cikel. Zgovoren naslov, »Za abrahama«, je odsev obeležitve osebnega jubileja enega naših vidnejših zborovskih dirigentov in skladateljev, Ambroža Čopija. Spored je zajemal izbor njegovih del, sam pa je prevzel tudi dirigentsko vodstvo Zbora Slovenske filharmonije.

Mojstri samospeva Zamrznjene rože...

06.12.2023

Tudi mraz in sneg sta lahko navdihujoča, še bolj, če ju združimo z rožami in solzami, zamrznjenimi in otrplimi. Vse skupaj pričara sentimentalno zimsko vzdušje, značilno predvsem za romantične literarne in glasbene pisce, ki so ustvarili pesmi oz. samospeve na omenjeno tematiko.

Skladatelj tedna Peter Iljič Čajkovski (3)

06.12.2023

V glasbenem opusu Petra Iljiča Čajkovskega je baletna glasba poznana najširšemu občinstvu. Melodije Hrestača in Labodjega jezera so skorajda postale del podzavesti kulturnega kroga, ki prek umetnosti dojema in doživlja čarobnost obstoja. Gib, kot prvinski izraz, je dobil odsev v neposredni glasbeni govorici, prepleteni z raznovrstnostjo oblik, oseb, karakterjev in zgodb; magični odzven glasbe.

Zborovska glasba Zborovska glasba

05.12.2023

Posnetki zborovske glasbe iz našega arhiva, bodisi koncertni ali arhivski, vedno pa – kakovostni.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt