Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Glasba

Skladatelj tedna Cécile Chaminade, 4. del

25.07.2024

Klavirske skladbe Cécile Chaminade v različicah za violino in klavir, Klavirski trio v a-molu, št. 2, op. 34, izbrani samospevi in Concertino za flavto in orkester, op, 107 s Karolino Šantl Zupan in Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Ta teden posvečamo cikel oddaj ugledni francoski skladateljici in pianistki Cécile Chaminade, ki se je rodila 8. avgusta 1957 v Parizu, ustvarjala je v drugi polovici 19. in prvi polovici 20. stoletja, umrla pa je 13. aprila 1944 v Monte Carlu. Kot virtuozna in inventivna pianistka je bila ena prvih glasbenic, ki so že v začetku 20. stoletja klavirske skladbe tudi snemale. Njena zbirka obsega več kot 170 opusov del in približno 400 skladb, med katerimi jih je skoraj 200 napisala za klavir, več kot 100 samospevov na besedila francoskih pesnic in pesnikov tistega obdobja ter vrsto komornih in orkestrskih skladb, komično opero, dramatično simfonijo za zbor in orkester, simfonični balet. Klavirske skladbe Cécile Chaminade za klavir solo in klavirski duo obsegajo vse od miniatur za otroke do skladb v plesnih ritmih; od simfoničnih in koncertnih etud do obsežne klavirske sonate; od humorističnih etud do razpoloženjskih miniatur. Njena glasba je zelo spevna, močno občutena in dostopna širšemu občinstvu, v harmonskem pogledu delno kromatična, izrazno polnozvočna in elegantna, slogovno pa se zgleduje po pridobitvah poznoromantične francoske glasbe. Cécile Chaminade je bila zelo priljubljena v Angliji, v Londonu je redno izvajala klavirske recitale, večkrat je bila gostja britanske kraljice Viktorije, zelo uspešno pa je gostovala tudi v Združenih državah Amerike. Tam so občudovalci njene glasbe ustanovili več klubov z njenim imenom. Leta 1913 je kot prva skladateljica prejela prestižno nagrado – legijo časti. Cikel oddaj je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.

Operna jutranjica Nizozemska vrtnica

25.07.2024

Oddaja prinaša Orfejeve recitative in arije (prepletene z nekaj zborovskimi in plesnimi točkami) v interpretaciji nizozemske altistke Aafje Heynis, v katere čast se od leta 1964 imenuje tuda sorta vrtnic.

Glasni novi svet James Ilgenfritz in trio Symbolist

03.07.2024

Poslušamo dve plošči, skladbo kontrabasista in skladatelja Jamesa Ilgenfritza z nove izdaje Stay Logged In On This Trusted Device in trio Symbolist z večjim delom plošče The Age of Bronze, na njiju pa iskanje drobnih odmikov v reduciranem zvočnem dogajanju.

Srce šansona Morski šansoni

24.07.2024

V primežu poletne vročine se bomo hladili ob šansonih, ki jih je zasolilo morje. S Charlesom Trenetom, Robertom Murolom, Arsenom Dedićem, Eleftherio Arvanitaki in Amalio Rodrigues se bomo sprehodili po evropskih obalah, z Gilbertom Gilom pa jo mahnili tudi na drugo stran Atlantika

Čas, prostor in glasba Modrost hitrih sprememb (54): Kontrapunkt

24.07.2024

Kontrapunkt je v stoletjih postal več kot samo del kompozicijske tehnike. Postal je teoretična zasvojenost. Teoretiki, skladatelji, ki jim ni bilo vseeno, od kod se je oblikovala glasba, so se lotili raziskovanja, da bi lahko prikazali svoja stališča in nakazali razvoj in možnosti nove obravnave kontrapunktičnih pravil. Skladatelji so kontrapunkt uporabljali za vsakdanji kompozicijski izplen in uresničitev kompozicijskih sanj.

Mojstri samospeva Debussy in Mozart - v izvedbi angleških interpretov, 2. del

24.07.2024

Tudi tokrat bodo v ospredju samospevi Clauda Debussya in Wolfganga Amadeusa Mozarta – danes bodo zveneli v interpretaciji dveh angleških sopranistk, Kate Royal in Ruby Hughes. Pri klavirju bo Joseph Middelton.

Skladatelj tedna Cécile Chaminade, 3. del

24.07.2024

Najznačilnejše klavirske skladbe Cécile Chaminade: od skladb za otroke do razpoloženjskih miniatur, od simfoničnih etud do Sonate za klavir v c-molu, op. 21 v izvedbi pianistov Petra Jacobsa, Bengta Forsberga in Petra Jablonskega.

Zborovska glasba V spomin na Marka Muniha

23.07.2024

Iz bogate zakladnice posnetkov, pod katere se je podpisal kot dirigent, pozneje pa tudi kot glavni urednik Glasbenega programa Radia Slovenija, smo izbrali kantato Z vlakom, op. 48 Blaža Arniča.

Koncertni dogodki na tujem Za obzorjem

23.07.2024

Šef dirigent Alain Altinoglu je s Simfoničnim orkestrom Frankfurtskega radia na koncertu 16. junija v Frankfurtu predstavil dve deli, ki sta nastali v razmiku več kot stoletje, a se kljub temu smiselno ujemata. Pesem o zemlji Gustava Mahlerja na splošno velja za eno najboljših del, ki jih je napisal veliki simfonik. Mahler ni dočakal premiere te hibridne oblike cikla orkestralnih pesmi in simfonije, ki jo je dokončal dve leti pred smrtjo; krstna izvedba je bila v Münchnu leta 1911. Na podlagi prepesnitev starodavne kitajske lirike je Mahler ustvaril vseobsegajoč labodji spev, slovo od zemlje in življenja. Velika pesem,, včasih skoraj kot iz drugega sveta. Zdi se, da nam govori kot iz drugega sveta tudi simfonična pesnitev Metacosmos islandske skladateljice Anne Thorvaldsdottir, ki je nastala po naročilu Newyorških filharmonikov in bila premierno izvedena leta 2018.

Skladatelj tedna Cécile Chaminade, 2. del

23.07.2024

Izvirni zgodovinski posnetki klavirskih skladb Cécile Chaminade v avtoričini izvedbi: posnetki na glasbenih zvitkih iz 20. let 20. stoletja in fonografski posnetek iz leta 1901; najizrazitejši samospevi o ljubezni in naravi z mezzosopranistko Anne Sofie von Otter in pianistom Bengtom Forsbergom.

Koncert evroradia Isabelle Faust, Hannu Lintu in Simfonični orkester jugozahodnega radia iz Stuttgarta

22.07.2024

Na sporedu bodo štiri dela štirih različnih skladateljev v izvedbi Simfoničnega orkestra jugozahodnega radia iz Stuttgarta pod vodstvom dirigenta Hannuja Lintuja. Osrednji del večera bo Violinski koncert v D-duru Ludwiga van Beethovna s solistko, rezidenčno umetnico orkestra Isabelle Faust. Čakata nas še finska zvočna svetova s simfonično pesnitvijo Sanjski obraz Erkkija Melartina in Tretjo simfonijo Jeana Sibeliusa. Tudi četrti skladatelj v skupini je pustil pečat na Finskem: Italijan Ferruccio Busoni. Bil je profesor klavirja v Helsinkih. Tam je srečal tudi Sibeliusa. Oba sta bila dolgoletna prijatelja in sta drug drugemu tudi posvetila eno ali dve deli. Vendar pa je Busoni skladbo, ki jo bomo slišali, posvetil osebi, ki mu je bila veliko bližja kot njegov prijatelj, finski skladatelj: to je Busonijeva mati Anna, za katero je napisal »Berceuse élégiaque, op. 42« kmalu po njeni smrti jeseni 1. 1909.

Iz slovenske glasbene ustvarjalnosti Koncertantna glasba Škerjanca in Gabrijelčiča

22.07.2024

Predvajali bomo Koncert za violino in orkester (1944) Lucijana Marije Škerjanca in Koncert za violo in orkester Marijana Gabrijelčiča. Solista bosta violinist Igor Ozim in violist Mile Kosi.

Več posnetkov
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt