Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Najbolj poslušano

Sobotni operni večer Giacomo Puccini: Tosca v neposrednem prenosu iz Maribora

25.05.2024

Grozljiva in krvava tragedija polna strastnih izlivov - tudi v videoprenosu.

Naši umetniki pred mikrofonom Srečko Fišer, prevajalec, dramatik in lektor: "Tekst ima svojo ekstatično dimenzijo. To niso črke. To je nekaj, kar ima svoje življenje."

23.05.2024

Letošnji prejemnik nagrade tantadruj za življenjsko delo je lektor, prevajalec in dramatik Srečko Fišer. Nagrade tantadruj podeljujejo tri primorska gledališča. Srečko Fišer že več kot štiri desetletja sooblikuje podobo gledališča kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Največ je ustvarjal v novogoriškem gledališču, v vseh slovenskih gledališčih pa igrajo njegove odlične prevode tako sodobnih kot klasičnih iger iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Prevajal je Tassa, Shakespeara, Michelangela in Petrarco. Vrsto dramskih del je napisal tudi sam – za Medtem po motivih romana Prima Levija je prejel Smoletovo nagrado za najboljše dramsko besedilo. Kot so še zapisali v utemeljitvi tantadruja: ustvarjanje Srečka Fišerja je odlično tako na polju literature kot gledališča, pomenljivo intenzivno pa na njunem stičišču. Vabimo vas, da prisluhnete nekoliko skrajšanemu pogovoru, ki ga je leta 2021 s Srečkom Fišerjem za oddajo Oder posnel Rok Bozovičar. Fotografija: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Kulturna panorama Plečnikove, Valvasorjeve nagrade, desetnica, 40 let Druge godbe

25.05.2024

Kulturna panorama nam bo tokrat predstavila najnovejše Plečnikove in Valvazorjeve nagrajence ter dobitnico desetnice. Druga godba praznuje 40 let, dogajata se festivala Rdeči revirji in Svetlobna gverila, v ljubljanski Mestni galeriji razstavlja Mladen Stropnik.

Naši umetniki pred mikrofonom Srečko Fišer, prevajalec, dramatik in lektor: Tekst ima svojo ekstatično dimenzijo. To niso črke. To je nekaj, kar ima svoje življenje

25.05.2024

Letošnji prejemnik nagrade tantadruj za življenjsko delo je lektor, prevajalec in dramatik Srečko Fišer. Nagrade tantadruj podeljujejo tri primorska gledališča. Srečko Fišer že več kot štiri desetletja sooblikuje podobo gledališča kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Največ je ustvarjal v novogoriškem gledališču, v vseh slovenskih gledališčih pa igrajo njegove odlične prevode tako sodobnih kot klasičnih iger iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Prevajal je Tassa, Shakespeara, Michelangela in Petrarco. Vrsto dramskih del je napisal tudi sam – za Medtem po motivih romana Prima Levija je prejel Smoletovo nagrado za najboljše dramsko besedilo. Kot so še zapisali v utemeljitvi tantadruja: ustvarjanje Srečka Fišerja je odlično tako na polju literature kot gledališča, pomenljivo intenzivno pa na njunem stičišču. Vabimo vas, da prisluhnete nekoliko skrajšanemu pogovoru, ki ga je leta 2021 s Srečkom Fišerjem za oddajo Oder posnel Rok Bozovičar.

Izbrana proza Louis-Ferdinand Céline: Vojna

25.05.2024

Sedemindvajsetega maja pred sto tridesetimi leti se je rodil francoski pisatelj in zdravnik Louis-Ferdinand Céline. Njegov pravi priimek je bil Destouches. Poznamo ga predvsem po njegovem prvencu, romanu Potovanje na konec noči, iz leta 1932, ki ga imamo Slovenci v prevodu Branka Madžareviča, kar je poseben dosežek, saj je Céline v njem uporabil tudi pogovorni jezik, neologizme in argó. Ob okrogli obletnici pisateljevega rojstva poslušamo odlomek še ne prevedenega romana Vojna. Našli so ga šele pred tremi leti v Célinovi zapuščini in ga je naslednje leto, 2022, natisnila založba Gallimard. Céline ga je napisal leta 1934, v njem pa ne skopari z nazornimi opisi trpljenja prvoosebnega pripovedovalca, ki ima veliko tudi s Célinovo osebno izkušnjo vojaka v prvi svetovni vojni. Odlomek je prevedla Tadeja Šergan. Igralec Gregor Zorc, glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina, mojstrica zvoka Sonja Strenar, režiserka Saška Rakef, urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten. Produkcija 2024.

Zborovski panoptikum 27. Državno tekmovanje otroških pevskih zborov

25.05.2024

O tekmovanju, ki se je v Zagorje ob Savi vrnilo prvič po letu 2018, se pogovarjamo s producentko za zborovsko glasbo pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Mihelo Jagodic. Predstavljamo najboljše zbore, ki so na tekmovanju prejeli zlato priznanje z odliko.

Oddaljeni zvočni svetovi Pogled nazaj

25.05.2024

Spet je prišel čas za poslušanje glasbe, za katero je sicer zmanjkalo časa v posameznih srečanjih, obenem pa tudi čas, da se spomnimo, s katerimi kulturami smo se srečali v zadnjih mesecih. Poslušamo glasbo iz Mongolije, Senegala, Afganistana, Bolivije, z Balija in Sejšelov. Čudovita glasba oddaljenih, spreminjajočih se in izginjajočih svetov.

Lirični utrinek Sofoklej: Pesem o človeku

25.05.2024

Pesem je iz Sofoklejeve tragedije Antigona. V njej si veliki starogrški traged in pesnik postavlja vprašanje, kdo smo. Mi pa, ali se je do danes kaj spremenilo? Interpretira Pia Zemljič, prevajalec Kajetan Gantar. Produkcija 2017.

Glasbena jutranjica Carl Maria von Weber in Franz Schubert

25.05.2024

Poslušamo Trio, op. 63 Carla Marie von Webra ter Allegro ma non troppo in Allegretto iz Schubertovega Godalnega kvarteta v C-duru.

Jazz Ars Marshall Allen - stoletnik

04.04.2024

Oddajo bomo namenili častitljivi stoti obletnici neutrudnega nadaljevalca tradicije kozmičnega džeza Marshalla Allena. Igra na altsaksofon, flavto, pikolo, EWI in oboo. Leta 1956 je prvič srečal Sun Raja in čez dve leti se je pridružil njegovemu orkestru. Kmalu je postal tudi vodja sekcije pihalcev. Zaigral je na več kot dvesto ploščah, tudi na vseh ključnih. Allen je bil brez dvoma eden ključnih članov znamenitega orkestra. Bil je prepoznaven po mojstrskem, izjemno eksplozivnem igranju in včasih kaotičnem igranju altsaksofona. Nekateri so njegov slog označili za »pirotehničen«. Sam je rekel, da rajši kot na podlagi akordov igra na širši zvočni bazi.

Literarni nokturno Anja Mugerli: Pričakovanja

25.05.2024

Nominiranka za Cankarjevo nagrado, nagrado kritiško sito in kresnika. Slovenska pisateljica Anja Mugerli je lani izdala roman z naslovom Pričakovanja. Njen prvi z naslovom Spovin je izšel leta 2017, sledili sta mu še dve zbirki kratkih zgodb. Za zadnjo z naslovom Čebelja družina je prejela nagrado Evropske unije za književnost. V romanu Pričakovanja spremljamo zgodbo Jane in Primoža, ki si želita otroka, a ga po naravni poti ne moreta imeti. Tankočutno pisanje razgrne stisko žensk in parov, ki se spprijemajo z neplodnostjo in postopki umetne oploditve. Interpretka: Darja Reichman, režiser: Alen Jelen, glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina, tonski mojster: Matjaž Miklič, urednica oddaje: Ana Rozman, leto nastanka: 2023.

Arsove spominčice Arsove spominčice 12:05

25.05.2024

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt