Aktualno

Slovensko-češki režiser Olmo Omerzu – dobitnik najvišje nagrade Trilobit, ki jo podeljuje Češka filmska in televizijska zveza FITES

Podeljene Češke strokovne nagrade za dosežke v filmu in na televiziji

omerzu
Olmo Omerzu
foto: filmcenter.cz

Nagrado Trilobit za leto 2019 je prejel slovenski režiser Olmo Omerzu, ki živi in deluje na Češkem, in sicer za film Zimske muhe /orig. Všechno bude/. Isti film je že pred tem prejel nagrado za režijo lani na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih. Film je nastal v češko-slovensko-poljsko-slovaški koprodukciji, videli pa smo ga tudi v Sloveniji. Najvišjo oceno je žirija sicer namenila tridelnemu dokumentarnemu filmu Čehoslovaki v gulagu in režiserki Marti Novákovi.

Gre za strokovne nagrade filmskih in televizijskih ustvarjalcev in imajo izjemen ugled. Češka filmska in televizijska zveza FITES podeljuje nagrade že dvaintrideset let. Nagrad je več kategorij, med drugim tudi za življensko delo. Tokrat so jo posthumno podelili režiserju Evaldu Schornu, avtorju več celovečernih filmov, ki pa po sovjetski okupaciji Češkoslovaške avgusta 1968 ni smel več snemati, njegovi filmi pa so bili prepovedani.

Nagrada Trilobit obsega več kategorij in tako ima celo vrsto nagrajencev, podeljujejo pa v mestu Beroun pri Pragi, znanem po slovitem dirigentu Vaclavu Talichu, ustanovitelju Slovenske filharmonije v Ljubljani leta 1908. Podelitev nagrad že nekaj let predvaja kulturni kanal javnopravne Češke televizije.

Peter Kuhar, Praga