Sopranistka Ksenija Vidali se je najbolj odlikovala kot ena najboljših interpretk Mimi, nekateri tuji kritiki so jo uvrstili med najboljše sodobne operne pevke.

V oddaji Ženske v svetu glasbe predstavljamo sopranistko Ksenijo Vidali, eno najopaznejših slovenskih opernih in koncertnih pevk ter solopevskih pedagoginj v 20. stoletju. Ksenija Vidali je bila sopranistka lirske in mladodramske opernopevske stroke. Imela je izredno lepo oblikovan glas, razvito muzikalnost in igralsko nadarjenost, pela je z občuteno interpretacijo in izrazno toplino. Poročena je bila z dirigentom in skladateljem Demetrijem Žebretom.

V prvi oddaji bomo poslušali njene izvedbe opernih arij: Giacoma Puccinija, Francesca Cilee in Richarda Wagnerja. Ksenija Vidali se je rodila 29. aprila 1913 v Škednju pri Trstu, kjer je med letoma 1932 in 1937 študirala solopetje. V ljubljanski Operi je prvič nastopila leta 1937 kot Mimi v operi La Boheme Giacoma Puccinija, kjer je bila v letih od 1938 do 1947 redna solistka. V obdobju med letoma 1947 in 1957 je bila nato svobodna umetnica v Milanu, kjer se je izpopolnjevala pri Emiliu Ghirardiniju.

Sopranistka Ksenija Vidali se je najbolj odlikovala kot ena najpomembnejših interpretk Mimi, poslušali bomo njeno izvedbo arije Mimi iz opere La Boheme in arijo Manon iz 4. dejanja opere Manon Lescaut Giacoma Puccinija, Elzino arijo iz 1. dejanja opere Lohengrin Richarda Wagnerja in arijo Adriane iz 4. dejanja opere Adriana Lecouvreur Francesca Cilée.

Tjaša Krajnc