Pri nas je prvič gostoval ugledni Komorni orkester Württemberg Heilbronn, ki je od ustanovitve leta 1960 med drugim posnel 500 plošč in izvedel številne koncertne nastope v prestižnih evropskih koncertnih dvoranah.

V dvorani Union v Mariboru je bil v sredo, 17. aprila, 5. koncert Orkestrskega cikla Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Pri nas je prvič gostoval ugledni Komorni orkester Württemberg Heilbronn. Leta 1960 ga je ustanovil dirigent Jörg Faerber in ga nato vodil več kot štiri desetletja. Z orkestrom je dosegel vrsto mednarodnih uspehov, med drugim je posnel 500 plošč in izvedel številne nastope v prestižnih evropskih koncertnih dvoranah. Na koncertu v Mariboru je orkester vodil mednarodno uveljavljeni dirigent madžarskega rodu Gilbert Varga, ki je najprej študiral violino pri svojem očetu Tiborju Vargi, pozneje pa je študiral dirigiranje pri Francu Ferrari in Sergiu Celibidacheju. Bil je šef Hoferskih simfonikov, nato je vodil orkester Philharmonia Hungarica, kar deset let pa Baskovski narodni orkester v San Sebastianu.

Pester spored glasbe iz druge polovice 19. in prve polovice 20. stoletja je v prvem delu obsegal deli ruskih skladateljev: Variacije na temo Čajkovskega za godalni orkester, op. 35a, iz leta 1894 Antona Arenskega. Osrednje delo je bil priljubljeni Koncert št. 1 za klavir, trobento in godalni orkester v c-molu, op. 35, Dmitrija Šostakoviča, iz leta 1933. V tem koncertu sta nastopila uveljavljena mlajša nemška solista: pianistka Elisabeth Brauss in trobentač Simon Höfele. Pianistka Elisabeth Brauss je nase opozorila kot umetnica nove generacije BBC, ko je med letoma 2018 in 2020 izvedla vrsto koncertov po Veliki Britaniji. Trobentač Simon Höfele, ki se posebej posveča tudi sodobni glasbi, je leta 2000 prejel nagrado, ki mu je omogočila nastope z uveljavljenimi evropskimi orkestri.

V drugem delu koncerta sta s solista z orkestrom izvedla še dinamični Concertino za trobento, klavir in godalni orkester, ki ga je leta 1948 napisal francoski skladatelj André Jolivet. V zadnjem delu koncerta je Komorni orkester Württemberg Heilbronn predstavil Simfonijo št. 2 za godalni orkester in trobento švicarskega skladatelja Arthurja Honeggerja, ki jo je napisal v letih 1940 in 1941, solist z orkestrom v zadnjem stavku je bil znova trobentač Simon Höfele.

Tjaša Krajnc