Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 14.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ghayath Almadhoun je palestinski pesnik, rojen leta 1979 v Damasku. Leta 2008 je imigriral na Švedsko, zdaj živi v Berlinu in Stockholmu. Objavil je štiri pesniške zbirke in na Švedskem prejel nagrado Klasa de Vyldersa za priseljene pisatelje. Almadhoun skuša zgodovino in sedanjost palestinskega naroda preplesti s svojo edinstveno izkušnjo, pri čemer je celo sredi topov in šrapnelov njegovo oko usmerjeno k čudežu, k preseganju osame lastne bolečine. Ghayath Almadhoun je leta 2012 gostoval tudi v Sloveniji.
Prevod Andrej Peric,
interpret Benjamin Krnetić,
produkcija 2023.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Na prelomu stoletij, s pojavom tako imenovanega glasbenega impresionizma, ko se francoska glasba dokončno otrese vplivov nemške, so francoski skladatelji ustvarili nekatere izjemne simfonične mojstrovine. V drugi oddaji predvajamo glasbo Alberta Roussela.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Violinistka in plesalka Mojca Gal že vrsto let živi v Švici, kjer deluje kot izvajalka na področju stare glasbe in baleta. V pogovoru s Tatjano Gregorič je predstavila glasbo s prve zgoščenke komorne skupine Ad Fontes, ki jo umetniško vodi v švicarskem Baslu.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

Oddajo namenjamo glasbi francoskega skladatelja, glasbenega kritika in pedagoga Paula Dukasa. Med njegovimi najbolj znanimi deli je simfonična pesnitev Čarovnikov vajenec, ki jo je napisal leta 1897, navdih zanjo pa je našel v istoimenski Goethejevi baladi.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Slovenci smo ponosni na svojo avtomobilsko indrustrijo. Resnici na ljubo imamo eno samo pravo tovarno, iz katerega pripeljejo uporabni avtomobili. In to v Novem mestu. Veliko pa je vrhunskih tovarn, ki izdelujejo sestavne dele za avtomobile. Konec minulega leta je minilo 50 let od začetkov izdelave legendarne katrce in prav je, da smo se tega spomnili in tudi začetkov tovarne IMV v Novem mestu, kjer so ti avtomobili nastajali.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila
14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

Avtor: Ars

14:35
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Pred nocojšnjim koncertom Lazar/Gorišek obujamo Lazarjev Koncert za klavir in jazzovski orkester iz leta 2001.
V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo ob 20. uri koncert dveh slovenskih mojstrov črnobelih tipk in kompozicije. Ob dvajsetletnici skupnega ustvarjanja, sta pripravila pester program komponistov Philipa Glassa, Davida Bowieja, Briana Ena in Milka Lazarja. V že skoraj razprodani Gallusovi dvorani se torej obeta pravi klavirski spektakel.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Uro in dvajset minut dolga opera Kit na plaži je sodobna pripoved o inteligentni in kljubovalni najstnici Niki, ki se sooča z značilnimi težavami: ljubezenskimi izzivi, šolskimi obveznostmi in napetostmi v domači hiši. Ima pa še en poseben izziv, bratca Igorja z downovim sindromom. Opero režira Vinko Möderndorfer, nastala pa je prav po njegovem romanu. Premiera bo v kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Naša téma pa je še 70. mednarodna skladateljska tribuna Rostrum, tradicionalni forum in hkrati tekmovanje del sodobnih skladateljev, ki se odvija v litovski prestolnici Vilni.

Avtor: Žiga Bratoš

Berlinski filharmoniki so 1. maja nastopili v Amfiteatru v vasi Tsinandali v Gruziji. V tem slikovitem okolju je rezidenčna umetnica Berlinskih filharmonikov, violinistka Lisa Batiashvili, izvedla Brahmsov Violinski koncert pod taktirko Daniela Hardinga. Tamkajšnji dogodek vodilnega nemškega orkestra je bil nekaj zelo posebnega, pa ne le za umetnico, ki je bila rojena v Gruziji: to je bilo prvič, da je vrhunski evropski orkester nastopil v Gruziji, kandidatki za članstvo v Evropski uniji. Hkrati so želeli z nastopom spodbuditi tesnejše sodelovanje med bogatim klasičnim glasbenim prizoriščem v državi ter vodilnimi orkestri in kulturnimi ustanovami v Evropi. Nenazadnje je bil to močan znak solidarnosti z državo v kontekstu ukrajinskega konflikta.
Berlinski filharmoniki so gostovanje začeli z uverturo k melodrami Čarobna harfa Franza Schuberta, po Brahmsovem Violinskem koncertu pa so izvedli še 5. Simfonijo Ludwiga van Beethovna.

Avtor: Polona Kovačič

Kako zapisujemo arabska imena in kako imenujemo ameriške zvezne države? Kako jih sklanjamo? Skratka, kako v slovenščini prevzemamo in pregibamo tuje besede, kdaj jih domačimo in še marsikaj obravnava predlog četrtega poglavja nastajajočega slovenskega pravopisa, ki je pred kratkim prišel v javno razpravo. Na glavne poudarke, spremembe in morebitne zadrege v tem sklopu opozarja dr. Helena Dobrovoljc, vodja Pravopisne sekcije in skupine za pripravo novega Pravopisa 8.0 ter moderatorka Jezikovne svetovalnice.

Avtor: Vlado Motnikar

Kako zveni slovenska beseda v glasbi Marijana Lipovška, Antona Schwaba in Jakoba Ježa?
Odgovore bosta zapela Akademski pevski zbor Tone Tomšič z Uršo Lah in Slovenski komorni zbor z Mirkom Cudermanom.

Avtor: Brigita Rovšek

Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.

Interpretacija: Maja Blagovič
Režija: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A.
Posneto septembra 2022.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Če poznate Roalda Dahla, potem vam njegova zgodba o mladeniču in skrivnostnem slaščičarju zagotovo ni neznana. Iz čudovite knjige, ki jo je leta 1963 napisal Roald Dahal, sta izšla dva filma, prvi leta 1971 in drugi leta 2005. Nastal je tudi muzikal, ki se med nastajanjem ni oziral na prej omenjena filma, sledil je le knjižni predlogi. Glasbo in besedila sta za muzikal napisala Marc Shaiman in Scott Wittm an, scenarij pa David Greig. Zgodba se začne s sliko revnega mladeniča in njegove stradajoče družine. V majhni in propadajoči hiši živi skupaj več generacij. Mama je brezposelna, oče pa dela v tovarni, kjer izdelujejo zobne paste, njegov oče pa je odgovoren za privijanje zamaškov na tube. Tako se zgodba začne. Kako pa se konča, boste slišali prihodnjič. Mlademu Charlieju, ki ga je bližnja tovarna čokolade povsem prevzela, pa dedek pripoveduje o tovarni, v kateri je nekoč delal, o skrivnostnem lastniku in vseh skrivnostih, ki so povezane z njo.

Avtor: Aleksander Golja

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Maroški pisatelj in filmar Abdellah Taïa se je rodil leta 1973 v mestecu Salé pri Rabatu. Po študiju na univerzah v Rabatu in Ženevi se je pri šestindvajsetih preselil v Pariz in tam opravljal doktorat iz francoske književnosti 18. stoletja, hkrati pa se intenzivno seznanjal s filmsko in likovno umetnostjo.
Abdellah Taïa je avtor številnih samostojnih knjig, po večini romanov na avtobiografski podlagi; skupaj s filmskim producentom in režiserjem Frédéricom Mitterrandom pa je napisal intimno in družbeno zgodovino Maroka.
Taïa je prvi odkrito gejevski pisatelj in filmar iz Maroka, države, v kateri je za istospolno usmerjenost zagrožena zaporna kazen. Javno se je razkril leta 2006, naslednje leto pa se je znašel na naslovnici neodvisnega maroškega časopisa TelQuel, v katerem so objavili intervju z njim. Odtlej je javni zagovornik pravic skupnosti LGBTQIA+ v islamskem svetu.

Avtor oddaje in prevajalec Andrej Peric,
interpret Blaž Šef,
bralka Mateja Perpar,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Matjaž Miklič,
režija Špela Kravogel.
Produkcija 2024.
Urednica oddaje Staša Grahek.

Avtor: Ars

21:40
Poigra
22:00
Poročila

Poslušamo izbor sodobne estonske glasbe, poslušali bomo tri dela, nastala v zadnjem dobrem desetletju, dela Marianne Liik, Helene Tulve in Tõnuja Kõrvitsa.

Avtor: Primož Trdan

Nina Dragičević je pesnica, esejistka in skladateljica. Za svojo prvo zbirko pesmi Ljubav reče greva je prejela Župančičevo nagrado, za zbirko To telo, pokončno pa leta 2021 Jenkovo nagrado. Tudi za zbirko Ampak, kdo? je bila nominirana za Jenkovo nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo zbirko leta, kritiki pa so jo uvrstili še med pet nominirank za nagrado kritiško sito. Pesmim se vsekakor pozna, da je Nina Dragičević sociologinja, kajti like, ki jih opisuje s svojo značilno pesniško govorico, tako ali drugače zaznamuje pritisk družbe.

Interpretira Darja Reichman,
glasbena oprema Nina Kodrič,
zvok in montaža Mirta Berlan,
režija Klemen Markovčič,
redakcija Tesa Drev Juh,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 14.05.2024 13:20:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt